https://www.idnes.cz/ekonomika/d...oprava_divMně to přijde jako takový švédský eko fundamentalismus. To jako budou Švédové na dovolenou do jizni Evropy jezdit auty, vlakem či co? Nebo budou sedět doma, protože by se jinak hanbou propadli?! Jak to máte vy?  .

Stydíte se za létání?

Založil ve fóru Co se nevešlo

Řešíte tady prkotiny, klidně dál létejte, zase tak moc planetě neuškodíte. Doprava celkově včetně té letecké je jen zlomkem té největší příčiny změny klimatu. A tím je zemědělská výroba, která má na tom více než poloviční podíl. Najdete to i ve starší zprávě OSN, jen se o tom skoro vůbec nemluví.

0 Citovat

Nestydím. Stydím se ale naopak za tyhle zelený a ekoteroristy, kteří mi říkají, co mám dělat. Stejně je to jenom zlomek té příčiny, jak tu někdo psal.

Pokud bude celá Evropa pokrytá rychlodráhou > 300 km/h, můžeme se o nadbytečnosti letecké dopravy v Evropě bavit, do tý doby ne.  A toho se počítám nikdo nedožijeme. :)

0 Citovat

Asi Grete poslu  fotku z meho 40 letosniho letu  a zacnu trenovat  na plavbu pres irske more a kanal La  Mnchce alias Venclovsky -)

Nestydel bych se ani kdyz bych mel za rok  80 letu ,naopak premyslim jestli  to letos  za ty 3 mesice  jeste dotahnu na mych rekordnich  60  asi ne ,ale 50 pokorim -)
0 Citovat

Švédové se stydí i za to že jsou Švédové... 



0 Citovat

Švédové to zabalili již dávno, národ hrdých Vikingů je již převálcován nepřizpůsobivými naplaveninami. No a strach z létání je jen další gretenismus. 

0 Citovat

Надежда Константиновна Крупская napsal(a): létat, znečišťovat podle libosti a  planeta by si s tím poradila. Stačí se připojit k čínské politice jednoho dítěte a problém je vyřešen. Ale jdeme špatnou cestou a řeší se jak v budoucnu uživit cca 15 miliard lidí. Volte politiky co mají koule to změnit.


Volte Maa, lidí budou zase dvě milardy a je po problému :-D

0 Citovat

Petr76 napsal(a):

Švédové se stydí i za to že jsou Švédové... 



+1



0 Citovat

Libor napsal(a):

Já jsem se asi špatně vyjádřil po ránu. V podstatě jsem chtěl říct to samé. Ať každý žije podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, ale ať to nevnucuje ostatním, což mi přišlo, že se dělo v té zmiňované diskuzi pod akcí na jednodenní výlety Milán, Budapest apod, kde mi přišlo, že někteří diskutující ty rychlé akce přímo odsuzovali a snažili se druhým vnutit svůj způsob cestování, to mě naštvalo nejvíc. 

Po ráno ses opravdu špatně vyjádřil, ale ani tento příspěvek úplně neodpovídá tomu, jak probíhala diskuze v tom zmíněném vláknu. Svůj způsob cestování jsem nevnucoval, jak jsem tam na stejnou poznámku přímo i napsal (a nevnucoval ani nikdo jiný). Popis, jak cestuju a žiju já, jsem psal jako reakci na obviňování z pokrytectví. Pokud bych vnucoval, musel bych kritizovat i letecké víkendy (prodloužené víkendy), které já sám neprovádím. Ty jsem zmínil jen v souvislosti, kdy to považuju za konzum a kdy ne. A zmínkou o konzumu Lukáš celou debatu začal. Připomenu mou 1. reakci:

Lukáš:  "Lidi by měli začít především u sebe, omezit konzum, život v přebytku a neplýtvat. Zdanění nebo omezení letecké dopravy svět nespasí, problém je jinde."

Já: "To je pravda a těch věcí, které škodí přírodě a ve svém důsledku čím dál víc i lidem, je samozřejmě víc. Jedna z příčin, proč se tak lidi chovají, je, že jim to vtlouká do hlavy důmyslný marketing. A bohužel i takovéto nabídky. Co jiného je jednodenní letecký výlet než "konzum, život v přebytku a plýtvání"? Sorry Lukáši, děláš tu dobrou práci, ale toto je v podstatě k ničemu (souhlas s Matem, na instagram ano). 1-denní výlet není vhodný ani pro "nízkonákladové cestovatele", jak píšeš, protože náklady na den včetně cesty z a na letiště stejně nejsou moc nízké. A člověka, který jede do evropského města na 1 den (nebo i na víkend), bych neoznačoval za cestovatele."

V závěru jsem napsal, že pro někoho takový výlet smysl má. Dobře to vyjádřil v jednom bodě svého příspěvku David: "4) Cílem celé téhle euforie není zakázat vše, co se zdá být neekologické, ačkoliv si to drtivá většina těch, co nad problémem nepřemýšlí, myslí... Cílem je redukovat nepotřebné a přebytečné konání. "

Pohled můj a jistě i mnoha dalších na to, co je u letecké dopravy už přebytečné, jsem napsal a několikrát jsem napsal, že si každý musí určit sám, jak se bude chovat, což je, Libore, v souladu s tvým: "Ať každý žije podle svého nejlepšího vědomí a svědomí".

Na otázky z úvodního příspěvku Lukáše odpověděla nejlépe Katka. Nejde jen o Švédy, ale zamýšlí se čím dál víc lidí z vyspělých zemí a v menší míře i z dalších zemí. Je v pořádku, že se zamýšlí, a kritizovat je jako eko fundamentalisty je nesmysl. Nakonec v tom článku se píše, že se růst letecké dopravy předpokládá stále: "pokud by se vliv tohoto hnutí projevil naplno, mohl by se očekávaný růst počtu cestujících snížit na polovinu."

Lukáši, tvůj příspěvek na mě působí, jako by sis přál ještě rychlejší nárůst turismu. Myslím, že už dnes jsou populární místa po celém světě dost zaplněná turisty. Když to hnutí budoucí nárůst sníží, bude to pozitivní i bez ohledu na ekologii. A ti Švédi nemusí sedět doma. Švédsko nebo sousední Norsko jsou taky krásné země (řekl bych, že krásnější než jih Evropy). V létě se tam dá i koupat v moři (oni jsou zvyklí). Když vyjde počasí, tak třeba i za polárním kruhem, jak je vidět na mých fotkách z ostrova Senja, kde se norské a švédské děti koupaly (já taky, Senja je v závěru alba):

https://www.zonerama.com/liborst...um/5645426

Další příspěvky v této diskuzi často zmiňují, že jiné věci poškozují klima podobně či více. To je pravda, ale to ještě neznamená, že se lidi, pokud se chtějí chovat zodpovědně, nemají zamýšlet nad jednotlivými aspekty svého života (a nemusí jít jenom o ekologii).

Nemá smysl řešit používání internetu, protože to už je dnes samozřejmé jako dýchání (taky vydechujeme CO2). Létání je sice dnes už taky samozřejmé, ale mimo u někoho nutné služební cesty se bez něj dá obejít. Mám kamarádku, která soukromě neletěla z ekologických důvodů asi 8 let, co ji znám. Nejraději je v přírodě a podle mě by si ji užila mimo střední Evropu ještě líp, ale jí stačí ČR, Slovensko a Alpy vlakem a busem.

Příspěvek dopravy ke změnám klimatu není prkotina, ale je fakt, že kdyby lidi omezili konzumaci masa a hlavně hovězího, prospělo by to více než omezení létání. Velká část z příspěvku zemědělské výroby připadá na výrobu hovězího a jiného masa. Když už je tolik lidí na světě, něco jíst musí (a s tím budou vždy spojené skleníkové plyny, to je i z rostlinné výroby), ale nemusí jíst tolik masa (sám nejsem vegetarián, jen píšu o rozumné míře). Současný vývoj je ale kvůli bohatnoucí populaci v globálu spíš opačný (např. jíst maso začínají i takoví Indové a Nepálci z měst, kteří ho dříve nejedli). Oficiální zprávy včetně OSN uvádí mnohem nižší podíl zemědělské výroby, ale tady jsem našel alternativní pohled, že to asi je ta polovina skleníkových plynů jen ze živočišné výroby: https://sentientmedia.org/the-cl...is-secret/

Letecká doprava např. toho zmíněného avokáda je podobný problém jako doprava lidí, ale pralesy se u většiny takovýchto plodin nevypalují. Určitě ne v zemích, odkud se k nám většina exotického ovoce (nebo i běžného ovoce a zeleniny např. z NZ) dováží. Pralesy se vypalují hlavně kvůli sóji pro dobytek, pastvinám pro dobytek a palmovému oleji.

0 Citovat

Libore je sice super, že ses namáhal se sepsání takhle dlouhého příspěvku, ale řekl bych, že opravdu stačí, aby si každý žil podle svého vědomí a svědomí. Já třeba afektovanou Grétu nemůžu ani vidět, její projev v OSN byl to nejneupřímnější, co jsem za poslední roky slyšel, nevěřil jsem jí z toho ani slovo a působilo to na mě, že si dělá absolutně dokonalé sebepromo. Co se týká těch Švédů a dalších vyspělých evropských národů a jejich ekologického aktivismu, je to zase porytectví. Poté, co Evropa zbohatne na stoletích plundrování celého světa začne ostatní poučovat o tom, že nemají chtít dosáhnout bohatství a konzumní společnosti, protože je to špatně? Přijde mi to až absurdní :) Kromě Evropy tyhle kecy nikoho nezajímají a Evropa vymýšlením dalších a dalších omezení si pouze řeže větev sama pod sebou a brzdí svůj růst. Takže kdo chce, ať si lítá na jednodenní výlety, kdo nechce, ať sedí doma a chodí si do lesa tady, Švédové, Němci atd. ať si sedí doma a nelítají, ale nevnucují to ostatním. Mimchodem vtipné třeba je, když si vyspělé evropské země chraní své lesy tím, že dřevo vozí třeba se střední a východní Evropy a plundrují lesy tam, ale to jim samozřejmě už nevadí....., takže asi tak, protože o tomhle bychom si mohli psát do nekonečna.

0 Citovat

Evropa se chová ekologicky nejvíc ze všech, přitom tolik planetu neznečišťuje. Nejdřív by měli začít Indové s Číňany, a samozřejmě Amíci. Tyhle národy jsou daleko větší “ekologické zlo” než Evropani. Žijeme v takové pošahané době, vždycky se najde nějaká oběť (teď to jsou letadla), a strhne se masivní kampaň, která slíbí, že to pak bez té oběti-letadla, bude lepší. Greta je Jenom tvářička a plod nějakého promyšleného marketingu...

0 Citovat

Ono je dobře, že na to Greta upozorňuje a mluví se o tom, ačkoliv si myslím, že je kráva. Pokud budeme pořád tvrdit, že se musí nejdřív začít tam a tam nebo s tím a tím, tak se nezačne nikdy nic nikde. Tím nechci omlouvat to, že se i podle mého názoru zatím řeší pouze kapky v moři.

0 Citovat

Andrea_Pernik napsal(a):

Btw. niekde som citala, ze ak ste vegan, tak za rok usetrite tolko energie/CO2/bohviecoho ako spiatocny transatlanticky let. Ak by to bolo pravda, tak super cesta ako si to lietanie vykompenzovat :)


Super cesta? No nevím, to asi záleží dle úhlu pohledu.. ;)

0 Citovat

Kdyby neměli Skandinávci tak drahou železniční dopravu, tak já mile ráda pojedu vlakem, ale pokud mi vlak stojí jednou tolik než letenka, tak prostě letím, i když to nemám ráda, ale letadlem ušetřim několik hodin času a peněz. Gréta je pošahaná, je to jenom nějaká loutka, které někdo tahá za špagátky.

0 Citovat

Rudá Marta napsal(a):

Co je to jednou tolik? To je 2x tolik?


Záleží odkud kam a kde, docela jsem dost teď hledala a třeba takový dánský dráhy, to je fakt masakr :-( 

Uvedu jen příklad Stockholm - Kodaň vlakem kolem 1200,- (1.1.2020), pak mě čeká ještě cesta do Prahy,  počítám s cenou dalších min . 2000,-, kdybych letěla ze Stockholmu rovnou dom a nevymýšlela kraviny, tak dám 1200,- a su za 3hodiny skoro doma, takhle pojedu téměř 24h. Noooo jako zkusím to, ale finančně budu úplně mimo :-D

0 Citovat

tonic napsal(a):

ja mam stale pocit, ze zijeme teraz v tom najlepsom obdobi na cestovanie a asi dlho nepotrva a "neviditelna ruka trhu" to cele vyriesi a mozno nebude treba ani ten "strasidelny Brusel". Par dalsich krachov aeroliniek, opat vyssie ceny ropy (alebo koniec oslobodenia leteckeho paliva od dane ) trh sa mozno zastabilizuje a ceny leteniek sa zrealnia. Predsa nikto si nemoze mysliet, ze sa bude lietat po Europe za 5 euro donekonecna.  Ono aj vidiet na tomto webe aky je progres a aki su ludia zhyckani. Pred 10 rokmi by som sa doslovne "posral", keby som z Viedne letel za 300 euro do NYC, alebo do Londyna na otocku za 50 euro. Teraz ked nie je USA pod 200, a Europa R/T pod 10 euro, nikto si to uz ani nevsima a vlastne mozno ani nekupuje ked naozaj nemusi. A ano, o tyzden letim s tatkom do Londyna na otocku, nehanbaim sa za to, ale asi to uz bude posledny krat. Radsej zainvestujem viac do destinacii kam naozaj chcem ist ako bezcielne lietat a vymyslat ako zabit ten den v tom pochybnom meste, kde som ani nechcel ist, ked som uz tie letenky kupil.


+1
0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Nemá smysl řešit používání internetu, protože to už je dnes samozřejmé jako dýchání (taky vydechujeme CO2). Létání je sice dnes už taky samozřejmé, ale mimo u někoho nutné služební cesty se bez něj dá obejít. Mám kamarádku, která soukromě neletěla z ekologických důvodů asi 8 let, co ji znám. Nejraději je v přírodě a podle mě by si ji užila mimo střední Evropu ještě líp, ale jí stačí ČR, Slovensko a Alpy vlakem a busem.

Hele nezlob se na mě, ale tvůj problém je v tom, že ty hodnotíš a děláš závěry, co je pro svět nejlepší, jen podle sebe a svých potřeb. Ty uvažuješ tak, že bez létání se dá obejít, ale internet je samozřejmost. Co to je za blbost? Bez internetu by snad lidstvo vyhynulo nebo co? Někteří jedinci možná ano....Ale kde je definováno, co je samozřejmé a co už ne? Definuješ to tak jen podle sebe a svého chování. Člověk se nemůže obejít pouze bez základních lidských potřeb jako voda, jídlo apod.  Internet, stejně jako létání a další vymoženosti moderního světa, pouze život usnadňují příp. zpříjemňují. To, že ty se obejdeš nebo bys byl schopný se vzdát létání, ale internet bereš jako samozřejmost, je jen tvoje věc a tvůj pohled na svět. Někdo jiný se zase obejde bez internetu, který ty bereš jako samozřejmost, někdo zase bez auta atd. atd. 

Co tím chci říct, ty koukáš na svět jen skrz své potřeby a neuvažuješ s tím, že někdo má potřeby úplně jiné. Nejspravedlivější by bylo, kdyby každý člověk dostal stejnou dávku uhlíků na příděl a ať si s ním každý hospodaří podle svého uvážení. Ale nerozhoduj za druhé, co je samozřejmé a co ne...

0 Citovat

Eremi, v mnohém máš pravdu. Třeba s tím "Poté, co Evropa zbohatne na stoletích plundrování celého světa začne ostatní poučovat o tom, že nemají chtít dosáhnout bohatství a konzumní společnosti, protože je to špatně? Přijde mi to až absurdní :) Kromě Evropy tyhle kecy nikoho nezajímají a Evropa vymýšlením dalších a dalších omezení si pouze řeže větev sama pod sebou a brzdí svůj růst."

Na omluvu tehdejším Evropanům je, že nevěděli, že plundrování celého světa včetně třeba i evropských lesů se časem obrátí proti jejich potomkům (ale to by jim bylo jedno, stejně jako je to jedno většině lidí dnes). A tehdy žilo na světě podstatně méně lidí. Není reálné z mnoha důvodů, aby třeba 8 miliard lidí mělo podobný životní standard jako má Západ dnes, ať už si to někdo přeje nebo nepřeje.

S těmi lesy je to teď trochu jinak. S ohledem na kůrovcovou kalamitu jsou čeští majitelé lesů rádi za jakéhokoli kupce. Dokonce jsou rádi, že se dá prodat do Číny a Čínani moc nezkoumají kvalitu. To mi spíš vadí, že je na Západě hlavní odbytiště pro dřevo z afrických pralesů (ale asi to nekupují ti samí lidé, kteří omezují létání).

Já Gretě věřím, že to, co říká, si i myslí (a už je jedno, jestli je to kvůli jejímu černobílému vidění světa ovlivněném nemocí, či zmanipulováním rodiči, což je mladého a nezkušeného člověka snadnější). Pokud cituje závěry vědců, tak se jí to ani nedá vytknout, ale nevím, do jaké míry cituje jen vědce nebo si něco přidává, protože ji nijak nesleduju.

Můj názor na změnu klimatu a boj za nižší emise je takový, že velkým problémům se svět dřív nebo později, ale nejpozději do konce tohoto století, nevyhne (i kdyby Evropa opravdu splnila ty sliby, čemuž nevěřím) a bude se třeba přizpůsobit velmi nepříjemným změnám (ve Střední Evropě asi méně než jinde). Podle mě by bylo rozumnější, aby se lidi nad svým plýtváním zdroji zamýšleli čím dál víc (a takovéto akce včetně proslovu Grety v tom pomůžou, i když jsou kontroverzní) a následky změny klimatu se tak odložily trochu do budoucna, kdy se s nimi možná lidstvo vypořádá snadněji díky pokroku ve vědě a technice. Kdo se zamýšlet nechce, ať se nezamýšlí, ale pokud člověk označuje ty, co svou spotřebu snižují jako eko fundamentalisty apod., ukazuje o sobě akorát, že nesnáší jiné názory. Zajímavý pohled má na budoucnost třeba tady v závěru rozhovoru Václav Cílek:

https://www.kupredudominulosti.c...oustime-2/

0 Citovat

Libor napsal(a):

Hele nezlob se na mě, ale tvůj problém je v tom, že ty hodnotíš a děláš závěry, co je pro svět nejlepší, jen podle sebe a svých potřeb. Ty uvažuješ tak, že bez létání se dá obejít, ale internet je samozřejmost. Co to je za blbost? Bez internetu by snad lidstvo vyhynulo nebo co? Někteří jedinci možná ano....Ale kde je definováno, co je samozřejmé a co už ne? Definuješ to tak jen podle sebe a svého chování. Člověk se nemůže obejít pouze bez základních lidských potřeb jako voda, jídlo apod.  Internet, stejně jako létání a další vymoženosti moderního světa, pouze život usnadňují příp. zpříjemňují. To, že ty se obejdeš nebo bys byl schopný se vzdát létání, ale internet bereš jako samozřejmost, je jen tvoje věc a tvůj pohled na svět. Někdo jiný se zase obejde bez internetu, který ty bereš jako samozřejmost, někdo zase bez auta atd. atd. 

Co tím chci říct, ty koukáš na svět jen skrz své potřeby a neuvažuješ s tím, že někdo má potřeby úplně jiné. Nejspravedlivější by bylo, kdyby každý člověk dostal stejnou dávku uhlíků na příděl a ať si s ním každý hospodaří podle svého uvážení. Ale nerozhoduj za druhé, co je samozřejmé a co ne...

Sorry, ale vůbec jsi to nepochopil a s internetem jsi úplně mimo. Nepíšu podle svých potřeb. Sám jsem v posledních letech nalétal spousty letů a nic bych zpětně neměnil (je možné, že v dalších letech toho moc nenalétám, ale ne kvůli ekologii). Internet není samozřejmost a nutnost pro mě. Na trekách bez signálu nebo na plavbě na Špicberky mi nijak nechyběl. Samozřejmost je z pohledu chodu dnešní společnosti, která by bez něj zkolabovala, třeba platby, šíření informací atd., takže by nebylo ani jídlo, léky atd. na místech, kde by je lidi potřebovali. Pokud by internet vůbec nevznikl, šlo by se bez něj obejít, ale teď už ne. Naopak když v roce 2010 vybuchla islandská sopka, ukázalo se, že bez letecké dopravy se velký kus Evropy po dobu pár týdnů celkem obešel.
0 Citovat

Nechcem tunajším eko-diskutérom spôsobiť emočný šok, ale ja si myslím, že čo neodlietate (obmedzíte) vy, to bez problémov odlietajú Číňania, Indovia a isto aj iné národy v Ázii (a inde). 

K názorom typu, že dôjde ( či enormne zdraží) ropa: Ja osobne čítam o tzv. ropnom zlome už cca 20 rokov. A na začiatku som tomu dokonca aj veril. Teraz už viem, že pravda, neintuitívna, ale skutočná pravda je taká, že ropy bude stále viac a bude lacnejšia.

Ale jednu vec si od ekoalarmistov beriem k srdcu: snažím sa nalietané míle maximalizovať. Lietať (jazdiť autom) čím viac. Ak by náhodou mali pravdu s tým blížiacim sa koncom sveta, tak nech si to ešte užijem. :)

0 Citovat

Aluška napsal(a):

Kdyby neměli Skandinávci tak drahou železniční dopravu, tak já mile ráda pojedu vlakem, ale pokud mi vlak stojí jednou tolik než letenka, tak prostě letím.

Nevím, jak z Dánska na sever, ale když budeš chtít jet vlakem po Norsku delší úsek, kup si jízdenku s předstihem až 3 měsíců a bude tě to stát jen 249 NOK nebo o trochu víc. Už jsem takto jel úsek Oslo Gardemoen - Trondheim nebo Oslo Torp - Bergen (to druhé s přestupem). Dá se dostat i z Osla do Bodo za cca necelých 300 NOK. Ve Švédsku tyto slevy minipris nejsou, ale jízdenka vlakem ze Stockholmu do Kiruny vyjde asi levněji než letenka.
0 Citovat

Afleben napsal(a):

Nechcem tunajším eko-diskutérom spôsobiť emočný šok, ale ja si myslím, že čo neodlietate (obmedzíte) vy, to bez problémov odlietajú Číňania, Indovia a isto aj iné národy v Ázii (a inde). 

K názorom typu, že dôjde ( či enormne zdraží) ropa: Ja osobne čítam o tzv. ropnom zlome už cca 20 rokov. A na začiatku som tomu dokonca aj veril. Teraz už viem, že pravda, neintuitívna, ale skutočná pravda je taká, že ropy bude stále viac a bude lacnejšia.

Ale jednu vec si od ekoalarmistov beriem k srdcu: snažím sa nalietané míle maximalizovať. Lietať (jazdiť autom) čím viac. Ak by náhodou mali pravdu s tým blížiacim sa koncom sveta, tak nech si to ešte užijem. :)

Můžeš jmenovat nějakého zdejšího eko-diskutéra, který toto neví?

S tou ropou to nikdo nemůže vědět přesně, protože bude záležet hlavně na poptávce, kterou nahoru posunuje ekonomický růst a rozvoj obchodu (mj. díky Trumpovým obchodním válkám teď ropa klesá) a dolů ji může posunout třeba přesun k elektromobilům. Pravděpodobně porostou průměrné náklady na těžbu s tím, jak se vyčerpávají ložiska s nízkými náklady na těžbu. Taková se obvykle už nenalézají a nová ložiska mají náklady obvykle vyšší. Pokud bude cena ropy kvůli nějakým krizím dlouhodobě nízká, projeví se růst nákladů na těžbu v rostoucí ceně. Pokud bude válka v Saúdské Arábii, bude cena ropy naopak velmi vysoká.

Konec světa nebude, jen budou čím dál složitější podmínky k životu. Někde méně, někde více a odněkud se lidi budou muset vystěhovat. Podle toho, co říká v tom rozhovoru V. Cílek, doporučuju navštívit přednostně Afriku (hlavně ty zalidněnější státy) a Pákistán.
0 Citovat

Za mě se v současnosti ukazují jako nejvíce neekologické kryptoměny. Ty pro svůj provoz spapají stejně elektřiny jako Polsko. Aspoň to nedávno proběhlo novinami. 

0 Citovat

neviem co sa tu riesia ceny vlakov vo Svedsku .. to mozu riesit maximalne  turisti s vychodoeuropskymi platmi..

a teda napr. ked vie clovek normalne planovat dopredu, tak ani tie svedske vlaky, dokonca ani nocne do Norska nie su nejak extra drahe.

Problem nie je vo svedskych cenach, ale v nasich platoch.

Osobne mam nieco odjazdene uz cinskymi rychlovlakmi a keby nieco podobne bolo v Europe (co tak skoro nebude, kedze mnoho krajin, mnoho vlastnikov pozemkov, ziadna diktatura o ktorej tu vela ludi sniva), tak by som nevahal a hned vymenil za lietadla :)

0 Citovat

Libor_S: S těmi lesy jsem nemyslel současnou kůrovcovou kalamitu a pouze české lesy, ale stav, který trvá již pár desítek let, to jen pro upřesnění, takže je to opravdu trochu jinak. Ale jak jsem psal, dalo by se takhle psát a psát a psát. Za mě, ať si každý dělá co chce, ale hlavně ať neříká jiným, že něco musí nebo nesmí a pokrytecky ostatní nepoučuje. Nemám vůbec nic proti lidem, kteří se chtějí chovat ekologicky zodpovědně, ale ať tento svůj pohled na svět agresivně nevnucují ostatním.

0 Citovat

eremi napsal(a):

Libor_S: S těmi lesy jsem nemyslel současnou kůrovcovou kalamitu a pouze české lesy, ale stav, který trvá již pár desítek let, to jen pro upřesnění, takže je to opravdu trochu jinak. Ale jak jsem psal, dalo by se takhle psát a psát a psát. Za mě, ať si každý dělá co chce, ale hlavně ať neříká jiným, že něco musí nebo nesmí a pokrytecky ostatní nepoučuje. Nemám vůbec nic proti lidem, kteří se chtějí chovat ekologicky zodpovědně, ale ať tento svůj pohled na svět agresivně nevnucují ostatním.

+1

0