Prosím sem směřutje veškeré diskuse o tom: zda Covid existuje či ne zda je to jen chřipečka zda očkování nebo promoření zda lockdown nebo všechno otevřít zda opatření jsou prvním krokem k totalitě nebo k naší záchraně a tak dále V ostatních diskusích diskutujte Covidu pouze s konkrétní situací související s tématem serveru - cestováním. Pokud se tak objeví obecné Covid téma, požádejte je o přesun sem a přiložte odkaz. Děkuji  .

Covid obecné téma

Založil ve fóru Co se nevešlo

... ne, že bych se chtěl zastávat těch šulinů, ale čísla, která byla v únoru a březnu díky mutacím prostě tu hru výrazně změnila a rychlý a bezhlavý uvolňování opatření je ten nejlepší způsob, jak si upéct další vlnu v září (viz Burešův hlod, že roušky nebudou v létě v obchodech ... WTF?). Samozřejmě absence jakékoliv sebereflexe je naprosto jasná, ale to není žádné překvapení.

Celý ten problém chápu tak, že Bureš a jeho ministři donutili pojišťovny proplácet testy z veřejného zdravotního pojištění a tím ho v podstatě vytunelovali (kdežto v jiných zemích peníze na testy jdou přímo ze státního rozpočtu, nebo na ně stát minimálně přispívá). V kombinaci s extrémně vysokými cenami, které pojišťovny firmám za testy proplácí je v tuhle chvíli systém veřejného zdravotního pojištění v podstatě na dně a proto tahle panika s omezováním testů. Navíc jsou mezi námi stále tací, kteří se bojí špejle, tak je to hold populární no ... 

Já jako 29 samozřejmě pravděpodobně spadnu do té skupiny, která bude za těhle předpokladů moci fungovat jen 12-14 dní v měsíci a je to samozřejmě totální amaterismus a pitomost (nejlepší bude až zůstane povinnost pro testy v práci, ale proplácení se zruší). Snad bude trošku gamechanger včerejší rozhodnutí komise, že na PCR testy půjdou peníze z eurofondů (lepší než Agrofertu ... ). 

 

0 Citovat

"O půlnoci z neděle na pondělí se otevře možnost registrace k očkování proti novému koronaviru pro obyvatele starší třiceti pěti let. Oznámil to v televizi CNN Prima News premiér Andrej Babiš.

Z úterý na středu by už měli mít možnost se registrovat všichni starší třiceti let. „Od června by už mělo být očkování dostupné pro všechny zájemce starší šestnácti let,“ uvedl Babiš."

https://www.seznamzpravy.cz/clan...lus-155540

Konečně.

0 Citovat

Na té stránce opendatalab už v podstatě zmizelo info o frontách :D  Nějaký tipy v Praze na Pfizera asap pro třicátníky? Je pořád nejrychlejší O2?

0 Citovat

Tohle nestačí?

https://ockoreport.uzis.cz/

Mně tedy jede i OpenDataLab.

https://ockovani.opendatalab.cz/...ha#centers

0 Citovat

datalab bere data i z uzisu...

0 Citovat

Jak koukám, Kongresové centrum je super rychlé, co se registrací týče, ale termín za 4 týdny, to je nic moc. O2 nemá data, jak rychle se dostane termín.

0 Citovat

Jinak na datalab nevidím nikde v detailu, za jak dlouho jsou lidé naočkovaní. Jen odhad v celkovém přehledu.

Takže teď je otázka, zda risknout menší místo nebo ne.

0 Citovat

Sakra nějak se v tom nevyznám :D  O2 mělo ještě pár dní zpět přímo vypsané dny s počtem zaregistrovaných lidí/celkovou kapacitou, tak šlo vidět, jak ta 5 letá kategorie vyzobala ty termíny zhruba na 7 dní.. Tak jestli to půjde podobně a bude do pondělka naočkováno 40+, tak 35-40 zaberou taky cca 7 dní a 30+ by mohli začít brát na přelomu měsíce a certifikát cca od srpna :D  By ještě na kousek sezóny zbylo. 

0 Citovat

Jen se hrnete na ockovani ,cim vic naockovanych tim mensi poptavka po  testech a jetli budou fakt aspon 2 PCR  zdarma a dalsi AG k tomu  a PCR pujdou i ze slin  tak  v pohode  jen aby to akceptovali vsude takto ....A tam kde neni poptavka  by testy  nad plan  co za ne bude  muset clovek platit  mely jit  cenove dolu

0 Citovat

Anebo to naopak půjde cenově nahoru...

0 Citovat

Já, už jsem také očkován. A to jsem o generaci mladší než Mikir. Kdyby místo pindů o diktatuře se nechal očkovat, CL by bylo hezčí místo k životu.

0 Citovat

Michal napsal(a):

@Libor_S: Tohle dává smysl ale jen, pokud celý minulý rok a letošní zimu netvrdíš, že zrovna toto dělat nebudeš. Nebo když se aspoň veřejně dostatečně viditelně omluvíš. Avšak v Evropě se snaží ze svého slibu udělat hranatý kruh a hrát, že žádný slib neporušují.

Jako že by se politici měli omluvit za to, že dříve žvanili a slibovali věci z oboru, kterému pořádně nerozumí? To je přece standard kdekoli na světě. Navíc v tomto případě by se nenašli ani odborníci, kterým bylo přesně jasné, jak co bude. To jsi spadl z višně, že očekáváš omluvu. Tady aspoň není žádná újma kromě duševních útrap pár citlivek jako máš asi ty, když o tom poněkolikáté píšeš. Výrazně horší budou třeba újmy z nesmyslného politického tlaku na příliš rychlé zavádění plné elektromobility, ale ani tam se omluva nedá čekat.

@Jakub S: To by musela vzniknout varianta viru, která by obešla imunitu po očkování a prodělání covidu a zároveň byla dost nakažlivá. Dosud taková není známá. V zemích, kde je pomalé očkování a zanedbatelné promoření (např. Austrálie, NZ, JV Asie), si nemohou dovolit otevření pro zahraniční turisty a povolit obyvatelům cestování do zahraničí. A pokud se obyvatelé budou obávat očkování ve větší míře, jako např. teď v Austrálii, bude to trvat ještě dlouho. U nás je ale promoření tak velké, že když se třeba 40 % obyvatel nenaočkuje, nebude to vadit (pokud nenastane situace z 1. věty).

Nějaká malá vlnka covidu u nás koncem léta nebo na podzim být může, ale už jsme v situaci, kdy se musí rychle rozvolnit a s koronavirem se musíme naučit žít. Prof. MUDr. Petr Husa, CSc. přednosta Kliniky infekčních chorob z FN Brno tady o tom mluvil v úvodu rozhovoru před pár dny: https://region.rozhlas.cz/profes...ot-8493855

Dnes v 10,38 h. v rozhovoru na ČT24 se celkem ostře opřel do lidí z MeSES, že zbytečně zdržovali rozvolňování o pár týdnů: https://www.ceskatelevize.cz/por...058060521/ Brzké zrušení povinnosti roušek ve vnitřních prostorách ale nepodporuje.

0 Citovat

@Libor_S: Možná to bude pro tebe překvapivé, ale ve všech (ehm, valné většině ) civilizovaných zemí i některých ostatních se politici za svá selhání a nesplnění svých slibů omlouvají. Krom toho ostentativní porušení veřejně deklarovaných závazků bývá i právně vymahatelné. I když u nás o tom ale pochybuji.

0 Citovat

Michale, uveď nějaké příklady omluv politiků za nesplnění slibů. Asi se vyjímečně někdo omluví, ale určitě se to netýká většiny takových případů. U selhání se možná něco najde, napadá mě zrovna teď aktuální Zeman a Srbsko, ale to je trochu něco jiného. Máš na mysli asi hlavně sliby politiků z EU, která je tvořena z valné většiny civilizovaných zemí, ale jejich omluvy jsem si nevšiml. A omluvil se třeba Boris Johnson za své lživé sliby, které ovlivnily referendum o Brexitu, za což byl dokonce souzený? https://en.wikipedia.org/wiki/Ball_v_Johnson

Když myslíš, že je něco právně vymahatelné, můžeš s tím jít k soudu.

0 Citovat

@Libor_S jenom upresnim to s rozvolnenim … Samozrejme jsem pro, ale na druhou stranu pri proockovanosti populace v radu procent (a obecne imunizace v radu vyssich procent) nevidim duvod zatim uvolnovat opatreni, ktera nikoho nic nestoji (rousky v obchodech, hromadne doprave), prave aby se ani v pripade vlnky o ktere mluvis nemuselo sahat k nejakym drakonickym opatrenim. Takze v podstate souhlas, jen jsem kladl duraz na jine veci. A Ty to mas vzdycky tak krasne podlozeny temi citacemi :) :)

Do MeSESu bych nekopal. Realne to jsou narozdil od velke casti dojmologu lidi, kteri maji svoje analyzy a nazory skutecne podlozene daty.

A konecnw souhlas, ze politicka kultura neni samozrejme v Evrope takova, aby se politici omlouvali za spatna rozhodnuti, natoz, aby ty omluvy mysleli uprimne. Cest vyjimkam (Novy Zeland, do jiste miry se muzem bavit o Japonsku treba). Na druhou stranu souhlas s Michalem. Je naprosto legitimni to od reprezentace ocekavat. 

P.S. Gratulace Leosovi a dalsim naockovanym!

 

0 Citovat

Díky, jako oslavu jsem koupil letenky do Cagliari v půce září.

0 Citovat

Tak já jsem taky dostal před týdnem první dávku....podstoupil jsem to hlavně kvůli jednoduššímu cestování a chci věřit i tomu že očkování to definitivně ukončí.

Na druhou stranu ta šaškárna by už mohla skončit....klidně hned zítra ! Rozvolňuje se hojně očkuje a čísla tvrdě klesají - už teď je vlastně po epidemii ,tak nechápu tu komedii pořád.....no vlastně chápu je třeba tunel dokončit a dál vydělávat na nesmyslném testování a respirátorech - pro vyvolené je to diamantový důl!

Nošení roušek či snad dokonce respirátorů nemůže nikdo v létě myslet vážně a osobně hadr na hubu koncem června (po druhé vakcíně) odkládám i tam kde to zatím nosím pod nosem aby se neřeklo tj. obchody a městská doprava !

0 Citovat

Jj, taky tak. Jedine kvuli cestovani. Respirator nosim pouze na nakup, jinak nikam. 
Nejhorsi je, ze deti mi v rousce chodi pul dne ve skole, sic jsme to upravili pro normalni dychani, ne duseni se.

0 Citovat

@Jakub S: Proočkovanost populace v ČR není v řádu procent, ale přes 10 % a přes 31 % po 1. dávce (už po ní je vysoká účinnost). Z dospělé populace, které se to hlavně týká, je to ještě vyšší procento. Z ohrožené populace je to mnohem vyšší procento.

Potvrzených případů je 1,65 mil. a odhaduje se, že reálně covid prodělal min. 2násobek, spíše 3násobek tj. cca min. 30 %, spíše 45 % populace. Půl roku imunity je opatrný odhad, aby pokryl téměř všechny, ale většina bude mít imunitu po prodělání covidu min. rok, s největší pravděpodobností lepší než po očkování viz jeden z největších českých odborníků/odbornic na imunitu vědkyně Irena Koutná, která mj. říká: „Jsem například zastáncem toho, že lidé, kteří onemocnění prodělali a mají v krvi měřitelné protilátky, tak očkovaní být nemusí, prodělání nemoci zajišťuje mnohem silnější imunizaci než očkování.“ https://brno.rozhlas.cz/abychom-...-8484030 

V době, kdy možná přijde další vlnka, už budou čísla proočkovanosti mnohem vyšší než dnes. Já bych byl pro roušky či respirátory v mezinárodní veřejné dopravě, ale z loňského léta máme jasné zkušenosti, že covid se nešířil v obchodech a v MHD (kde roušky nebyly), ale rozšířil se od zahraničních pracovníků a turistů z rizikových zemí (cizinců i Čechů), což se letos bude hlídat, a pak jsme si ho tu pomnožili na různých párty, zábavách a setkáních, kde by roušky logicky ani být nemohly.

MeSES splnil svou úlohu dobře v předchozích měsících, ale v posledních týdnech už jsou za dojmology oni. A hlavně byli bez jakékoli zodpovědnosti za zbytečné zdržování a odmítali své rady odůvodňovat, což nechávali na úřednících z MZ tj. vůbec se nedivím, že je vykopli.

0 Citovat

Leoš Literák napsal(a):

Já, už jsem také očkován. A to jsem o generaci mladší než Mikir. Kdyby místo pindů o diktatuře se nechal očkovat, CL by bylo hezčí místo k životu.


Leosi povime si to za par let  jestli bude jeste CL a jestli tady budes ty nebo ja chodit , az se plne na lidech projevi co ty sracky dokazou , nebojim se ze bych musel nutne po ockovani zemrit , tech asi 66 lidi s tech milionu naockovanych opravdu nejde brat do uvahy  i kdyz se o tom nepise a tech lidi co maji po ockovani potize je mnohem vic . Ale proste vsechny vakciny byly schvalene v nouzovem rezimu a nikdo nevi co v organismu zpusobi ,normalne se  takove veci proveruji treba 5 let,  tyhle rychlokvasky byly dany k pouziti v nouzi  ,chapu to ale neverim  tem preparatum ani jednomu z nich  ,navic je to porad  proste chripkovy virus a i na chripku se muze zemrit ...ani pri te Spanelske se tak nehystercilo jako ted  a nenutil se nikdo aby se nechal naockovat  Nikdy jsem nebyl ockovany ani proti chripce a nemel jsem ji mozna takovych 16 let ... Uznavam ze se covid muze sirit hodne rychle, nezaviram pred nim oci ze neni ale proste zatim se ockovat nedam 

A jinak zase byl clanek jak  se objevili diky  vakcinam  a vsemu kolem covidu novi miliardari  a to je spicka ledovce ,ale i male ryby  v podobe vselijakych  oligrachu , poradcu  a ja nevim koho vseho  tekly proudy , treba ne miliard ale milionu a statisicu do vlastnich kapes  proto, ze lidi oblbli ,  takove  zivit nemusim 

https://forbes.cz/seznamte-se-10...ove-krizi/

0 Citovat

mikir napsal(a):

ani pri te Spanelske se tak nehystercilo jako ted  a nenutil se nikdo aby se nechal naockovat

Nechci nijak zpochybňovat tvoji inteligenci mikire, ale při Španělské chřipce zemřelo podle odhadů více jak 50 milionů lidí. Tehdejší populace země byla cca 4x menší než současná. Převodem na dnešní populaci by tedy zemřelo cca 200 milionů lidí. A to se tehdy virus samozřejmě šířil X krát pomaleji, protože kam se hrabe tehdejší a dnešní globalizace. A ten blábol o očkování... mikire, kristepane, tehdy nebyla věda tak daleko, aby za chvíli dokázali přijít s očkováním. Jo a nosily se roušky :)

Long story short - zkus se trochu zamyslet, než napíšeš takovou kravinu. Tohle jsou vyjádření na úrovni idiocie - a toto není nadávka, ale diagnóza.

0 Citovat

No než začnete do Mikira sit, ono nic než narychlo upečený vakcíny to nejsou, jaký to pro lidi bude mít následky nikdo neví a mladý lidi si to nechávají píchnout aby mohli cestovat ne kvůli nemoci...

Ale z jiného soudku, teď jsem přijel z Dresden, jsem po covidu, neuvěřitelné... VŠECHNY krámy kromě potravin drogerii kaváren mají u vchodu zataras, musíte sejmout qr kod, vyplnit svoje údaje a čas návštěvy, pak teprve vám přijde qr do mailu a můžete dovnitř, ale chtějí vidět i kovid papír...

Do Zara jsem se ani nedostal, neboť to psalo ze to ověřuje jen srn čísla. Každý u vstupu datluje, jak to dělá někdo bez mobilu nebo dat nechápu... sledování lidi ve velkým... na Prager strasse testovací stan a tam neuvěřitelně dlouhá fronta... uff už světu nerozumím 

0 Citovat

Mikire, čteš něco jiného než antivaxx a NWO sr**ky? 

  • USA, leden čtvrt milion nakažených denně, teď 30K
  • UK, 60K denně, teď 2K
  • Izrael, 9K denně, teď stovky

Vakcíny fungují. Lidé neumírají. Takže na jedné straně hypotetické problémy někdy v budoucnu versus naprosto reálné milióny mrtvých. Ty jsi ohrožen nadprůměrně a zatím jsi černý pasažér.

A když jsme u těch hypotéz, virus mutuje a když má k dispozici desítky miliónů nakažených, zvyšuje se riziko fakt nusné varianty. Pokusy jsou vidět. U nás UK varianta stála za čtvrtou vlnou. Indii a okolní země drtí indická varianta. Nechat virus jen tak by znamenalo, že riziko novodobého "moru" se prudce zvýší.

0 Citovat

paolo.u napsal(a):

No než začnete do Mikira sit, ono nic než narychlo upečený vakcíny to nejsou

Z jakého zdroje prosím máte, že jde o narychlo upečený vakcíny? Máňa to povídala? Dezinformační weby? Pracovalo se X let na vakcíně proti SARS a MERS a z toho se následně odvodila vakcína na covid. Zjednodušeně řečeno. Očividně o této problematice absolutně nic nevíte a šíříte dementní bludy.

0 Citovat

Premium nemám, ale už ten titulek je dost vypovídající. Smejkal umí potě-shit "Kdo se vrátí z dovolené, měl by mít PCR test. I ti očkovaní"

https://www.idnes.cz/zpravy/doma...omaci_albe

0