PRŮLOM! Vláda zrušila hanebný a ve světě unikátní zákaz vycestovat vlastním občanům. Využijete této možnosti a navštívíte třeba Vídeň?  " Po zrušení zákazu volného pohybu osob bude možné opět cestovat do zahraničí, dosud to bylo až na výjimky zakázáno. Podle Vojtěcha přitom budou platit stejná pravidla jako pro pohyb po Česku. „Pokud se člověk vrací, tak buď musí být covid negativní prokázaným testem, nebo musí absolvovat čtrnáctidenní karanténu, “ uvedl Vojtěch. Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/doma...omaci_aug" Snad v tomto vlákně budou dobré zprávy rychle přibývat :-)  .

UVOLŇOVÁNÍ restrikcí a cesta k normálu

Založil ve fóru Co se nevešlo

Albánie, Bosna a H., Kosovo, Černá Hora, Severní Makedonie a Srbsko od 1.7. volno

0 Citovat

@David: Volno jakože nepotřebuji při návratu test ani karanténu, jo? Ale Bosna je pořád zavřená, ne?

0 Citovat

Ano, beze omezení při návratu výše jmenované. Oběma směry bez omezení pak Albánie, Černá Hora, Kosovo, Srbska (BiH a Makedonie aktuálně stále pro turistické cesty uzavřeny).

0 Citovat

Myslím, že jsem to tady ještě neviděl, každopádně Vietnam od 1.7. (snad) ... 


https://www.onlinevisa.com/news/...ronavirus/


Doufejme, že to spadne do té první mimoevropské vlny, bez testu při návratu, o které se mluví od 1.8.

0 Citovat

Severní Makedonie - od 26.6. dochází k úplnému otevření hranic, padají pravidla předkládání testů při vstupu do země.

0 Citovat

Zdravím, ta Albánie a Černá Hora  při návratu asi není bez omezení, alespoň co jsem našel na MZV...


https://www.mzv.cz/tirana/cz/viz...virem.html


https://www.mzv.cz/podgorica/cz/...ace_k.html

0 Citovat

Aktuálně ne, od 1.7. ano, viz dnes aktualizované informace v mapě MZV: https://www.mzv.cz/jnp/cz/mapa_c...atele.html

0 Citovat

Čau, byl teď někdo v Maďarsku? Vím, že vstup atd. je v pohodě. Spíš mě zajímá, jestli otevírají lázně a celkově jestli ta země už je z cestovního hlediska v poho

0 Citovat

Uvolnovani  restrikci po anglicku -))


https://zpravy.aktualne.cz/zahra...47ab5f122/

0 Citovat

Tohle vlákno jsem zakládal, symbolicky ho za sebe tedy i uzavřu :)

Můj první postcovidový let byl z Vídně do Albánie, která je z pohledu EU považována za rizikovou zemi.

Opatření na letištích jsou minimální - v Tiraně "slavobrána" s dezinfekcí, na obou letištích pak povinnost nosit ústenky.

Let tam zaplněn ze dvou třetin, zpět maximálně z jedné desetiny.


Obrovskou výhodu vidím v absenci běžných turistů - pláže, města apod. jsem měl pro sebe jen s místními. Navíc očividně poklesly ceny. Odbavení na letišti? Naprostá pohoda bez tlačenice. Pasová kontrola? V obou zemích pouze formalita.

Nakonec přiznávám, že jsem našel v této době postcovidové zalíbení,  i když vím, že bude trvat jen krátce, a brzy se vše vrátí do normálu. Byl to vlastně fajn výlet.

Doporučuju se nebát a zase hurááá do světa :-)

0 Citovat

@Coinneach: Díky za pozitivní informaci!

K tvé poslední větě: osobně se cestovat nebojím, problém pro mě představuje to současné velmi časté rušení/přesouvání letů, asi jak ladí letové řády (nebo se snaží vylepšit cashflow - asi jak v kterém případě). Nejsem neomezeně časově flexibilní, takže i třeba posun odletu o půl dne pro mě v některých případech může být nepřekonatelná překážka. Samozřejmě nějaké ty změny letů se děly/budou dít vždycky, ale v této době jsou často dost extrémní.

0 Citovat

V Itálii od pátku zákaz využívání zavazadlových prostor v letadlech.

Na palubu možno vzít pouze zavazadlo, které se vejde pod sedadlo.

https://www.fly4free.pl/wlochy-z...paign=null

0 Citovat

Za pár dní letím do Řecka a už mi přišly dva emaily, že mám vyplnit jeden formulář elektronicky a jeden fyzicky, který mám mít sebou v letadle a odevzdat po příletu. Údaje stejné - číslo letu, data, adresy, místo pobytu, kontakty a nouzové kontakty. V papírovém je navíc kolonka na číslo sedačky. Podle doprovodného emailu to vypadá, že na letišti by nás měli náhodně screenovat na covid.

0 Citovat

Liborek: od koho přesně Ti přišli prosím ty maily? Od letecké společnosti? Cestovky? Letím za dva dny (individuálně) a nic :-) Je mi jasný, že v letadle, případně na letišti se tyhle trasovací papíry vyplňují, včetně č. sedadla, ale vždycky jsem měl za to, že mi to rozdá k vyplnění posádka.. V ATH prý náhodně vybírají na test, ale nikoliv na příletu z "bezpečných" zemí.

0 Citovat

Obdržel jsem od wizzu.


0 Citovat

OK, díky, letím s Austrianem, uvidíme co vyleze z OLCI

0 Citovat

Portugalsko je nově opět v oranžových zemích dle vládního semaforu, tedy při návratu do ČR není potřeba test nebo karanténa.

Slezské vojvodství už je "zelené", takže cestování z Polska by mělo být bez omezení úplně.

0 Citovat

Ale Rakousko ho má stále červené, odkud většina lidí stejně má letenky...

0 Citovat

To ano, ale většina lidí z Rakouska pokračuje rovnou domů...

0 Citovat

Asi mi něco uniká ohledně rakouského semaforu. Zdálo se mi, že u červených zemí už striktně vyžadují test nezávisle na tom, zda opouštíš Rakousko plus nepouští na nezdůvodněnou cestu.

0 Citovat

Test nevyžadují  ani při příletu ze země mimo EU, pokud se člověk prokáže tím, že Rakousko bezodkladně opustí. Žádný důvod cesty se z rakouské strany (a už vůbec z portugalské) nezkoumá, ta červená barva znamená "pouze" varování před cestami a nutnost testu při návratu, pokud zůstáváš v Rakousku.

0 Citovat

Díky za vysvětlení. Takže pohoda, tabáček :D Podle Coinneach jim k tomu stačí dokonce jen jízdenka z centra na bus nebo vlak za několik hodin :)

0 Citovat

Obávám se, že jestli urychleně neukončí plošné testování v OKD, tak dají ostatní země brzy červenou nám;-)

0 Citovat

Zatím jsme na nějakých 12-13 nových případech na 100 000 obyvatel za poslední týden. Takže reálně v blízké době hrozí zavření ze strany všech pobaltských zemí (mají limit 15), nehrozí brzké otevření Finska (má limit 8). Zbylé to zatím takhle nepřepočítávají a ty země, které mají jako červené (S, GB, PT) mají vesměs nad 25 případů. Tam se snad v brzké době nedostaneme.

0 Citovat

Snad ne, testování by mělo končit v úterý a bez něj už by ta čísla tak vysoká být neměla. ..Člověk se nebojí Covidu, ale těch šílených opatření. A celý MS kraj dál roušky, i když třeba Frenštát neměl tuším ještě ani jeden případ...je to depresivní.

0