Prosím sem směřutje veškeré diskuse o tom: zda Covid existuje či ne zda je to jen chřipečka zda očkování nebo promoření zda lockdown nebo všechno otevřít zda opatření jsou prvním krokem k totalitě nebo k naší záchraně a tak dále V ostatních diskusích diskutujte Covidu pouze s konkrétní situací související s tématem serveru - cestováním. Pokud se tak objeví obecné Covid téma, požádejte je o přesun sem a přiložte odkaz. Děkuji  .

Covid obecné téma

Založil ve fóru Co se nevešlo

Taky by se to dalo brat tak, ze ti, co se chrani, aby se nenakazili, eliminuji kontakty, nemeli dosud Covid, nejsou ockovani, budou mit nejhorsi podminky pro vstup nekam. To je sileny.😂

0 Citovat

Brouku, já neříkám, že jsou takováto řešení úplně spravedlivá (viz můj příspěvek o covid passu) a nevím, jestli někdo mluvil o rovných podmínkách (třeba Dlouhý včera na TK zmiňoval, že na to bude asi kritika). Spousta věcí není a nikdy nebylo spravedlivých a s rovným přístupem, takový je život. To by si třeba ti z chudších rodin nebo ti s nižší inteligencí mohli stěžovat, že mají horší podmínky pro úspěšné studium a následně dobrou práci s vyšším platem atd.

Andreko, spíš tvůj příspěvek je šílený (pokud to není ironie). Co když se ti, kterým to trochu myslí, chránili proto, aby neriskovali zdraví nebo život svůj a svých blízkých?

0 Citovat

@mikir . Trochu teorie, zamyslel ses někdy na tím, že průběh onemocnění ( případně vedoucí i k úmrtí), je ovlivněn několika faktory , také však velikostí virové nálože, kterou pacient obdrží.  Pokud jsi alespoň průměrně vzdělaný, měl bys připustit, že správně nasazená čistá rouška ( respirátor) u šiřitele viru tuto  nálož významně ovlivní. Dále bys měl připustit, že můžeš být šiřitelem viru, i když o tom nevíš. Pokud si tyto věci uvědomíš,  připusť prosím, že jsou lidé, kteří chtějí chránit i ostatní. To, že mezi ně nepatříš, je druhá strana mince....

S mnoha Tvými názory nesouhlasím, ale hlavně mi vadí Tvé výroky : je rozumný, správný, ....,  Co když je rozumný a správný zrovna  názor opačné strany . Respektuji jiné názory, ale nenálepkoval bych...

 

0 Citovat

Tak snad to bude v pohybu až v době, kdy bude mít celá populace šanci se naočkovat. Je naprostá hovadina to srovnávat se studiem nebo prací, kde má každej šanci se vypracovat. Důchodkyně budou chodit na trvalý a dospělej chlap nebo žena se nebudou moci jít ostříhat bez toho, aby si vystáli pořadník na antigenní test kdesi ve špitále. Hlavně ti kreténi nebudou sledovat protilátky, ale dají zase 3 měsíce po onemocnění, jak kdyby to mělo něco znamenat.

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Brouku, já neříkám, že jsou takováto řešení úplně spravedlivá (viz můj příspěvek o covid passu) a nevím, jestli někdo mluvil o rovných podmínkách (třeba Dlouhý včera na TK zmiňoval, že na to bude asi kritika). Spousta věcí není a nikdy nebylo spravedlivých a s rovným přístupem, takový je život. To by si třeba ti z chudších rodin nebo ti s nižší inteligencí mohli stěžovat, že mají horší podmínky pro úspěšné studium a následně dobrou práci s vyšším platem atd.

Andreko, spíš tvůj příspěvek je šílený (pokud to není ironie). Co když se ti, kterým to trochu myslí, chránili proto, aby neriskovali zdraví nebo život svůj a svých blízkých?

Vzdyt ano, chovali se zodpovedne (ockovani je pro ne nedostupne) a vlastne by meli ted nevyhodu oproti tem, co prodelali Covid nebo jsou naockovani (tim nechci rict, ze kdo mel Covid, musi byt nutne nezodpovedny). 

0 Citovat

@Libor_S: To je přece jasné, že v podstatě život není a ani nemůže být spravedlivý, těch příkladů bychom uvedli celou řadu (zdravotní stav a povolání,  délka dožití...... ). Dlouhého jsem včera neslyšel, ale slyšel jsem Havlíčka a mnoho dalších, jak systém nikoho nediskriminuje  ( i zde v diskusi..) . Většinou je to podáváno tak, že stát chce, aby  šel Franta do divadla, případně jel na dovolenou - to si myslím, že spoustu lidí pobuřuje. Jde mi o tu rétoriku. Franta může do divadla, protože je očkovaný- tím zachraňujeme divadlo a šetříme peníze všech - bohužel to nyní jinak nejde....

0 Citovat

Já to ale pochopila tak, že tím bude podmíněn vstup prakticky kamkoliv (snad kromě základních potravin a lékáren). Tedy to kafe si bez termínu v laborce uvnitř nedám a boty si budu dál kupovat po netu.

Jsem samozřejmě ráda, že moje očkovaná matka si bude moci zajít do cukrárny, ovšem beze mně. Já si pěkně počkám, viz kalkulačka fronty na vakcínu;-):

“Vzhledem k proočkovanosti 126 631 týdně a absorpci 64% , byste měli očekávat, že první dávku vakcíny dostanete mezi 2. 11. 2021 a 24. 9. 2022 .

Druhou dávku byste pak měli dostat mezi 23. 11. 2021 a 15. 10. 2022 .”

0 Citovat

@Jakub S  jen kratce , jsi uplne mimo s tim ,ze bych si nechal vrtat koleno ,nikdy nebyl majetek a penize mou prioritou ,proto taky  ani po 20 letech ve svete, kdy jsem vydelaval 4x tolik co bych mel v CR, nic nemam a vubec me to nemrzi  Jidlo a piti v letadle si dam s principu, je i z provedeneho vyzkumu dokazano , ze nakazeni v letadle je vyjimecna zalezitost a spejle v nose ? Stary se necitim,  jen proste jsou zivotni zkusenosti a neni to o jen o spejlich  Dublin Praha  melo byt od konce brezna  nakonec zrusili i pul kvetna ,prestup znamena  jen dalsi komplikace ,krome toho teprve ted se rozvolnilo 5 km z domu do Dublinu mam 250 Km ,ted je povolenych 20 km  a tak jak tak musim mit potvrzeni na vyjimku  O spejlich to neni i kdyz povazuju test pred odletem ,lhostejno kolik hodin a jaky  za nesmysl 

@ Libor_S  I kdyz pripustim  odbornost a pristup ke statistice  v tom clanku porad je to nazor  ,nebudu vyvracet ze se umrtnost covidem nezvysila a v tom clanku jsou i rozebirany duvody ,kde se pripousti  i to zanedbani jinych nemoci i  obava a pozdni navsteva lekare ,taky se operace a jine ukony nedelaly , ovsem zhrouceni zdravotniho sysetemu  nevidim tak dramaticky  treba v polni nemocnici  postavene za x penez nelezel jediny pacient a do zahranici jich taky nebylo moc prevezeno i kdyz nabidka byla  a vymluva ,ze nebyl personal ma jine priciny ,mohly byt nemocnice kde to bylo kriticke ,ale tam to je pak spis organizacni neschopnost  a spojeni na  nemocnice, kde bylo volneji 

@ Brouk , k rouskam (respiratorum uz se opravdu nechci moc  vyjadrovat ,nacetl jsem si o tom dost a jsou i  odborni zastanci nazoru ze rouska ( respirator ) nezabrani a neochrani nic i z pohledu abych nenakazil jine  o mensi nalozi lze polemizovat ve specificke situaci ,v kazdem pripade se to neprenasi jen  usty a nosem ,navic jsou situace, kdy  proste rousku lide nemaji  nebo ji nemaji spravne nasazenou a v te chvili nema covid dovolenou ,dale to ovlivnuji parametry techto ochranych prostredku a bezne nosene nejsou tak ucinne ,,  No a nazor ? Dobre beru nemusi byt ten muj  spravny  a rozumny ,ale at mi pak nikdo netvrdi ,ze jeho je  ten spravny   a nenalepkuje me 

0 Citovat

Já se na tom dívám pohledem roku slibů a ujištění českých i evropských politiků, že nikoho nebudou před všeobecnou distribucí vakcíny nijak diskriminovat ani nijak protěžovat očkované.

Covidpas i tato státní kolaborační appka je však v naprostém rozporu s výše zmíněným tvrzením. Pokud bude zavedena a bude existovat rozumná šance na úspěch, klidně i stát zažaluji a vytáhnu z něj poslední halíř před tím, než stát kvůli takovým procesům zbankrotuje.

0 Citovat

Úvaha, že buď otevřeme s takovouto aplikací nebo musí zůstat vše zavřeno, je špatná. Pořád by snad šlo rozvolňovat postupně a s restrikcemi. Až se tu budeme ve vakcíně koupat, tak neřeknu ani popel, potom už je to skutečně osobní volba, ale teď je to úplně mimo. A to proti Covid pasu vcelku nic nemám, zejména pokud se budou uznávat antigenní testy zdarma a PCR ještě více zlevní.

0 Citovat

A skutečně se to nemá týkat jen nějakých akcí, zmiňují např. koupi knihy v knihkupectví:

https://www.denik.cz/z_domova/sl...d=11314762

0 Citovat

mikir napsal(a):

kdy  proste rousku lide nemaji  nebo ji nemaji spravne nasazenou a v te chvili nema covid dovolenou 

Já jsem Ti psal :   měl bys připustit, že správně nasazená čistá rouška....

Dle Tvých vyjádření roušku nenosíš, případně špatně nasazenou a protože máš prý 2, které taháš po kapsách, nebudou asi moc čisté....  - o tom jsem ale nepsal. Skutečně ani minutu nepochybuješ, že můžeš někoho nakazit ?

Dnes jsem opět hovořil se známým chlapcem, který ve společné domácnosti nevědomky ( nevěděl, že je infekční) nakazil svého otce. Ten je nyní z nejhoršího snad venku ( mimotělní oběh, plicní ventilátor...). Ten kluk nyní po dvou měsících (!) vidí tátu pouze na tabletu, pro trubičky v krku nemůže mluvit, pouze odpovídá kýváním hlavy. Ten kluk v podstatě nic nezanedbal, přesto jej stále pronásledují výčitky....

Už jenom pro svoje svědomí v kontaktu s okolím dodržuji pravidla !

0 Citovat

Mandarinka: Pokud bude proočkováno, doufám, že se otevře.

 

0 Citovat

Mikir: ty jsi taky odbornik na všechno, rousky se nosí rok ve všech koutech světa, ale ty mas prokázáno, ze jsou k ničemu. Dva měsíce se ve spitalech jelo na doraz, dle tebe žádný problém nebyl, bez vypomoct na kteroukoliv covidovou jednotku a pak se vyjadřuj... polní nemocnice byl pouze jeden  velký politicky přeslap

0 Citovat

mikir je rozporovač všeho, ale opravdové argumenty nemá

 

0 Citovat

Další klišé o kovidariich...a výpomoci, už to tu dlouho nebylo.  Zkuste se jít podívat na onkologii a psychiatrii pro změnu třeba. A můžeme se bavit o tom, že onko pacienti nemají nárok na přednostní vakcinaci. A že možná zařvalo 20000 slabších jedinců na Covid. Až vlny infekce pominou, bude se umírat o to méně, pohřební služby si budou stěžovat na nedostatek klientů.

A tuplem zařvalo dalších 10000 lidí, na které se kvůli covidu nedostalo a v době covidu jejich nemoci "kvetly" a už se jim nedalo pomoct. A další oběti kvůli nedostatečné péči a neuskutečněné prevenci budou přibývat. O těch se samozřejmě psát nebude, ani se nebudou vést statistiky, protože se jednoduše "nehodí do krámu", nebudou mít ani křížky psané křídou na náměstích..

0 Citovat

Na tohle už je těžká odpověď a dostáváme se do filozofické roviny - má cenu kvůli 3 miliónům životů omezit dalších 7 miliónů lidí? Tady 99,9% odpoví, že ano. Ale má cenu kvůli 300k výrazně omezit na rok dalších 10 miliónů? To už tak jasná odpověď nebude. A má cenu kvůli 30k životům takřka vypnout na půl roku desetimiliónovou zemi a všem v ní více či méně zničit život? Na to je ještě spornější odpověď. Můžeme ale pokračovat v podobném duchu - má cenu např. kvůli 500 životům ročně zcela zakázat automobilovou dopravu? Vždyť každý život je cenný.

Jinak lockdown je dobrý sluha, ale zlý pán. Nikdy neměl trvat déle jak pár týdnů. S následky půlročního se budeme potýkat ještě x desítek let. Jednak ekonomickými, tak psychickými všech dotčených, které se následně promítnou i do zdraví fyzického, zanedbaná prevence, odložené výkony, zničená společenská úmluva, rozvrat právního státu, nedůvěra v elity, nedůvěra v čestnost a reálnost plánů politiků.

Mnohem lépe na tom budou země jako Švédsko, Bělorusko, Mexiko nebo Florida, kde nikdy tento sociální experiment v takto velkém a dlouhodobém měřítku nepraktikovali.

0 Citovat

@Mandarinka: Tu koupi knihy v článku zmínili, protože o tom Dlouhý mluvil na TK, ale to byl nejspíš už z těch restrikcí popletený. Malé obchody by se otevřely už dávno po rozhodnutí Ústavního soudu (byť se netýkalo tehdy aktuálního opatření), nebýt nové vlny koronaviru. Je velmi pravděpodobné, že se otevřou dřív, než bude ta aplikace. Jinak se v tom článku píše o kultuře a v nadpisu o hospodách, ale i ty by se při pokračování poklesu šíření viru a odvaze politiků podle mě mohly s nějakými omezeními brzo otevřít i bez testu a aplikace.

Ono se v každém případě bude rozvolňovat postupně a s restrikcemi, ale jde o to, že s aplikací by se některé později otvírané oblasti mohly urychlit alespoň pro někoho.

@Michal: Žalovat náš stát za nesplnění slibů politiků je ta největší volovina, co jsem od tebe četl (ale jako pohádka to zní dobře). I když v Británii se o to neúspěšně pokusil např. Marcus Ball jako soukromý žalobce přímo vůči Borisi Johnsonovi za lži při kampani k Brexitu: https://en.wikipedia.org/wiki/Ba..._Johnson  Marcuse jsem potkal v březnu 2019 v hostelu v Cádizu a povídal mi o tom.

S 1. odstavcem posledního příspěvku souhlas, ale půl roku to nebude u velké většiny opatření (pokud nepřekvapí nějaká nová varianta). Je třeba uvolňovat opatření rychleji, než by si přáli ti s velkými obavami, ale na druhou stranu úplně uvolnit najednou nejde.

2. odstavec je v zásadě pravda, ale nemáme takovou vládu a obyvatele, abychom to zvládli jako ve Švédsku. Poslední věta je pravda z hlediska celé společnosti, ale ti, kteří se dostali do kolonky nadúmrtí, a jejich blízcí by si to nemysleli.

@speedy7cz: Já jsem nesrovnával aplikaci se studiem a prací, ale uváděl jsem to jako příklad nespravedlností v životě. Každý má šanci se nějak vypracovat (u nás ano, v mnoha zemích ne), ale nespravedlnost je třeba už jen v tom, že do toho bude muset vložit mnohem víc úsilí, bude muset třeba pracovat při studiu (oproti bohatým) a nízkou inteligenci na mnoha oborech stejně pílí nenahradí. Pokud ti tento příklad nestačí, uvedu třeba těžce nemocné dítě bez možnosti vyléčení, o které se musí rodiče starat doma.

0 Citovat

Yes vyhral sem!!!! Certik vyletel z krabicky a zacal se zlobit! 
a vy rozumni to tu zabalte... nema smysl presvedcovat toho zabedneneho Ira, ktery ma misto hlavy vydlabanou halloweenskou dyni. Vylamali si tu na nem za posledni rok zuby naprosto vsichni. A jelikoz to tu ovladl a zamoril jak kobylky pole.. nezbyva nic jineho nez ho zacit srat a trolit. Rozumne argumenty jim jen prolitavaji


mikir napsal(a):

Jeste ze te mam v ignoru  co si o si o sobe myslis ty idiote ,nikoho tu neurazim ,ale u tebe udelam vyjimku prezentujes se tu 6 let  a  pritom ,jsi obycejny hulvat nic vic takovi jako ty na cestovatelske forum nepatri  , od opravdovych cestovatelu mi nejake to urazeni  v podstate v nazorove odlisnosti nevadi  a protoze jsou prinosem tak je do ignoru nedam i kdyz oni me treba maji 

[/citace]

0 Citovat

@Libor_S: Očekávám hromadné žaloby v EU na diskriminaci kvůli covid pasům a testování před návštěvou obchodů a restaurací. U nás podobné procesy očekávám taky, ale v menší míře. Pokud budou a budou mít šanci na úspěch, tak do toho půjdu taky. Jinak soukromě žalovat vládu za lži a plané sliby je blbost, pokud nejsi ústavní právník, co se nudí doma na lockdownu.

0 Citovat

Petr76 napsal(a):

 

Tesco/Kaufland/Lidl ví kolik chlastáš a co.

Tvůj internetový provider ví jak dlouho čumíš na PornHub a jestli tě bere to samé, co soudruha prezidenta.

Tvůj operátor ví komu voláš a o čem se bavíte. 

Tvůj mobil ví kdy a kam jezdíš.

Poslední šmudla v tvojí bance ví kolik vydeláváš a za co utrácíš.

atd. atd.

Né tak docela.

Nevím, že by Tesco,Kaufland atd se mě u vchodu ptali na jméno a pokud jim neskočím na fígl s kartou neví o mě nic.

Internetový provider hm no na to stačí průměrný proxy

Tohle se dá taky ošéfovat já sám znám 3 lidi co mobil doteď nemají a asi 100 co pořád dobíjí kupon takže tady taky nic.

Opět můžeš mít účet na jinou osobu, nebo dle zákona není tvá povinnost si nechat posílat výplatu na účet.

Takže pokud chceš stopa není.Ale to je zase ad absurdum.Stále je tu ale prostě ta geneticky danná nedůvěra vypilovaná desítkami let života za komunistů.Takže mladí zase tohle vidí a chápou jinak.

 

0 Citovat

No, jako správný cynik dodám, že ani Orwell v 1984 nevymyslel kód pro vstup do obchodu nebo hospody jen pro prověřené jedince. Navíc, že se tím kódem dá jedinec sledovat.

0 Citovat

A tak stačí že máš mobil, netreba ti ani mobilné dáta, wifi si skenuje, bluetooth sa hlási. A samozrejme platba kartou.

Ale ako niekto poznamenal, čo z toho, keď naša vláda nebola schopná pred rokom spustiť spoluprácu s mobilnými operátormi ohľadom kontroly užívateľov po návrate zo zahraničia. 

0 Citovat

@Tonic, hned kdyby vláda tu "spolupráci" spustila, u spousty lidí by to nevedlo k ničemu. Já když minulý rok i letos odjížděl ven, tak automaticky SIM s paušálem do šuplíku a druhá anonymní na data dovnitř, vysaju, vyhodím a koupím další, platba kartou vůbec, většinou se to stejně nevyplatí, zlatá smenarna s určitě ne horším kurzem než na kartě a dolar, případně euro je všude pán. A jestli má být někdo v karanténě a neni a trajda po venku s mobilem... 

0 Citovat

[citace="Rob Foxx"]

Yes vyhral sem!!!! Certik vyletel z krabicky a zacal se zlobit! 
a vy rozumni to tu zabalte... nema smysl presvedcovat toho zabedneneho Ira, ktery ma misto hlavy vydlabanou halloweenskou dyni. Vylamali si tu na nem za posledni rok zuby naprosto vsichni. A jelikoz to tu ovladl a zamoril jak kobylky pole.. nezbyva nic jineho nez ho zacit srat a trolit. Rozumne argumenty jim jen prolitavaji

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ty uz me nemuzes nasrat vubec nicim , vymazal jsem  i tu reakci na to  prvni  urazeni, co tu ted znovu opakujes  ale tvuj text je jiny a proc bych to tu plenil pis si co chces, cist  a odpovidat ti nebudu 

0