Na zahranicnych forach velmi diskutovana tema, tu sa to zatial riesi kade-tade, takze zakladam prislusnu temu. Vyzera, ze tejto "pliagy" sa Cina tak skoro nezbavi ... ako ste na tom ti, co mate kupene letenky? Do Azie vycestujete, alebo vasu navstevu odlozite na "neurcito" ? Ja mam odlet 26. feb a pokial Cina nezatvori Pekingske letisko resp. Myanmar nezakaze prilety z Ciny, tak mam v plane letiet. Situaciu budem  pozorne sledovat (hlavne zahranicne zdroje) a podla toho sa samozrejme zariadim.  .

Coronavirus - zachovajte paniku

Založil ve fóru Co se nevešlo

Tak napred k tomu skolstvi ,protoze jsem se zdrzoval dlouhodobe v nekolik statech sveta   , myslim ,ze rozdil mezi ceskym skolstvim a tim zahranicnim je hlavne v tom ,ze v CR i byvalem Ceskoslovensku ,se uci od kazdeho trochu ,zatimco jinde je to jedna vec perfektne a zbytek pochybne, tudiz zahranicni student bude ovladat svuj obor lepe nez ten cesky ,ale s nicim jinym si neporadi Cesky si vzdycky nejak poradi i s necim co zrovna uplne neumi  Setkal jsem se s tim zejmena v USA ,ale tyka se to treba i Anglie  a dalsich zemi  

Jeden rok zbrzdeni nic neznamena ,hodnotim to jako sportovec ,kdy pro zraneni nekdo ztrati sezonu a pak pokracuje ,ale i treba dle svych dcer , obe maji vysokoskolske vzdelani ,pres zimu skoro do skoly nechodily ,protoze se obe venovaly zavodnimu sjezdovemu lyzovani ,no a mladsi kdyz se jeden rok nedostala na vysku tak sla delat au pair do Londyna  anglictinu studovala v Oxfordu  a dneska zvlada i simulltani preklady a me anglictine se smeje ,byt neziju vlasne v CR 22 let a musim ji pouzivat  porad 

V dobe studia absolvovala jeste pulrocni  staz ve Svedsku ,kde mela i svedstinu  ,starsi  zase uci na francouzskem gymnasiu,,,,taze zadne osizeni produktivniho zivota ,navic dnesni trend mladych je zakladani rodiny co nejpozdeji a studium co nejdele to jde ,,,je otazka ,kolik tech skol je naprosto zbytecnych 

A ted jeste k testum a k tomu co pise niemandos  ,ano muj prijem se sice snizil , kdyz jsem se rozhodl pro ceskou predcasnou penzi a irska penze je nesmyslne az v 66 a pozdeji ,ale neni to ten hlavni duvod, proc odmitam ,zaplatit 50 euro za test , ten hlavni je ten , ze testem ,naprosto nic neprokazuju ,nez v dane chvili a to jeste neberu v potaz nasledky ,kdy test bude pozitivni a pritom to nebude pravda 

edit: niemendosti ,ten jeden rok vypadku na VS by sel jsite nejak vymyslet a prechod ze skolek do prvni tridy taky ,totez i koncici rocnik ZS , pamatuju jak zrusili 9.tridu a jak to pak zase obnovovali 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 Citovat

Ahmad Masúd: Aneb pochvalim si své vzdělání získané za sociku a nesmyslnymi výkřiky npr. o hloupých obcanech shodim veškeré ostatní. Je spoustu inženýrů (a to sam mam k inženýrům jiste "predsudky" :),kteří nevystudovali npr. krajinnou ekologii (ale předpokládám,že i tech) a jsou ve svém oboru velmi uspesni a nepotřebuji na to zisky vyšších akademických titulu. Bylo by dobre si uvědomit, že nadani a schopni se od neschopnych neodlisuji pouze tím,jakých uspechu dosahnou v akademické sféře a jaky akademicky titul získají. 

A s tím nectenim bakalářek "sorry jako" z toho tady spadneme všichni na zadek. Ještě by mě zajímalo,jak se pozná to vyjimecne dílo,kdyz je "sorry jako" nečtu:))))

0 Citovat

eremi napsal(a):

Ahmad Masúd: Aneb pochvalim si své vzdělání získané za sociku a nesmyslnymi výkřiky npr. o hloupých obcanech shodim veškeré ostatní. Je spoustu inženýrů (a to sam mam k inženýrům jiste "predsudky" :),kteří nevystudovali npr. krajinnou ekologii (ale předpokládám,že i mezi nimi) a jsou ve svém oboru velmi uspesni a nepotřebuji na to zisky vyšších akademických titulu. Bylo by dobre si uvědomit, že nadani a schopni se od neschopnych neodlisuji pouze tím,jaký akademicky titul získají. 

A s tím nectenim bakalářek "sorry jako" z toho tady spadneme všichni na zadek. Ještě by mě zajímalo,jak se pozná to vyjimecne dílo,kdyz je "sorry jako" nečtu:))))

Řeč byla o vzdělávání, nikoliv o nadání a talentu. ;-)

Ohledně bakalářek stačí se probrat tématy. Chápu, že jsou obory, kde asi nic nového nelze na této úrovni zpracovat, nicméně co jako s tím? 

(jo, většinu číst nemusím, stačí prolistovat. A sem tam je nějaká výjimka, kdy je to přínosné i pročíst důkladněji)

Jinak já vzdělání za socíku nezískal. Pokud tedy nemyslíte ruštinu na ZŠ (ano, ta se mi hodí). Toliko k odpovědi ad hominem. 

 

0 Citovat

Bylo by dobre si umět aspoň přečíst co sam napíšu: "Dnešní doktorát je na úrovni socialistického inženýra. Ano, od úrovně doktorského studia už můžeme mluvit o selekci na ty opravdu nadané a schopné, ale inženýr je dnes (s prominutím) kdejaký pablb co vystudoval krajinnou ekologii (například). "

Takze mam pocit,ze byla řeč minimálně o nadani :)

0 Citovat

eremi napsal(a):

Bylo by dobre si umět aspoň přečíst co sam napíšu: "Dnešní doktorát je na úrovni socialistického inženýra. Ano, od úrovně doktorského studia už můžeme mluvit o selekci na ty opravdu nadané a schopné, ale inženýr je dnes (s prominutím) kdejaký pablb co vystudoval krajinnou ekologii (například). "

Takze mam pocit,ze byla řeč minimálně o nadani :)

A co na tom nechápete? 

0 Citovat

Myslím,že teď už je mi to vše jasny...

0 Citovat

AlejandraS napsal(a):

já fakt koukám a nevěřícně kroutím hlavou, jak si tady lidi pořád myslí, že asymptomatičtí pacienti nejsou infekční. Díky Jardovi za koment!

Jarda na to odpověděl: "No já taky docela koukám. Přitom tohle není ani o covidu. Spousta nemocí takhle funguje. A už 3/4 roku se o mluví o tom, že tohle je snad to hlavní nebezpeči covidu. A pokud tohle tolik lidí neví, tak pak nemáme mít ty monstr čísla."

Já bych to trochu upřesnil. Jarda psal před tím o bezpříznakovém přenosu, což bylo v pořádku, ale ten se dá rozdělit na asymptomatický a presymptomatický přenos. Cituju z: http://www.szu.cz/uploads/Epidem..._2020_.pdf

K přenosu infekce od infikované osoby může docházet 1-3 dny před nástupem onemocnění
(presymptomatický přenos, na rozdíl od přenosu od zcela asymptomatických jedinců, který se
předpokládá, ale není zatím jasně definován).

V červenci se tady psalo toto (nevím, jestli je něco novějšího): https://www.lidovky.cz/svet/za-p...ranici_ceh

Tým vědců vedený epidemioložkou z Yaleovy univerzity Alison Galvaniovou vypočítal, že pre-symptomatický přenos stojí za 47 až 48 procenty všech nákaz v USA, zatímco asymptomatický za 3,4 až 6,6 procenty.

Může to vypadat jako nepodstatný detail, ale nakažení presymptomatickým přenašečem se to dozví dříve, než nakazí další (aspoň pokud funguje testování a trasování nebo jim to on zavolá) a budou se většinou podle toho chovat, ale nakažení asymptomatickým přenašečem budou šířit virus déle. 

 

K tomu, jaký podíl na šíření koronaviru mělo cestování, bych řekl, že na začátku roku nebo v létě stačilo poměrně málo přenosů cestováním (včetně pracovních cest) a pak už si to v každé zemi rozšířili lidi při různých setkáních, oslavách, párty atd. a samozřejmě nejvíc v práci a doma, když tam většina lidí tráví většinu času. Mikir má tedy asi pravdu s tou statistikou, ale to neznamená, že je cestování nepodstatné a jeho omezení (doplněné přísnou karanténou) nefunguje. Můžeme to vidět např. v Austrálii a na NZ. V Evropě to ale proveditelné není, i když třeba požadavek testů od turistů přijíždějících k nám v létě ze Španělska by nám snížil ten rychlý podzimní nárůst.

0 Citovat

Na NZ ani do Australie  nelita nikdo na tyden, ja byl na NZ 3 mesice a stejne  jsem uplne vsechno neprojel ,takze tam je ten prenos logicky mensi,  navic pri poctu obyvatel ,tam bych dobry vysledek neprisuzoval prisnym omezenim 

Jinak proti testum a dalsim vselijakym omezenim v cestovani mam argument kamionove dopravy ,protoze jsem v ni pracoval, tak vim,ze i kdyz nema ridic kamionu v popisu prace vykladku a nakladku ,pakticky malokde to funguje jen tak ,ze bych kamion pristavil k rampe ,predal papiry a lenosil v kabine a cekal az na me zabusi ze je hotovo ,,,A kolik kamionaku se pak mezi sebou bavi pri povinnych pauzach ? A o sluzebkach  ve firmach a ve vladnich kruzich si nedalam zadne iluze ,nakonec i v Irsku to stalo europoslance kreslo ,kdyz se vratil z Bruselu a nedodrzel karantenu  

Nevim ,ale asi uz jen Francie a Portugalsko se chova normalne a nechce test  Mimo Evropu pak Zanzibar ,Kostarika  Jsem moc zvedavy na lednove litani  kdyz vidim jak se v Irsku vraci mesicni lockdown  a ostatni staty pritvrzuji 

0 Citovat

@mikir: NZ a Australii sleduju - maji nejprisnejsi opatreni z vyspelych zemi a az na outbreak v Melbourne jen minimum pripadu. Souvislost je jednoznacna. Davaji do karanteny ve specialnich hotelich i Australany vracejici se domu.

O kamionaky a europoslance nejde, tomu se v Evrope neda vyhnout. Jde spis o delniky v tovarnach a na stavbach, kteri treba i bydli na ubytovnach. Nebo napr. jak ta Cinanka v unoru nakazila Nemce.

0 Citovat

Libor_S verim ,ze mas s NZ i Australi mnohem vetsi zkusenost nez ja ,ktery tam byl jednou a jeste pred 21 lety ,ovsem tu souvislost moc nevidim , kdyz jsem stopoval v oblasti Fox Glacier ,pul dne neprojelo auto a to jsem tam byl v hlavni sezone ,predtim ,jsem byl treba u jednoho farmare na severnim ostrove a jeho nejblizsi soused  20 km  Nejsem si uplne jisty jestli by se az tak zhorsila jejich situace ,kdyby ty prisne opatreni uvolnili ,snad v Aucklandu by to trosku vzrostlo, mam zname v Renwicku v Malborough  ,psali ze jsou v pohode ,ale zrejme dost souhlasi  s temi vladnimi opatrenimi  Mozna mas pravdu ,mozna by to tak zhave nebylo 

0 Citovat

O odlehle oblasti nejde, vetsina zije ve mestech. Nejde ani o me vlastni zkusenosti stare 3 az 23 let, ale sleduju kazdodenni vlogy Vrati z Cairns. Kdyby nechali jezdit turisty bez testu, samozrejme by se to casem rozsirilo.

Pul dne bez auta u ledovcu neverim. Byl jsem tam pred 23 lety (a jel stopem s mistnim) a nejaky provoz byl.

0 Citovat

Uz si to nejak uplne presne nevybavuju ale byl tam nekde mezi Franz Josef   a Fox kemp ve kterem jsem spal  no  a pak  pokracoval ve stopu dal a opravdu tam tam  provoz moc  nebyl  ,zastavila mi pak ceska rodinka coz jsem poznal kdyz chlapik horolezec zacal nadavat kdyz nakladal muj 30 kg batoh do auta -))  ale pak mi zavideli kdyz  meli na cely Zeland 3 tydny a ja 3 mesice  -)

0 Citovat

dnes uspesne prekrocenie hranice okresu, bez kontroly :)

zajtra pokus o prekrocenie dalsieho.

paradne vyzvi hned zo zaciatku roka :)

0 Citovat

Já předevčírem jel z Bohumína do Hlučína přes Polsko a taky bez kontroly :))

A to vzrušení! Možná bych to mohl dát do tématu "Kdo se teď odkud vrátil a jaké to bylo?" :))


bohumin-hlucin.png

0 Citovat

Kolik bylo pasunku ,stalo to aspon za to ? :-))

0 Citovat

https://www.idnes.cz/zpravy/doma...domaci_kop

a tohle si ten magor představuje jak ?

 

0 Citovat

normalne, tak ako bolo na Slovensku pred par mesiacmi, negativny vysledok bezplatneho antigenoveho testu so sebou s platnostou par dni

0 Citovat

Takže v pondělí do bazénu,ale předtím půjdu na test ve čtvrtek do divadla další test v neděli na fotbal další test ?!

To snad nee ..

 

0 Citovat

To je blbec. Normálně si na adresy politiků takhle neulevuju, ale moje tolerance už mele z posledního

0 Citovat

Kdyby blbost nadnášela... Trumfli by Američany s návratem na Měsíc.

0 Citovat

Deny napsal(a):

To je blbec. Normálně si na adresy politiků takhle neulevuju, ale moje tolerance už mele z posledního

Mně už domlela, ale zase jim to ubere další voliče, to je jedine pozitivni🤮.

0 Citovat

Já už mám z tohodle normálně radost. Polovina národa (popírači) nasraná kvůli opatřením, druhá polovina nasraná taky (nejvíc nakažených na světě za poslední týden v přepočtu na obyvatele). Tohle jestli se už nepodepíše na volbách, tak nic.

0 Citovat

No, ale já se bojím, že dvojitá porce koblížků na hodně lidí zase zabere...

0 Citovat

Tak 5tis. urcite ve velkem.

0 Citovat

Vzhledem k plánu vlády očkovat zdravé, mladé lidi až v létě, myslíte, že je třeba šance na očkovací turistiku? :D Něco ve stylu Poláků jezdících k nám na potraty? Protože se mi vážně nechce platit ke každé cestě odjezdový a příjezdový test.

0