Zdravím, jsem relativně nezkušená cestovatelka, která by ráda začala poznávat neotřelé destinace. Mou vysněnou zemí je Írán a momentálně jsou k dispozici levné letenky. S přítelem tedy zvažujeme, že bychom letěli. Nicméně jsem se na různých cestovatelských fórech dočetla, že se mohu při následných cestách dočkat různých omezení. Např. z hlediska cesty USA (nutnost zajistit si drahá víza), což bych asi přežila (USA pro mě není úplně top destinace), pochopila jsem ale, že se dané omezení týká i následných přestupů v USA, což už mi trošku vadí. Navíc bych v dohledné budoucnosti ráda navštívila i Izrael a u toho se také obávám jistých problémů. Vyvstává tedy otázka, zda stojí zato Írán navštívit, nebo raději zvolit jiný cíl. Také se trošku obávám současné bezpečnostní situace, vztah Íránu se Saudskou Arábií a USA je stále vyhrocenější. Samozřejmě bychom navštívili jen základní turistická místa jako Isfahán, Jazd, Shiraz. Vyplatí se tedy letět do Íránu i navzdory následným omezením? Popř. je nějaká šance, že se dá daným omezením předejít?  Předem moc děkuji! .

Írán - jezdit/nejezdit - cestovatelská omezení

Založila ve fóru Cestujlevne.com

10 reakcí

Zdravím, jsem relativně nezkušená cestovatelka, která by ráda začala poznávat neotřelé destinace. Mou vysněnou zemí je Írán a momentálně jsou k dispozici levné letenky. S přítelem tedy zvažujeme, že bychom letěli. Nicméně jsem se na různých cestovatelských fórech dočetla, že se mohu při následných cestách dočkat různých omezení. Např. z hlediska cesty USA (nutnost zajistit si drahá víza), což bych asi přežila (USA pro mě není úplně top destinace), pochopila jsem ale, že se dané omezení týká i následných přestupů v USA, což už mi trošku vadí. Navíc bych v dohledné budoucnosti ráda navštívila i Izrael a u toho se také obávám jistých problémů. Vyvstává tedy otázka, zda stojí zato Írán navštívit, nebo raději zvolit jiný cíl. Také se trošku obávám současné bezpečnostní situace, vztah Íránu se Saudskou Arábií a USA je stále vyhrocenější. Samozřejmě bychom navštívili jen základní turistická místa jako Isfahán, Jazd, Shiraz. 

Vyplatí se tedy letět do Íránu i navzdory následným omezením? Popř. je nějaká šance, že se dá daným omezením předejít?  Předem moc děkuji!

0

Problem je izraelska peciatka pre Iran, nie iranska pre navstevu Izraela.

USA tam to vyriesia normalne viza ... sice to trochu predrazi vylet, ale zase vacsinou davaju na ambsade 10 rocne viza. 

Bezpecnostnu situaciu v tomto regione je tazke predpovedat. Tam je vzdy nejaky problem... uz par storoci. 

0 Citovat

Z hlediska bezpečnosti neporadím, ale vízový problém by měl vyřešit druhý pas. Do Izraele je prakticky nemožné se dostat, pokud je v pase vízum z nějaké arabské země, co jsem tak slyšel. Nesnáší tedy hlavně Egypt, ale myslím, že Írán jim taky nebude moc po chuti. Ale když zajdeš na městský úřad a požádáš si o druhý pas kvůli vízům tak ti ho vystaví. Pak nebude problém cestovat mezi zeměmi, které se nemají rády.

0 Citovat

Mates_088 napsal(a):

Z hlediska bezpečnosti neporadím, ale vízový problém by měl vyřešit druhý pas. Do Izraele je prakticky nemožné se dostat, pokud je v pase vízum z nějaké arabské země, co jsem tak slyšel. Nesnáší tedy hlavně Egypt, ale myslím, že Írán jim taky nebude moc po chuti. Ale když zajdeš na městský úřad a požádáš si o druhý pas kvůli vízům tak ti ho vystaví. Pak nebude problém cestovat mezi zeměmi, které se nemají rády.

To jste asi slyšel hodně špatně. 

0 Citovat

Mates_088 napsal(a):

Do Izraele je prakticky nemožné se dostat, pokud je v pase vízum z nějaké arabské země, co jsem tak slyšel.

Slyšel jste nějaký nesmysl.

0 Citovat

Myslim, ze ani viza, ani bezpecnostni situace by nemely byt prekazkou k navsteve Iranu. Samozrejme, stoprocentne garantovat se to neda, z meho laickeho pohledu je vsak konflikt primo na uzemi vnitrozemskeho Iranu velmi nepravdepodobny, alespon v dohledne dobe. Kdyz uz by se neco semlelo, da se to nejprve ocekavat v provincii Chuzestan nebo kolem Hormuzu.


K vizum se tu uz vyjadrili ostatni. Take si myslim, ze iranske vizum by nemelo byt stopkou do zadne zeme, jak USA, tak Izraele.

0 Citovat

tak uz som pocul debility typu ze ci je problem ist do USA s izrealskou peciatkou ... takze klasickym demagogiam o peciatkach z moslimskych krajin pri navsteve Izraela sa uz ani necudujem 

0 Citovat

Rozhodně doporučuji jet. Íránci už razítka do pasu nějakou dobu nedávají, takže druhý pas zařizovat netřeba a že je pak třeba si zaplatit vízum do USA (které je ale na rozdíl od ESTy na 10 let) je už jen drobná daň za návštevu této zajímavé země plné historických i přírodních památek a milých a pohostinných lidí. 

Co se týče bezpečnosti na ulici, tak bych se to nebál srovnat se situací v ČR. Možná na nějakých vnitrostátních letech jsem se necítil úplně nejlépe, vzhledem ke stáří letadlových flotil většiny leteckých společností.

A doporučuji si pořídit nějaký slušivý hidžáb, ať tam neděláš ostudu jak některé jiné Evropanky. 😁

0 Citovat

Pokud jde o Izrael, tak na letišti v Tel Avivu také nedávají razítka do pasu, ale papírek vedle (potřebuješ ho v hotelu a pak při odletu).

Vysloveně zákaz vstupu není, ale když budeš mít plný pas razítek z muslimských zemí, tak tě budou víc kontrolovat a zpovídat. Druhý pas se určitě vyplatí. 

0 Citovat

Moc děkuji za všechny velice podnětné odpovědi! Měla bych ještě otázku - s jakým rozpočtem lze reálně na 10 dní (delší pobyt bohužel nezvládneme z časových důvodů) i s letenkami (5000,-), cestovním pojištěním, vízy počítat? Vyplatí se žádat si o vízum online? 


0 Citovat

Ja som minul za 25dni 300€ + viza 80€ + letenka 40€

0
10 reakcí