Na zahranicnych forach velmi diskutovana tema, tu sa to zatial riesi kade-tade, takze zakladam prislusnu temu. Vyzera, ze tejto "pliagy" sa Cina tak skoro nezbavi ... ako ste na tom ti, co mate kupene letenky? Do Azie vycestujete, alebo vasu navstevu odlozite na "neurcito" ? Ja mam odlet 26. feb a pokial Cina nezatvori Pekingske letisko resp. Myanmar nezakaze prilety z Ciny, tak mam v plane letiet. Situaciu budem  pozorne sledovat (hlavne zahranicne zdroje) a podla toho sa samozrejme zariadim.  .

Coronavirus - zachovajte paniku

Založil ve fóru Co se nevešlo

Proky napsal(a):

Do téhle statistiky se ale počítají pouze pacienti, kteří ten koronavirus měli. To není tak, že někomu přestanou řešit krvácení z nohy proto, že se věnují jeho koronaviru. Takže když v nemocnici někdo umře na jinou závažnou nemoc proto, že se lékaři věnovali jinému pacientovi s koronavirem, tak tohle úmrtí v té statistice není, takže čísla v tabulce s rezervou brát nemusíš. Můžeš brát s rezervou čísla o nakažených. Těch je totiž nejspíš násobně více a jejich počty rostou s tím, jak se daří testovat.


Když uděláš kompromis, tak to zpomalení bude menší, než jaké je teď. Tudíž bude neefektivní. Opravdu nevím, proč má spousta lidí takový problém to teď respektovat. OK, ty lítáš sem a tam za rodinou a domů, takže jsi trochu specifický případ a určitě nejsi sám. Ale někdy to tak prostě je, že na nějaké zákazy doplatí i "nevinní". Tak se na chvilku přizpůsob, respektuj to a zvaž, jestli není možné se na chvíli na jednom z těch dvou míst (IR/CZ) usadit a neremcat. ;)

Ale ano, meli koronavirus , takze ve statistice jsou, ale nezemreli vyslovene primo na nej , jako treba ten 95 lety  clovek v  CR , kde to i otevrene priznavaji ,v tom ze cisla nakazenych jsou asi vyssi mas nejspis pravdu ,ale budme  radi ,protoze lidi by vic panikarili a vlada by mela duvod zvysit represe 

Nemam problem omezit nebo proste nikam neletet na dovolenou ,mam problem v tom specifickem pripade ,kdy kazda zeme ma jine sve predpisy a zakony ( nesouvisejici s koronavirem ) a neni jednoduche reseni se na delsi dobu usadit na jednom z mist  ( IR/CZ) A remcam proto ,kdyz Prymula rekne ze hranice budou zavrene  mozna i  2 roky  i kdyz to pak upresnil 

At rozsiri vyjimku na specificke pripady  a prestanu remcat ,ale kdyz jsem treba ted do posledni chvile nevedel uplne jiste zada me vubec pusti ,tak se nemuze nikdo divit ze remcam  

A ted to zase nevim jiste ,co muze nastat kdyz se zkusim vratit  ,ale zatim to neresim , mesic opravdu problem nemam 

0 Citovat

Tohle je presne 

https://nazory.aktualne.cz/komen...n=Aktualne

0 Citovat

A tohle na DVTV  s Smuclerem je taky dost poucne  pro soucasne hysteriky 


https://video.aktualne.cz/dvtv/s...n=Aktualne

0 Citovat

Libor napsal(a):

Můžu se jenom bez rýpání zeptat, co bys navrhoval ty? Jaký nástroj bys k oživení ekonomik použil? Jen se fakt ptám, zajímá me to.

Samozrejme, ze nevymyslim nic lepsiho. Bez rypani, bohuzel. Kdybych vedel, jak se z toho dostat, nebavil bych se o tom s tebou tady 🤷🏼‍♂️ Kdybych byl elitar psychopat s pravomocemi, zahral bych si s lidstvem experiment, kterej by vyustil v hyperinflaci, menovou reformu a skoncil by valkou. Takovej win-win-win. Umorily by se dluhy, bylo by do ceho investovat a ubylo by lidi 😉

Libor_S ma pravdu, staty si uz nemohou dovolit ozdravnou krizi. Proto se to bastli pomoci QE. Az prestane tohle fungovat, vymysli se pravidlo, ze dluznik nemusi platit dluhy a pojede se dal. Az nebude fungovat ani to, vymysli si lidstvo neco novyho…

0 Citovat

Až čtyři pětiny provedených rychlostestů na koronavirus v regionu vyšly nepřesně. V pondělí to oznámila ostravská krajská hygienička Pavla Svrčinová.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/doma...domaci_bur


Koukám výborný nákup z té Ćíny.

0 Citovat

Born2Win napsal(a):

Libor_S ma pravdu, staty si uz nemohou dovolit ozdravnou krizi. Proto se to bastli pomoci QE. Az prestane tohle fungovat, vymysli se pravidlo, ze dluznik nemusi platit dluhy a pojede se dal. Az nebude fungovat ani to, vymysli si lidstvo neco novyho…

Já tedy nejsem ekonom, tak se možná blbě zeptám. Má vůbec QE nějaké hranice? Proč by to mělo přestat fungovat? Nebo lépe řečeno v jakém bodě by to už mohlo přestat fungovat?

0 Citovat

Nákup? Veď alternatívne médiá vravia o milosrdnej humanitárnej pomoci:)) len ten ukrajinský Antonov mohol byť radšej ruský Iľjušin

0 Citovat

doctorex napsal(a):

Až čtyři pětiny provedených rychlostestů na koronavirus v regionu vyšly nepřesně. V pondělí to oznámila ostravská krajská hygienička Pavla Svrčinová.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/doma...domaci_bur


Koukám výborný nákup z té Ćíny.

Kdyby si tam místo testů házeli mincí, tak mají vyšší úspěšnost...

0 Citovat

To je pech. Asi nezbyde než používat rychlotesty od té "zabanované" češky. 

0 Citovat

Born2Win napsal(a):

Tobě přijde takovej přístup v pořádku? Prostě si vytiskneme peníze? Víš, že tu jižanskou nekončící párty platí VŠICHNI SPOŘÍCÍ lidi napříč Evropou v podobě nízkých úrokových sazeb ECB? VŠICHNI! Ano, i my. I přesto, že nemáme euro! Do situace, ve které jsme teď, kdy je na trhu jedna bublina vedle druhé, nás dostala právě tebou navrhovaná léčba – nekontrolovaný chrlení peněz a tolerance obcházení nastavených pravidel. 

Kdyby ECB dělala normální monetární politiku, tak by Itálie už dávno krachla. Ale s ní i euro, proto ji zachraňují. Na úkor VŠECH SPOŘÍCÍCH EVROPANŮ. Jen kvůli snu bruselskýho politbyra o společné měně, která ale nikdy nemůže fungovat - kvůli potřebě rozdílných úrokových sazeb na jihu a severu Evropy. Pak by nějaký QE vůbec nebylo potreba. Ne, dle mého se to vážně nevyplatí. 

A hádej, proč Ital Draghi zachraňoval Itálii před bankrotem... Podívej se, jak vypadal executive board v letech, kdy byla eurozóna v největších sračkách 

2009 Francouz (P), Řek, Ital, Španěl, Němec, Rakušanka 

2010 Francouz (P), Španěl, Řek, Ital, Španěl, Němec, Rakušanka 

2011 Ital (P), Francouz, Španěl, Němec, Ital, Francouz, Španěl, Němec, Němec, Rakušanka 

2012 Ital (P), Španěl, Němec, Francouz, Španěl, Lucemburčan, Němec

Nemožný očekávat něco rozumnýho vzhledem k tehdejší situaci v eurozóně. Lagardeová to dostala jako trafiku. A s tou nezávislostí to už dávno není pravda – vždyť sama prezidentka je politik, ne ekonom.

http://www.bapress.ca/ref/ref-ar...-42-18.pdf

(The Costs and Welfare Effects of ECB’s Financial Repression  Policy: Consequences for German Savers)

Stačí si přečíst závěr. A stejný to je s Nizozemci, Slováky, Finy… a nic se od 2015 nezměnilo. Evropu tiskem peněz nezachráníš.

Já jsem jen popsal, jak to funguje dlouhodobě a že v této mimořádné situaci bude jediná rozumná možnost v tom pokračovat. Psal jsem, že bohužel se zadlužování a QE využívalo i v době růstu a nejen v Evropě. Tj. ne že je to v pořádku. Dlouhodobě považuju vznik eura bez patřičných institucí za asi největší chybu, co se v Evropě stala od války (instituce neměly šanci vzniknout a tudíž nemělo být ani euro a když už, tak jen pro část ekonomicky kompatibilnějších zemí).

Nemůže za to jenom jih, ten je spíš obětí hlouposti lídrů velkých evropských zemí, kteří se chtěli zapsat do historie spojováním Evropy, ale spíš ji to víc rozděluje. Vydělává na tom hlavně Německo (a Nizozemí), kterým jih podhodnocuje společnou měnu oproti stavu, kdyby měli svou vlastní, což jim umožňuje „exportovat svou nezaměstnanost“. Střadatelů z těchto zemí mi není vůbec líto, protože jejich dlouhodobé nadměrné úspory způsobují globální obchodní nerovnováhy: https://www.patria.cz/news/39003...azime.html

Na QE mi mnohem víc než nízké úroky (ty by byly poměrně nízké i bez QE z jiných důvodů) vadí, že je to jedna z podstatných příčin narůstajících cen nemovitostí ve městech po celém světě, což neumožňuje mnoha mladým žít normální život a starším bohatým to přináší ještě větší bohatství.

Evropě ani nic jiného nezbývá než zachraňovat jih a euro, když si to tak zavařili, bez ohledu na složení rady ECB. Slabší státy ani nemají reálnou možnost eurozónu opustit, jak bylo vidět u Řecka. Nejlepší by bylo, kdyby eurozónu opustilo Německo a pár dalších okolních zemí. Krátkodobě by to způsobilo chaos, ale menší než při vystoupení Itálie a dlouhodobě by bylo lépe.

V současné situaci je určitě rozumnější zvednout zadlužení a tisknout peníze, za které centrální banky nakoupí státní dluhopisy (a případně je rovnou odepsat do ztrát), než aby tu zbankrotovala většina firem (hlavně malých) a aby zaměstnanci a malí podnikatelé včetně jejich rodin dostali jen podporu v nezaměstnanosti nebo nějaké životní minimum a někde ve světě třeba ani neměli co jíst a byli vyhazovaní z nájmu na ulici a svět se z krize dostával nejméně 5 let.

0 Citovat

€ je kapitola sama o sobě. Je to politický konstrukt. Snad by fungovalo několik společných měn v rámci různých regionů, tedy samostatná společná měna pro skupinu zemí, které mají +-podobnou ekonomickou úroveň, produktivitu, ceny atd. Ale zavádět jednu společnou měnu pro tak rozdílné ekonomiky jako je Řecko, Německo, Skandinávie, .. mohlo napadnout jen nějaký chorý mozek. Bylo to politicky líbivé, ale ekonomicky nesmyslné.

0 Citovat

Libor napsal(a):

Já tedy nejsem ekonom, tak se možná blbě zeptám. Má vůbec QE nějaké hranice? Proč by to mělo přestat fungovat? Nebo lépe řečeno v jakém bodě by to už mohlo přestat fungovat?

Limity QE jsou v tom, že očekávaný účinek už bude malý, ale vedlejší nepříznivé efekty znatelnější. Vysvětlení je třeba tady: https://www.quora.com/What-is-th...imit-on-QE

0 Citovat

niemandos napsal(a):

Aha,ale ty jsi psal, že to bylo porušeno už teď a  že je Schengen mrtvý. Tak se hoď do klidu. Takové chytráky, co neumí ani přiznat, že se spletli, mám nejradši. 

A vyhodíš je od zkoušky, že jo.. Takový jsem taky zažil. 

0 Citovat

Libor_S - rozumný názor!


Při vší té kritice by se ale nemělo zapomínat na jednu zásadní věc. Schumann s Monnetem po 2. světové válce navrhli tento projekt jako pojistku proti další velké válce mezi evropskými zeměmi skrze ekonomickou spolupráci a provázanost. Vytvořila se nadnárodní organizace pro výrobu a obchod s uhlím o ocelí (ESUO - Montánní unie), která regulovala použití těchto strategických surovin pro vojenské účely atd. A tenhle účel nástupnická EU naštěstí pořád plní.

0 Citovat

do pice chlapi, hodte se do klidu a pustte se do domacich zasob alkoholu. uz jsme probrali akcie, nemovitosti, who, eu a ja nevim co. par lidi si tu pobreci ze jejich letenky za par susnu budou refundovany voucherem, za ktery si koupi treba odbavene zavazadlo. pojdme k necemu podnetnejsimu. zacnu ja: doporuceni filmu na mall. tv. Divoke historky, mimoradne kino.


0 Citovat

Můj výběr filmů na ukrácení dlouhé chvíle při zákazu vycházení:
- Smrtící epidemie (https://www.csfd.cz/film/7232-sm...epidemie/) aneb musíme se přece vzdělávat, abychom věděli, do čeho, že se to řítíme.
- Já vím. Je to hodně hollywoodské a s americkým patosem, tak co o něco realističtější Nákazu (https://www.csfd.cz/film/273515-nakaza/)?
- Stále ta Amerika? Tak zabrouzdáme do korejských vod, přesněji těch jihokerejských, a dáme si Vyšinutí (https://www.csfd.cz/film/322315-vysinuti/).
- Že to nebylo o viru? Tak ještě jednou Korea a tentokrát popkorňák Flu, ale bude se líp hledat pod Gamgi (https://www.csfd.cz/film/344652-gamgi/)...
- ...že by správná apokalypsa nebyla komplet bez zombíků? Jak je libo a na své si přijdete v Resident Evilu (https://www.csfd.cz/film/118692-...okalypsa/).
- Já vím, americký blockbuster a vy jste fajnovky závislé na evropském filmu? V tom případě mám pro vás REC (https://www.csfd.cz/film/232793-rec/).

Labužníci to jistě zvládnou i za jeden den...😁
0 Citovat

Daniel: Souhlas,super film 😉😁 Moje doporučení Netflix a Hra z Anglie, sice občas dojak a patos,ale první "cokoliv" o fotbale,co se mnou koukala celý žena!😁😁

0 Citovat

@Daniel - ale my přece jen v klidu diskutujeme o zajímavých tématech;)


Když už jste u apokalyptických filmů, za pozornost stojí hororová novinka Netflixu The Platform (El Hoyo, Díra) - klaustrofobní dystopie o prohnilosti současného společenského systému;) Sice se s těmito levičáckým agitkami neztotožňuju, ale je to jedna z mála věcí od Netflixu z poslední doby, které dle mě stojí za to věnovat čas. Ale upozorňuu, že to není film na večerní romantické posezení s partnerkou:)   

0 Citovat

Na Díru se zrovna chystám s přítelkyní. Ehm, teda... možná to vyznělo blbě :D 

Na rozptýlení doporučuju na Netflixu - Sex Education nebo Money Heist.

A pořádný postapo? https://www.csfd.cz/film/233126-...a/prehled/ a dost lidem i tady by se hodilo v reálu A Quiet Place.

0 Citovat

Najlepsa komedia aka sa bude dat tento tyzden sledovat je toto vyhlasene :D

"Spanish authorities expect the so-called "peak" of the Covid-19 pandemic in the country to happen as soon as Wednesday."

0 Citovat

no ja sa priznam, ze teraz pozerame len veci, pri ktorych netreba vela rozmyslat, takze asi tak:

Parazit (na Aerovode za 60 kc), Jojo Rabbit, Jumanji 1 a 2, World war Z (Netflix), Tenkrat v Hollywoodu,  The House with a Clock in Its Walls (Netflix), zbytok si nepamatam

za kazdy tip na nejaku komediu budem vdacna

0 Citovat

37 seconds (Netflix) a krabici kapesníku k tomu. Ale není to komedie...

0 Citovat

Andrea_Pernik napsal(a):

no ja sa priznam, ze teraz pozerame len veci, pri ktorych netreba vela rozmyslat, takze asi tak:

Parazit (na Aerovode za 60 kc), Jojo Rabbit, Jumanji 1 a 2, World war Z (Netflix), Tenkrat v Hollywoodu,  The House with a Clock in Its Walls (Netflix), zbytok si nepamatam

za kazdy tip na nejaku komediu budem vdacna

Hodně oddychový a nenáročný je třeba Sonic the Hedgehog :D Nebo Toy Story 4 a Coco

0 Citovat

Já už mám cestovatelský absťák, a tak koukám na amazing race :D Ano, je to trapná reality show, ale zatím mě to baví a aspoň člověk vidí, kde všude už byl... 

0 Citovat

Hej, zrovna u filmů a seriálů by bylo pro přehlednost lepší samostatný vlákno :) na Netflixu doporučuji The Devil Next Door

0