Ahoj všem, přelom září/říjen odlétáme do Jordánska. Potřebovala bych pár rad, vytvořila jsem itinerář, tak jestli mi můžete někdo, kdo jste tam byl napsat, co by se dalo udělat jinak/lépe (zda máme třeba na něco moc času, na něco málo, co vynechat, přidat atd.) nebo zda je to takhle ok. Zároveň tam mám pár nejasností, tak bych byla také ráda za odpovědi :) moc děkuji, auto si budeme půjčovat, jedeme na 12 dní (10 dní čistého času) a určitě budeme mít Jordan Pass.  1. den - přílet do Ammánu (večer), ubytovat se  2. den - půjčit si auto, výlet do města Jerash (cca hodinka od Ammánu) 3. den  - přejezd do města Madaba + cestou se zastavit v Betánii za Jordánem (cca hodinka od Ammánu), Betánie → Madaba - cca 60 minut  4. den - Madaba, Hora Nebo  5. den  - Mrtvé moře, cesta do Keraku (cca hodinka) - prohlídka křižáckého hradu Kerak (Stihneme to vše za jeden den?) 6. den  - Wadi Dana - přírodní rezervace (z Keraku cca dvě hodinky), přejezd do Wadi Musa (cca hodinka), (Stihneme ještě Malou Petru?)  7. den  - celodenní prohlídka Petry ( Stačí v Petře jeden den? ), přespání ve Wadi Musa (Nebo ještě přejezd do Wadi Rum a spát tam?)  8. den - přejezd do Wadi Rum (cca dvě hodinky), prohlídka pouště (Dá se tam jet vlastním autem, kde parkovat?), (Zůstat 2 dny nebo stačí jeden?) 9. den   - Wadi Rum , přejezd do Akaby (cca hodinka) 10. den - Akaba (odpočinek, šnorchlování) 11. den - přejezd do Ammánu (cca 4 hodiny), Ammán (Stačí nám půl dne na Ammán?) 12. den - odlet do Prahy Co kaňoning ve Wadi Mujib? Nacpat ho tam ještě někde nebo místo něčeho?  .

Kdo byl v Jordánsku?

Založila ve fóru Cestujlevne.com

Lebo sa na vstup vzťahuje JordanPass.Inak sa mi zdá vstup za 5 JOD. Boli to strazci parku.

0 Citovat

Jine pamatky a atrakce nez Petra zahrnute v Jordan Passu stoji vetsinou 5 JOD pro ty, co ho nemaji, takze to vyse zminene se tyka jen Petry. Jinak je i spousta krasnych mist, ktera v Jordan Passu nejsou (treba ja dnes navstivil mj. Little Petru, ktera je bez poplatku, a Wadi bin Hammad za 5 JOD), takze mluvit o nutnosti valecky bez JP je nesmysl. Uz ted pomalu planuju, co priste bez JP a nejlepe po priletu do Akaby projedu (a plaze to budou jen minimalne).

0 Citovat

Tak těch pláží tam taky moc není, ale jinak  souhlas. Letet do Akaby je vzhledem k tomu, že nepotřebuješ vízum a nechceš do Petry, podstatně  lepší nápad. Obzvláště když se dá teď z Vidně za 20 euro. To je oproti pár letům zpět, kdy stála letenka tak okolo 6 tis a rozdíl oproti Ammanu byl v řádech tisíců, docela rozdíl. Mám takový pocit, že se to pro mě stane každoroční zimní destinace na par dnů vzhledem k tomu, co všechno se tam dá podnikat a dá se to spojit s koupačku. Musí ale vydržet to vízum zdarma a letenky za rozumnou cenu.

0 Citovat

To není, ale někomu stačí jedna na týden. Kromě Akaby jsou malé i u Mrtvého moře viz foto. Dnes před západem slunce jsem se po krásném a celkem dobrodruznem canyoningu ve Wádí Mujib koupal u bílé minipláže z malých solných krystalu.


img-20211107-154912.jpg

0 Citovat

A muchy ťa teda nezozraly, keď sem píšeš.

0 Citovat

Mouchy byly nepříjemné cestou při zastávkách, ale u moře, v kaňonu ani na parkovištích u těchto míst nebyly. Okusovaly mě akorát rybičky při brodění a plavání v kaňonu.

0 Citovat

@Libor_S - canyoning ve dá ve Wadi Mujib i teď v zimě? Když jsme to šli začátkem léta, bylo tam na spoustě míst vody až po krk, říkal jsem si, že v zimě, nebo na začátku jara to musí být hardcore. Jinaksuper zážitek.

0 Citovat

Ne, Siq trail (a podobně asi i jiné moznosti s povinným průvodcem) je otevřený jen od 1.4. do 31.10. Teď ho ale mimořádně nechali do 9. nebo 10.11. a ani to nedali na web. 31.10. ho ale zavřeli kvůli předpovědi deště a další den zase otevřeli, což 31. ještě nevěděli. Já se to dověděl od jiných cestovatelů, kterým to poradili ubytovatele. Raději jsem tam zavolal a dozvěděl se, že poslední vstup je ve 13 h., zatímco do října v 15 h.

Vody bylo při srovnání s videi na YT z května méně, ale ne o moc. Někdy je ale po dešti výrazně silnější proud, což 1 video na YT zachycuje (prý to pak dočasně zavřeli). Hloubka byla asi někdy i větší, ale běžně se plave, takže jsem ji nezkoumal.

Jinak o zimě bych nemluvil, když teploměr na silnici ukazoval 34 st.C. V kaňonu bylo kolem 25 vzduch i voda.

Ještě bych upozornil na porce jídla. Leckteré dvojici by stačila porce pro jednoho, zvlášť rýže. Říkali mi dnes, že ryba (grilovaná pražma) je na rozdíl od kuřete bez rýže, tak jsem si ji taky objednal a dle obrázku to vypadalo, že ani jiná příloha není, ale bylo spousta hranolku a arabský chléb nahoře i dole viz foto. Za 4,5 JOD mám i jídlo na zítra, i když toho sním hodně (mám lednici i mikrovlnku v hostelu).


img-20211108-194818.jpg

0 Citovat

Ahoj,

někdo prosím zkušenost, zda stále platí bezplatné vízum při příletu a odletu z Aqaby?

Ryanair z Vídně na prodloužený víkend  okolo 70-80EUR na válení dost láká. Díky! 😀

0 Citovat

Z Vídně se dá (nebo aspoň dalo) letět do Aqaby i za 40e teď v lednu zpátečka a kdysi mnohem za míň.

Letíme taky v lednu a s tím vízem zdarma počítám, snad jediná podmínka jestli jsem to správně pochopil je strávit v Jordánsku minimálně 2 nebo 3 noci (my máme 4 noci na hotelu). Doufám, že někdo zkušenější toto potvrdí, na zahraničních fórech píšou, že v pohodě. Za cenu jordánského víza bych do toho nešel a Jordan Pass nevyužijeme, maximálně vyrazíme na Wadi Rum, Petru a ostatní vzdálenější památky máme za sebou. 

Spíše hledám místní autopůjčovnu, která nebude vyžadovat poměrně vysoký depozit na debetce. Všechny takové, které se mi podařilo najít přistavují do Aqaby za přirážku 50$ při převzetí i odevzdání.

Na velké válení to tam teplotně není, vzduch max 20 a voda taky, a i koupání v Mrtvém moři bylo za trest 

0 Citovat

Vstupní formulář do Jordánska se na netu vyplní a co dál? přijde mi na email?

Při opuštění země - letecky už nic nevyplňuji, doufám. díky

0 Citovat

nic, jen se tě na odletu zeptají jestli to máš - dál to nikoho nezajímá.

Při odletu nic nevyplnujes

0