Prosím sem směřutje veškeré diskuse o tom: zda Covid existuje či ne zda je to jen chřipečka zda očkování nebo promoření zda lockdown nebo všechno otevřít zda opatření jsou prvním krokem k totalitě nebo k naší záchraně a tak dále V ostatních diskusích diskutujte Covidu pouze s konkrétní situací související s tématem serveru - cestováním. Pokud se tak objeví obecné Covid téma, požádejte je o přesun sem a přiložte odkaz. Děkuji  .

Covid obecné téma

Založil ve fóru Co se nevešlo

@Miguelas: Číslům o počtu mrtvých/v nemocnicích/nakažených věřím, protože to slyším z první ruky. Navíc celoroční statistika úmrtnosti za rok 2020 nakonec vše potvrdila. U inflace je důležité pochopit z čeho a jak se vypočítává (což bohužel moc nedává smysl, takže to vypadá zkresleně). Bohužel je ale nutný jednotný postup pro celou EU – a jeden příklad za všechny – jižanské státy netopí tolik nebo někdy netopí vůbec, my jsme zase známí tím, že přetopujeme, ale ve výpočtu inflace je topení pro všechny státy zastoupeno stejně. Ale to je offtopic, na to založ téma "Inflace a ekonomické problémy" a tam se můžeme přepnout z odborníků na covid na odborníky na ekonomiku. Ale chvátej dokud není olympiáda, pak se zase musíme přepnout na trenéry.

A zdražení koksu mě teda taky sere..

 

0 Citovat

 

Tych dovodou je viac, za hlavny povazujem "emisne povolenky" je to taka nova skvela dan,ktora zasa vsetko zvisi cize zasa viac dph ( je to lepsie nez dane z primu,novy trend teda uz neaku dobu sa praktizuje ale smer je jasny).

 

0 Citovat

Martin Vícha napsal(a):

Já bych se Mikre moc neradoval. Začíná to vypadat tak, že očkovaní budou moci cestovat jen s PCR testem a neočkovaní vůbec. Teď se k tomu přidalo Bulharsko a uvidíme do Vánoc :-( , takové krávoviny se šíří rychle.

Pfff. Takže na první polovinu roku si nic po Evropě takhle předem kupovat nebudu. Jestli tohle má vydržet i na jaře, tak letím radši do nějaké exotiky, kde chtějí to samé.

0 Citovat

Emisní povolenky jsou jen důsledek celé té zvrácené zelené politiky. Je to takový novodobý odpustek, s kterým se dá krásně manipulovat. Jinak se stačí podívat na to, za kolik jsou výrobní náklady....něco okolo 0,15 Kč/kWh.

0 Citovat

+1

Nepatří to sem, ale zajímalo by mě, zda někdo odhadl, kolik emisí už za 2 měsíce ta sopka na La Palmě vypustila? A jestli také měla povolenky :-) Překvapuje mě, jak ti alarmisté najednou mlčí....

0 Citovat

MIGUELAS napsal(a):

Peter_15. Proč by to sem nepatřilo. Zdražování je přímý důsledek pandemie, zavírání, výpadky, zpřetrhané dodavatelské vztahy, paradox, že vše je drahé a lidé jsou zoufalí, že i o to drahé se poperou, protože se jim v reklamách lije do hlavy ať kupují, že nebude. Občas je to pravda, že zboží není, na takové uhlí si počkáš i dva měsíce. A na cenu se neptej, buď ber nebo vezme jiný. A kdybych měl napsat, o kolik zdražil koks tak se po*eres. To už se fakt někomu vyplatí zazimovat barák a odjet za teplem. 

A když už jsme u toho blbého oleje tak si vezmi kalkulačku a spočítej si to. Fakt se vyplatí sednout na bus za 50 nebo tam jet autem taky za 50 pro dvě věci jakoby v akci. I to jízdné zdražilo, kdybys náhodou nevěděl.

Bohužel nemám dost peněz, abych mohla dlouhodobě vypadnout, ale díky za tip :D Inflace je samozřejmě ten druhý důvod. Je pořád to samé - všichni prodejci by chtěli prodávat za německé cenu ale platit podprůměrné platy, nedejbože si o něco snížit marži. Plus samozřejmě tlak, ať se co nejvíc zadlužíme, takže na ty nízké platy vždycky někdo kývne. A Čehůni budou tak akorát brblat nad tou cenou a kvalitou, ale stejně budou kupovat.

0 Citovat

Kvalitu si objednávají obchodní řetězce. S tím zákazník kromě toho, že to nebude kupovat/podporovat, nic neudělá. Já svůj blacklist nadnárodních společností mám a snažím se jej dodržovat (např. Mondelez)

0 Citovat

Jestli zdražil koks, tak přejděte na perník. Koks byl odjakživa luxusní věc. 

0 Citovat

Perník je pro socky, ničí zuby a je moc návykovej, to už radši kdyžtak amfetamin

0 Citovat

https://64.media.tumblr.com/76ec...q_400.gifv

Co se to s tímhle vláknem sakra děje? :D

0 Citovat

Už chybí jen BLM, LBGTQ, zbraně a budeme mít kulturní války všechny.

0 Citovat

Tak zase zvážníme - ředitel Nemocnice Slaný Štěpán Votoček:

Kdo je u vás nejčastěji hospitalizovaný, očkovaní, nebo neočkovaní?

"Neočkovaných je více, zhruba 60 až 70 procent. Pokud to vztáhneme na vážné průběhy, především na ARO, tam je poměr 90 procent neočkovaných. V této poslední vlně naším ARO prošlo nebo tam stále ještě leží deset pacientů ve vážném stavu, z toho devět neočkovaných a jeden očkovaný senior, který byl ale navíc onkologicky nemocný a měl i další přidružená závažná onemocnění. Z těch deseti pět zemřelo. Nejmladšímu bylo 33 let, dosud byl zdravý, ale byl neočkovaný. 

Ohledně očkování bych rád zdůraznil jednu věc: od začátku se za hlavní smysl a cíl vakcinace pokládá zabránění těžkým průběhům. A to se bez jakýchkoli pochyb potvrzuje. Naopak nikdy nikdo netvrdil, že se očkovaní nemohou nakazit - koneckonců na slizniční imunitu vakcína neposiluje. Ale jde o to, že se virus u účinně očkovaného člověka nedostane o etáž níž, tedy do plic, do krve. Pravdou je, že nakažlivost delta mutace zaskočila všechny. Ale proti žádné nemoci se přeci neočkujeme, abychom nechytli rýmu, ale abychom neumřeli."

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/doma...nejnovejsi

0 Citovat

No pokud leží v nemocnici tedy 30-40% očkovaných a 10% ve vážném stavu ,tak ta účinnost vakcín je hodně pochybná a nutnost přeočkování každý půlrok (zatím) to jen potvrzuje !

Jinak zdravotníci to zase zveličují ,tak kritické to zase nebude rozhodně ne aby byl opět vyhlašován nouzový stav! Bohužel vše k tomu směřuje a je to jen otázka dní - prostě komedie pokračuje a světlo na konci tunelu v nedohlednu!

Takže vyrážím někam po ČR na prodloužený víkend nějaká kultura ,wellness než se zase vše zavře a samozřejmě bez hadru na hubě!

0 Citovat

lma napsal(a):

Jinak zdravotníci to zase zveličují ,tak kritické to zase nebude

Řekne Béda večer u buřtu po 8 hodinách ve fabrice....

0 Citovat

@lma: Víš, že ty statistiky nemůžeš brát doslova, ale musíš je přepočítat, viď? Že nejde jako čistě vzít 30 - 40% je očkovaných, ale že to musíš přepočítat na proočkovanost v dané věkové kategorii.

Zkusím ti to vysvětlit na smyšleném příkladu 1000 lidí 70+. Představ si, že je z nich očkovaných 80 %, takže 800 a 20 % neočkovaných, takže 200 lidí. Poté by bylo v nemocnicích z této skupiny 100 lidí a z toho dejme tomu těch 30 % očkovaných , takže 30 lidí a 70 % neočkovaných , takže 70 lidí. Celkově by ti to vycházelo, že z 800 naočkovaných lidí je v nemocnicích 30 lidí, takže 3,8 % . A z 200 neočkovaných lidí 70, takže 35 %. Jak už jsem psal dříve, tohle není o kritickém myšlení, ale o naprosto jednoduché matematice a logice, kterou lidi nezvládají. Covid ukázal dvě věci, máme robustní zdravotnictví, jedno z nejlepších na světě a opravdu špatné školství.

Samozřejmě v reálu to takhle není, protože to by byla katastrofa, ale fakt je třeba pochopit, že se ty procenta musí přepočítávat a nelze je brát doslova.

0 Citovat

Jardo, vzdej to. Obě skupiny jsou zaseknuté ve svých zákopech. Argumenty neprojdou skrze amygdalu. U mě v blízké rodině aktuálně nakažení ve třech generacích, nejstarší dost ohrožená. Teď můžu jen držet palce.

0 Citovat

Jak říká Leoš, nemá to cenu je přesvědčovat.

viz. pan. Marián https://www.irozhlas.cz/zpravy-d...241200_aur

0 Citovat

Dnes jsem se byl pro jistotu ostříhat do zásoby, kdyby to náhodou i zde smrdělo lockem, protože žádná vláda nic lepšího nevymyslí. Kadeřnice (jinak milý, empatický a celkem inteligentní člověk) je mimochodem vyhraněná odpiracka očkování (Babiš, Fiala ani tisíc reklam v TV by ji nepřesvědčilo), na provozovně má zelenou nálepku, že vstup povolen všem a na očkování si nehrajeme a že to v asociaci mají osefovane s právníky a hygiena na ní nemůže, za tu půl hodinu (kdy se tam sešli další dva militantní páni na oholení) jsem tam slyšel tolik konspiračních teorií, že toto není první virus ale už čtvrtý vypuštěný, že Pekova měla pravdu, že je plánována redukce obyvatel Evropy a Ameriky až o polovinu, že nestavějí další elektrárny právě proto, že se ví, že za chvíli tolik elektřiny nebude potřeba, největší perla byla, že na letištích v Brazílii mají nachystané ampule s neštovicemi. Jsem byl rád, že jsem odtamtud ve zdraví vypadl. I když, na tom, že Evropa je přelidněná, něco pravdy bude...

0 Citovat

@LL: Ironické na tom je, že @lma je očkovaný :D já se to fakt jen snažil vysvětlit. A držím palce domů.

@Paja_1: No jo, měli kliku, tak teď dělají machry. Kdyby je uspávali a připojovali na ventilátor, tak by jejich poslední slova byla mnohem pokornější.

@Miguelas: Tak těchto bláznů je fakt hodně, když vidíš, že Volného volilo 70 000 lidí. To co provedl facebook a řetězové emaily se světem je něco neskutečného.

0 Citovat

@LL taky držím palce, v rodině máme teď dva Covid+ s lehkým průběhem, dostala to má drahá polovička (40 let, paradoxně nikam nevychází, je v ID a s nikým externím se nestýká, ode mě to nemá, já poslední dny trávil v Irsku a po návratu mám negativní antigen), a jeho sestra, v rodině ze stejného baráku další tři PCR testovaní s negativním výsledkem, podezření je na 4 leté dítě, chodící do prémiové školky, kde to brali jako jednodenní a později dvoudenní střevní virus, protože děti zvracely a měly průjem. Takže po návratu do ČR jsem skončil jako psanec, jednu noc skoro v mrazech v autě před barákem, další noci sám ve starém bytě a v pátek se z vyhnanství vykoupim týdenní cestou na Kanáry, akorát to tak vychází, že karanténa jim končí 6.12 a já se vracím pátého.

Stejně je zajímavé, že ve stejné domácnosti lidí, kteří se každodenně stýkají, jsou dva pozitivní a tři negativní.

0 Citovat

JardaM napsal(a):

A jak taky psal @tbu, větší proočkovanost znamená menší virovou nálož ve společnosti, anebo je ten graf co sem dával @Pája_1 taky propaganda? Ten graf jasně ukazuje, že je blbost upínat se k očkování pouze 50+

Tohle tu nikdo nezpochybňuje. Propaganda by vyhrála nad tbu tehdy, pokud by prosazoval povinné očkování všech včetně mladých nebo po prodělání, jak to vypadalo u jeho reakce na Krakonoše. Když se víc lidí očkuje dobrovolně, je to v pořádku, pomůže to společnosti a ve většině případů i jim, ale chyba je ostře nutit všechny. Opakuju to pořád dokola, ale vy si melete svou jako hluší nebo jako byste neuměli číst (ale chápu, že se v tom množství příspěvků ztrácíte).

0 Citovat

Leoš Literák napsal(a):

[citace="Alena Svobodová"]

Buď virus do té doby zmutuje do neškodné formy, nebo budeme tak další tři roky čekat na to, až na nějakou vakcínu bude oficiální štemplu a bude povinná jako některé další. Nepupulární názor, je mi to jasné, ale věřili jsme už moc věcem, kterým jsme věřit chtěli.

Čím více nositelů virů, tím větší riziko, že vznikne ještě horší varianta. Ale to druhá skupina promořme se nechápe.

No nic, už mlčím.

[/citace]

To není úplně pravda. Když už, měl bys upřesnit, jestli horší myslíš jako nakažlivejsi nebo s vyšší smrtnosti. Někdy před půl rokem jsem sem dával odkazy na studie s výsledky, že smrtnost je otázkou náhody a ne rozšíření viru. Nakažlivost je u další úspěšné varianty opravdu vyšší, což je i logické, když se prosadí přes tu předchozí, ale aspoň to bude rychleji za námi.

0 Citovat

Horší = více hospitalizací, JIP a úmrtí. Když nakonec zůstane Covid varianta théta, která nakazí každého, ale s projevy na úrovni horeček a bez dlouhodobých následků, tak budeme za vodou. Ale také může vzniknout superzabiják. Nevíme. Ale zkoušíme to v praxi. Jako v Černobylu selhání reaktoru.

0 Citovat

Přítelkyně teď hledá práci (byla v obchodu s hadry a v hotelu), tak bych se zdejších expertů na covid rád zeptal - bude lockdown? A pokud bude, co se zavře? Budou jako posledně otevřeny hotely pro pracovní cesty?

0 Citovat

Oddělení křišťálových koulí má zrovna pauzu. 

0