Ahoj, jen by me zajimalo, zda nekdy letecke spolecnosti udelaji upgrade do business tridy zdarma? Jen se ptam, protoze jednoh mi nekdo rikal, ze nedam nic za to, kdyz se u prepazky zeptam, zda maji volna mista... Nemate s tim nekdo zkusenost? Na Stredry den letime s Lufthansou do Thajska, tak treba by se nam postestilo.Diky .

Free upgrade

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

Mirjur, buď v klidu, to že by dávali free upgrade na letišti lidem bez statusu, jenom za to že se někdo zeptá, je nesmysl. Jinak by dělali všichni.  

0 Citovat

paxie napsal(a):

Bez ohledu na to, jak velká je šance, já se u longhaul letů ptám vždycky. Minimálně to vždycky pobaví pracovníky checkinu a třeba to někdy vyjde.. Posledně mi pán v Praze na letu s Qatarem říkal, že dnes je bohužel poloprázdné letadlo, ale že zrovna den předtím upgrade dělali, protože měli plno, tak ať to nevzdáváme

  ohladne Qataru, tam bez statusu upgrade nedostanete ,  to by musel byt let, ktory je overbook a sucasne na tom letu nie je  ziadny statusovy Pax.  Kedze som lina huba, tak som nikdy na chekcine o upgrade neziadal. Od roku 2015 som dostal u Qataru asi 25x upgrade na longhauly (14-17hod lety) ,ale za posledny rok   to bol iba jeden OpUp (OSL-DOH-PVG)   od vtedy,co je na Qatar uvalena blokada v Perzkom zalive a QR su v cervenych cislach, tak upgrade davaju iba v najnutnejsich pripadoch, a postupuje sa podla statusu Platinum-Gold-Silver  a booking.class.  


Pred 2mesiacmi som letel SIN-DOH-ARN a na expertFlyeru par hodin pred odletom som videl ,ze Y-kabina je takmer plna a v C-kabine bolo asi 8volnych miest,  tak mi to nedalo a na checkine v Singapure som sa spytal,ci by nebol mozny upgrade do C.   Pani mi oznamila,ze let nie je overbooknuty a teda mi ponuka moznost si zaplatit za 950 usd upgrade do businessu (SIN-DOH),  tak som jej podakoval ...  A to som mal letenku  book.class Y (full flexi) ako QR-Platinum...  :-)

0 Citovat

Já se občas zeptám, ale zatím vždy byla C plná, takže nebylo možný ani placený upgrade. 

Jinak jediný upgrade jsme dostali v La Paz. Nejdříve jsme kvůli jejich chybě nestihli check-in do Bogoty, tak nás poslali o několik hodin později do Limy. Pak když jsme seděli v salónku (který jsme dostali zdarma jako kompenzaci za 6 hodinové čekání na check-in), přiběhl chlápek a na boarding nám napsal nové sedačky v C.

0 Citovat

nevím jestli se to za to považuje, ale při posledním letu s Vuelingem jen "přískok" Paříž - Vídeň chodili letušky a sami nabízely možnost sednout si dopředu na volná místa s více prostorem pro nohy. Kupodivu většina lidí odmítla, že jim to stačí 

0 Citovat

Tak, jak to podrobně popsal miro776 to funguje prakticky u všech aerolinek. Musí nastat souhra přiznivých okolností - tedy overbooked Y a potom, že buď máte status, případně vyšší knihovací třídu, zcela výjimečně nějaká nepředvídatelná okolnost typu zpoždění předchozího letu a nutnost dostat vás do současného letu, náhodný příchod v tu správnou chvíli a podobně. Jinak je to prostě bez šance, pouze placený upgrade, někdy za velmi slušné ceny. Jak psal Breathe kdyby dávali, tak se ptá každý a je toho plný internet (hlavně v Polsku :)))

Když děláte check in v hotelu, tak se taky asi neptáte, jestli nemají volné apartmá, jestli by vás tam zadarmo nedali... Proč by to dělali, že? Upgrade dávají svým kartičkářům jako benefit, stejně jako aerolinky.

0 Citovat

Leonard napsal(a):

viděl jsem na toto téma pár blogů a většina se shoduje, že největší šance na upgrade má člověk, který přijde na check-in poslední, je hezky upravený a alespoň v outfitu smart casual. Tílko "Chang" šance dramaticky snižuje.


Tehdy v tom FRA jsme byli sluzbne, oba v obleku. Nicmene se rozhodlo az u gate, takze to asi nemohlo mit vliv, jeidne ze by koukli na kameru z raniho priletu a vybirali podle outfitu :) Po naskenovani boarding passu to hodilo "seating problem", tak jsme cekali ze nepoletime. Nasledne nam bylo receno, ze letime v byznys. Pani se skoro omlouvala za zmenu sedacky :)
0 Citovat

S hotelem jsem mel taky jednou stesti, kdyz jsem ve Vietnamu dostal za cca 400 Kc tenhle jednoluzak. Az na tu masazni sprchu jsem to moc neuzil, prijeli jsme pozde vecer a rano jeli dal :)


20190509-223754.jpg
20190509-223809.jpg
20190509-224148.jpg

0 Citovat

Pěkné :)))

0 Citovat

mmksvestky napsal(a):

nevím jestli se to za to považuje, ale při posledním letu s Vuelingem jen "přískok" Paříž - Vídeň chodili letušky a sami nabízely možnost sednout si dopředu na volná místa s více prostorem pro nohy. Kupodivu většina lidí odmítla, že jim to stačí 

To je ale přece něco jiného. Pokud půjdete do letadla standardní nízkonákladovky bez C jako úplně poslední, tak si můžete sednout, kam chcete, kde bude zrovna volno. Akorát je lepší se na to neptat a rovnou si sednout :)

0 Citovat

mirjur napsal(a):

Zajímavá debata... to by mě samotného nenapadlo chtít jen tak vyšší třídu. A jaká je nejlepší formulace dotazu? Např. Any chance for upgrade to higher class?

já se ptám vždycky ve smyslu zda mají volná místa v businessu, pokud ano, tak se zeptám kolik mil za to chtějí... pak to většinou chodí tak, že se poradí se supervisorem (když ví, že mají plný eco) a pak s tebou popřípadě "počítají" , když máš aspoň nějaký míle :) - ale pak po mně pak žádný nechtěli :D

0 Citovat

Libor napsal(a):

To je ale přece něco jiného. Pokud půjdete do letadla standardní nízkonákladovky bez C jako úplně poslední, tak si můžete sednout, kam chcete, kde bude zrovna volno. Akorát je lepší se na to neptat a rovnou si sednout :)

Ne nezbytně. Chodím mezi posledními a už se mi stalo (myslím že Wizz) že po mě hlavní letuška po zasednutí 1a vidět boarding pass. Měl jsem nějakou třetí řadu tak mě tam poslala, že to je jen pro ty co si to zaplatili. Namítl jsem že to jedno když je to neobsazené. I tak na tom trvala.

1A zůstalo volné...

0 Citovat

Leonard napsal(a):

... největší šance na upgrade má člověk, který přijde na check-in poslední, je hezky upravený a alespoň v outfitu smart casual. Tílko "Chang" šance dramaticky snižuje...


takhle jsem naposledy přišel na check-in jako poslední a odměnou mi byla stand by letenka. Naštěstí se pak místo našlo. Upgrade je o statusu, štěstí, náhodě, ale šance něco ukecat je opravdu nulová. A nepomůžou ani narozeniny nebo vánoce. 

0 Citovat

za poslední rok mi byla 2x přebukovaná letenka z ekonomy do bussines...
lety Praha - Colombo, v půli cesty, tedy na letu Doha - Colombo...
bez ptaní, bez statusů, pouze po předložení českých pasů...

prvně mě trochu vyděsilo, když odbavující letuška roztrhla s úsměvem předložené letenky...:)

0 Citovat

Tak asi každému, kdo častěji létá, se stalo, že byl upgradován či mu byl upgrade nabídnut k zakoupení. Ale neznám nikoho, kdy by dostal upgrade, protože si o něj řekl. 

0 Citovat

Napsal to naprosto přesně miro776, tak to funguje... Všechny upgrade do C bez statutu jsou na úrovni statistické náhody.

@floodland  - dostal jsem upgrade, protože jsem si o něj řekl... Na letech s AM, když jsem měl ale DL Platinum. Jinak bych samozřejmě dostal tak bačův k.kot.


0 Citovat

Nevím, jestli to byl upgrade nebo jen že jsem kupoval letenku na oficiálním webu Delty a druhý let byl operován WestJetem a tím nižší "standart". Každopádně z Havany na JFK normálně ekonomy a do Calgary v premium ekonomy, 1A bylo příjemné překvapení na 5h letu, místo buráků sandwich a místo vody pivko...

0 Citovat

V zásadě platí to, co psal miro776.

Ale nemyslím si, že všechny společnosti to mají nastavené super přísně. Co tím myslim: Pokud dostane slečna za přepážkou pokyn někoho přesunout do lepší třídy, tak by měla postupovat podle těch pravidel. Ale nebude mít průser, když vybere kohokoliv náhodně. Třeba toho, kdo na ni udělal před pár minutami dobrý dojem nebo kdo vypadá, že pro něj let v C bude zážitek na celý život a udělá mu radost. Nebo naopak natruc ne nějakému arogantnímu debilovi s vylétaným statusem. Je to o štěstí i o lidech. 


0 Citovat

@T: Co jsi právě  napsal dávno nefunguje, v součanosti o upgrade rozhoduje pouze a jenom počítač. Viz například respektovaný blog ThePointsGuy. Příště si tyhle dojmy nech pro sebe. 

Gone are the days when check-in agents selected passengers for upgrades. Prior to sophisticated computer systems, check-in agents used to indicate whether a passenger was SFU or NSFU — Suitable for Upgrade or Not Suitable for Upgrade. Back in those days, looking smart and being polite and friendly at check-in could certainly help your chances of getting onto the SFU list.

Today, whilst wearing your best suit or charming the agent never hurts, upgrades at most airlines are done by a computer that doesn’t take into account how you dress. How those computer systems determine upgrades is somewhat of a dark art. British Airways uses a system called Discretionary Upgrade Tool (DUT). Often, if a flight is looking full, DUT will have drawn up a list of candidates for upgrade. When, at the last minute, passengers need to be moved, it’s ready to do so without any time being wasted.


0 Citovat

Řekl bych, že o tom rozhoduje počítač na principu náhodného výběru. Já jsem dostal upgrade jenom jednou a to u AA, kde nemám nejen žádný status, ale dokonce ani kartu FF. A odbavoval jsem se sám na kiosku 3 hodiny před odletem (což potvrzuje, že oblečení nehraje roli).  Jediná nevýhoda byla, že jsem si nemohl vybrat místo, když jsem to zkusmo změnil na okýnko, chtělo ten hned mrcha poplatek.

0 Citovat

Právě jsem vzpomněl na nedávný říjnový překvapivě u boardingu navrhnutý upgrade z Economy na Premium Economy u společnosti LATAM na nočním letu z Paříže do São Paula. Důvod jistě nevím. Možná nějaká rodina (skupina) chtěla sedět pohromadě nebo jsem před sebou měl round trip se 6 lety, ovšem bodů (mil) na účtu málo, těžko říci. Každopádně následně jídlo a pití stejné, jediné plus více prostoru na nohy. Takže nakonec v pohodě strávený delší let do tropického ráje 😊 .

0 Citovat

Tak zrovna upgrade z ECO do PE asi moc neřeší. Nedivil bych se, kdyby PE místa běžně prodávali jako ECO. 

Ono těch důvodů pro upgrade bude více. Může to být overbooking (potom by např. upgrade mohli nabízet statusovým pasažérům co mají rezervována "zajímavá" místa  - např. jeho upgradem vznikne celá volný trojka...) a v takovém případě bych řekl, že to udělají hned zpočátku, aby měli kid. 

Pak budou situace, kdy se jim hodí zrovna to jedno konkrétní místo... a to má šanci na upgrade  kdokoliv...

0 Citovat

este doplnim toto, priorita pre upgrade u Qataru by mala byt nasledovna:

Qatar Platium/Qatar Gold/oneworld gold/Qatar silver/oneworld silver

V pripade,ze by potrebovali presunut do "C" 1 osobu, a museli by sa rozhodovat medzi dvoma QR Platinum,tak o tom nebude rozhodovat agent na chekinu,

ale software. Prednost dostane ten pax, ktory ma zakupenu "drahsiu" letenku, proste ten software zohladnuje revenue, profitability na klienta atd.

Za seba subjektivne mozem povedat, ze po dosiahnuti Platinum statusu upgrade do C pri boardingu-na gate uz bol castejsi, a to som vtedy o free upgrade neprosil.

napr:   Qatar (AKL-DOH,DOH-LAX,LAX-DOH,DOH-SYD,MEL-DOH,DOH-HKG,DOH-KUL,DOH-SIN,DOH-CPT,DOH-ZRH,DPS-DOH .atd)     British(LIM-LGW), Finnair(HEL-SFO,BKK-HEL), Srilankan(DOH-CMB), Cathay(BKK-HKG) 

+ Swiss(JFK-ZRH, ako FFP Avianca Gold ,cez  statusMatch)

raz som zazil upgrade C->F u Qataru (DOH-BKK,A380), to bola moja prva zakupena business letenka, a to bol pravdepodobne "complimentary upgrade" ako pozornost podniku, pretoze C-kabina nebola vtedy obsadena na 100%. Ale to bolo pred blokadou v Perskom zalive 

   

0 Citovat

Breathe napsal(a): Příště si tyhle dojmy nech pro sebe.

Jsme na fóru a napsal jsem, že si to myslím. O tom, co si nechám pro sebe a co napíšu na fóru si rozhodnu já, případně admin. I kdybych se pletl. 

Navíc řada příspěvků také potvrzuje, že upgrade nefunguje přísně matematicky tak, že ho dostane ten člověk, který je pro leteckou společnost nejvýhodnější. Občas se stane, že ho náhodně dostane někdo jiný.

0 Citovat

@T: Nikdy to není náhodně, ale na základě předem daných pravidel. Pokud jsou pravidla splněný, může dostat upgrade i někdo bez statusu, kdo letí poprvé v životě. 

0 Citovat

Snad není nutno pořád slovíčkařit... pokud ho teď cestou domů náhodou dostanu já, tak to sice taky nebude náhodou, ale jinak to teda bude velká náhoda... vzhledem k tomu, že nemám statusy, míle ani dress code :-)

0