Ahoj, jste teď někdo (nebo byl jste) v poslední době v Istanbulu? Pokud ano, jak to tam vypadá ohledně covidu? Přemýšlíme, že vypadneme na prodloužený víkend, s testem počítáme, jen nás zajímají ty opatření. Na internetu jsme se sice spoustu věcí dočetli, ale osobní zkušenosti jsou osobní zkušenosti. Díky moc ☺️  .

Istanbul vs. covid

Založila ve fóru Cestujlevne.com

:/ Paštiko :D k polopenzi si asi nepovezu paštiky,Ježiši Kriste qqqqqq, nevim, v Turecku jsem nebyla  a v některých zemích např. nejsou jídla jako u nás, třeba pečivo, jenom placky a sladké buchty ala toustak, viz. Mexico, Jordánsko atd. Takže se ptám, jestli žerou jako my, uff!!!!!!!!

0 Citovat

andreko: koupíš tam vše, co u nás, něco levně, něco draho. Levné je pečivo, přílohy, ovoce, zelenina, voda, nealko. Drahé je maso, uzeniny, sýry, máslo, alkohol. Ale i v těch drahých komoditách se vždy dá najít nějaký druh, který stojí tolik, co u nás nebo méně. Takže bez problémů. Pečivo mají všechno kromě rohlíků - veky (= bagety), placky, různé druhy chleba, toustové chleby... A pak spoustu vlastních potravin, mně neznámých.

0 Citovat

Andreko - byli jsme v TR víckrát a všude krámky typu našich "vietnamců", otevřené pořád, pak větší samobsluhy i zahraniční řetězce, trhy, stánky... a levné jídlo v restauracích, takže jsme to kombinovali.

0 Citovat

Rosm napsal(a):

Mikire, na booking nekoukej, koupíš fajn hotel 5*Ai za 30 euro v Side nebo Beleku a už tě nikdo na Kanarech neuvidi. Na booking nekoukej ten je moc v Turecku drahej. 

Booking je v Turecku v pohodě jako jinde. Kupoval jsem přes něj a pak i napřímo v hotelu a nebylo to o moc levnější. Samozřejmě přes cestovku se dá ještě levněji, ale to asi není mikirův případ.

Jinak si nemyslím, že by Turecko mělo šanci překonat Kanáry u individuální turistiky. Pro někoho, kdo si koupí pobyt AI na 14 dní v 1 nebo 2 hotelech a tam vydrží, tak asi ano, ale jinak je to slabší. Sice si půjčíš auto, ale kam s ním pojedeš? Nějaká atrakce v jiné lokalitě nebo výletní cíle jsou obvykle dost daleko, někdy to ani není na otočku za den, spíš na přespání. A ty atrakce jsou sice fajn, ale z 90% jsou to antické rozvaliny, které za chvíli omrzí. Pak pláže, jsou hezké, ale zase většinou kamenité nebo oblázkové. Každému podle jeho gusta, mně to asi jednou stačilo. :-)

0 Citovat

@mirjur @miromat díky moc, to jsem chtěla vědět. :)

0 Citovat

@mirjur Pokud si koupíš u něm CK jen hotel bez letenek a transferu; ušetřis min 20%. Na recepcich mi několikrát potvrdili, ze to tak vyjde nejlevněji Chtěl jsem si kolikrát pobyt prodloužit, ale po sdělení ceny jsem radši on-line koupil na webu v Německu a přišel jen s voucherem.

jak říkáš správně, je to typicky valeci destinace,u dobrých hotelu s perfektními sluzbama a jídlem za super peníze, teď bydlíme sice v dražším hotelu (50 euro/os), ale krevety a bifteky hrnou buldozerem:-)

Ty Kanary jsem zmínil jen kvůli mikirovi, ten jezdí hodně kanáry a Lowcost., bez dalšího srovnávání pro ostatní. 

@andreko: pokud jsi v Turecku ještě nebyla, určitě bych jel poprvé s AI, navíc s dětmi, které tady do 12 let dávají zdarma.

0 Citovat

@Rosm diky za info ,ale myslim ze to mirjur vyjadril uplne presne  v Turecku jsem byl jen jednou pred mnoha lety a to jeste lyzovat na Uludagu nad Bursou ,kdyz jsme byli uz v soucasne dobe na Kosu, zvazovali jsme vylet do Bodrum ,ale nakonec jsme zustali u koupani 

O 5hvezd s All skutecne nestojime i kdyz uznavam i s te zkusenosti jak jsem tam byl na tech lyzich (jako trener s zaky na mezinarodnich zavodech ) tak v hotelu kde jsem bydleli to uz tehdy byla zranice ,jinak znam takove hotely s infocesty v Tunisu ,kde jsem byl jeste ,kdyz jsem pracoval v CK  Urcite to ma smysl  pro ty co preferuji valecku a drinky u bazenu 

A ano srovnani mam z mnoha mist  nelitame jen na Kanary ,Recke ostrovy, Portugalsko , Sardinie , prakticky az na par mist cele Chorvatsko vcetne ostrovu atd.. a v poslednich letech i mimo Evropu , hotely vetsinou jen behem presunu  kdyz nebyl primy let  ,jinak vesmes apartmany ,pripadne aparthotel ,sem tam nekdy byl hotel do urovne  3 hvezd  Resort jsme treba nevolili ani na Jamajce , na 3 noci ho vyzkouseli na Mauriciu ,vicemene nahodou ,ale nezatracuju to a verim ze  v Turecku to muze mit sve vyhody ,ale uz jsem si vytipoval prirodni mista  a srovnaval s doporucovanou  Antalyou i Turkem  ktery zije dlouhobe v CR  a zena se s nim dobre zna a on lita do Turecka za rodinou kazdy rok a myslim ,ze kdyz, tak zvolime tu prirodu ,ale nebranim se jinemu poznani ,ovsem ne ani pred nemecke  CK i kdyz uznavam ,ze to je jiny level nez ceske CK  

Urcite bude pobrezi Turecka a plaze zajimave , ale radeji si vse sestvim sam  a s booking.com mam ty nejlepsi zkusenosti  ,jen me jeste napadlo ,hotel jsme volili v Dubaji i v Omanu ...ale opet vyber pres booking.com a samostatne sestaveni v cestovnim ruchu jsem pracoval 5 let  znam ty jejich figle dokonale ,podnikani neni charita,,,

0 Citovat

@Rosm  jeste me napada takova vec ,jak pises o tom si koupit jen hotel pres CK , v Dubaji pri ceste do Omanu jsme meli  pres booking hotel tam i zpet  pokazde jiny , pozdeji me napadlo , ze by treba bylo lepsi mit stejny hotel  tam i zpet , hlavne ten jeden mel transfer na letiste , ale na bookingu uz byla jina cena, nez kdyz  jsem ty hotely kupoval , tak jsem se obratil primo na hotel a oni mi  poslali tajnou nabidku , tedy jinou cenu nez  verejne dostupnou a publikovanou ...

Predpokladam ,ze podobne se budou chovat i hotely  v Turecku , jiste velke  hotely obsazovane  CK budou mit pro cestovky  jine lepsi ceny ,ale je otazka  co s toho bude mit klient ,CK musi mit zisk a neda se odhadnout kolik ze sveho zisku  tedy lepsi ceny  ziskane pro sebe od hotelu je ochotna nechat svym zakaznikum 

0 Citovat

mikir Proč si nechces na starší kolena dopřát alespoň jednou luxus, když je za par slupek? Přece když můžeš jist dobroty v hotelu,proč by ses stravoval v supermarketu. Možná by to pani ocenila. Upřímně, radši bych jezdil někam s wizz za nasyslene kredity, ale takový poměr cena kvalita se hledá blbě v navaznosti na covid podmínky. 


Jinak na Něm CK nedám už léta dopustit. Je pro me srovnatelny jak booking, agoda... A to nejde jen o Turecko, v Asii jsem kupoval během cest tak polovinu přes Němce . Nevýhodou je, ze musíš kupovat s min dvoudenním předstihem, jedou trochu postaru a dřív to nestihnou zprocesovat. Ale platí tady, čím dřív koupíš tak koupíš levněji. Mají domluvené slevy za brzké rezervace, 4=3,  7=6 atd A taky vydělávají na cenách letenek, které nepotřebujes. A ještě jedna důležitá věc. Zatímco na booking cenu hotely upravuji jak chtějí a tedy když mají skoro plno, cenu osoli, u Němců je pořad stejná. pravidelně tak kupuju hotely v Miláně, kde na booking v porovnání s N CK mají tyden předem  i poloviční ceny.

0 Citovat

Říkali mi dnes zde pracující lékaři Ukrajinci, ze Putin stáhl ofiko Rusy kvůli Covidu, neoficiální verze ze v Turecku nakoupili Ukrajinci drony tak proto aby Turky potrestal.

Každopádně bez Rusů to pro ne musí být likvidační, ja mam z Kemeru zkušenost ze jich bylo tak 90%

0 Citovat

@Rosm  ja ti ty nemecke CK nevyvracim , ale luxus nam nic nerika, stejne je hotel nebo apartman jen na prespani a na vecery, kdyz se nam nechce nikam jit ,urcitou uroven chceme to je jasne a v supermarketu si  koupime treba snidane a udelame si ji v apartmanu  na balkone s vyhledem na more kdy chceme ,hotel si koupime treba se snidani  a na vecer chodime pokazde jinde  ,pokud byla vyhodna polopenze ,coz nekdy muze byt tak jsme volili i to Ani all inclusive nikomu neberu ,uznavam ,ma to vyhodu napoju ,ktere tvori treba pri polopenzi urcitou financni ujmu ,ale nedocenime to ,ta flaska vina na veceri nebo pivo a nejake nealko nas nezrujnuje a piti na den si koupime v obchode 

Jinak nasyslene kredity zadne nemam ,kdyz budu konkretni  tak Ryanair mi nabizi soucasnou cenu Dublin -Dalaman zpatecni za  90 euro osoba na cervnovy termin s malym zavazadlem, cca  + 40  priority  V peknem stredisku Oludeniz  koukam na booking  solidni ubytovani  pro dva bud bungalov nebo hotel se snidani od cca 250 euro pro dva  (mam slevu genius ) polopenze treba od 400  pro dva na tyden Koukam na Pegasus at uz z Prahy nebo Vidne  nejen Dalaman ale i Antalya nesrovnatelne vyssi cena  Na nabidky nemeckych cestovek jsem se nedival 

edit : mrknul jsem jen zbezne na nejaky vyber nemeckych cestovek a  treba jsem nasel hotel Sundia Oludeniz  dvouluzak s polopenzi  tyden 700 euro na booking.com stejna cena 

0 Citovat

Rosm napsal(a):

Jinak na Něm CK nedám už léta dopustit. 

Německé cestovky mám také rád, tedy využil jsem je zatím několikrát pouze pro ubytování, kde jsou až 50% procentní slevy oproti bookingu, ale je třeba hledat. V současné nejisté době však preferuji raději booking.com, kde je možné vybrat lepší storno podmínky (např. bezplatné storno i v den příjezdu a pod.) Pokud však poradíš, jak kupovat ubytování přes německé cestovky se srovnatelným stornem, budu rád :-)

0 Citovat

Ja ti mikire tvůj styl neberu, jen říkám, ze tady v Turecku na riviéŕe se vyplatí AI. Už jsem psal, ze teď platím 50 euro/ os, ale v ceně možnost az 4 a la card restauraci - mrkni na Barut Hemera. Takže na tyden taky 700 euro -a dítě zdarma. 

Uz několik diskuzi tady bylo ohledně covid pojištění a právě to je v ceně pobytu u něm CK.

Co se týká  storen, mam zkušenost z června 2020, kdy jsem jeden den koupil letenky u wizz do Portugalska , večer hotel a druhy den mzv hodilo Portugalsko do ruda. Naštěstí tak udělali i rakusací takže wizz večer lety zrušil. Poslal jsem mail do CK a do 14 dni mi peníze vrátili na účet. Teď uvádějí zdarma storno hned na titulní stránce (jinak by asi opatrní Němci nikam nic nerezervovali).

0 Citovat

Riviéra Antalya Kemer, nevíte jak to tam vypadá?

Začátkem července s rodinkou na tejden, myslíte že má smysl o tom přemýšlet ohledně covidu, nebo na to zapomenout? A Rusaku je tam min, nevíte?

0 Citovat

Byl jsem tam minulý měsíc, ale to už je teď naprosto irelevantní, bůhví co bude v červnu.

0 Citovat

Včera jsem se z tama vratila, byla jsem přimo v Side.

Rusaku od půlky týdne méně, mají zakázané lety tam. Němců ale dost, vsichni si pobyty kvuli situaci u nich dokonce prodluzovali i o nekolik týdnu. Slunícko svítilo celý tydne, teplota kolem 27st, more jeste studene. Vše fungovalo - jako obchody do 19h, doprava, výlety, památky otevřené, kadeřnictví, masáže. Restaurace taky. samzrejme masky vsude. ale ze by to turisti na 100% uplne dodrzovali, to ne, a nestalo se mi, ze by me nekdo na ulici venku upozornil, ze nemam masku. situace se ale horší kazdym dnem, takze kdo vi, jak to bude dále. Kazdopádně ja jsem si to užila a konečně jsem se citila, ze ten svet je celkem v poradku

 

paolo.u napsal(a):

Riviéra Antalya Kemer, nevíte jak to tam vypadá?

Začátkem července s rodinkou na tejden, myslíte že má smysl o tom přemýšlet ohledně covidu, nebo na to zapomenout? A Rusaku je tam min, nevíte?

0 Citovat

Aktuálně: některé hotely se zavírají pro nedostatek hostů, jiné které plánovaly otevření k 1.5. Posouvají datum otevření. Rusové úplně vymizeli, trochu ruštiny je slyšet diky jiným zemím ( Ukrajina, Bělorusko...). Nás přestěhovali ze Side do Beleku, situace zde stejná. Říkají tady ze asi Rusové nezacnou litat začátkem června ale později. Včera odletěl do Čech syn, v Antalii chtěli vidět PCR test, v Praze taky+ příjezdový formulář. Vše jen v mobilu. PCR test v hotelu za 30 euro.

 

0 Citovat

Martin Vícha napsal(a):

Na polských diskusích se objevuje informace, že od 15.dubna nebude (možná) Turecko požadovat test před vstupem. Pokud by tomu tak bylo, možná bych tomu Istanbulu dál na pár dní šanci 😁. Žádný test tam, ani zpátky a žádná karanténa, to by se mi na prodloužený víkend i vyplatilo.

Situace se v Turecku vyvinula bohuzel poněkud jinak a od dnešních 19 hodin do 17.5. vyhlásili lockdown. Mimo jiné např. povinnost zůstat doma až na nezbytné cesty za nákupy a do nemocnice, povolení nutné k cestovani mezi městy, zavrene školy, omezení prodej alkoholu atd.

0 Citovat

eremi napsal(a):

[citace="Martin Vícha"]

Na polských diskusích se objevuje informace, že od 15.dubna nebude (možná) Turecko požadovat test před vstupem. Pokud by tomu tak bylo, možná bych tomu Istanbulu dál na pár dní šanci 😁. Žádný test tam, ani zpátky a žádná karanténa, to by se mi na prodloužený víkend i vyplatilo.

Situace se v Turecku vyvinula bohuzel poněkud jinak a od dnešních 19 hodin do 17.5. vyhlásili lockdown. Mimo jiné např. povinnost zůstat doma až na nezbytné cesty za nákupy a do nemocnice, povolení nutné k cestovani mezi městy, zavrene školy, omezení prodej alkoholu atd.

[/citace]

 

Nemuzu nikde dohledat, zda stale/nove plati test pro tranzit v Istanbulu, nevite jak to aktualne je? Predpokladam, ze test je potreba, vzhledem k aktualni sitauci.

0 Citovat

A jestli ten jejich nový lockdown už taky platí pro turisty...

0 Citovat

eremi napsal(a):

[citace="Martin Vícha"]

Na polských diskusích se objevuje informace, že od 15.dubna nebude (možná) Turecko požadovat test před vstupem. Pokud by tomu tak bylo, možná bych tomu Istanbulu dál na pár dní šanci 😁. Žádný test tam, ani zpátky a žádná karanténa, to by se mi na prodloužený víkend i vyplatilo.

Situace se v Turecku vyvinula bohuzel poněkud jinak a od dnešních 19 hodin do 17.5. vyhlásili lockdown. Mimo jiné např. povinnost zůstat doma až na nezbytné cesty za nákupy a do nemocnice, povolení nutné k cestovani mezi městy, zavrene školy, omezení prodej alkoholu atd.

[/citace]  a platí to i pro turisty? Při minulém lockdownu v Turecku to platilo jen pro místní. A jak teď čtu u Poláků, tak to vypadá, že teď taky... 

0 Citovat

Podle všeho zatím pro transit by neměl být třeba, ale vzhledem k vývoji situace to klidně může být ještě dneska jinak, moc bych na to nespoléhal.

Martin Vícha: mělo by se to vztahovat jen na residenty, nicméně když budou zavřeny služby, obchody (kromě potravin s omezenou otvírací dobou), hospody, atd., plus testy, tak asi nedává moc smysl tam teď jezdit. 

Prostě to dopadlo opačně, místo zrušení testů lockdown. Mám letenky do Istanbulu na podzim a uvažoval jsem o přehození dříve, tak uvidíme, jak se to vyvine.

0