Ahoj všem, přelom září/říjen odlétáme do Jordánska. Potřebovala bych pár rad, vytvořila jsem itinerář, tak jestli mi můžete někdo, kdo jste tam byl napsat, co by se dalo udělat jinak/lépe (zda máme třeba na něco moc času, na něco málo, co vynechat, přidat atd.) nebo zda je to takhle ok. Zároveň tam mám pár nejasností, tak bych byla také ráda za odpovědi :) moc děkuji, auto si budeme půjčovat, jedeme na 12 dní (10 dní čistého času) a určitě budeme mít Jordan Pass.  1. den - přílet do Ammánu (večer), ubytovat se  2. den - půjčit si auto, výlet do města Jerash (cca hodinka od Ammánu) 3. den  - přejezd do města Madaba + cestou se zastavit v Betánii za Jordánem (cca hodinka od Ammánu), Betánie → Madaba - cca 60 minut  4. den - Madaba, Hora Nebo  5. den  - Mrtvé moře, cesta do Keraku (cca hodinka) - prohlídka křižáckého hradu Kerak (Stihneme to vše za jeden den?) 6. den  - Wadi Dana - přírodní rezervace (z Keraku cca dvě hodinky), přejezd do Wadi Musa (cca hodinka), (Stihneme ještě Malou Petru?)  7. den  - celodenní prohlídka Petry ( Stačí v Petře jeden den? ), přespání ve Wadi Musa (Nebo ještě přejezd do Wadi Rum a spát tam?)  8. den - přejezd do Wadi Rum (cca dvě hodinky), prohlídka pouště (Dá se tam jet vlastním autem, kde parkovat?), (Zůstat 2 dny nebo stačí jeden?) 9. den   - Wadi Rum , přejezd do Akaby (cca hodinka) 10. den - Akaba (odpočinek, šnorchlování) 11. den - přejezd do Ammánu (cca 4 hodiny), Ammán (Stačí nám půl dne na Ammán?) 12. den - odlet do Prahy Co kaňoning ve Wadi Mujib? Nacpat ho tam ještě někde nebo místo něčeho?  .

Kdo byl v Jordánsku?

Založila ve fóru Cestujlevne.com

Ahoj všem, přelom září/říjen odlétáme do Jordánska. Potřebovala bych pár rad, vytvořila jsem itinerář, tak jestli mi můžete někdo, kdo jste tam byl napsat, co by se dalo udělat jinak/lépe (zda máme třeba na něco moc času, na něco málo, co vynechat, přidat atd.) nebo zda je to takhle ok. Zároveň tam mám pár nejasností, tak bych byla také ráda za odpovědi :) moc děkuji, auto si budeme půjčovat, jedeme na 12 dní (10 dní čistého času) a určitě budeme mít Jordan Pass. 

  • 1. den - přílet do Ammánu (večer), ubytovat se 
  • 2. den - půjčit si auto, výlet do města Jerash (cca hodinka od Ammánu)
  • 3. den  - přejezd do města Madaba + cestou se zastavit v Betánii za Jordánem (cca hodinka od Ammánu), Betánie → Madaba - cca 60 minut 
  • 4. den - Madaba, Hora Nebo 
  • 5. den  - Mrtvé moře, cesta do Keraku (cca hodinka) - prohlídka křižáckého hradu Kerak (Stihneme to vše za jeden den?)
  • 6. den  - Wadi Dana - přírodní rezervace (z Keraku cca dvě hodinky), přejezd do Wadi Musa (cca hodinka), (Stihneme ještě Malou Petru?) 
  • 7. den  - celodenní prohlídka Petry ( Stačí v Petře jeden den? ), přespání ve Wadi Musa (Nebo ještě přejezd do Wadi Rum a spát tam?) 
  • 8. den - přejezd do Wadi Rum (cca dvě hodinky), prohlídka pouště (Dá se tam jet vlastním autem, kde parkovat?), (Zůstat 2 dny nebo stačí jeden?)
  • 9. den   - Wadi Rum , přejezd do Akaby (cca hodinka)
  • 10. den - Akaba (odpočinek, šnorchlování)
  • 11. den - přejezd do Ammánu (cca 4 hodiny), Ammán (Stačí nám půl dne na Ammán?)
  • 12. den - odlet do Prahy

Co kaňoning ve Wadi Mujib? Nacpat ho tam ještě někde nebo místo něčeho?

0

Prve co ma napadlo ze by som spravil inak :zobral auto hned na letisku, ubytoval sa v Madabe - naco sa trepat do velkomesta (a to nie je nikdy rychle a pohodlne skor opak )len koly prespaniu-iba strata casu,doprava vas vyde 2x viac ako pozicovne na 1 den....   Na letisku snad vychadza auto lacnejsie ,teda ked nepojdete umyselne po neakej miestnej pozicovni.

7 den, prespat ve Wadi Musa  -nemusite sa ponahlat,stresovat a skor ten den venujte Petre , slnko zapada uz skorej ! lacne hotely, a ranne hluchy cas vyuzit na presun

8 den, vsetko je na nete ale ked uz pisem,jet iba do vesnice Rum parkujete u info centra na okraji ,a odtial sa ide na "tours"      Postacuje 1 den, ale to podla preferencii a to ???

"....Co kaňoning ve Wadi Mujib?..." 2,3,4, den mate volnejsie tam sa da este hocco pridat-zmenit   stihnut sa da to co budete chcet lebo mate taky volnejsi itinerar aj ostatne dni 

otazka a chcete toho vydiet viac?  

poznamka,este som tam nebol ale tiez sa chystam zaciatkom oktobra.

0 Citovat

Ahoj, pokusím se odpovědět, itinerář máte prakticky totožný s naším (taková klasika...), my to ale měli jen na týden.

Takže - asi lépe půjčit auto hned na letišti než ve městě. Půl dne na Ammán - rychlostí blesku ano, ale doporučil bych déle, času máte dost. 

Betánie - návštěva je na dlouhé lokte, jeďte tam ráno nebo max. dopoledne, jinak tam buď zkejsnete do večera nebo se tam ani nedostanete (zavřou). Nemůžete tam sami, od brány jezdí shuttle, zpátky taky, a to ten, který vám přidělí průvodce, což časově dost omezuje a natahuje se to. My přijeli odpoledne a měli jsme smůlu, museli jsme do Madaby a vrátit se druhý den ráno.

Totéž platí pro Wadi Mujib - odpoledne už to ztrácí smysl, pokud chcete, tak ráno/dopoledne.

Mrtvé moře/Kerak se za 1 den dá v pohodě i s koupáním. Pokud byste chtěli na vyhlídky nad moře (Dead Sea Panorama), tak se to časově protáhne. A než vyrazíte k MM, doporučuji natankovat plnou, benzinky tam moc nejsou.

Malá Petra je max. na hodinu, neplatí se tam vstup, takže ji můžete dát odpoledne nebo po ránu. Doporučuji tady ubytování (pokud ještě nemáte) v kempu Mars Inn u Malé Petry a koupit si tam za 8 JOD večeři - nemá chybu, na tu tam chodí i místní a v kempu neubytovaní...

Petra - den stačí i nestačí. Záleží jak moc chcete chodit. My byli 1 den a prošli jsme prakticky jen hlavní trasu k chrámu Qasr el Bint (sem tam nějaká malá odbočka, třeba ke Královským hrobkám), nahoru ke klášteru už jsme nedošli a měli jsme toho docela dost.

Wadi Rum - jeden celý den stačí, pokud si vezmete celodenní tour. Pak je dobré tam být 2 noci, je to příjemné, strava zajištěna... Po vlastní ose nelze, auto je nutné nechat ve Wadi Rum Village, ale je možné mít jen tour bez noclehu, což je ale škoda. Takže z Petry bych jel na noc do Wádí Rum.

Akaba - mohu doporučit plážový rezort Berenice, sice se tam platí vstup (15 JOD?), ale stojí to za to. Krásné, čisté moře s molem, korálové útesy přímo u něj, bazény, restaurace...

Ještě něco? :-)

0 Citovat

Pokud ještě mohu doporučit ubytování v Ammánu, tak apartmán s terasou v Zaman Ya Zaman Boutique Hotel. Večer na terase (na střeše) a hlavně pak ranní pohled na antické divadlo, které je přímo naproti... k nezaplacení. A 100 m od hotelu přímo u hlavní silnice je u mešity velké neplacené parkoviště.

0 Citovat

Ahoj, jen krátce, doporučuju vzít auto na letišti, úspora času a peněz, Petra pro nás byla na 2 dny akorát, první den jsme prolezli to hlavní a ten druhý jsme se toulali po vedlejších cestách. Ve Wádí Rum jsme strávili 2 noci a byli jsme tam půjčeným autem, vyzvedli nás místní, že máme jet přímo v jejich stopách a v pohodě, normální sedan.

0 Citovat

Osobne by som prve 4 az 5 noci poriesil u Mrtveho mora. My sme byvali v Movenpicku. Rano sa vzdy trosku omocit, a potom na vylety. A nemusite sa stale vybalovat.Vsetky ciele ktore mate prve 4-5 dni su cca do hodinky autom. Jerrash je trosku dalej, ale zase stoji za to. Auto urcite brat hned na letisku.

0 Citovat

Proč ne. Omočit se po ránu, nevybalovat každý den. Jedna noc za krásných 155 éček v Jordánsku. No neber to 🤣🤣.

0 Citovat

Tak my sme boli za 120€ na 2 noci cez Vianoce pred Kovidom, lebo sme boli iba na 7 dni. Ja nehovorim ze to tak musia spravit. Len, ze sa mozu aj tam pozriet po ubytku. Tych hotelov tam je viac, mozno bude nejaka akcia niekde.

0 Citovat

Děkuju moc za odpovědi! Trochu to přehodnotím a auto půjčíme určitě už na letišti :) 

Ještě mám dotaz na Betanii - stojí vůbec za to? Nebo by se ten čas dal využít nějak jinak a lépe?

0 Citovat

torpy68 napsal(a):

Osobne by som prve 4 az 5 noci poriesil u Mrtveho mora.

Akorát že u Mrtvého moře bude teď ještě vedro jak v pekle.

0 Citovat

Tiez pravda. My sme mali v Decembri 23, a bolo to akurat.

0 Citovat

Já si myslím, že Bethany za to stojí. Je to historická záležitost, světové kulturní dědictví, řekl bych. Budeš u místa, kde byl pokřtěn Ježíš, můžeš smočit ruku nebo nohu v Jordánu s vědomím, že o 5 m dál na protějším břehu je Izrael... Pravda, s tím průvodcem je to trochu masová opičárna, ale... Teda pokud tě tyto věci vůbec nezajímají, tak to asi cenu nemá, ale to by pak asi neměla smysl ani Mount Nebo. A aby nedošlo k omylu - jsem odjakživa ateista. :-) díky bohu :-)

0 Citovat

torpy68 napsal(a):

Osobne by som prve 4 az 5 noci poriesil u Mrtveho mora. My sme byvali v Movenpicku. Rano sa vzdy trosku omocit, a potom na vylety. A nemusite sa stale vybalovat.Vsetky ciele ktore mate prve 4-5 dni su cca do hodinky autom. Jerrash je trosku dalej, ale zase stoji za to. Auto urcite brat hned na letisku.

Taky to mám na listopad tak naplánovaný - půjčit auto na letišti a hned k Mrtvýmu moři a tam být čtyři noci. Podařilo se mi chytnout slušně ubytko už kdysi před víc než půl rokem ( Dead Sea Spa hotel - double s polopenzí za cca 1500,-Kč). Mně se dřív u Mrtvýho moře moc líbilo, rozhodně to stojí za víc než omočení. Tenkrát jsme tam byli v říjnu a klima mi přišlo ok i na vysokohorský výšlapy na kótu - 100 m.p.m. :)

0 Citovat

Ten Dead Sea Spa som vtedy tiež zvažoval. Ale Movenpick mal práve akciu. Inak sú neďaleko od seba. Mŕtve more je fajn. Vždy ráno sme sa tak hodinku až dve ponadnasali, a potom hura na výlety. Mali sme iba raňajky. Večere vždy po ceste u miestnych, bolo to super. Nehľadiac na to, že pri Mŕtvom Mori sú iba 5* hotely. Keďže kúpanie sa mimo hotelových plazí ani nie je odporúčané, a nemusí byť bezpečné tak si človek ten vstup musí aj tak niekde zaplatiť. Možno sa dá kúpať aj mimo hotelov, ale je fakt ze my sme nikoho vtedy nevideli. A je fajn sa potom aj umyť od soli. 

0 Citovat

A dá se stihnout Betánie i Jerash za jeden den nebo je lepší rozdělit to do dvou dní? :) 

0 Citovat

to su otazky , :) skuste to a uvidite ,ale ako bolo odporucane teda najkor Betaniu a potom....

a vzdy zalezi kdo co chce.

mala vsuvka: najlepsie mi vichadza auto cez HOLIDAY AUTOS u SIXTu ako ste na tom vy?

prosim ktory termin mate?

0 Citovat

Vyjížděli jsme ráno z Ammánu do Jerashe, tam jsme dorazili před jedenáctou. V areálu jsme byli do 14:30, pak jsme jeli do Bethany, kam jsme dorazili tuším okolo páté hodiny a to už bylo pozdě. Takže se přikláním k názoru, že se to stihnout nedá. Leda kdyby byl nocleh v Jerash, tak snad.

0 Citovat

mirjur napsal(a):

Vyjížděli jsme ráno z Ammánu do Jerashe, tam jsme dorazili před jedenáctou. ...

rano z Ammanu a prisli ste o 11  hmmm. A co to otocit ? alebo to skorej? to by tiez neslo?

0 Citovat

My bychom jeli z Madaby ráno do Bethany a pak do Jerash :) 
termín máme 28. 9. - 9. 10., auto nám nejlépe vychází u Dollar

0 Citovat

Ano, druhý den ráno jsme jeli z Madaby do Bethany, asi hodinu (!) jsme tam čekali na shuttle, a to nás tam bylo celkem jen asi 20-30, to je to zdržení, co jsem psal výše..., nazpět u vchodu jsme byli v poledne. Takže ano, někdy mezi 14-15 byste mohli být v Jerash, to se dá zvládnout.

0 Citovat

Peter _15 napsal(a):

[citace="mirjur "]

Vyjížděli jsme ráno z Ammánu do Jerashe, tam jsme dorazili před jedenáctou. ...

rano z Ammanu a prisli ste o 11  hmmm. A co to otocit ? alebo to skorej? to by tiez neslo?

[/citace]

Víš jak to je... snídaně, check-out, než se vymotáš z města, pak nějaká přestávka cestou, koupit si něco k jídlu, pití...

0 Citovat

mirjur napsal(a):

Víš jak to je... snídaně, check-out, než se vymotáš z města, pak nějaká přestávka cestou, koupit si něco k jídlu, pití...

:)  to je v poriadku. Ale je fajn ze to "Adelke"alebo niekomu dalsiemu pomoze .Konstruktivna debata sa ceni, a ty ju mas (teda co si pametam) "palec na horu"

0 Citovat

Pridam se taky k tem uvaham o Jordansku ,hlavne mirjur mi nasadil brouka do hlavy ,tak mam par otazek  .kde je nejlepsi koupit Jordan pas ,  u koho jste pujcovali auto . leteli bychom jen na tyden  Zakladna 3-4 noci v Akabe  1-2 noci v Wadi Rum nebo  1 noc v Petre a 1 ve Wadi Rum  a 1 noc pak nekde pobliz Mrtveho more  a zaroven pobliz letiste   Cesta bud napred do Petry a pak Wadi Rum a Akaba a zpet pak to Mrtve More nebo opacne Koukal jsem ze ve Wadi Rum je  tech kempu cela rada ma nekdo tip ? Diky za info 

0 Citovat

Jordan Pass normálně na oficiálním webu, kemp ve Wadi Rum - asi ti každý poradí ten svůj :-), já myslím, že tam se chyba asi udělat nedá, my teda měli Bedouin Experience Camp.

0 Citovat

Tak a bude tu zábava a to aj bez posledneho prispevku.

0