Ahoj, chcela by som tento rok absolvovat putovanie do Santiaga. Chcela by som si na to vyhradit 7-10 dni dohromady aj s cestou. Letela by som z Prahy. Viete mi poradit, ktora trasa je najlepsia (a da sa stihnut v tomto casovom rozpati) popripade, kam letiet a ako sa dostat na miesto, z ktoreho budem vychadzat? Pozerala som na Anglicku cestu (Camino Inglés), ale zda sa mi dost zdlhave dostat sa z Prahy do Ferollu za nejaky rozumny cas. Ak mate niekto nejake tipy, prosim, sem s nimi :-) Dakujem.  .

Santiago de Compostela

Založila ve fóru Co se nevešlo

18 reakcí

Ahoj, chcela by som tento rok absolvovat putovanie do Santiaga. Chcela by som si na to vyhradit 7-10 dni dohromady aj s cestou. Letela by som z Prahy. Viete mi poradit, ktora trasa je najlepsia (a da sa stihnut v tomto casovom rozpati) popripade, kam letiet a ako sa dostat na miesto, z ktoreho budem vychadzat? Pozerala som na Anglicku cestu (Camino Inglés), ale zda sa mi dost zdlhave dostat sa z Prahy do Ferollu za nejaky rozumny cas. Ak mate niekto nejake tipy, prosim, sem s nimi :-) Dakujem.

0

Ahoj. Sedm až deset dní je na Camino opravdu hodně málo a realita je, že strávíš tak 1,5 dne na cestě do výchozího bodu i zpět. Nevím, jak jsi rychlá a jak moc zastavuješ, teoreticky by se dala stihnout Portugalská z Porta a určitě Anglická z Ferrolu (třeba až do Fisterry či Muxie), taky by připadala v úvahu francouzská ze Sarrie. Počítej, že ale na těhle cestách je docela dost lidí a trochu to kazí atmosféru z pouti. Za sebe bych doporučil Primitivo z Ovieda, kde ta atmosféra (i dle názoru jiných) je trochu lepší, ale pouť je náročnější a sama o sobě tak na 10 až 12 dní.

Cesta tam i zpět je oříšek vzhledem k neexistenci přímých letů z Prahy a Čech vůbec, nejlepší dostupnost i s ohledem na cenu má Porto z Vídně či německých letišť, zpátky lze letět přímo ze Santiaga, ale jen s přestupem.

Bohužel, pojmy jako "nejlepší cesta" nebo "co se dá stihnout" docela odporují původní myšlence Camina (samotnému mi trvalo, než jsem si na to přišel). Ta pouť má správně trochu trvat a bolet, má představovat výstup z komfortní zóny a neměla by to být pro tělo úplně relaxační dovolená. 

2 Citovat

Ja som Camino Ingles absolvoval pred 3 rokmi - lety  z BA do Santiaga cez Bergamo a späť cez Stansted s Ryanairom- celkom dobre nadväzovali.  Stačil 10 kg batoh. 1. noc v Santiagu, ráno vybaviť Credencial v pútnickom centre a autobus do Ferollu. Alberques a penzionov je po ceste dosť, trasa je dobre značená - rozdelili sme si to na 5 etáp - predsa len sme už boli tesne pod 60. Myslím, že zmysel to malo.

0 Citovat

Souhlas s Danny.709. Z formulace dotazu se dá předjímat, že výsledný dojem z "pouti" bude v lepším případě smíšený (sorry za uvozovky, ale nemůžu si pomoct).

Já bych doporučil zkusit jít pouť na etapy (třeba po roce, dvou či třech), pokud není možné mít dovolenou aspoň 3 týdny v kuse. Když se zalíbí, příště už nebude třeba problém vyhradit si delší čas. 

Přiletět na úvod pouti rovnou do cíle už mi přijde jako jet někam na trek. Na jednu stranu, proč ne, treky jsou taky dobré, ale poutí bych to nenazýval už vůbec.

3 Citovat

Záleží, co od Camina očekáváš. Někdo ho totiž jde jen proto, aby si odškrtnul další položku na seznamu, pověsil si credencial/compostelu v kanclu na stěnu a trochu se pochlubil na instagramu. Pokud patříš mezi ně, tak to "stihneš". Ale Camino je, respektive asi spíš bývalo, o něčem jiném, je to cesta, která tě může vnitřně proměnit. Když jí na to dáš čas, hodně svého potu a třeba i pár slz.

Šla jsem Camino 13,5 dní čistého času a 7-10 dní včetně cesty tam/zpět si nedovedu představit, obzvlášť jen jeden týden, to by pro mě bylo o ničem.

5 Citovat

Já to dal za dva dny -  z Porta vlakem přes Vigo do Santiaga a odtud pěšky na Monte do Gozo .. 

0 Citovat

[citace="Libor_S "]

Přiletět na úvod pouti rovnou do cíle už mi přijde jako jet někam na trek. Na jednu stranu, proč ne, treky jsou taky dobré, ale poutí bych to nenazýval už vůbec.

1. No celkom rád by som vedel, ako sa zo Slovenska v normálnom čase dostať na štart Camino Ingles vo Ferolle, ak nie cez Santiago - takže preto 1. deň ten cieľ

2. Na Camino ešte určite pôjdem - na dlšie, keď už budem na dôchodku - takto som sa musel vtesnať do dovolenky , ktorú som na to mal  k dispozícii (celkove 7 dní - 2 dni cesta tam a späť, 5 dní etapy, deň v Santiagu. takže preto cca 130 km Camino Ingles, čo spĺňa podmienky uznania púte  )

3. Duchovná stránka - dalo mi to dosť aj za tých 6 dní - vypnutý mobil, prečistenie hlavy, návrat ku utlmenému kresťanstvu - však celý život na to nebol čas, atmosféra v románskych kostolíkoch každý večer, záverečná pútnická omša v Katedrále.

4. cca 25 km denné etapy sme zvládli aj napriek veku a nie ideálnej kondícii

5. Pochopil som, že Španielsko nie sú len pláže stredomorského pobrežia a Galícia mi prirástla k srdcu

6. Na to, aby to našinec absolvoval na etapy, je od nás dosť ďaleko - ale tak to robí veľa španielskych rodín s deťmi po víkendoch

1 Citovat

@mispi

Na jednu stranu mám pro tvůj styl cesty pochopení a oceňuji, co jsi dokázal i v pokročilejším věku. Je vlastně správně, když ta cesta dá vnitřně každému to, pro co si přišel. Na druhou stranu obhajovat si délku trasy počtem dní dovolený nebo tím, že "při téhle vzdálenosti jsem už oficiálně poutník" mi přijde chabé. A celkově vyprávět někomu o tom, jak jsem cestoval do Santiaga, abych mohl odjet pryč a dojít tam zase zpátky pěšky nepůsobí jinak, než "musím si něco dokázat".

Já sám vyrazil na své první Camino potom, co jsem se pracovně zhroutil a potřeboval jsem od všeho klid. Zemřel mi spolužák ze základní školy, chtěl jsem se více zamyslet nad tím, kam se dál v životě vydat. A chtěl jsem se něco naučit o víře, protože jsem byl vychován jako ateista a snad nikdy nebyl na mši. Leckdo z ČR chtěl jet se mnou, já chtěl jet sám. Na cestě jsem uzavíral krátkodobé vztahy a snažil jsem se inspirovat vyprávěním ostatních. Nechci říct, že jsem lepší poutník, jen mám pocit, že to ke mně přišlo samo, vcelku neplánovaně.

Když mám pár dní nebo týden volna, radši vyrazím trekovat po Čechách, po střední Evropě nebo do Alp. "Překvapivě" i tam se dá vypnout telefon (a co víc, často ani není signál), pročistit hlava a k tomu vždy nádherná příroda, za mě asi atraktivnější než chodník podél silnice v Galicii se spoustou lidiček a kopečky vpovzdálí (za mě Asturie daleko zajímavější než Galicie). A stejně jako spousta španělských rodin chodí po Caminu, spousta těch českých trajdá po Tatrách, Krkonoších nebo Šumavě. Kdo z diskutujících třeba slyšel o poutní cestě Blaník - Říp?

Bohužel, přesně tento přístup přispěl k tomu, že průměrná cena za noc v albergue se vyšplhala za pár let z nějakých 5 až 6 EUR na 16 až 20 EUR. Že na rozdíl od starších cestopisů, které říkají " nakupujte sýry, víno a uzeniny na farmách a v krámcích od místních - mají to lepší a levnější " je v současnosti daleko lepší nakupovat v brandovaných supermarketech po cestě (jsou levnější a už i kvalitnější). Že vlastně všechny bufety na trase nabízí mraženou pizzu, lasagne, burgery a hot dogy, které nakoupí v Lidlu za 1 či 2 EUR a prodávají za 8 až 10 EUR. Nějak mám pocit, že by nás (všechny) středověcí poutníci s tímto přístupem nabrali na vidle.

6 Citovat

Blaník - Říp znám:-)

Šla jsem cca 400 km Camina Frances před 6 lety, potřebovala jsem vypadnout, nemuset se o nic starat, s nikým se nebavit a na nic reagovat (protože doma malé dítě, náročná práce a mentálně na pokraji vyhoření). Začátek se mi jevil docela jako opruz, přesně jak píše Danny nahoře, jdeš podél silnice... pořád... jsem si říkala, že jsem mohla takhle jít klidně podél D1 z Prahy do Brna. Ale dala jsem tomu čas, nechala to volně plynout a asi i kvůli tomu, že jsem od Camina nic nečekala, nepotřebovala dostat compostelu (v Santiagu v poutnické kanceláři se hrozně divili, že ji nechci), nechtěla se dobrat prozření nebo obrácení na víru, tak se mi dostalo velmi silných prožitků. Ale musela jsem si je nějakým způsobem "odpracovat", odchodit, a těch pár dní na cestě, co Mia plánuje, by k tomu nevedlo.

Další věc je, že už i před těmi šesti roky bylo Camino Frances nechutně komerční, lidi si nechávali převážet speciální službou zavazadlo, chodili jen s pidibaťužkem, s chytrým mobilem v ruce, aby náhodou nezabloudili, ubytování rezervovali předem... už bych se tam nikdy nevrátila a volila rozhodně co nejmíň populární camino. Můj muž šel celé CF před 14 lety a byl dosti zhnusen, když slyšel o tom, jak to tam za mě vypadalo.

4 Citovat

Ísť na 7 dňovú púť do Santiaga, a je jedno akú cestu zvolíš, je hlúposť. Význam to má, len ak si chceš zavesiť potvrdenie na stenu a uverejňovať  príspevky na soc. sieti. Na posledných úsekoch cesty stretneš väčšinou len turbopútnikov, ktorí sa ponáhľajú do Santiaga, a to asi nechceš. (Turbopútnik – výraz prebratý z nemeckého sprievodcu z roku 2009, označujúcich ľudí, začínajúcich trasu 100 km pred Santiagom.)

Na duchovnej púti, človek potrebuje stráviť aspoň 14 dní, a je úplne jedno v čo verí alebo neverí, aby sa telo a duch nastavili na púť.

Púť do Santiaga už dávno nie je tým, čo bývala. Možno má ešte akú-takú atmosféru na vedľajších trasách vzdialených od Santiaga, napr. v máji 2015 som zažil krásnu atmosféru na  Camino San Salvador z Ovieda do Leonu (Prvé 2 dni som bol sám, dokonca aj na ubytovni, potom ma dohonila skupina 3 pútnikov, ku ktorým som sa pridal. Až do Ovieda sme išli sami, nikto nás nedobehol, ani my sme nikoho nedostihli), Camino Primitivo do Luga sa ešte dalo, ľudí, len málo z nich sa dalo nazvať pútnikmi, postupne pribúdalo, úsek Lugo – Santiago katastrofa, obrovské množstvo turbopútnikov.

Ako pešia turistika z hľadiska prírody alebo historických pamiatok to rozhodne nie je žiadny top, v Európe je oveľa viac krajších trekov.

A pozor, tento rok bude zase veľa Európanov tráviť dovolenku v Európe. Rád by som sa mýlil, ale trasy na camine, aj tie vedľajšie, budú asi plné.

1 Citovat

Je tady někdo, kdo jel Camino z ČR na kole? Ráda bych vyzvěděla nějaké praktické poznatky.

0 Citovat

Každý má od své účasti na Caminu jiná očekávání, takže pokud chce Mia_90 nebo někdo jiný poradit vhodnou trasu, měli by především upřesnit, co očekávají viz dřívější příspěvky. I když jsem napsal své pochybnosti o tom, jak to nazvat a jaký bude asi výsledný dojem, nesouhlasím moc s těmi povzdechy a kritikou v předchozích příspěvcích. Myslím totiž, že mnoha lidem to vyhovuje tak, jak to teď je, a ti, kteří chtějí jít na pouť se zmiňovanými benefity, stále mohou, ale měli by se vyhnout posledním asi 100 km před Santiagem v létě. Způsob stravování záleží na každém. Někomu ty zmíněné bufety vyhovují, ale já osobně bych je ignoroval, takže ani nemám důvod je kritizovat. Doprava zavazadla existovala už v roce 2013 a jednou, když byl cestou za Pamplonou větší kopec, jsem to zkusil (tuším za 5 eur) a bylo to fajn (měl jsem zbytečně velký batoh). Jako možnost pro staré nebo méně zdravé poutníky bych to nekritizoval. Z hlediska přírody je v Evropě opravdu spousta mnohem krásnějších treků, ale z hlediska památek je francouzská cesta (a části jiných větví) perfektní jako kombinace se zemědělským venkovem a občas i přírodou.

Komu vadí víc lidí na trase, měl by se vyhnout francouzské cestě v teplejší části roku, ale neplatí to, že na nejméně populárních větvích je to po všech stránkách nejlepší. Tam totiž na mnoha úsecích nejsou albergue a je třeba rezervovat předem ubytování (která jsou mnohem dražší, zvlášť pro single poutníka a spát ve stanu není moc vhodné). Když jsem toto zjistil, přešla mě chuť na uvažovanou trasu po Andalusii a raději jsem si půjčil auto na běžné cestování. Když chce člověk vypnout a nestarat se o to, kde přespí atd., francouzská cesta mimo prázdniny bude asi stále dobrá volba. Myslím, že když tam půjde člověk v dubnu nebo říjnu (v chladnějším měsících teprve) a nebude vyrážet s ranními ptáčaty, což jsou na Caminu téměř všichni dle mých zkušeností, během odpoledne na trase už moc lidí nepotká. Já takto na přelomu června a července 2013 i za Leónem tj. na už dost frekventovaném úseku nepotkal později odpoledne nikoho několik hodin (já ranní ptáče nejsem, vyrážel jsem většinou mezi posledními).

Měl jsem na Camino v roce 2013 pět týdnů od 12.6., což by bylo akorát na pohodovou nepřerušovanou cestu od francouzských hranic (došel jsem na úvod na nejvyšší vrchol poblíž Roncesvalles), ale chtěl jsem vidět a projít aspoň závěr z Camina del Norte, takže jsem použil ve střední nejméně zajímavé části i bus, kterým jsem si 6 dní cesty ušetřil. Ze Sarrie, kde už začínaly davy (to už byl červenec), jsem přejel busem na pobřeží do města Luarca. Bus jsem využil i párkrát kvůli vyvrtnutému kotníku (půl dne chůze, zbytek bus), nachlazení, na návštěvu krásné Playa de las Catedrales z Ribadea a ze Santiaga k mořskému pobřeží, kde jsem došel zbytek na Cape Finisterre a pak ještě další den podél pobřeží dál na sever a zpět. Pojmul jsem to teda trochu po svém, více cestovatelsky a papír mě moc nezajímal.

Kvůli křesťanské stránce to chodí málokdo (potkal jsem jednu skupinu holek s knězem z Pobaltí, kde to bylo jasné, ale jinak si nevzpomínám) a kvůli vnitřní proměně svého života jsem to nepotřeboval, protože v tomto smyslu na mě už dávno zapůsobily treky při mých 3měsíčních cestách na Novém Zélandu (první po VŠ a pak opakovaně). 

Na jaře 2019 jsem si naplánoval pro připomenutí atmosféry Camina (včetně spaní v albergue) v rámci cesty po Španělsku a Portugalsku aspoň 4denní úseky Mérida - Cáceres a Toledo - Ávila, ale kvůli předpovědi studeného a deštivého počasí (před Ávilou v dubnu i možné sněžení), na které jsem neměl ani oblečení, jsem to musel výrazně zkrátit a změnit na městskou turistiku. Druhý jsem změnil na úsek mezi Segovií a Manzanares el Real na sousední větvi (navíc kousek busem a stopem, opačným směrem a z části po paralelní hezčí cestě v horách v NP). Pro lidi, kteří nepotřebují papír a v Santiagu už třeba byli (nebo si ho nechají na příště), jsou zmíněné trasy v jižním a středním Španělsku ideální pravděpodobně i dnes (kvůli horku ale raději mimo nejteplejší měsíce a zimu bych ve střední části nedoporučoval). V Méridě bylo municipální albergue celkem zaplněné, ale ubytka v dalších místech ne. 2x to byl hostel a v obci Mataelpino jsem byl v albergue na horním patře sám (pár lidí bylo dole).

Kombinace albergue, hostelů a občas hotelů je asi i na málo chozeném Caminu z Lisabonu do Porta (dál už je populární) s možnou návštěvou Fátimy (jedna ze dvou větví), o kterém jsem si zrovna četl a potenciálně uvažoval.

1 Citovat

Určitě polovina lidí, co jsem potkala, šla Camino jako křesťanskou pouť,velmi silně ji prožívali. Asi třetina jako společenskou akci,zbytek různé důvody. V dubnu sněžilo, pár dní psí počasí,pak teplo,pak déšť. Herberky (na CF) byly poměrně plné.

Samozřejmě souhlas s tím, že většině lidí Camino vyhovuje v té podobě, v jaké teď je. Je to totiž mnohem jednodušší.

0 Citovat

Mia_90, ak naozaj chceš ísť Camino na tak krátky čas, najvhodnejšia bude pre Teba asi anglická cesta z Ferrolu. Ferrol má dobré spojenie nielen so Santiagom, či už priamy vlak alebo bus, príp. s prestupom v A Corune, alebo vlakom, busom, aj nočným z Madridského letiska. Diaľkové busy nájdeš napr. na alsa.es. Na rome2rio.com nájdeš veľa spojení: busy, vlaky, lietadlá a aj ich kombinácie. Najrýchlejšie spojenie bude asi let Praha - Madrid a z terminálu 4 madridského letiska polnočným busom Madrid_Barajas T4 (o.23:59) - Ferrol (p.8:15), cena pri včasnom nákupe začína na 9€, pozri alsa.es. Z Ferrolu môžeš vyraziť hneď ráno a pospať si po ceste, alebo v prípade veľkej únavy ísť si zdriemnuť do parku alebo na pláž a vyraziť na púť poobede.

Buen camino!

 

1 Citovat

mispi napsal(a):

1. No celkom rád by som vedel, ako sa zo Slovenska v normálnom čase dostať na štart Camino Ingles vo Ferolle, ak nie cez Santiago - takže preto 1. deň ten cieľ

Napr. vo štvrtok 7.4.2022 takto:

let Viedeň o. 12:20, Madrid p. 15:30 (Iberia, 81€), pre odvážnych sa dá risknúť let Viedeň o. 19:40, Madrid p. 22:50

bus 19€: Madrid letisko 23:59, Ferrol p. 8:15. Tento bus zastavuje aj v Madride na autobusovej stanici.

Ak je dobrá konštelácia ako napr. v roku 2015, odišiel som v piatok po práci busom o 15:00 z Bratislavy do Viedne, okolo 19:00 bol odlet do Madridu a z letiska polnočný bus do Leonu, p.4:00, celkovo 13 a pol hod. z kancelárie na štart camina.

0 Citovat

Ahoj, dakujem vsetkym za nazory a tipy. Prezivam si teraz tazsim obdobim a myslela som, ze by mi tato put mohla trochu pomoct, ale asi je pravda, ze 7-10 dni bude malo a urcite nechcem byt jednym z "turboputnikov" :-)

Este zvazim a mozno to presuniem na iny termin a vyhradim si viac casu.

Dakujem vsetkym este raz :-)

1 Citovat

Pokud nemáš tolik času, tak můžeš zkusit Vipassanu. Je to 10ti denní meditační kurz. Není to sice pouť, ale mohlo by ti to pomoct. Já to dal před 2 roky v Maroku a rozhodně to byla silná zkušenost.

P.S. Nevím jak teď fungujou v době covidove. Mrkni na web: dhamma.org

0 Citovat

Já jsem se zúčastnil tohoto kurzu zrovna ve Španělsku v roce 2019 mezi těmi (počasím zkrácenými) úseky Camina na úžasném místě na úpatí horského hřebene Sierra de Gredos jihozápadně od Madridu v Dhamma Sacca viz foto. Není to pro každého a dostat se tam (do jiných bližších center to vyžaduje ještě větší rychlost) vyžaduje časovou flexibilitu a rychlou přihlášku hned po otevření termínu. S cestou to je víc než 10 dní. Na vyrovnání se s těžším obdobím v životě bude lepší Camino někde ve středním Španělsku nebo nejsevernější španělské větve, pokud to bude v létě. A 2 týdny pouti minimálně. Dosažení cíle v Santiagu není, myslím, v tomto případě důležité (cesta je cíl) a když už, tak pro mě byl cíl spíš Cape Finisterre a kousek dál a níž, než končila stezka.

 


dsc06674a.jpg

1 Citovat

Mia_90, ak cítiš, že púť Ti pomôže, a zároveň si limitovaná časom, pozri sa na www.ultreia.cz. Nájdeš tam veľa inšpirácií na púte po Európe, vrátane púti po ČR, SR, Poľsku, Rakúsku a Nemecku. A kľudne skús aj anglickú cestu, okrem "turbopútnikov" tam isto stretneš aj skutočných pútnikov, z ktorých niektorí možno budú putovať z rovnakých dôvodov.

Nedaj sa odradiť názvom turbopútnik. Turbopútnici z mojich skúseností sú bezohľadní ľudia, ktorí sa nesprávajú ako pútnici a ich jediným cieľom je utekať do Santiaga po papier. Tí pútnici, ktorí idú dlhšiu púť sa spravidla správajú s pokorou a ohľaduplnosťou. Ale skutočných pútnikov stretneš aj medzi tými, ktorí idú len krátku trasu. Ja s mojimi známymi, ktorí ešte neboli na Camine a netrúfajú si prejsť dlhú trasu, sa chystám na budúci rok práve na púť anglickou cestou z Ferrolu do Santiaga.

0
18 reakcí