Svět se pomalu otevírá, přesto turismus zanechal a zanechává černou kaňku kolem cestování. Využijte tento čas a přečtete si, jak cestovat zeleně a chránit přírodní a kulturní bohatství naší země. Cestování se stane úžasných zážitkem pro vás a pro všechny ostatní. https://ara.cz/rady-na-cestu/jak...it-planetu  .

Udržitelné cestování

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

Michal napsal(a):

To je taky velice častý argument a celkem mylný. Záleží na tom v jaké zemi a jak se ten člověk chová.

Zcela souhlasím. Jde mi jenom o to, abychom o tom mluvili, a i malé věci jsou super. Poukazovat, že ostatní jsou horší a sám nic nezměním je pravda, ale jakmile člověk začne u sebe a pár lidí se přidá, tak už i to málo něco změní a může mít nějaký vliv do budoucna. Třídění odpadu ještě pár desítek let zpátky bylo u nás divné, dneska už je to standard a když někdo hodí pet láhvi do řeky nebo do lesa, tak se ostatní pozastaví.

Možná to málo nepomůže globálně ve finále, ale ten pocit je krásný. Doprava má v článku méně než 10 % a jak v něm píšu, tak i letecké společnosti mají dneska programy ke kompenzaci emisí. Jejich otázka je diskutabilní, ale jde vidět, že udržitelnost je velké téma ve světě a je překvapivé, že se u nás o něm moc nemluví. Dokonce koukám, že je to skoro agresivní téma.


0 Citovat

Petr76 napsal(a):

Hodně štěstí prosadit něco takového v Africe...

Chtel jsem to napsat, ze v zemich tretiho sveta se nikdy zadna regulace dit nebude. “Zapadni” vyspely svet,  ackoliv je v mensine, tyhle regulace pravdepodobne jednou zavede, az prijde na to, ze eko blaboly Grety a dalsich jsou voloviny a pricina vseho jsou lidi a jejich pocet. Problem je, ze nas potom jakozto dusledek pocetne prevysi zeme tretiho sveta. 

0 Citovat

@kony: Na žádné kompenzační programy nevěřím ani na jejich přínosy. Proto vždy dávám opt-out. Z mého pohledu je to jen snaha daných společností z kapsy cesťáka vytáhnout další dolary. Jedinou zelenou věc, co můžeme udělat, je nespotřebovávat, do čehož se málo komu chce. To ale znamená pro hipstery i žádné avokádo ani sójové laté.

0 Citovat

@Ondrab

A proč by to jako měl západní  svět zavádět!? To přece dávno není potřeba. Kolik je průměrný počet děti na rodinu v EU? 



0 Citovat

Michal napsal(a):

Když vidím, jak se po světě chovají lidé a jak to tam (ne)funguje směju se té bandě posedlých maniaků, co si myslí, že svět spasí úspornějšími žárovkami, motory co pomalu odporují fyzikálním zákonům a hlavně omezením letecké dopravy - obětního beránka č. 1. Hlavně že v Indii nebo Egyptě místo řek tečou stoky, v Dubaji mají klimatizované metro, odkud vestibuly volně uniká chlad, pouště v noci hýří přemírou světla, nikomu nevadí v noci naprosto zbytečně vysvícené kanceláře a sklady, kde nikdo není, nebo čoudící auta v JV Asii s černým ohonem za výfukem...

Když chceš změnit svět, začni u sebe. Když budeš naopak peskovat souseda, ať se nejdříve polepší on, neudělá nikdo nic (a nejspíše se začnete nenávidět).

0 Citovat

Já klimatizaci v metru nepouští, ani nehážu toxický odpad do řeky, ani nepálím plasty. Už můžu toto chování peskovat? 

0 Citovat

Michal napsal(a):

To ale znamená pro hipstery i žádné avokádo ani sójové laté.

Avokado a sojove late su celkom mimo argumenty. Michal, vies kolko krmnej soje sa dovaza do CR z Juznej Ameriky ako potrava pre kravy? Alebo si myslis, ze vsetky ceske kravy sa pasu na pastvine? A tusis, ze drviva vacsina sojovych mliek (ak nie vsetky) , ktore sa predavaju v EU su z europskej soje? A vies o tom, ze doprava urcitej potraviny tvori len zlomok z celeho cyklu jej vyroby/pestovania z hladiska tvorby sklenikovych plynov?

Nabuduce, prosim, si skus o tej teme nieco zistit predtym nez nieco take vypustis do eteru. Mozes zacat napr. tu: https://ourworldindata.org/food-...pHfLmUE5M

Ja sama nakupujem 90% ovocia a zeleniny ceskeho povodu, ale to je skor pre dobry pocit a podporu ceskych farmarov nez aby som si myslela, ze tym spasim svet. Ovela podstatnejsie je co konzumujes a nie odkial. Podla tabulky vyssie by som musela vypit 15 litrov sojoveho mlieka na to, aby som sa z hladiska emisii vyrovnala 250 g hovadziemu. Takze ked uz hovoris o tom, co by si mal kto odpustit, tak sa zameraj na prve priecky tabulky.

Inak s tebou suhlasim v tom, ze nespotrebovavat je dolezite. riadim sa podla toho uz niekolko rokov.

0 Citovat

Náboženství spojené s uhlíkovou stopou mě nezajímá, a tak ani nic studovat nebudu, Andreo, promiň. Tolik času nemám, abych se věnoval věcem, co mě nebaví nebo rovnou štvou. 

V tom případě, jak píšeš, ani tak bys neměla to avokádo, protože je vozené přes půlku planety. To je rozhodně horší skóre než u jablka. Kvůli němu ani nebyly káceny žádné pralesy... 

No, nic. Z toho psaní jsem dostal chuť na steak 😋

0 Citovat

Problematika ma nezaujima, nebavi,  ani si o nej nebudem nic zistovat, ale aj tak citim neskutocnu potrebu sa k nej vyjadrovat. Myslim si, ze to nepotrebuje dalsi komentar :)

0 Citovat

Přesně tak 👍 Ale její přívrženci valící do každého moudra mě čím dál tím víc štvou. Jsou jako moderní inkvizice. 

0 Citovat

pojďme tenhle topic smazat a můžeme dělat, že se to nestalo, co?

0 Citovat

Leonard napsal(a):

pojďme tenhle topic smazat a můžeme dělat, že se to nestalo, co?


Taky sem chvili doufal, ze z tech nejhorsich s****k jsme tohle forum dostali s koncem karanteny, nicmene tohle bylo opravdu jak otevrit sklenicku plnou cervu, jak se s oblibou rika na FT.. :D


Padaji tady celkem dobre argumenty, bohuzel je tady u spousty diskujujicich videt naprosta neochota prijmout argumenty nekoho jineho nebo hledat rozumny kompromis - je to takova fundamentalisticka zakopova valka, kterou nikdo nevyhraje, presto ji spousta navstevniku s oblibou hraje..


Ekologie urcite ano, fanaticky ekologismus urcite ne !

0 Citovat

Leoš Literák napsal(a):

Když chceš změnit svět, začni u sebe. Když budeš naopak peskovat souseda, ať se nejdříve polepší on, neudělá nikdo nic (a nejspíše se začnete nenávidět).


+1
0 Citovat

Ahoj všichni,

vidím, že udržitelné cestování je kontroverzní téma a není jednoduché o tom diskutovat. Přesto bych toto téma ráda oživila a poprosila všechny, kdo mají chvíli času, aby vyplnili můj dotazník týkající se udržitelných způsobů dopravy v cestovním ruchu. Zabere Vám to zhruba 15 minut a mně by to velice pomohlo při psaní diplomové práce :)

Děkuji za spolupráci. Odkaz je zde: https://forms.gle/rD3UDazmn8wVzahN6

Pokud máte nějakou vlastní připomínku nebo zkušenost s volbou ekologičtějších dopravních prostředků při cestování, budu ráda, když mi zde odepíšete. Hezký den všem!

0 Citovat

Vyplnil jsem a jsou to hrozné fanatické bláboly. Těžko s tím na serveru o levném a častém létáním uspějete.

0 Citovat

Pár otázek nedává vůbec smysl, některé jsou vyloženě chybné (čistý příjem na hlavu) a obecně to moc s udržitelným cestováním nemá společného. Čekal bych dotazy na počet letů/km za rok, počet dní na dovolené, rozpočet, přepravy během dovolené, podpory místních při cestování do jiných zemí, typy navštívených destinací, podle čeho se rozhoduji kam pojedu a jak. Tohle byl spíš obecný dotazník, který toho s cestováním moc společného nemá. 

0 Citovat

Berme to tak, že dotazník je zrcadlem současného školství. Nedělal jsem si iluze, z toho co se sem obcas dává je tohle takový průměr. Snaha byla, ale ty otázky jsou dost o ničem. Jinak hlavní chyba a opakují ji pořád všichni, proč proboha dávat dotazník o cestování na stránky o cestování. Z toho nikdy nemohou vyjít reálné výsledky.

0 Citovat

Pokúsil som sa vyplniť dotazník, ale skončil som pri otázke 7

Q7. Jedním z důležitých faktorů je bezpochyby doba přepravy. Odhadněte prosím, jakou nejdelší dobu (v minutách) jste ochotni strávit v jednotlivých dopravních prostředcích, než začnete zvažovat volbu jiného (třeba dražšího nebo méně ekologického).

-: Letadlo  

 

Nerozumiem absolútne, čo sa pýta. Ak by aj nejaká doba pre lietadlo existovala (napr. 8 hodín), aký iný drahší alebo menej ekologický spôsob dopravy je na vzdialenosť, kam ma dopraví lietadlo za 8+ hodín? Raketoplán, teleport?

 

0 Citovat

Jojo ta byla dobrá. Taky jsem netusil, jak na to odpovědět. Jinak vtipná je samozřejmě měřitelnost ekologické zátěže jednotlivých dopravních prostředků.

0 Citovat

Tahle otázka asi žádný relevantní výsledek nepřinese, ale dalo by se to brát, že třeba letím raději do Egypta přes Londýn kvůli ceně, která byla v době nákupu nejnižší, nebo si raději připlatím kvůli času za dražší přímý let nebo aspoň přestup někde v Řecku nebo Itálii. Ta méně ekologická možnost tam asi je omylem kvůli tomu, že je i u jiných dopravních prostředků, kde smysl má. 

0 Citovat

Děláte, jako kdybyste nikdy nepotřebovali vyrobit závěrečnou / absolventskou / bakalářskou nebo jakoukoli jinou práci :-) U toho se přece nepředpokládá, že bude mít nějaký přínos, předpokládá se, že se za ni dostane příslušný titul. Vedl jsem jich už dost na to, abych to mohl tvrdit.... :-)

0 Citovat

Otázku routingu bych sem raději vůbec netahal. Pak se totiž můžeme bavit o udržitelnosti cestování v případě cesty autem do Chorvatska s tím, jestli si cestovatel raději připlatí za dálniční známku a mýto a nebo upřednostní levnější ale neekologickou cestu delší trasou. 

0 Citovat

Mě ten dotazník připadá, jako by tazatelka neměla s cestováním žádné zkušenosti.

0 Citovat

Zarazilo mě tazatelčino rozvržení  čistého příjmu na osobu v domácnosti .... kategorie "průměr" 26 000 - 35 000 na osobu měsíčně, takže rodina dva dospělí, dvě děti, čistý příjem ve výši dejme tomu  120 000 měsíčně je průměr... to jako fakt???

0 Citovat

Kajman _1 napsal(a):

Děláte, jako kdybyste nikdy nepotřebovali vyrobit závěrečnou / absolventskou / bakalářskou nebo jakoukoli jinou práci :-) U toho se přece nepředpokládá, že bude mít nějaký přínos, předpokládá se, že se za ni dostane příslušný titul. Vedl jsem jich už dost na to, abych to mohl tvrdit.... :-)

Já to tedy měl jinak a snad i nějaký přínos spáchal. 

0