Na zahranicnych forach velmi diskutovana tema, tu sa to zatial riesi kade-tade, takze zakladam prislusnu temu. Vyzera, ze tejto "pliagy" sa Cina tak skoro nezbavi ... ako ste na tom ti, co mate kupene letenky? Do Azie vycestujete, alebo vasu navstevu odlozite na "neurcito" ? Ja mam odlet 26. feb a pokial Cina nezatvori Pekingske letisko resp. Myanmar nezakaze prilety z Ciny, tak mam v plane letiet. Situaciu budem  pozorne sledovat (hlavne zahranicne zdroje) a podla toho sa samozrejme zariadim.  .

Coronavirus - zachovajte paniku

Založil ve fóru Co se nevešlo

Nejakou  dobu jsem tu nic nekomentoval ,protoze me proste ty veletoce vlady a odborniku uz nebavi ,  ale dneska jsem se musel smat  ,tak kdyz  se jednalo o prodlouzeni  nouzoveho stavu  tak  AB  prohlasil , ze se mu  30.4,  jako datum libi  a ze bude souhlasit, ovsem pak pri jednani pozadoval vyhlaseni  do toho sveho  navrhovaneho  11.5, ..

Ted najednou  prohlasuje ze prodluzovat uz nechce  a Hamacek  zase chce ,.ale rika, kdyz AB nechce , tak o tom nema smysl jednat -)

Prymula zase odpoledne varuje  ze se pocet nakazenych zvysil ,ale vecer  uvadeji ze  pocet nakazenych se snizil,  tak jak to vlastne  je -) ?  

No ale mnohem zajimavejsi   bude to ,kdyz se nouzovy stav  uz neprodlouzi  jak si poradi s temi zavrenymi hranicemi  ?? 

Podle nekterych pravniku uz je to ted na vode  a  protiustavni ,navic to podle meho postrada logiku ve smeru ven  ,kdyz pak ve smeru zpet   musi byt stejne 14 dnu karantena 

Ve smeru dovnitr je to taky diskutabilni za predpokladu povinne karanteny pro vsechny  14 dnu 

No ja tu v Irsku mam  uz pomalu 16000 nakazenych a  700 umrti   omezeni jsou do 5.5.   ke konci tydne maji resit dalsi postup 
Obnoveni  letu  vidim na tu pulku kvetna  mozna nekam az od cervna   , jo a Prymula me taky pobavil  , ze spis vidi  moznost cestovani letadlem ,nez auty ,, na dotaz ze prece letiste jsou velka koncentrace lidi a  letadlo uzavreny  prostor  moc protiargument nezvaladal  

Radeji chci  osobne vic to letadlo ,  ale mam taky pocit ze bezpecnejsi je to auto  i kdyz verejne prostory se  daji osetrit  mozna vic  nez dozor nad individualy v aute  a letadla  se  dezinfikuji take mozna lepe 

No zatim  to neresim rouska se tu porad nenosi ,  uvidim co prinese kveten ...


0 Citovat

Hezká animace srovnání Covid19 a chřipky: https://twitter.com/IrfanKh65232...7183347712

0 Citovat

@T: Nejde o to, kdo a jak napsal článek (to se bude brzo podobně rozebírat i jinde), ale o fakt, že ani Singapur, který dávají všichni za vzor (a navíc je tam teplo), si šíření koronaviru nedokázal ohlídat, i když to dlouho vypadalo, že jsou v pohodě. Z toho plyne, že epidemiologové a vlády budou po celém světě opatrnější, než jak to v posledních dnech možná vypadalo.

Kvůli otvírání hranic jsem to nepostnul (možná to ani nepřinesli z domova), ale je jasné, že úplné otevření hranic na cestování se dostane na řadu až později. Jde o snadnost šíření koronaviru na ubytovnách, kde bydlí, předpokládám, většina zahraničních dělníků tady i jinde. Dělníci z Bangladéše a z Indie jsou v mnoha jiných zemích taky. Nemyslím, že je náročnější naučit pravidelnému mytí rukou Indy než Ukrajince (možná lehčí než některé Čechy a Slováky viz dřívější poznámky tonica). U Covidu nejde o přecházení nemoci, když jsi infekční v době, kdy o tom ani nevíš.


Jinak k té poznámce Jardy mě napadlo, že ANO by jeho voliči nepřestali volit snad ani v případě, že by se Babiš dostal do vězení. Monika by dostala příležitost kandidovat ve volbách a nahradit manžela ve vedení země podobně jako Cristina Fernández de Kirchner nahradila Néstora Kirchnera ve vedení Argentiny.

0 Citovat

na dotazy k mému... -> z německé. mají to z vyšších míst, ale spíš to chce počkat na nějaké větší offiko zprávy. Ale přišlo nám to zajímavé...  

0 Citovat

http://dfens-cz.com/pravda-o-ncov-19/

Další zajímavý článek

0 Citovat

cestik napsal(a):

http://dfens-cz.com/pravda-o-ncov-19/

Další zajímavý článek

Tak tenhle web je velky peklicko. Dat si do zahlavi oblicej Douglase z filmu Volny Pad svedci vysoke serioznosti webu...

0 Citovat

Já už na ty příspěvky cestika, kdy sem vždycky ráno něco kvalitního postne nechtěl reagovat, ale když už jsi to otevřel. Stačí se kouknout na další články autora a taky výchozí tezi na které je postavený celý článek,tedy na tom,že ve Wuchanu je promoreno 80% populace,hotovo,fertig a dana věc,postavená na názorů 2 odborníků,když okamžitě je možné najít názory,ktere říkají,že promoreno bude buď jen minimum populace, maximálně procenta, do deseti procent, do dvaceti procent atd. - vše jsou jen odhady. Navíc s tím,že koncem týdne se rozjíždí ta avizovana velká studie na promorenost populace a stačí počkat na její výsledky a hned bude reálnější obraz o skutečné situaci.

Ten web začínal tím,že radil řidičům,jak se vyhnout pokutam atd.,ale koukám,že už rozšířili záběr:)

0 Citovat

Nuny napsal(a):

Z jaké strany? Z německé zavřené nejsou:-)

Není pravdou, respektive pravidla pro vstup jsou nastavená podobně jako u nás (u nás je tedy zakázán vstup všem cizincům, s výjimkou těch s přechodným pobytem nad 90 dnů a trvalým pobytem). Je třeba rozlišovat zákazy a omezení při vstupu cizinců do země a při vycestování občanů ze země (což je to citlivé téma).

" Those who are not German citizens may enter Germany under the following conditions: 

-for work purposes or to carry out professional contractual services (including commuters, medical and health care workers, members of the European Parliament and accredited diplomats). In such cases, the need to cross the border for work must be proved by carrying appropriate documentation (e.g. work contract, project contract/documents, permit for frontier workers). 

-for other urgent reasons requiring entry (including medical treatment, the death of an immediate family member) depending on the individual circumstances. Entry for purposes of tourism is no longer allowed. 

-for persons returning to their home or legal residence in Germany. 

-for transit through Germany to return to one’s home country if no other travel connection is possible.

0 Citovat

Tady je pěkné aktuální počtení, jak se žije v době koronavirové v Peru. Je zvlášť dobré pro ty, kteří si stěžují na česká opatření, aby viděli, že může být mnohem hůř:

https://www.hedvabnastezka.cz/ze...i-autorky/

Tady je článek, který ukazuje, že o budoucím ekonomickém vývoji se nedá nic předpovídat, když ani vnitřní optimista se neshodne s vnitřním pesimistou v rámci jednoho ekonoma:

https://www.patria.cz/zpravodajs...-veci.html


0 Citovat

Tak už je to asi potvrzené. Tohle už nemá obdoby, co se tady děje. Socani zku..veni. Omlouvám se za vulgárnost. Ale tohle je ta největší svinarna, co vymysleli. Takhle to začíná a znárodňováním to končí. Opět se trestají ti úspěšnější a socky vyhrávají. 

https://www.idnes.cz/zpravy/doma...domaci_kop


0 Citovat

Souhlasím,že přenášet odpovědnost na majitele domu je prasárna,když už to chtěli řešit zákazem výpovědi, tak to měl za nájemníky,kteří nemůžou nájemné zaplatit hradit stát. 

Ale za tímhle stojí ANO.

0 Citovat

Někde jsem teď slyšel nějakého tv mudrlanta, že ANO míří na/ už volí  jen ti co jsou bez peněz. 

Ono to totiž není moc kaskadérů, kteří si dovolí takhle brakovat rezervy, ohýbat zákony a dělat co jim na fb uvidí.

Kdo jim to dá? Nebo aspoň slíbí...

Bohužel na to stále dost lidí skáče.


0 Citovat

Tak Bartos prohlasi, ze budou jako opozice postupovat spolecne  a pak se clovek docte tohle: "    Podpořili ho zákonodáci za ANO, ČSSD, KSČM, SPD a někteří Piráti."


    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/doma...domaci_kop

0 Citovat

DimikUK napsal(a):

Najemce stale najde dostatek metod jak najemnika vyhodit.

Já to nesleduju, ale vypadá to, že tento zákon ani nebyl pro ochranu nájemníků moc potřeba:

Proti úlevám v pronajatých bytech protestuje Občanské sdružení majitelů domů, které zastupuje na 3,5 tisíce převážně soukromých „domácích“. Stát se podle nich chystá nepřiměřeně zasáhnout do jejich práv.

„Je to absolutně nepřijatelné,“ říká místopředseda sdružení Milan Krček. Podle něj není zvláštní zákon třeba, protože nájemníky dostatečně chrání platný občanský zákoník.

„Pronajímatel sice může dát výpověď z bytu už po jednoměsíčním nezaplacení nájmu, ale v praxi se to téměř nestává. A navíc pak platí tříměsíční výpovědní lhůta,“ vysvětluje Krček.

„Kromě toho lze dát nájemníkovi okamžitou výpověď bez výpovědní lhůty po třech měsících neplacení nájmu. Ale nájemník má možnost se odvolat k soudu. Takže i kdyby snad razantnější majitelé bytů chtěli neplacení svých nájemníků řešit rychle, stejně nemají šanci nikoho na ulici vyhodit,“ vysvětluje.

Krček je přesvědčen, že u soudů by nájemníci postižení ztrátou příjmů kvůli koronavirové epidemii svou pozici obhájili. „Za této situace nikdo nikoho z bytu vyhazovat nechce. My přece potřebujeme, aby nám nájemníci zůstali,“ dodává.

https://www.seznamzpravy.cz/clan...ajmu-98444

A ještě dodám, že stát řešil svou sociální politiku na úkor majitelů nemovitostí v 90. letech za vlád ODS mnohem bezohledněji než dnešním posunem nájmu, který je proti tomu zanedbatelný (a to říkám, přestože jsem nebyl majitelem nemovitosti, naopak má babička jako nájemník na tom dost vydělala):

https://cs.wikipedia.org/wiki/Re...mn%C3%A9ho

0 Citovat

cestik napsal(a):

http://dfens-cz.com/pravda-o-ncov-19/

Další zajímavý článek

Ten článek má v prvních čtyřech bodech mnoho pravdivých tvrzení, ale i nějaké chyby a je zbytečně útočný. Navíc je psaný 6.4. (dle počtu mrtvých v ČR) a leccos už je zastaralé. Další body a závěr už je směs toho, co se normálně plánuje (nikdo neplánuje "brutální karanténu navěky", jak autor podsouvá), a autorových nesmyslných úvah a výpočtů. Např. započítal konstantu do výpočtu, kde už byla její podstata zahrnutá, podruhé a vyšlo mu v 5. bodě: "Jenže jednak je zde Konstanta Neotestovaných Nakažených která nám říká, že při výše uvedeném rozdělení průběhu nemoci ve skutečnosti JIP, resp. ventilátor nepotřebuje 10 %, resp. 1 % nakažených, nýbrž 2,5 % resp. 0,25 % nakažených."

Jestli to sem cestik postnul, aby ukázal, že všichni dělají přehnaná opatření a vše se může rychle vrátit do normálu, tak na mě ten článek (ta rozumnější tvrzení v závěru) působí naopak, že některá opatření, hlavně týkající se běžného cestování tu budou do doby vyvinutí vakcíny. Dříve se totiž s největší pravděpodobností dostatečné promoření nepodaří, i kdyby byla snaha, když např. v Rakousku je aktuálně promořené asi 1% populace.

Ten problém, koho počítat jako oběť COVID-19 a jestli o pár měsíců či let dřívější úmrtí je nepodstatné nebo další oběti způsobené zastavením zdravotnictví (které by se stejně zastavilo i při neřešení koronaviru), asi nemá smysl řešit. Souhlasil bych ale s některými (asi trochu v žertu míněnými) komentáři, že by se mělo spolu obětmi na COVID hlásit i to, kolik lidí za ten den zemřelo na rakovinu atd., aby se lidi tolik nebáli koronaviru. Lidi by si dávali taky větší pozor na zdravý životní styl, což by jim pomohlo při další epidemii, ale i bez ní. Najednou se tolik lidí bojí o život, ale dosud se většina chovala ve stylu, že se nebude omezovat a v případě nemoci se doktoři postarají. I když si to uvědomí jen malá část, možná bude celková bilance předčasně zemřelých za několik let od letoška (včetně) menší než bez koronaviru.

Jinak ty statistiky, když se zahrne vše v souvislosti s koronavirem, jsou v zemích, kde se nákaza rozjela ve velkém, ještě horší než udávaná čísla: https://www.ft.com/content/67e6a...39799fa6ab

0 Citovat

“ U vycestování ale chce řešit situaci lidí, kteří chtějí republiku trvale opustit. "Já se ptal ministra zdravotnictví, aby jasně řekl, pokud nějaký náš občan se chce přestěhovat na zbytek života do Ameriky, na Nový Zéland nebo jinam, jak jsou tyto případy řešeny," řekl Babiš.”

Asi zapomněl, že se tomu říkalo emigrace a zjevně by se mu líbilo, kdyby se to tu opět zavedlo. Takže pokud máte jako já do konce roku letenky někam dál, bude zřejmě možnost proletět je OW😉

0 Citovat

"Soud dnes zrušil s účinností od 27. dubna čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb, maloobchod a služby. Podle něj jsou nezákonná. "


https://denikn.cz/minuta/346541/?ref=impm

Tak to dopadá, když se snažíte vošulit náhrady škody a kašlete na procesy.


0 Citovat

To je úplně jedno, účel opatření byl v tom, aby nám nezkolabovalo zdravotnictví. To přehlíží všichni a kvičí pouze o omezování a náhrad škod. No, jsem zvědavý, co z toho ještě tady vznikne. 

Pokud polezou nahoru pak rapidně počty nakažených, bude se zase brečet, proč nejsou opatření nebo už budete všichni v pohodě s tou nemocí a normálně žít a nebát se vystrčit nos z obývaků ? :D 

0 Citovat

Roiman4 napsal(a):

To je úplně jedno, účel opatření byl v tom, aby nám nezkolabovalo zdravotnictví. To přehlíží všichni a kvičí pouze o omezování a náhrad škod. No, jsem zvědavý, co z toho ještě tady vznikne. 

Pokud polezou nahoru pak rapidně počty nakažených, bude se zase brečet, proč nejsou opatření nebo už budete všichni v pohodě s tou nemocí a normálně žít a nebát se vystrčit nos z obývaků ? :D 


Mám maličko pocit, že jsi ten problém nepochopil.
Vláda měla oprávnění ta opatření udělat a to pod krizovým zákonem (správná varianta, jak potvrdí každý právník). Místo toho se rozhodla to udělat jinak, aby se vyhnula žalobám na náhradu škody - a jak se teď ukázalo, v rozporu se zákonem.

To co se teď stalo není chyba nikoho jiného než jejich idiocie a vychcanosti a s opatřením proti COVID to nijak nesouvisí.
Nebo alespoň takhle to vidím já.

0 Citovat

doctorex napsal(a):


Mám maličko pocit, že jsi ten problém nepochopil.
Vláda měla oprávnění ta opatření udělat a to pod krizovým zákonem (správná varianta, jak potvrdí každý právník). Místo toho se rozhodla to udělat jinak, aby se vyhnula žalobám na náhradu škody - a jak se teď ukázalo, v rozporu se zákonem.

To co se teď stalo není chyba nikoho jiného než jejich idiocie a vychcanosti a s opatřením proti COVID to nijak nesouvisí.
Nebo alespoň takhle to vidím já.


Drobna oprava, puvodne to bylo udelano pod krizovym zakonem a pote to bylo zmeneno na zakon o verejnem zdravi. Nacez se zacala Schillerova ohanet nejakym soudnim licenim z minulosti, kde si to stat nebyl schopnej osefovat.

0 Citovat

Ondrab: Jasně, máš pravdu, asi týden to bylo pod krizovým zákonem, to je pravda.

0 Citovat

proti COVID to nesouvisí ?  aha... takže asi jako ten právník co řekl přesně toto: Dostálovi vadilo, že ministerstvo daná omezení odůvodnilo pouze obecnou zmínkou o výskytu nemoci covid-19 v ČR a nutností omezit její šíření." 

To, že to bylo vychcané, to nepopírám.  Ale nebudu popírat, že tu máme onemocnění, o kterém nic nevíme a jsou na to přísná opatření v nemocnicích a vyčleněné speciální oddělení. Hlavně mě nejde do hlavy, že zrušili návštěvy v nemocnicích. To někdo moc nepřemýšlel nad tím, že se to zavleče snadno. Proto se to dělá při chřipkové epedimií, že se ruší návštěvy, aby pacienti nemuseli mít ještě jiné zdravotní problémy a mít těžší průběh nemoci nebo umřít vlivem toho.  

0 Citovat

Něco k tématu - Ryanair zůstane na zemi, pokud by měl mít prostřední sedadla volná - https://www.idnes.cz/ekonomika/z...anicni_div

0 Citovat

Ono to nebylo vychcané, ono to bylo hrozně hloupé. 

Kdyby to souviselo s tím, že je samotný princip opatření špatně, nedostali by lhůtu na nápravu. Takže ne, v principu nejde o to, že by vadila opatření proti COVID. Jde o to, že ani vláda nemůže obcházet zákony a chovat se svévolně. A to je dobře.
Navíc znovu opakuji, že vláda měla způsob, jak uělat opatření v souladu se zákonem. Že se snažili být chytráci, i když jsou to mimoni, je jejich problém.

0 Citovat

Michal napsal(a):

Něco k tématu - Ryanair zůstane na zemi, pokud by měl mít prostřední sedadla volná - https://www.idnes.cz/ekonomika/z...anicni_div

Já bych to neviděl tak černě. Klidně OLearymu půl sedačky navíc zaplatím. To by byl ještě ten nejmenší problém.

Edit: vlastně by to ani nebyla full cena za půl sedačky, když se odečtou letištní taxy

0