Očkování zřejmě brzy bude propustkou k cestování po světě, ale v ČR si mladší ročníky ještě počkají. Víte o nějakých možnostech, jak se nechat očkovat v zahraničí, jako to nedávno bylo možné např. v Srbsku?   .

Covid očkování v zahraničí - kde a jak?

Založil ve fóru Co se nevešlo

Očkování zřejmě brzy bude propustkou k cestování po světě, ale v ČR si mladší ročníky ještě počkají. Víte o nějakých možnostech, jak se nechat očkovat v zahraničí, jako to nedávno bylo možné např. v Srbsku? 

0

V USA to lze, můžete si vybrat i vakcínu ( i jednorázový Johnson&Johnson)a je tam i odkaz na rezervační termíny, nicméně je pro nás zatím komplikované se do Ameriky dostat ( nejprve pobyt 14 dní mimo Schengen, potom ESTA):

https://www.traveloffpath.com/th...-covid-19/

0 Citovat

Tady je odkaz na registraci k očkování v Srbsku, dá se tam i vybrat vakcína.

 https://imunizacija.euprava.gov....ovaprijava

Viděl bych tyto problémy.

1. Pokud sdělí termín očkování, jak se dostat rychle do Srbska. Pro vstup je potřeba PCR test, z ČR navíc nic nelétá, asi by bylo nutné letět z Vídně.

2. Nabízejí pouze dvoudávkové vakcíny, takže celou anabázi by bylo potřeba prodělat 2x

3. I když by očkování bylo vakcínou registrovanou v EU (nabízejí Pfizer/Biontech, Moderna a AstraZeneca), je otázkou, zda by jejich potvrzení bylo uznatelné pro očkovací průkaz vystavený v ČR/EU, když Srbsko není členem. A jaké může mít následky, pokud by se někdo nechal očkovat v ČR znovu, když už jednou byl.

 

0 Citovat

1. Autem - Slovensko i Maďarsko tranzit, vstup do Srbska asi pro účely očkování bude umožněn, tak jako tomu bylo o tom víkendu pro lidi ze zahraničí. Z Olomouce je to do Subotice 600 km po dálnici. Ve 4 lidech už to smysl dává.

2. To bych jako problém viděl, spíše jen u AZ kde je rozmezí 3 měsíců mezi 1. a 2. dávkou.

3. Srbsko jako uchazeč o vstup do EU a vakcíny splňující požadavky EMA by neměly mít problém pak se zařazením do appky "CovidPass".

0 Citovat

Miloš Machů napsal(a):

3. Srbsko jako uchazeč o vstup do EU a vakcíny splňující požadavky EMA by neměly mít problém pak se zařazením do appky "CovidPass".

Tohle je jen domněnka, nebo pro toto tvrzení existuje nějaký relevantní zdroj?

0 Citovat

„Pokud to bude registrovaná vakcína v EU a v Evropě, tak je to v zásadě úplně jedno, ale byl bych velice opatrný, když to bude neregistrovaná vakcína,“ uvedl předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Upozornil na možný problém s převzetím zodpovědnosti za případné nežádoucí účinky očkování. „Těžko potom tu zodpovědnost převezme český stát,“ dodal.

https://www.novinky.cz/koronavir...a-40355725

 

0 Citovat

To ale není relevantní informace, protože Česká vakcinologicka společnost není orgán veřejné moci a názor jejího předsedy není pro vládu ani ministerstvo zdravotnictví závazný.

Zatím se prostě vůbec nepočítá s tím, že by se občan ČR nechal očkovat v cizině, nota bene mimo EU. 

0 Citovat

Podle mě je nesmysl, aby se uznavaly jen konkrétní šarže. Myslím že razítko do žlutého pasu bude bohatě stačit.

To se do Evropy pak člověk z Ameriky a Asie nedostane vůbec a to moc logiku nedává. 

0 Citovat

Osobně tedy nevím z jakého důvodu bych měl podstupovat 2x ne zrovna levnou anabázi do Srbska ,když si na očkování můžu počkat u nás (stejně to letos díky různým restrikcím bude o ničem z hlediska cestování).

Navrch ani není jistota  zda toto očkování bude uznáno do připravovaných covidpassů ,apropo ty covidpassy jsou pořád v rovině teorie nic konkrétního sále není na stole! Co dostanu v Srbsku za potvrzení ,bude to vůbec k něčemu ??

Druhá věc že Srbsko je ať se to někomu líbí nebo ne pořád zaostalej Balkán a kdoví co tam píchají za svinstvo!

0 Citovat

Byl jsi vubec někdy v Srbsku? Víš co byla Jugoslávie? Nebo to jsou jen nějaké tvé dojmy a rozumy ala diskuze z novinek?

0 Citovat

Spíš bych měl obavu o to, zda očkovaný bude moct volně cestovat, resp. jak dlouho to vydrží . V létě bych počítal s tím, že ano, protože politická poptávka bude velká, to ale určitě bude znamenat zhoršení situace a rozšíření zmutovanych variant, takže na podzim podle mě bude cestování zase problém a nutné budou min. PCR testy. Už to, že pro vstup do Chorvatska teď má stačit antigenní test, musí skončit špatně, protože jeho neg. výsledek prakticky nic neznamená.

Cestování bude problém, dokud se nepodaří omezit cirkulaci viru v populaci na globální úrovni, což je otázka let. Všechny země, které teď Covid zvládají dobře, mají striktní omezení přeshraničního pohybu. 

0 Citovat

Tak antigenní test ti stačí i do Itálie, Švédska, Polska  ...

0 Citovat

Tak já nevím, mě 2 cesty tam i zpět vyjdou na 2 plné nádrže auta, měsíční dálniční známku na Slovensku a v Maďarsku. Ve 4 lidech se dostaneme na jakou částku? 1200 Kč? To je levnější jak jeden PCR pro samoplátce.

Proč to podstupovat? Tak třeba skrz červnové lístky na EURO 2020 a vidinou pěkného tripu do Británie. Já osobně jsem třeba ročník 1992, takže počítám že se k první vakcíně dostanu u nás nejdřív v srpnu (oficiální cestou).

Každopádně je jisté, že očkování se dříve či později začnou zvýhodňovat, ať už uvolněním cestování nebo návštěvou kulturních akcí. Zítra má do Srbska dorazit přes 100.000 vakcín Pfizer. Nemyslím si, že budou jiné než ty co máme my.

0 Citovat

Jedno, jestli se budou lišit nebo ne, ale v průkazu očkovaného je přesná šarže vakcíny, tak bude záležet, jestli budou takové očkování státy EU uznávat.

0 Citovat

Myslím, že je dostatek občanů EU, kteří se nechají naočkovat třeba v USA. Pracovní povinnosti, trvalé pobyty, atd. Jejich šarže se taky nebudou uznávat? Podle mě je tohle blbost. Pokud EMA schválí určitou vakcínu, tak není důvod k dvojímu metru z pohledu šarží a certifikátů.

0 Citovat

Obávám se, že to blbost není, ač bych se rád mýlil. Uvidíme. 

0 Citovat

Z tohohle mi vyplývá, že je potřeba hlavně nastavit pravidla pro východní vakcíny... Ale jak píšeš, uvidíme. Registraci jsem prubnul, přijde mi to v tuhle chvíli jako lepší řešení než nic a čekat.

Článek ze seznamu:

Podle ministra není jasné, jak bude Česko řešit případy, kdy se někdo z občanů České republiky rozhodne očkovat v Srbsku čínskou nebo ruskou vakcínou. Jde především o uznání certifikátu k očkování. Petříček to chce řešit hned na příští vládě s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO).

„V tuto chvíli z toho návrhu Evropské komise ohledně CovidPassu vyplývá, že se budou automaticky uznávat veškeré vakcíny, které jsou registrované u Evropské lékové agentury, a navíc členské státy mohou přistupovat k dalším vakcínám dle národního uvážení. Určitě se o tom budeme muset bavit a chtěl bych slyšet i od ministra Blatného, jak budeme uznávat tyto srbské certifikáty,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

https://www.seznamzpravy.cz/clan...ety-149008

0 Citovat

Vím, že je to blbý vtip, ale... ročník 1992? To vidím tak na očkování tak v lednu 2022 :D Na druhou stranu absolutně nesouhlasím, že to je situace na několik dalších let. To si žádná země nemůže dovolit ekonomicky, politicky ani sociálně. Bez ohledu na nějaké debilní mutace. Co by se rozhodně mělo změnit, tak to je povinný test pro přilétající z Číny a několika dalších zemí, kde mají ty kritické netopýrky. Jestli to naši korporátní vládci dovolí, to je jiná otázka. Sami ovšem mají hodně či ztratit, kdyby se podobná situace v příštích letech opakovala. 

Jestli bude uznávané očkování v Srbsku? Radši bych se informovala na přímo na MZ. Vzhledem k tomu, že evropští a unijní politici se už víc jak rok snaží impotentně problém umlátit papírem do té míry, že není nerozumné pokládat prodlužování krize za účelové, tak bych s byrokratickým hozením klacku pod nohy spíš počítala. Jinak by ostatně bylo například umožněné velkým firmám nakoupit schválené vakcíny pro zaměstnance na vlastní náklady, že.

0 Citovat

Alena Svobodová napsal(a):

Vím, že je to blbý vtip, ale... ročník 1992? To vidím tak na očkování tak v lednu 2022 :D Na druhou stranu absolutně nesouhlasím, že to je situace na několik dalších let. To si žádná země nemůže dovolit ekonomicky, politicky ani sociálně.

To tady někteří psali už před rokem, jak třeba státy JV Asie nemůžou přežít déle než pár měsíců bez turistů. Petr napsal "nutné budou min. PCR testy... Cestování bude problém, dokud se nepodaří omezit cirkulaci viru v populaci na globální úrovni, což je otázka let." S tímto souhlasím i přes svůj optimismus na uvolňování opatření a snadnější cestování v rámci kontinentů. Nevím, proč by si nějaká země nemohla dovolit požadovat PCR testy po turistech. Asi je nebudou vyžadovat po turistech ze sousedních zemí (zvlášť s nízkým výskytem viru), ale takto aspoň odradí ty nejchudší, což těm zemím ani moc vadit nebude. Můj odhad tedy je, že u turistů ze vzdálenějších regionů (zvlášť těch, kde nebude výskyt covidu jen minimální) budou některé země požadovat PCR test ještě pár let.

Pokud nenastanou velké výpadky výroby vakcín (nebo ukončení očkování nějakou vakcínou), bude i s ohledem na zájem o vakcíny dle výzkumů dost vakcín pro všechny zájemce už někdy v srpnu i v ČR.

S těmi testy pro přilétající Číňany je to o 15 měsíců pozdě. Teď tam mají covidu málo a navíc spíš jen tu původní mírnější variantu, která by proti u nás nejrozšířenější britské neuspěla. Jestli se to rozšířilo z Yunnanu, tak ne od lidí žijících ve stejných oblastech jako ti netopýři (někteří tam snad už i dřív měli imunitu na ty původní koronaviry od netopýrů, jak jsem někde četl), ale od netopýrů přes nějaké další zvíře do oblasti, kde ti netopýři nežijí.

 

0 Citovat

Heh, po všech těch kecech členů vlády se rozhodně neomlouvám za svůj cynismus. Očkování mladých v srpnu? Ani náhodou. Teda někteří možná ano. Plus další tři měsíce a dva týdny navíc. Bureš teď slibuje, že když budeme poslušní, tak bude i dovolená v zahraničí. Tak to posune, že jako mladší ročníky se budou moct těšit na Vánoce :D Hlavně aby lůza chodila do práce a bylo na předvolební dárky pro ty, kteří ho snad budou volit.

Jinak je mi šumák, pro kolik jihoasijských zemí by jsme zavedli povinnost testování. Nejen na covid. Z té oblasti už se rozšířily i jinší sračky. Pokud jinde budou chtít odírat jenom bohatší turisty, tak Evropa rozhodně může dělat to samé. Zlatá éra cestování je, obávám se, pryč.

 

0 Citovat

Věřím tomu, že každý občan (ne ovcan) si (nejen) letní dovolenou zařídí podle vlastních představ... bez ohledu na vyjádření pana Petříčka a spol. 

I když ve srovnání s relativně pohodovym cestováním v říjnu/listopadu minulého roku (bez testu, karantén, jen max. kódy v telefonu) je to teď celkem o hubu. Paradoxně teď situace přeje exotice, cestám po Evropě moc ne. Snad jen ta Albánie žádné testy nepožaduje.

0 Citovat

Odkud to iDnes vyhrabala, netuším, na stránkách WHO jsem to nenašel:

Světová zdravotnická organizace (WHO) nepodporuje zavedení vakcinačních pasů pro cestování mezi zeměmi. Není podle ní jisté , že očkování brání šíření viru.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/doma...domaci_kop

0 Citovat

Tohle říkala WHO už v lednu: https://www.reuters.com/article/...SKBN29K25S

Situace se ale vyvíjí spíš k těm covid pasům

0 Citovat

@Libor_S - díky, nechápu tedy, proč to iDnes vytáhla coby žhavou novinku...

 

0 Citovat

Protože to WHO zase zopakovala: https://www.idnes.cz/zpravy/zahr...anicni_pmk

Souhlasím ale s tímto příspěvkem v diskuzi pod tím článkem:

WHO s tím nic nenadělá a i kdyby spadly EU pasy pod stůl, tak si stejně jednotlivé země zavedou své nebo nějaký jejich ekvivalent, s tím opravdu nikdo nic nenadělá, jelikož státy závislé na turismu budou chtít nějaké turisty na své území dostat a ti očkovaní jsou jednoznačně nejmenším rizikem.

0