Ahoj cestovatelé,měla bych dotaz týkající se cestování po Malajsii. Ráda bych na přelomu ledna a února vyrazila a vybrala jsem si letenky do Singapuru. Z toho důvodu bych chtěla jeden den strávit tam, následně se přesunout do Kualy a odtamtud dál cestovat.Je reálné za 16 dní (včetně letů) stihnout vidět Singapur, Kualu, Melaku, Cameron Higlands, být tři-čtyři dny na Borneu a ukončit to na Langkawi?Samozřejmě bych toho chtěla vidět co nejvíc, na druhou stranu jsem limitovaná počtem dní dovolené a nerada bych polovinu dovolené strávila neustálými přesuny. Co případně vypustit nebo naopak přidat?Moc díky !  .

Malajsie za 16 dní

Založil(a) ve fóru Cestujlevne.com

Mňa celkom udivuje, keď niekto chce niekam ísť a spýta sa či tam jazdí nejaká doprava :))

0 Citovat

Jitka napsal(a):

Borneo je pro mě v rámci dovolené určitě priorita, klidně vynechám něco na pevnině, ale Borneo chci vidět :)

Přemýšlela jsem, že bychom letěli KL-Sandakan a následně Kota Kinabalu-KL (případně to prohodit, směr asi neřeším). Jak se po Borneu dá dopravovat? Jezdí tam nějaká doprava? 


Tak se podivej pár dní v Singapuru nebo KL a pak přeleť do malajsijské části bornea (Sarawak, Sabah) a tam buď zbytek dovolené. To ti těch 16 dní akorát vyjde, když je Sarawak a Sabah větší než celá ostrovní část Malajsie. :-)

Máš tam jeskyně, džungle, vodopády, nejvyšší horu, ostrovy s křišťálovou vodou a korály,.. je toho plno co tam vidět.

0 Citovat

Na hlavních trasách jezdí busy, ale pokud nejedeš z konečné či většího města, musíš čekat u silnice nebo na křižovatce a nevíš, kdy bus pojede a jestli tě vezme. Trasa z východu na západ a opačně je dlouhá a jezdí se asi jen přes den, takže nejlepší je čekat dopoledne, nejpozději kolem poledne. Můžeš jezdit i stopem jako tito: http://travelujeme.sk/tours/kina...gan-river/

Určitě doporučuju tu řeku Kinabatangan, která popisovaná na odkazu. Přečti si i jejich předchozí články z Bornea. Oni měli před 2 roky cenu za balíček 2 noci s jídlem a výlety za 250 MYR na osobu a měli výlety jen pro sebe. Minibus jezdí ze Sandakanu do Sukau jen 1 denně ve 13 h. https://www.tripsavvy.com/sukau-...ia-1629553

Já jsem si rezervoval postel ve 4-lůžkovém dormitory v Nature Lodge Kinabatangan přes hostelworld, kde balíček 2 noci s jídlem a výlety včetně dopravy z a do Sandakanu či Sepiloku (mě nabrali až v Kota Kinabatangan, kam jsem dojel busem od Jungle Jack, ale není tam žádný hotel, tak jsme s jednou holkou, která se ke mně přidala, přespali u místních) vyjde teď na 2400 Kč na osobu (nebo 7400 Kč za pokoj pro dva). Na hostelworld.com najdeš v Property description podrobný popis balíčku (odjezd 1. den ze Sepiloku je 11,30 AM, mají tam chybně PM). 3. den je odjezd v 8,30 h. směr Sandakan, ale asi bych risknul výstup na křižovatce a chycení busu na Kinabalu (oni poradí, kde to je nejlepší, já jel pak na jih). Tam si můžeš vybrat jedno z těch míst, které popisují na travelujeme.sk. Buď Jungle Jack, které je snadno dostupné kousek od silnice, nebo Ranau a lepší prales u Hot Spring, ale s nutností nějak se tam dopravit.

Bude to trochu loterie s počasím, protože přelom ledna a února je v Sabahu přelom deštivější a sušší části roku a to je každý rok jindy. Před 2 lety v březnu téměř nepršelo, ale obvykle silně zaprší kdykoliv během roku (já tam byl začátkem května). Déšť může způsobit zrušení výletů po řece.

https://www.selectiveasia.com/bo...ys/weather

https://en.climate-data.org/asia...nau-36149/


0 Citovat

Miki napsal(a):


Tak se podivej pár dní v Singapuru nebo KL a pak přeleť do malajsijské části bornea (Sarawak, Sabah) a tam buď zbytek dovolené. To ti těch 16 dní akorát vyjde, když je Sarawak a Sabah větší než celá ostrovní část Malajsie. :-)

Máš tam jeskyně, džungle, vodopády, nejvyšší horu, ostrovy s křišťálovou vodou a korály,.. je toho plno co tam vidět.

Už jsem napsal dříve: Kuching má v té době vrchol období dešťů, to bych nedoporučoval riskovat. Třeba návštěva NP Bako, což je hlavní cíl z okolí Kuchingu, by za deštivého počasí i s ohledem na jízdu malou lodí po moři, za moc nestála.

https://en.wikipedia.org/wiki/Kuching#Climate

Na jihu Sarawaku jsou deště mnohem intenzivnější než v Sabahu. KL bych si nechal max. 1 den na aklimatizaci a pak raději až 1 den na závěr, aby byla rezerva. Cameron Highlands by se mohlo dát na úvod, třeba hned následující den po příletu. Pokud je cílem cesty hlavně Borneo a hlavně příroda, vyplatilo by se vynechat SZ Malajsie a prodloužit Borneo o NP Gunung Mulu lety KK - Mulu - Miri - KL. Na Mulu dát raději min. 3 celé dny.
0