Poznej zemi z jedné věty
Dovolím si doctorex předběhnout s tipem na hádanku:
Jsme oba souputníci z jednoho hnízda a po každém z nás se jmenuje jeden stát...
cali napsal(a):Dovolím si doctorex předběhnout s tipem na hádanku:
Jsme oba souputníci z jednoho hnízda a po každém z nás se jmenuje jeden stát...
Kolumbie a Amerika?
cali napsal(a):Ne... 2 státy. Ale jistou logiku to má.
Hele napada me jen Israel a Salvador. Oba dva jsou po zidech a i ze stejneho kmene - Davidova. Israel je jine jmeno Jakoba a Salvador se jmenuje po Jezisi Kristovi.
Já tu hru sice nehraju, ale napadá mě země, kde mají tradici v házení politických odpůrců z vrtulníků do moře.
padrino11 napsal(a):
Já tu hru sice nehraju, ale napadá mě země, kde mají tradici v házení politických odpůrců z vrtulníků do moře.
Proc nehrajes? :)
cali napsal(a):@Jox přihořívá...
Tak když se k tomu nikdo nemá, zkusím. Ale tohle bez googlení nešlo :)
Marshallovy ostrovy a Kiribati? (John Marshall, Thomas Gilbert)
padrino11 napsal(a):
nápověda - jednalo se o komunisty
jj, Kryštof opět. Palec nahoru. Oba byli kapitáni v Britské Východoindické společnosti a obě země se jmenují podle nich, samozřejmě Kiribati je místním jazykem.
Kajman napsal(a):Nenapadá mě žádná zapeklitost, tak jedna rychlovka:
Moje hlavní město je zátoka plná kouře.
Už je to tu od včera a nějak to zapadlo, tak jen doplním - Island?
No konečně někdo neignoruje moji Kouřovou zátoku :-) Ano, správně, Reykjavík znamená v islandštině Kouřová zátoka.
Protože se do vykopnutí nikdo nehrne, s dovolením tentokrát předběhnu já:
V Praze, cca v rozmezí mezi kostelem svatého Jindřicha a svaté Kunhuty a Jeruzalémskou synagogou je monument z červeno-hnědého kamene věnovaný jistou zemí, kterou?
Protože to podle mě úplně není všeobecně známá informace mám malou nápovědu pro mimopražské - na google maps je ten monument je k nalezení a ornamenty na něm na zemi původu odkazují.
Pokud to tu zase někdo za 8 minut vystřihne, je to za mě machr.
Tak dal jsem možnost někomu jinému, ale nikdo se k tomu nemá... Je to chačkar, dar k registraci arménské církve v ČR. Ráno vymyslím nějaký špek:-)
cali napsal(a):Tak dal jsem možnost někomu jinému, ale nikdo se k tomu nemá... Je to chačkar, dar k registraci arménské církve v ČR. Ráno vymyslím nějaký špek:-)
Tak klobouk dolu. Jen pro zajimavost, musel jsi vubec otvirat google nebo hned vedel, pripadne odkud? Zatim jedinu kdo tohle znal byla jedna ma armenska kamaradka.
doctorex napsal(a):
Tak klobouk dolu. Jen pro zajimavost, musel jsi vubec otvirat google nebo hned vedel, pripadne odkud? Zatim jedinu kdo tohle znal byla jedna ma armenska kamaradka.
Já tam občas chodím a vím, že tam ten kámen je a je na něm kříž. Tedy jsem myslel, že to patří nějak ke kostelu. Detaily jsem musel zjistit:-)
A co se týče otázky od Padrina, tam bych se asi také klonil k Argentině a Operación Cóndor.
Obojí je správně. Mají tam takovou tradici a horkou jižanskou krev.
Čest padlým soudruhům!
Dobře, vymyslel jsem mezitím takový špek:-) Ale myslím pro bystré hlavy nic extra těžkého.
Hledáme stát…
K jeho názvu povede jméno, tedy křestní a místo příjmení původ, značící typickou barvu. Jméno měl po svém dědovi, který má stopy i v Praze. Zde jednal s českým králem, napřed bojoval s ním, pak proti němu…
cali napsal(a):Dobře, vymyslel jsem mezitím takový špek:-) Ale myslím pro bystré hlavy nic extra těžkého.
Hledáme stát…
K jeho názvu povede jméno, tedy křestní a místo příjmení původ, značící typickou barvu. Jméno měl po svém dědovi, který má stopy i v Praze. Zde jednal s českým králem, napřed bojoval s ním, pak proti němu…
Bělorusko 😆