My two cents: Jiz delsi dobu jsem mel nutkani zalozit toto jiste kontroverzni tema. Osobne mam pocit, ze ve srovnani se stavem pred nekolika lety je zde v diskuznim foru mnohonasobne mene prispevku za den. Coz v mnoha pripadech neni na skodu veci, ale je celkem divny stav, ze nekdo polozi relativne jednoduchy dotaz (covid restikce pri cestovani viden-pariz), ktery by zustal den bez jedine odpovedi. Mozna jen lide proste maji plne bryle covidu (ockovani, rousky, certifikaty, restrikce, testovani, vaxeri vs. antivaxeri). Co me stvalo/stve a proc jsem vicemene toto forum opustil 1. Mikir. Vyrazne se situace zlepsila moznosti skryti jeho bludu a zvastu 2. Nekonecne litanie ohledne covidu. Opravdu nekdo cestoval na zaklade informaci nacerpanych na ceskem diskuznim foru? Neoveroval na MZV CR a na strankach ministersta vnitra transitni a konecne destinace? 3. Odchod/utlumeni aktivity lidi, kteri meli nacestovano a meli co rict. Alespon z meho pohledu. eremi, petr76, miro776, lukasAK, niemandos mezi mnoha dalsimi 4. Pristihnul jsem se, ze uz tu verejne lidi posilam do prdele, coz nemel vubec nikdo zapotrebi a omlouvam se vsem za to. 5. Nezakladaji se nova vlakna, ktera by mne osobne neco noveho davala. dtto nove prispevky ke stavajicim vlaknum. Asi jsem jen moc stary a moc zkuseny. Mam tak nejak na haku letenky nekam po Evrope s LCC a batuzkem za 20EUR nebo za par tisicovek se Scootem do Singapuru Zaroven chapu, ze prave takove letenky dokazi oslovit asi velkou cast lidi v teto skupine. Zajimam se spise o loyalty programy, mileage runy a byznys letenky - a opet je mi naprosto jasne, ze na to jsou urcena jina fora. 6. Flame ktery zde spusti uverejneni solidniho LM dealu i treba s All inclusive. Opravdu sem nechodi jen lide co za 3500Kc sakumprdum zvladnou tydenni pobyt kdekoliv zorganizovany na vlastni pest. Cestuj levne je i me heslo, ale rozhodne ne za kazdou cenu - kazdy mame komfort sveho cestovani nastaveny jinak. 7. Absence moderovanych diskuzi. Sedlo si to casem, kdy prakticky neni co moderovat. EDIT:8.spamove prispevky, ktere zustavaji az nezdrave dlouho na tapete. EDIT2: kudos to admin - posledni 2 spamy zmizely do minuty. Proc se vracim: 1.cestopisy - nyni z meho pohledu nejhodnotnejsi cast CL. Je to o vybirani ruzi mezi trnim a ano, vadi mne kratke cestopisy s linkem/proklikem na pokracovani cestopisu na strankach autora, ale proste kazdy se snazi nejak nahnat pristupy. 2.zvedavost, jestli se nevyloupla nejaka super akce 3.podelit se o pripadnou super akci z jinych for      .

Forum na CL - proc umira?

Založil ve fóru Co se nevešlo

Moc sem nepřispívám, ale za mne děkuju, že CL existuje a věřím, že vydrží - jinou podobnou inspiraci kromě mezinárodního diskusního fóra tripadvisoru (které nenípro nás ze střední Evropy bůhvíjak aktuální) neznám.  Pamatuju si, že po příchodu covidu chtěl David E. celé CL zabalit - po naléhání zdejších skalních návštěvníků pak ustoupil a řekl, že ho nechá žít vlastním životem.  Svět se změnil a cestování možná nejvíc - dřív jsme si běžně koupili letenky + postel od CK a program si tvořili sami, teď už se zřejmě CK nevyplatí orientovat na nižší příjmové skupiny a většinu zájezdů nabízejí all inclusive. Není tedy divu, že se to projevuje i zde - většina CK i aerolinek teď "šlape vodu" a očekává nový normál, ale obávám se, že je (zatím) v nedohlednu.

1 Citovat

Určitě tu nesmí chybět vyjádření z té druhé strany barikády.

 

Fóra dle mého názoru obecně utrpěla velikou ránu pár let zpět při vzniku skupin na FB. Dnes si říkám, díky za to. Většina opravdu prostých až dementních dotazů zůstává tam a pokud si někdo dá práci se registrovat na další platformě, tak to nezůstane u „potřebuju test do Francie?“.

 

Na druhou stranu už nikoho nebaví odebírat příspěvky z tisíce skupin, protože každá se věnuje strašně úzké nice/lokalitě. Takže fórum může být znovu správně řešení.

 

Tohle fórum začalo sloužit jako studánka informací a když je nedohledáš, tak ti někdo poradí. Jenže ani ten nejzkušenější a nejtrpělivější cestovatelský matador nemá energii neustále odpovídat na stále se opakující dotazy, které ho nikam neposouvají.

Bohužel se nám nepodařilo do toho koloběhu zatáhnout nové duše, které by načerpané a zužitkované informace znovu předávali dál. Upřímně? Ani jsme se o to nesnažili.

Fórum prostě nemá byznysově význam.

Vycítili jsme to a proto jsme začali budovat průvodce. Dnes je snaha taková, aby se konkrétní dotazy směřovaly spíše do komentářů pod jednotlivé kapitoly průvodce, než do fóra.

 

Cestovatelským komunitám není v Česku přáno. Tripzone, Orbion, Akční letenky, Hedvábná Stezka... Všechny tyto projekty byly převážně postavené na komunitě cestovatelů. A všechny dopadly stejně.

 

Co se zdejším fórem?

 

To, že byznysově nevoní, neznamená, že na něj kašlem nebo ho snad chceme zrušit. Naopak. I pro nás je inspirací v tom, co je aktuálně trendy nebo co vás na cestách pálí a můžeme s tématem nějak pracovat.

 

Taky bych si přál, aby se zde denně objevovaly hinty na fuel dump, aby Bič boží přišel s další akcičkou do céčka nebo aby vzniklo další kontroverzní téma jako toto a mohli bychom tu vést debatu, která něco posune dopředu. Mám to tu rád, je to můj život a nehodlám se ho vzdát.

Jen jsem trošku v nesnázích a myslím si, že fórum už dávno není o mně, ale o vás. Na jednom člověku fórum nevznikne a rozhodně nemůže přežít.

 

Možná smutek zažene to, když se smíříme s delší frekvencí něčeho zajímavé. Stejně jako akce stojí za prd a čekáme na dobrou i více jak týden a mezitím se snažíme být v přežívacím módu.

 

Možná je načase nevnímat CL jako fórum nebo soupis akcí, které stejně už dávno akcemi nejsou. I to tu bylo psáno. Stačí konzumovat web tak, jak je. Brát ho jako celek s cestopisy i průvodci.

To je naše vize.

CL je o obsahu. A obsahem jsou dnes ze 70 % průvodci.

 

7 Citovat

Díky Davidovi za vyjádření! Za mě na CL opravdu víc než fórum oceňuju průvodce i cestopisy (když jsou zajímavé) a informace o letištích a destinacích, které se snažíte udržovat aktuální. Zrovna nedávno jsem posílala aktualizaci na Rhodos a reakce CL byla super rychlá. :-) 

1 Citovat

Taky to bude o generační výměně. Mladá generace jede na sociálních sítích a chce "osobní zkušenost", většinou neumí zjistit ani základní informace, co se dají vygooglit za pár vteřin. Těm se tu každý vysměje. Plus masivně holduje videu a fórum je na ně příliš písmenek. Vidím to na o pár let mladší snoubence. K tomu 2 roky covidu nestvořilo mnoho nových cestovatelů. Těm, co cestovali, se mění preference. Stárnou, mají vyšší platy, projeli to, co chtěli, nebo mají děti...

Dřív pro mě Brusel CRL za 500 Kč z Prahy byla bomba. Teď mě to ani nepřiměje otevřít nabídku. Vždyť na CRL jsem byl už 6x.

7 Citovat

@Michal : Starnuti neni duvod ,to je spis vyhoda ,kdyz jsem jezdil od pondeli do patku v noci mezi Corkem a Dublinem kamionem, byl jsem rad o vikendu doma

  Ted mam volna kolik me napadne,ovsem penez  na cestovani je nepomerne mene Tak lovim letenky za tech 500 Kc i kdyz budu nekde treba po 10 Deti jsou uz samstatne maji svou rodinu a jine zajmy

Obcas uz to je s takoveho sportu, ulovit nejlevnejsi letenku i kdyz to ve vysledku muze znamenat dalsi naklady nebo neumerny casovy vklad

Treba ted nebyla rozumna cena zpet z CR do Irska Tak jsem koupil let do Liverpoolu za 10 euro z Vidne a pokracovani z Liverpoolu do Dublinu vecer za 9 liber 

A casovy vklad a dalsi naklady teto cesty? Vecerni vlak do Vidne 480 Kc, noc na letisti ve Vidni (od pulnoci do 5 rano) Cely den v Liverpoolu, vecerni let do Dublinu  Od  pulnoci do 6 rano cekeni na bus do Corku..(19 euro)

Ma tohle jeste efekt ?  A to jsem nevedel, ze v Liverpoolu z letiste nic momentalne do mesta nejede,jen taxi ...

 

 

 

0 Citovat

Ale ale, konecne volaka zaujimava sprava :)

Uz mas naplanovanu svadobnu cestu?

1 Citovat

Mě je 23, můj první příspěvek tady byla určitě nějaká blbost typu 'potřebuju covid test do Francie'. Jak to tady vypadalo před 5 lety nevím, ale upřímně mi nepřijde že by tu diskuze byla nějaká mrtvá (ale ani živá). Už mám něco nacestováno a i přesto vždy si tu najdu informace když hledám nějaký travel hack. Je to pro mě taková česká wikitravel.org akorát méně formální a víc zaměřená na nejlevnější cestu než tu konvenční, kterou berou davy. Důležité je vybrat si správná fora ke čtení a blbostna co se dají vygooglit si nekazit den.

Co mě hodně štve je špatný vyhledávací engine, takže když někdo něco napíše do fóra někdy je to zpětně nedohladatelne. A potom spamy.

Takže zaměření na průvodce mi přijde nejsmyslupnejsi, bohužel ty co bych využil nebývají aktuální (ale chápu... nejsem člověk co by jezdil do Barcelony a na Krétu, tudíž nevím jestli jsem cilovka a určitě nebudu člověk co webu vydělá peníze). Jen mi přijde že se nedostatečně využívá komunity, která ty informace má, chce je poskytnout ale admini to nereflektuji.

Já sám posílal několik připomínek a bez odezvy. Ale opět chápu že pruvodce na letiště v Medellinu není ten, co by byl byznysove zajímavý. O dalších ani nemluvě. 

2 Citovat

Tak se také přidám do ankety. Tu změnu na CL pozoruji delší dobu a podle mne je za tím více faktorů.

- Covid, který nejen brutálně zazdil cestování, ale hlavně tu vytvořil dvě nesmiřitelné skupiny, které byly schopné zaplevelit každé vlákno. Ano přiznávám, že jsem k tomu také přispěl. K tomu nečitelná pravidla, která se měnila jak na běžícím pásu. Oceňuji snahu zde uvádět aktualizované informace, ale nedalo se to zvládnout. Takže další hádky.

- Generační obměna. Ti co cestovali, mají teď rodiny a jiné starosti. Nová generace, alespoň podle toho, co pozoruji ve svém okolí, o cestování moc nestojí. Pokud ano, jedou na týden s cestovkou. Chybí to nadšení, které jsme měli my "starší", když se mohlo začít cestovat.

- Informace. Místo, kde se dříve hledaly odpovědi na naše otázky, už není potřeba. Vše co potřebuji zjistit, najdu do 5 vteřin na internetu. To jak to tam bude vypadat a co navštívím, vím na 80% už před odletem. Kde jsou ty časy před 30 lety, kdy jsem v Americe zastavoval na každém informačním středisku a zjišťoval co a kde chci vidět. Takže ano, pokud se objeví nováček s naprosto triviálním dotazem, tak mne to stále dovede vytočit. 

- Cestopisy. Nezajímá mne, zda je cestopis zde, nebo přes odkaz jinde (ale chápu, že David řeší). Zajímá mne obsah. A proto mě baví jak nové lokality, tak cestopisy z míst, kde jsem byl x krát, ale chci vidět nový pohled a nebo jak se dané místo změnilo. Ne každý styl psaní mi sedne, ano měl jsem problém s Katkou, ale to rozhodně neznamená, že pro jiné nemůže být vzorem a příkladem kam se to dá dotáhnout. Každý máme svůj styl cestování. 

- Akce. Tady se dostáváme k jádru pudla. Musíme se holt smířit s tím, že akce, tak jak jsme je znali dříve, už nebudou, nebo budou v hodně omezeném množství. Vše na internetu se šíří neuvěřitelnou rychlostí a bylo jenom otázkou času, kdy se tomu začnou letecké společnosti věnovat a veškeré akce zabíjet hned v jejich počátku.  Akcí mám na mysli de facto jenom dálkovky. Low cost po Evropě nikoho nezajímá (jsou toho tuny) a výhody business v rámci Evropy nemá smysl ani rozepisovat. Co se týče posledních akcí (Sri Lanka, Maledivy), kvůli kterých jsem tady hodně brojil, tak na ně mám pořád stejný názor. Myslím si, že na tento web nepatří. Kdo se zajímá, tak si je najde jinde a pro nováčky jsou spíš smrtící pastí. Navíc nevěřím, že by byly pro CL klíčové, co se týče provize. 

- Věrnostní programy. Mrtvá oblast. V našich končinách nepoužitelné, pro všechny ostatní případy jsou tady specializovanější weby. 

- Last minute. Překvapivě za mě ano. Třeba proto, že jsou destinace, kde to levněji neuděláte a nebo jako základna pro další výlety. To se týká hlavně afrických destinací jako Senegal, Gambie, Tanzanie a další. Ve výsledku může být zájezd i levnější než samotná letenka. O profláknutých prázninových destinacích můžeme diskutovat, pokud se to někam zastrčí a nebude to křičet na hlavní stránce, tak klidně. Neuráží mě to a nebudu nikoho hanit, kdo si to koupí. 

- Průvodci. Určitě ano. Základní informace v kostce pro každého. Možná by stála za to i samostatná kategorie cestovatelkých dotazů a odpovědí, protože některé se tu pořád točí dokola. Kde pořídit kreditku, cestovní pojištění, externí pojistku, batoh do letadla... 

Jo a poslední kategorie. Dotazníky. Vím to, ale pokaždé se znovu nechám nachytat a projdu je. To je vážně mor a je to jako přes kopírák. Chápu proč a kdo je dělá, ale nešlo by s tím něco dělat? Nevadí mi naivní promo různých ubytování a parkovišť, u těch je aspoň sranda a myslím, že většina inzerentů už pochopila, že tudy cesta nevede. 

Myslím, že není cílem CL soutežit s ostatními weby, nedejbože s Facebookem, protože to je jiná cílovka. Jde o to vytvořit místo, kam se rád vracím a podělím o informace. Nepotřebuji pokaždé odcházet s akční letenkou, ale vědět, co přesně tu najdu.

 

4 Citovat

Jan Vidim napsal(a):

Mě je 23, můj první příspěvek tady byla určitě nějaká blbost typu 'potřebuju covid test do Francie'. Jak to tady vypadalo před 5 lety nevím, ale upřímně mi nepřijde že by tu diskuze byla nějaká mrtvá (ale ani živá). Už mám něco nacestováno a i přesto vždy si tu najdu informace když hledám nějaký travel hack. Je to pro mě taková česká wikitravel.org akorát méně formální a víc zaměřená na nejlevnější cestu než tu konvenční, kterou berou davy. Důležité je vybrat si správná fora ke čtení a blbostna co se dají vygooglit si nekazit den.

Co mě hodně štve je špatný vyhledávací engine, takže když někdo něco napíše do fóra někdy je to zpětně nedohladatelne. A potom spamy.

Takže zaměření na průvodce mi přijde nejsmyslupnejsi, bohužel ty co bych využil nebývají aktuální (ale chápu... nejsem člověk co by jezdil do Barcelony a na Krétu, tudíž nevím jestli jsem cilovka a určitě nebudu člověk co webu vydělá peníze). Jen mi přijde že se nedostatečně využívá komunity, která ty informace má, chce je poskytnout ale admini to nereflektuji.

Já sám posílal několik připomínek a bez odezvy. Ale opět chápu že pruvodce na letiště v Medellinu není ten, co by byl byznysove zajímavý. O dalších ani nemluvě. 

Souhlas s českou wikitravel. 😁 Jinak Honzo, vy jste příkladem, že mladá generace cestovat na vlastní pěst chce a líná není. A pokud si dobře pamatuju, tam na akci Maroko jste tu upozornil právě vy. Nepochybuju, že řada cestovních "matadorů" ji ráda využila, a to i opakovaně.

1 Citovat

@ floodland Celkom s tebou suhlasim, teda az na jednu vec. Nerozumiem, preco to zbrojenie proti tomu, co sa zrovna tebe nepozdava - "pokud se to někam zastrčí a nebude to křičet na hlavní stránce, tak klidně" "Co se týče posledních akcí (Sri Lanka, Maledivy), kvůli kterých jsem tady hodně brojil, tak na ně mám pořád stejný názor. Myslím si, že na tento web nepatří"

Web je pre siroke spektrum ludi, nie pre jednu skupinu. To, ze mna nezaujima LM este neznamena, ze to nebude zaujimat inych, rovnako to je s lowcostami po EU, ci inymi smermi. Chcelo by to trosku tolerancie ... Mnohi z nas tu preleteli s Cebupacific na Filipiny za paru drobnych ... a ja osobne spominam na stopover v Dubai len v tom najlepsom. Dnes by som to spravil uplne rovnako, takze neodsudzoval by som taketo skladacky, a hlavne ked su to surove ceny a neskor sa mozu dostat na zaujimavu cenovu hladinu, po ktorej by skocili ako prvi ti, co proti tomu teraz zbroja :)

Suhlasim so Sonicom, ze covid zamiesal kartami a nie len v leteckej doprave, ale aj medzi ludmi. Vseobecne sa mi viaceri zdaju podrazdeni ... snad sa to vrati casom do normalu.

0 Citovat

@Blondie: teď jste udělala to, co mi tu hodně vadí (a co jde většinou řešit zavináčem a jménem za ním) - citace na 20 řádků a pak váš příspěvek na 3 řádky. Když se mám prokousávat vláknem, kde třeba třetinu textů tvoří citace nebo dokonce citace citací, tak to vzdám, protože je to extrémně nepřehledné . Jinými slovy: uživatelé fóra by si to tu sami sobě neměli zbytečně zaplevelovat.

Mě osobně CL přineslo hodně informací a poznatků. Používám průvodce, vybrané cestopisy si rád přečtu, rád přispěju když se připravuju na nějakou cestu nebo se z ní vrátím a vidím, že tu jsou uvedeny staré/neplatné/ žádné informace. Bohužel covid dal mezilidským vztahům, cestování, letecké dopravě a tím nutně i CL hodně zabrat.

Vyhledávání na CL by si zasloužilo zásadně překopat. Je tu obrovská spousta dobrých informací, ale jejich dohledání je hledáním jehly v kupce sena. Pak mj. zbytečně vznikají nová vlákna, která řeší něco, co už je vyřešené. Je pěkné že je to česká wikitravel , ale špatné vyhledávání tu wikitravel hodně diskvalifikuje.

Co se týče akcí na CL, nemám problém s žádnou z nich, ať jsou to letenky za 10 € po Evropě nebo Last minute s AI nebo krkolomná skládačka s Wizzem. Buď mě akce zaujme nebo ne, ale určitě nebudu kritizovat ty, které mě nezaujaly. Každý si ty akce zkrátka musí přebrat ze svého úhlu pohledu. Protože kolik lidí, tolik chutí .

1 Citovat

@voughne Vysvětlím. Protože to jsou akce, které jsou z mého pohledu nebezpečné pro nováčky. Tam je to riziko, že dojde ke změně, příliš vysoké. Pro zkušené to není problém se podle toho zařídit, ale zrovna u takovéto destinace bych byl opatrný. Možná by stálo za to u každé akce zvěřejňovat stupeň bezpečí, to by jako základni orientace nemuselo být špatné. Takže tím, že by se to odsunulo do jiné sekce by se odselektovala skupina uživatelů, která skočí na titulek Maledivy za 8 tisíc a bezmyšlenkovitě kupuje. 

Se vztahy mezi lidmi souhlas, ale obávám se, že to bude jenom horší. 

2 Citovat

Jo a jestě drobnost. Určite se to tady už někde zmiňovalo, ale uvítal bych při rozkliku témata, abych byl automaticky na poslední stránce. Je mi jasný, že to bude asi souviset s cookies a tím, že jsem x stránek neviděl, ale nové příspěvky poznám podle barvy. 

0 Citovat

Přidám taky svou trošku k tomu, co už tu padlo. 

Letenky zlevnily. Ač to letos už tak nevypadá, opravdu jsou levnější než 10 let zpátky, natož pak 15-20 let zpátky. Nejen vzhledem k platům, ale i nominálně. Navíc se oddělila zavazadla, změnila se tvorba ceny letenky...

A CL, z mých vzpomínek, vyrostlo na errorech a fuel dumpech. A vyrostlo na tom tolik webů po světě, že to prostě aerolinky musely zaříznout s veškerým úsilím. V nějakém roce 2017 to skončilo errory aeromexico a aircanada, pak už toho bylo minimum (to už spíš business class a to je pro minimum zdejších návštěvníků). Naopak třeba do Thajska se šlo dostat standardně pod 10000 Kč, Miami, LA, NY to samé (tam často i za 6-7). Tak proč by lidé sledovali akce na CL, když si stejně koupí výhodnou letenku kdy jim se hodí a ne kdy je tu zrovna jako megahit. Protože levná je vlastně vždy. A víc pak záleží na akci hotelu, půjčení auta včas / na poslední chvíli, cestě od víkendu do víkendu / přes svátky, než jestli stojí letenka o 2 tisíce víc, nebo míň. 

Toto bylo vidět letos u akce/erroru do New Yorku. Hned mělo to téma několik set komentářů (aktuálně 299).

A ano, taky myslím, že mladá generace narozená okolo roku 2000 jede na videích, psaný text je pro velkou část "problém". A ti starší už toho procestovali buď dost, nebo už nemají moc času, za to mají víc peněz, a tak létají tam, kam opravdu chtějí, ne tam, kam by je v životě nenapadlo letět, ale je to na CL jako megahit. 🙂

3 Citovat

@floodland No my jsme vždycky bylo a zásadně stále jsme proti kýblům sra*ek založených na sexy titulku. Do toho nás prosím netahej a přenech to těm třem dalším co se nějak stále snaží zaujmout a obelhat cestovatele.

Akce na Maledivy proto nese i kapitolku Jsou ceny výhodné a na co si dát pozor? . Takže tak :)

 

Funkce posledního příspěvku je správně a je to proto, že logicky nejdeš na poslední stránku, abys skočil do tématu a nevěděl co se děje, ale jdeš na poslední nepřečtený příspěvek. Kdybychom tě hodili na poslední stránku a ty klikneš na předchozí, už si vlákno navštívil a modře by označen nebyl žádný komentář. Věřím, že tohle nebude překážka :)

 

To věčné vyhledávání... víme o něm no, priorita je pro nás aktuálně meta search pro zájezdy s lehkým updatem stránek, kdy vyniknou více průvodci a komunita na úkor akcí. V řádu týdnu snad bude hotovo a představíme víc.

2 Citovat

@David Nechci se tady hádat, ale titulek je poměrně dost sexy - Nově low-costově na Maledivy se stopem v Emirátech. Letenky od 8 100 Kč. A čekal bych trochu víc nadhled, než tady ze své pozice hanět konkurenci tím, že ostatní obelhávají cestovatele. 

Pohled na poslední příspěvek mám sice jiný, ale rozumím tomu, proč to tak je nastavené a pokud to většině vyhovuje, tak OK. 

 
0 Citovat

K tomu vyhledavani

David Eiselt> Co ten search jednoduse vyresit Googlem? https://support.google.com/progr...3903?hl=en Pred lety to slo nejak propojit i s adsense a nejaky drobny na tom vydelat, nevim jak je to dnes.

Pro ostatni: Ja kdyz tu chci neco historickeho najit, uz jdu rovnou na Google a zadam treba https://www.google.com/search?q=...ork+dublin

a zpravidla najdu co hledam na prvnim odkazu :)

 

0 Citovat

K tematu. Za upadkem fora nevidim nicmoc dalsiho krome Covidu. 2 roky se prakticky necestovalo a nebylo moc o cem diskutovat. Pulka sveta je nejak omezena stale a to se stale projevuje.

Na druhou stranu, Covid letecke cestovani a s nim spojena pravidla docela zkomplikoval, takze by clovek cekal, ze temat k diskuzi bude po castecnem otevreni sveta dost. David ma ale asi pravdu v tom, ze funkci for z velke casti prevzaly FB skupiny a vetsina mene inteligentnich dotazu od lidi, kteri neumi pouzit Google, se presunula tam.

 

1 Citovat

Uff, se to rozjelo. A to je vlastne dobra zprava, ze proste dotazy se presunuly do FB for. Ale dcera(18let) mi opakovane rika, ze FB je pouze pro stare lidi jako jsem ja.... Nevim kde diskutuji, ale proste mi nekde ujizdi vlak a je mi tu to putna. Uz jsem lehucko alergicky na COVID, na ktery se vse svadi. Ted mi v servisu nepujci auto, protoze od COVIDu zrusili courtesy car. Customer support na telefonu ma omezene hodiny, aby chranili jejich zamestnance behem pandemie. WTF? Ad absurdum, kdyz mi nepotece voda, je to jiste kvuli COVIDu. Spis fakt existuje nejaka dynamika ve forech, pred kterou neuteces. Tak jsme si pobreceli, poplacali po zadech, zavzpominali a jedeme dal.

6 Citovat

Nikde nediskutujeme, napíšeme někomu na Instagramu, aby nám řekl jaké to bylo nebo dáme do YouTube  top 10 things to see in Barcelona

  Dostavam často zprávy typu 'co bys mi doporučil vidět tady, chci tipy od někoho kdo má osobní zkušenost, jak mám udělat to a to'

Skoro jak kdyby lidi nevěřili internetu 

3 Citovat

Osobní zkušenost....to je tak subjektivní pocit/názor, že nevím, jestli je to to správný. Já byl 2x v LA, vždycky jsem jezdil sockou a přesto většina lidí říká, že bez auta jsi v háji. Trochu fotím a kolikrát vidím inzeráty na techniku a požadavek, pošlete mi fotku, kterou jste tím udělal. To je podobný, absolutně mimo mísu. Fotku upravím a je úplně jiná, než na začátku. Na jednu stranu lidi nevěří ničemu a na druhou stranu chtějí informace, který si můžou najít sami a přitom by věřili názoru někoho na fb. Během covidu to tady bylo denně....kontrolovali Vás ? Mě jo, mě ne......a včíl mudruj. Já musím říct, že za poslední 2 roky jsem toho nacestoval víc, než před covidem. Možná díky tomu, že se daly ušetřit peníze na nákupech. Nebylo kde, tak jsme jako rodina cestovali. Byl to voser, ale šlo to.

1 Citovat

Přemýšlela jsem, jestli se vmísit mezi starou gardu. No což, risknu to a napíšu svůj názor. Přece diskuze je pro všechny, no ne? Proč fórum CL umírá? Protože lidi jsou jací jsou. Proč oživovat fórum když máme Google? Mně připadá, že se tu snad ani nikdo nemá na nic ptát - jen si googlit.... Se divíte, že forum umře?

O koroušovi raději nepíšu, musela bych se zase rozčílit. Máme co jsme chtěli. Bylo to vidět celou dobu.

Co se týče webu CL, jsou tu někteří lidi fajn. Cestopisy - obdivuju všechny, kdo věnují svůj čas sepsání informací a svých cestách bez nároku na odměnu - nečtu všechny ale je dobře že jsou. 

Mrzí mně neaktualizované informace a nefungující vyhledávání. Naopak poslední příspěvky jak jsou označované mi vyhovují.

Doufat že vztahy budou lepší? Doufat je bezva ale je třeba taky chtít.

Davidovi přeju, ať se mu podaří web udržet v takové formě jak by si přál. Myslím, že za tím je hodně práce.

 

3 Citovat

Taky to fórum jede už nějakou dobu, takže spousta dotazů se tu dá prostě vyhledat a netřeba se ptát znova. Pak si taky lidi zvykli a naučili se sami, takže tohle fórum nepotřebují.

Já se tu zeptat nebojím, když potřebuju. Covid hádek se neúčastním, ale vzpomínám si, jak jsem si v začátcích covid bordelu bez valného výsledku dopisovala s ambasádami a ptala se aerolinek na aktuální podmínky cestování, takže zkušenosti jiných z daného místa vítám a nijak mě to vlákno nepobuřuje. Vlákno o covidu mě neba, tak tam prostě nechodím.

Akce tady čtu a jsem ráda, že tu jsou. Nerada bych o ty informace přišla. Nemám už skoro čas brouzdat po netu, tak to tu mám jako inspiraci.

Největší přínos tu pro mě mají průvodci po letištích, ty mi šetří hodně času, díky za ně!

Cestopisy naopak nečtu prakticky vůbec, skoro nikdo neumí čtivě psát, většinou jsou na mě moc grafomanský nebo mimo mísu. Ale když někoho baví…

2 Citovat

Dany, Piratice ... takto ma demotivovat :D

2 Citovat

Cestopisy mě už nebaví psát. Poslední dobou cestuji na profláklá místa a nemám chuť psát padesátý cestopis z New Yorku nebo Ženevy. Spíše mi dává smysl upravit průvodce, jenže jediná cesta je napsat komentář a doufat, že si jej někdo všimne. Kdysi jsem navrhoval wiki systém, ale chápu, že kluci to chtějí mít pod kontrolou / bojí se škůdců.

Ve fóru nevidím moc často témata, ke kterým bych se cítil schopen radit. A prudit nováčky za blbé dotazy, tomu se snažím vyhýbat (i když školáci se svými průzkumy jsou fakt otravní).

2