Na zahranicnych forach velmi diskutovana tema, tu sa to zatial riesi kade-tade, takze zakladam prislusnu temu. Vyzera, ze tejto "pliagy" sa Cina tak skoro nezbavi ... ako ste na tom ti, co mate kupene letenky? Do Azie vycestujete, alebo vasu navstevu odlozite na "neurcito" ? Ja mam odlet 26. feb a pokial Cina nezatvori Pekingske letisko resp. Myanmar nezakaze prilety z Ciny, tak mam v plane letiet. Situaciu budem  pozorne sledovat (hlavne zahranicne zdroje) a podla toho sa samozrejme zariadim.  .

Coronavirus - zachovajte paniku

Založil ve fóru Co se nevešlo

Mikir: plenis něco jiného než fórum,máš popleteny význam slov,mohl bys aspoň znát významy těch,co používáš. A je zase vidět jak jsi natvrdly,opatřením tady asi těžko někdo fandí,ale většina lidí chápe,že je třeba je respektovat a dodržovat.Minulý režim třeba pamatuju a to tvé srovnání je absolutně mimo,spíš mám pocit,že ty si ho moc nepamatuješ,když jsi schopen vykládat takovéhle kraviny.

0 Citovat

Už jsem nechtěl na mikira reagovat, ale jen pro vysvětlení jemu i ostatním podobným. Bez ohledu na kladný či záporný postoj k opatřením platí jednoduchá matematika, což asi před týdnem popisoval Prymula v TV nějak takto: "Např. jsou opatření, která sníží šíření o 30%. Pokud je 20% lidí nedodržuje, znamená to, že jsou účinná už jen na 24% (0,3 - 0,3x0,2). Tím pádem musíme zavést další opatření, abychom dosáhli potřebné snížení." To znamená, že kvůli těm, kterým to nedochází, to odnesou mnozí ještě víc.

Nevím, jak souvisí zažití minulého režimu, kromě toho, že vysvětluje možný rebelský postoj k opatřením, se kterými lidi nesouhlasí. Nevím, jestli je nějak statisticky prokázané, že je starší odmítají víc. Já závěr minulého režimu pamatuju dobře.

Chaos ve vládních opatřeních je a média se samozřejmě přiživují. To tak bylo vždy a nevím, co je na tom k divení v takovéto situaci. Byl by zázrak, kdyby to tak nebylo.

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

[citace="Jaroslav"]

Hlavně se z toho nepo...., Docela by mi zajímalo, co by vláda dělala, kdyby za rok či dva přišla nějaká opravdová epidemie s nějakou opravdovou vážnou nemocí, když teď zlikvidují ekonomiku, kvůli ne až tak závažnému onemocnění. Chápu, že se s tím musí něco dělat ale tohle nemá konce. Vir stejně nezmizí, takže i kdyby se to teď zbrzdilo na nějakou přijatelnou úroveň, tak co potom? Za měsíc nebo dva zase to samé dokola? Takhle několik let než to prodělají všichni? 

Ona ta ekonomika by se taky dost zlikvidovala, pokud by se nechal šíření volný průběh, i když je smrtnost v porovnání s jinými nemocemi celkem malá. Bylo by to ale dříve za námi.

"Za měsíc nebo dva zase to samé dokola?" To nechápu, co tím myslíš. Za měsíc se teprve projeví snížení počtů infikovaných, ale určitě se šíření nezastaví, spíš bude po pár tisících denně pokračovat. To by museli všichni spolupracovat, což už teď není možné. Podle mě je optimální scénář u nás udržet promořování na stavu, kdy ještě jakž takž bude fungovat zdravotnictví i pro vážné necovidové pacienty tj. na cca 120000 známých případů měsíčně, což v praxi znamená několik stovek tisíc infikovaných měsíčně. Za půl roku už bude promořenost poměrně slušná, protože většina sociálně aktivních už bude mít imunitu. Ti, co se budou kvůli většímu riziku zdravotních následků maximálně izolovat, se na jaře budou moci nechat očkovat, takže riziko úmrtí s covidem dost klesne. Imunita nebude trvalá, ale reinfekce asi povede k méně závažným následkům (doufejme, že na úrovni běžné chřipky). Pro zájemce (a pro někoho asi i povinně, např. některé zaměstnance nebo cestovatele do některých zemí) budou k dispozici vakcíny, které sníží riziko nákazy. Zřejmě bude očkování účinné jen na určitou dobu a bude ho třeba opakovat jako u chřipky pro snížení rizika nákazy. Nebo je možné, že virus časem zeslábne natolik, že ho nikdo nebude řešit.

[/citace]

👍 Asi nejrozumnější názor. S tím měsícem jsem to trochu přehnal.... Tak za cca tři měsíce zase znovu. Takhle to ale nepůjde do nekonečna... S tou likvidací ekonomiky to myslím spíš tak, že vláda udělala 500 miliard sekeru a když se zjistilo, že to zase tolik nestálo, tak se prachy jen tak rozdají důchodcům a podobně.... Tím nechci říct, že si důchodci nezaslouží peníze navíc. Ale bohužel když chci rozdávat, tak musím nejdříve ty peníze mít. Docela se divim, že to nikomu nevadí. Kdyby teď vláda oznámila, že se rozhodla rozdat každému důchodci 5000 Kč, ale že se musíme všichni složit, proto následující měsíc budeme mít dvojnásobné daně, tak by to asi v poklidu neproběhlo. V konečném důsledku by to bylo ale úplně stejné protože ty peníze někdo zaplatit bude muset. To samé si myslím o té superhrubé mzdě.... Zrovna teď je prostor na snížení daní? Nehledě na to, že když se přidá všem, tak je to jako by se nepřidalo nikomu. Tímhle myslím likvidaci ekonomiky.

0 Citovat

@mikir: Klasický argumentační faul věkem, myslím, že i ty máš navíc. Takže Hitlera taky nemůžeme nikdo kritizovat, protože jsme tu dobu nezažili a nevíme, jaké to bylo doopravdy, známe to jenom z vyprávění, filmů, knih, dějepisu, ale ne na vlastní kůži.

Naše současná vláda je hrozná, určitě zdaleka nejhorší vláda od roku 1989. Opatření jsou zmatečná a náhodná. Ekonomika bude totálně v hajzlu a zase to bude muset zachraňovat pravice a nějaký nový Kalousek, který pak bude nenáviděn stejně jako ten současný. Ale lidský život a zdraví je to nejvíc a ty zpochybňovači jako ty a pár lidí tady v diskuzi jsou momentálně jedním z největších problémů v dnešní společnosti.

0 Citovat

DimikUK napsal(a):

[citace="Jarda"]

@mikir: Klasický argumentační faul věkem, myslím, že i ty máš navíc. Takže Hitlera taky nemůžeme nikdo kritizovat, protože jsme tu dobu nezažili a nevíme, jaké to bylo doopravdy, známe to jenom z vyprávění, filmů, knih, dějepisu, ale ne na vlastní kůži.

Naše současná vláda je hrozná, určitě zdaleka nejhorší vláda od roku 1989. Opatření jsou zmatečná a náhodná. Ekonomika bude totálně v hajzlu a zase to bude muset zachraňovat pravice a nějaký nový Kalousek, který pak bude nenáviděn stejně jako ten současný. Ale lidský život a zdraví je to nejvíc a ty zpochybňovači jako ty a pár lidí tady v diskuzi jsou momentálně jedním z největších problémů v dnešní společnosti.

 

Napsat pravice a Kalousek v jedne vete to musi met clovek radne vyplachlej mozek. 

[/citace]

Každopádně někdo to bude muset všechno zaplatit. Jestli ještě bude z čeho.... Takže příští vláda bude muset dělat nepopulární rozhodnutí. Teda pokud lidi příští rok dostanou rozum a zvolí někoho jiného. Pokud ne, tak to nám pomáhej pánbůh....

0 Citovat

Nejsem ekonom, ale myslím, že se žádné dluhy nikdy splácet nebudou. Natisknou se peníze a bude vyřešeno. Ostatně USA a EU to dělá už nyní. Zaplatíme to všichni tím, že se sníží hodnota peněz.

Opatření dodržuji a nerozumím "hrdinům", kteří na to kašlou. Když už nemají sociální cítění, nemají rodiče, případně prarodiče, kteří jsou ohrožení nejvíce? To je takový problém si tu roušku natáhnout (i přes nos)?

Mimochodem, číst Mikirovo žvásty je jen pro silné žaludky. Když psal o Kanárech, občas to bylo přínosné, i když neskutečně unavující, když píše bez čárek a vše lepí dohromady :-)

0 Citovat

tbu napsal(a):

Nejsem ekonom, ale myslím, že se žádné dluhy nikdy splácet nebudou. Natisknou se peníze a bude vyřešeno. Ostatně USA a EU to dělá už nyní. Zaplatíme to všichni tím, že se sníží hodnota peněz.

Zjednodušeně řečeno ano. Ale vždy tam bude strašák v podobě hyperinflace. Rozhodně to nefunguje tak, že se "natisknou" peníze kdykoliv je potřeba, tím bych se vůbec nechlacholil. 

0 Citovat

@Jaroslav: Ono se nedá svádět celých 500 miliard (nebo možná jen 300, kolik by to cca mohlo být za jaro a ani bez covidu by to nebyla nula) na naší vládu. U exportně orientované ekonomiky by byl propad, i kdybychom v ČR covid neměli. I Švédsko, které to z pohledu ekonomiky zvládlo možná nejlépe, jak mohlo, bude mít asi větší deficit než ČR: https://www.globenewswire.com/ne...udget.html

Jasně že příspěvek důchodcům byl hlavně předvolební tah, ale obecně bych dočasné zadlužování státu, které rozjede ekonomiku v krizi, neodsuzoval. Třeba ve 30. letech 20. století by to ve výsledku pomohlo nejen nezaměstnaným, ale i státu na rychlém návratu peněz do státní pokladny z rychleji se navrátivší ekonomiky do normálu. Důchodci by aspoň ty peníze utratili. Horší je to u snížení daní. U lidí s nižšími příjmy (ne nejnižšími - ti by nic neušetřili) by to bylo podobné jako u důchodců, ale nejvíc by to snížení daní (vzniklé zrušením superhrubé mzdy beze změn daňových sazeb) pomohlo vysokopříjmovým, kterým by se zvedla čistá mzda i o více než 7000 Kč měsíčně. Jenže ti, co mají platy hodně nad 100000 Kč měsíčně hrubého, stejně nebudou kvůli snížení daní víc utrácet, protože si už vesměs koupili vše, co potřebují. Spíš si za to koupí akcie nebo jiné věci, které do českého rozpočtu příjmy nepřinesou.

Chaos ve vládních opatřeních ekonomiku hodně poškozuje, ale likvidaci celé ekonomiky neznamená. Jsem ekonom a troufám si tvrdit, že většina dluhu jakékoliv země nebude nikdy splacena (pokud náhodou neobjeví nějaký velký zdroj příjmů z nerostného bohatství a zároveň by musela vládnout rozumná vláda). Naopak budou dluhy růst, dokud to bude jakž takž udržitelné třeba i za pomoci centrálních bank (na úkor hodnoty měny - proto rostou ceny akcií a nemovitostí i v krizi, což u nemovitostí přináší problémy chudším a mladším, inflace být prozatím nemusí). Když nebudou státní finance udržitelné, státy to budou řešit jako např. Argentina: https://www.cnbc.com/2020/08/04/...-rise.html

Pokud půjde o ekonomicky méně významné státy, odnesou to jen věřitelé. Až bude muset restrukturalizovat státní dluh nějaká hodně velká ekonomika, bude to zajímavé. Rozhodně ten vývoj zadlužení (a později kvantitativního uvolňování) za posledních pár desítek let není v pořádku, ale je to tak a nedá se s tím už nic moc dělat (i s ohledem na voliče, kteří rádi slyší na populistické sliby kdekoliv po světě - ČR, USA - to je jedno). Letošní rok na tom zas tak moc nezměnil.

0 Citovat

Tady mě zajímá víc jiná terorie - vyléčený člověk z koronaviru by se s virem měl setkávat, co nejčastěji, aby mu nevyprchala na něj imunita (průměrně 60-90 dní)... Je to založeno na reálném podkladě?

0 Citovat

Uz jsem taky nechtel reagovat ,ale neda mi to kdyz ctu Jardu a jeho uvahu a vytahovani Hitlera 

Takze napriklad mama od me zeny ma 92 let Hitlera zazila a prezila koncentrak a k soucasne situaci se stavi klidne , rousku nebo stit si nasadi ,ale ne vsude  a chova se v podstate tak jak je zvykla  a nedela s toho mor ,tyfus a ja nevim co vsechno 

tbu , pise ,ze nerozumi hrdinum , tak jak to vidim v rodine, okoli atd tak mladosi jsou vic hystericti nez lide meho veku a jeste starsi ,ti to totiz vetsinou vnimaji normalne a klidne i rebelsky jak to spravne nazval Libor S  ,chapu i jeho vysvetleni s 30 % ,ovsem budu se s nim rozchazet v nazoru jaka opatreni  mohou snizit sireni  a i kdyz uznam to co Prymula snizi necim diskutabilnim a budu to dodrzovat tak nejde nevidet ze v necem pak vlastne ty procenta zase zvysi a v podstate nula od nuly pojde a nic se nezmeni 

eremi ,mozna jsi zazil konec totality ,ale to uz nebylo takove ,50 leta jsem vnimal jen s doslechu ale 68  uz jako kluk ano ,pochopitelne jsem te situaci nemohl rozumet ,ale pozdeji si pamatuju na vekslaky pred tuzexem . nakup anglicaku pod pultem  i na banany a skladany toaletak  a taky na frontu vecer a az do rana kdyz se zacaly prodavat zajezdy v CK  i uteky s techto zajezdu na zapad  

S Jardou souhlasim v jedne veci ,ano zivot a zdravi je nejvic ,ale podle tech nesmyslu co se vymysleji asi neni nejvic a nejen v CR,   je mnoho horsich nemoci nez je corona  a ty se prave kvuli  tem opatrenim neleci a lide  zbytecne ignoruji vazne priznaky ,nez aby sli normalne k lekari  A problem spolecnosti ? Ten je uplne nekde jinde ,nez v nesouhlasu s tim, co se dnes pod zaminkou corony a vymyslenych a zkreslenych  cisel deje 

0 Citovat

mikir napsal(a):

co se dnes pod zaminkou corony a vymyslenych a zkreslenych  cisel deje 


Mikire, jistě nám to řekneš za všechny psy ve stádě,  neboť já a jiné ovce jsme slepé a hloupé.
Co se to tedy pod záminkou Corony a vymyšlených čísel děje?

Už mě tím všichni ti konspirátoři unavujete. Proto se ptám: kdo za celou touhle akcí stojí a co z ní bude mít?

0 Citovat

Petr napsal(a):

Díky této citaci z mzv jsem já teda nenabyl dojmu, že by to bylo 100% bez problémů. 

https://www.mzv.cz/berlin/cz/viz..._bude.html

To jsou formulace, že doprava vlakem "nemusí" být za transit považována. Neměli by to na MZV vědět jednoznačně? Ale zásadnější je, že odkaz na web Bundespolizei vede k informacím pro lidi cestující ze zemí mimo EU (a těch pár výjimek jako Korea nebo Kanada) a řeší, jestli vůbec do Německa smějí. Nějaké testy/karantény tam nikde nezmiňují a neřeší. Tady odkaz pro potvrzení: https://www.bundespolizei.de/Web...2bodyText2

Pro nás platí informace o příjezdu z rizikové oblasti a ty jsou trochu zmatené, momentálně si výjimky řeší každá spolková země sama. Pokud se letí z Drážďan/Lipska, mělo by to být v pohodě úplně, protože tam se karanténa nevyžaduje, pokud člověk stráví ve státě méně než 24 hodin. Viz zde: https://www.revosax.sachsen.de/v...nung%20#p3. V tom třetím paragrafu je to bod 4 odstavce 3: "Die §§ 1 und 2 (ty mluví o té karanténě) gelten nicht für Personen deren Aufenthalt im Bundesgebiet weniger als 24 Stunden andauert." O nějakých omezeních pro cesty na letiště ani slovo.

Trochu jinak to má Berlín, informace tady: https://www.berlin.de/corona/mas...einreisen/. V odstavci Ausnahmen se nicméně taky píše o tom, že osoby, které spolkovou zemí Berlín pouze projíždějí, se opatření netýká: "Ausnahmen von der häuslichen Quarantäne gelten laut Verordnung für Menschen die nur zur Durchreise in das Land Berlin einreisen; diese haben das Gebiet des Landes Berlin auf unmittelbarem Weg zu verlassen." I tak by se měl člověk nicméně elektronicky nahlásit na místní hygieně, což nikdo nekontroluje a i kdyby k té kontrole došlo, opravdu nikde nespecifikují, že cesta na letiště je vyjmuta.

Pokud jde o letiště v Norimberku a Mnichově, Bavorsko má také svoje nařízení a svoje výjimky, odkaz zde: https://www.gesetze-bayern.de/Co...t/BayEQV-2. Pro nás je důležitý bod 4, který opět zprošťuje povinnosti osoby, které zemí pouze projíždějí, o dopravním prostředku samozřejmě ani slovo: "...die nur zur Durchreise in den Freistaat Bayern einreisen; diese haben den Freistaat Bayern auf unmittelbarem Weg zu verlassen".

Takže skutečně, pokud by člověk měl smůlu, při kontrole trvat na svém, že dopravní prostředek pro transit nikde specifikován není, ta informace MZV je nesmyslná. Hned tam píšu, možná ji za nějakou dobu stáhnou.

0 Citovat

mikir: Jo proto dává smysl nechat to rozjet nekontrolovaně, aby i lůžka běžné péče musely být použity pro péči o covid pacienty a musela se omezit nebo úplně zrušit péče o pacienty, kteří trpí jinými chorobami. Bože ty jsi opravdu prosťáček, kdyby jsi vždycky v tom půlstránkovém traktátu byl schopen napsat aspoň něco logického.... Ani ten pokus o "filozofickou úvahu" na závěr to nezachrání :)))

0 Citovat

Karle ne ,uz to rozebirat  nebudu at si kazdy udela svuj nazor ,taky se chci venovat cestovani a ne probirat tohle ,ale jedno cislo ktere je naprosto jiste vymyslene je pocet zemrelych ,tedy ano zemreli, ale s covidem a ne na covid  ,at nekdo laskave uvede tabulku ,kolik lidi zemrelo pri autonehodach ,urazech , sebevrazdach ,vrazdach a dalsich nestestich a tragediich a k tomu uvede kolik lidi zemrelo podle umrtniho listu podlozeneho treba pitvou opravdu na covid ,,,to pochopitelne nikdo nezverejni , protoze by tim priznali skutecnost  Howgh -))

0 Citovat

Karel napsal(a):
Mikire, jistě nám to řekneš za všechny psy ve stádě,  neboť já a jiné ovce jsme slepé a hloupé.
Co se to tedy pod záminkou Corony a vymyšlených čísel děje?

Už mě tím všichni ti konspirátoři unavujete. Proto se ptám: kdo za celou touhle akcí stojí a co z ní bude mít?

Bill Gates - vakcína - očipování a následné sledování lidí - zároveň cílené utlumení ekonomik a životní úroveň všech lidí v prvním světě, protože se to nelíbí nejmocnějším (za ty si dosaď kohokoliv - Soros, ilumináti, Židi, Rothschildové) - a samozřejmě utlumení osobních svobod.

@mikir: No právě proto se máme snažit zabránit tomu, aby se to co nejvíce rozjelo, aby zůstala zachovaná normální péče. Proboha já když na tebe reaguji, tak mám pocit, jako kdybych to vysvětloval malému dítěti. To samé s tím Hitlerem a tvým argumentačním faulem si vůbec nepochopil pointu mého příspěvku, ach jo. Mám psát anglicky? Bude to pak lepší?

0 Citovat

Mikire, je úplně jedno, jestli se my dva budeme shodovat nebo odlišovat v názoru na nějaká opatření. Třeba u roušek v lese nebo na poloprázdné ulici si klidně rebeluj, pokud by je náhodou zavedli (to by bylo opravdu zbytečné). Prymula si ten odhadovaný přístup části populace rovnou započítá a zavede víc opatření, než by zavedl jinak. Máma tvé ženy dělá dobře, že je klidná. Nikdo nikdy nedoporučoval paniku a stres. Přesný počet mrtvých na covid nebo s covidem není nejdůležitější parametr. Jde o zahlcení nemocnic, kdy můžou umírat i poměrně zdraví. Podstatná hodnota u úmrtí bude nadbytečná úmrtí (excess deaths/mortality), kterou se dozvíme až se zpožděním.

0 Citovat

Pro mě je asi nejhorší na to všem to, že není vidět světlo na konci tunelu. Chápu, že nikdo nedokáže říct, kdy se to zlepší, jestli za 2 nebo 3měsíce či za půl roku. Ale jak už tu bylo zmíněno, budeme tohle podstupovat donekonečna, třeba 2-3x ročně, kdykoliv se objeví víc nakaženejch, tak se zavřou hospody, školy, nasadíme roušky a pořád donekonečna? Proč nám třeba Prymula neřekne, že to teď zkusíme za každou cenu zmírnit či zastavit a když se to do třeba 4měsíců nepovede, tak se na to vykašlem a necháme omezení stejný, jak při chřipce.

Neříkám, že se nemaj dělat žádný opatření, určitě se snažit ochránit starý a nemocný, zákaz návštěv v nemocnicích a další omezení, která se dělají při chřipce, to samozřejmě ano, ale takový extrémy. Taky mi připadá, že se mladší ročníky bojí, že se nakazí, víc než ty starší, starší to berou s nadhledem, nechcou strávit zbytek života v rukavicích a v roušce a uvědomují si, že sou tou skupinou, která je nejvíc ohrožená.

Že to někdo chytne i podruhý je smůla, ale asi k tomu má dispozice. Mám v okolí lidi, kteří mají angínu třeba 2x ročně, chřipku klidně 3x ročně a já nikdy neměla ani chřipku ani angínu a to nežiju nějak zdravě a je mi pořád zima, i když je 25°C :-D. Já to samozřejmě nikomu nepřeju, ani nebagatelizuju, ale pořád to není žádná ebola nebo mor a opravdu umírá daleko víc lidí na jiný choroby. 

Ať si každej meje ručičky a když chrchle jak tuberák a není mu dobře, tak ať sedí doma.

Že je někdo pozitivní, ještě neznamená, že je nemocnej anebo že je přenašeč. Jinak bude v karanténě za chvílu půlka republiky. Ať dělaj ty testy pořádně, protože jinak to nemá smysl.

 

0 Citovat

Nedělej si iluze. Vyřeší se virus a může se objevit třeba meteorit v koliznim kurzu, nebo jaderný konflikt. Tohle se podaří eliminovat pouze kolonizací dalších planet. Včera bylo pozdě.

0 Citovat

Asi tak nějak...


ftip3.jpg

0 Citovat

Aluška napsal(a):

Pro mě je asi nejhorší na to všem to, že není vidět světlo na konci tunelu. Chápu, že nikdo nedokáže říct, kdy se to zlepší, jestli za 2 nebo 3měsíce či za půl roku. Ale jak už tu bylo zmíněno, budeme tohle podstupovat donekonečna, třeba 2-3x ročně...

Že je někdo pozitivní, ještě neznamená, že je nemocnej anebo že je přenašeč. Jinak bude v karanténě za chvílu půlka republiky. Ať dělaj ty testy pořádně, protože jinak to nemá smysl.

Ty sis nepřečetla můj příspěvek napsaný dnes v 11,51? Myslím, že jsem realisticky nastínil, co nás asi čeká. Světlo na konci tunelu čekám od dubna. Začíná to: Podle mě je optimální scénář u nás udržet promořování na stavu, kdy ještě jakž takž bude fungovat zdravotnictví i pro vážné necovidové pacienty...

Je pravda, že ne všichni pozitivní jsou přenašeči, ale nezjistí se to snadno předem. Testovat na to všechny je nereálné. Moc informací o tom asi není. Něco o tom povídal Flégr v čase 5:00:

https://video.aktualne.cz/dvtv/f...f6b220ee8/

Testování covidu je dost složitá problematika. Asi se v ní málokdo úplně vyzná. Já po přečtení závěru tohoto článku už moc ne a pochybností nad PCR testy je u některých lidí víc: https://www.thelancet.com/journa...7/fulltext

0 Citovat

Při vší úctě, Libore- tvůj příspěvek z 11:51 asi nebude to světlo na konci tunelu, které měla Aluška na mysli;-)

0 Citovat

Taky myslím, jsi odborník asi jako my všichni tady na fóru. :)

0 Citovat

Mandarinka napsal(a):

Při vší úctě, Libore- tvůj příspěvek z 11:51 asi nebude to světlo na konci tunelu, které měla Aluška na mysli;-)

Aluška napsala "budeme tohle podstupovat donekonečna, třeba 2-3x ročně, kdykoliv se objeví víc nakaženejch, tak se zavřou hospody, školy, nasadíme roušky a pořád donekonečna?" Jsem si jistý, že je toto vyloučené. Donekonečna to samozřejmě nebude. Je málo pravděpodobné, že by se vlny dále opakovaly, protože se současným naladěním části společnosti a mírou rozšíření to nesnížíme na stovky (natož desítky) nových případů denně. Tím pádem to pojede do doby promoření min. 20%, což už s ohledem na to, že půjde většinou o sociálně aktivnější, bude znát. Jsou na to zkušenosti ze světa. Na jaře pomůže taky počasí a pravděpodobně i vakcíny. Příští rok bude i více zkušeností, znalostí a přípravy. Do podzimu budou vakcíny ještě s vyšší pravděpodobností a v dostatečné míře, ale předpokládám, že o ně bude zájem jen u menší části lidí.

Já myslím, že toto je oproti černému pohledu Alušky světlo na konci tunelu. Kdyby chtěla slyšet, že virus zmizí už o Vánocích, musela by se zeptat Pekové či jejích oddaných fanoušků.

0 Citovat

speedy7cz napsal(a):

Taky myslím, jsi odborník asi jako my všichni tady na fóru. :)

Napiš teda svůj scénář a zdůvodni, proč si myslíš něco jiného. Rád si to přečtu a možná zkoriguju své předpoklady, když to bude podložené názorem nějakého odborníka. Vzdělání nebo praxi odborníka nemám, ale věnoval jsem poslouchání rozhovorů a čtení článků včetně diskuzí pod nimi víc času než většina lidí na fóru. Kromě ekonomie jsem vystudoval i bakalářský stupeň chemie/biochemie na PřF UK, takže bych měl mít lepší předpoklady některým odborným věcem porozumět. Vlastně mě to na rozdíl od doby studia i začalo celkem bavit.

0 Citovat

Samozřejmě, že si umím přečíst, že až bude vakcína, že až bude tepleji, že až klesne číslo R pod 0,8, až aža až... jenže to přesně vůbec nedává žádnou záruku do budoucna, vakcína měla bejt dostupná letos, je jasný že nebude, budem rádi, že možná bude dostupná na jaře, pak je otázka, že ju spousty lidí nechce, dostanem to příkazem?? Měli bejt rychlotesty od října, kde je jim konec?? Takhle jsem myslela, to světlo na konci tunelu, jenže to jsou jen pořád samé podmínky, ale co se bude dít, kdyby se to nepovedlo zmírňovat nebo co se bude dít, když se to objeví znova, nikdo neřekne....

Vadí mi, že si nemůžeš nic naplánovat, od cesty do zahraničí, tak vlastně ani pitomý kafe s kámoškou, oběd s tátou, že si půjdeš zacvičit, napřed ti daj v práci volno, pak ti to kvůli zavřeným školám ze dne na den zruší, protože matky jsou s děckama doma, takže zase všechno překopat a pořád dokola, jak u blbečků...

Já chemický vzdělání mám, což je v tomhle případě úplně na nic, protože sami doktoři maj různý názory. Myslím, že nebude problém, že by nebyla lůžka, bude problém to, že nebude personál, protože budou všichni sedět doma v karanténě takže budem nakonec rádi, že budou chodit do práce i pozitivní zdravotní personál, protože jinak to nepůjde.

0