Ahoj, jedeme ve dvou na půl roku do Asie a pokračujeme na rok do Kanady na Working holiday. Chtěli bychom nějakou slušnou kartu, ale moje jediná zkušenost byla s Diners Club, kterou právě zrušili. Díváme se spíše směrem Revolut a podobné kvůli výhodným kurzům a cashbacku (u tarifu Metal). Na druhou stranu i česká Air Bank nabízí 1% cashback za placení v zahraničí (do konce září i mBank má 10% cashback). Nepodařilo se nám ale najít kartu, ke které by se dalo uplatnit například cestovní pojištění na jednu takto dlouhou cestu (ale už jen kvůli pojištění by se karta vyplatila). Možná by stálo za zvážení sbírání mil nebo jiných bodů, ale s tím nemám žádné zkušenosti a nevím, po čem by bylo dobré se porozhlédnout.  Zkrátka hledáme kartu, se kterou ušetříme a nějaký bonus ve formě vstupů do salónků zdarma, případně cestovní pojištění by nás moc potěšilo. Jaké karty používáte vy?  .

Výhodná platební karta

Založil ve fóru Co se nevešlo

12 reakcí

Ahoj, jedeme ve dvou na půl roku do Asie a pokračujeme na rok do Kanady na Working holiday. Chtěli bychom nějakou slušnou kartu, ale moje jediná zkušenost byla s Diners Club, kterou právě zrušili. Díváme se spíše směrem Revolut a podobné kvůli výhodným kurzům a cashbacku (u tarifu Metal). Na druhou stranu i česká Air Bank nabízí 1% cashback za placení v zahraničí (do konce září i mBank má 10% cashback). Nepodařilo se nám ale najít kartu, ke které by se dalo uplatnit například cestovní pojištění na jednu takto dlouhou cestu (ale už jen kvůli pojištění by se karta vyplatila). Možná by stálo za zvážení sbírání mil nebo jiných bodů, ale s tím nemám žádné zkušenosti a nevím, po čem by bylo dobré se porozhlédnout. 

Zkrátka hledáme kartu, se kterou ušetříme a nějaký bonus ve formě vstupů do salónků zdarma, případně cestovní pojištění by nás moc potěšilo.

Jaké karty používáte vy?

0

Na takhle dlouhou dobu nepřetržite cesty není žádné pojištění ke kartě. Na placení je nejlepší Revolut a Curve. Pokud byste chtěli vybírat peníze tak mBank. 

Salonky od bank dostanete u ČSOB a ČS (ale jsou tam dodatečné podmínky). Airbank sice může mít 1% cahback ale tak o 4% horší kurz a poplatek za výběr v zahraničí.

Pokud byste chtěli vést s sebou vyšší množství USD tak Moneta má skvělý kurz a vybrat se peníze dají na pobočce.

Cestovko se dá vyřešit buď přes Safety Wing nebo třeba Allianz, kde mají neomezené léčebné výlohy, ale takových pojišťoven bude určitě víc. 

0 Citovat

Cestovní pojištění ke kartě na tak dlouho ti asi nikdo nedá, obvykle je to tak do 3-4 měsíců. 

Míle nikdo nedává (jediná karta, Miles & More, už se nevydává). Cashback je všude maličký a mnohem důležitější je dobrý kurz.

Salonky dostaneš jen k prémiovým kartám, kde musíš plnit podmínky (zejména příjem a pak i různé další). Takže toto taky asi moc není relevantní.

Takže bych šel po kurzu. Tam samozřejmě Revolut je velmi dobrý, ale zejména pro běžné měny, což v té Asii asi nebude. Třeba v Thajsku má kurz podprůměrný. A k tomu zkušeností se zablokovaným účtem a nereagující podporou je dost, takže by to určitě neměla být jediná karta. Navíc, je Revolut Metal embosovaná karta? Ono na ty luxusně vypadající fintech karty, které ale většinou nejsou embosované, koukají často dost divně.

Pokud se ti vyplatí Revolut (včetně těch poplatků za vedení a limitů na výběry), tak asi jako jednu z více karet ano. K tomu mkarta Svět od mBank je dobrá volba, má dobré (ne skvělé) kurzy a je to normální banka. Případně pokud zvládneš plnit podmínky, tak kreditka ČSOB premium, kde by byly ty salonky a s 1,5% cashbackem v zahraničí kurz skoro na úrovni té mbank.

Airbank má sice cashback v cizině, ale kurz tak zlý, že 1 % ho opravdu nijak nevylepší. To opravdu kdyžtak jen jako záloha, až ti ostatní karty ukradnou. 

1 Citovat

Pokud tam budete pracovat, tak asi budete mít příjem v CAD? Pak Revolut a RB mají u účtu měnovou složku v CAD a neřešte konverzi. U RB pak jděte do Premia (podmínky) a máte i ty salónky. 

Pokud budete platit místní výdaje ze svých zdrojů v CZK, budete narážet u Curve a Revolut na jejich limity a víkendové přirážky. Jestli se vám vyplatí placený tarif je asi na individuální výpočet. Alternativou je kreditka Hello Bank, kurzy MC střed i o víkendu a kdykoliv lze úvěrový rámec splatit a jde i přebít pro případné větší výdaje. 

0 Citovat

U RB Premium jsou salónky? V podmínkách jsem to nenašla. Dík

0 Citovat

Měly by tam být dva vstupy. Ale mohlo se to změnit.

0 Citovat

Deny napsal(a):

U RB Premium jsou salónky? V podmínkách jsem to nenašla. Dík

https://www.rb.cz/premiove-banko...itni-karta

0 Citovat

tmx napsal(a): Případně pokud zvládneš plnit podmínky, tak kreditka ČSOB premium, kde by byly ty salonky a s 1,5% cashbackem v zahraničí kurz skoro na úrovni té mbank.
Kde to vidíš o tom cashbacku k ČSOB premiu? U MC World Elite od nich jsem nic takového nenašel.

0 Citovat

https://www.csob.cz/portal/lide/na-cesty

Není to vyloženě k premium, je to k cestovnímu pojištění ke kartě, takže teoreticky i kdyby si ho člověk platil zvlášť. 

1 Citovat

Díky za tip. Tohle v té tuně brožur k prémiu ani nebylo :D

EDIT: Platí to ale jen do konce září. V tomhle tedy vede mBank s 10%. Ale dá se to použít i na výběry z bankomatu i na kontaktní platby.

0 Citovat

Ono to začalo v roce 2020, platilo do 30.9.2021, pak to hned prodloužili. Nyní čekám zase prodloužení. 

Reálně jsem to použil pouze na nájem auta přes rentalcars.com, kde jsem měl zaplacené a ještě nerefundované asi 3 rezervace naráz, kdy to postupně zlevňovalo. A kurz zrovna nebyl dobrý, tak jsem nechtěl měnit další a další eura. Takže můžu potvrdit, že to funguje, ale jsou samozřejmě i levnější způsoby platby, takže to vždy beru jako zálohu. 

0 Citovat

Děkuju za to množství informací. Když začínala mBank s kartou svět a viděl jsem jejich kurzy (možná jsem se jen podíval špatně), tak jsem se vždy spoléhal na AirBank. Teď lituji, že jsem se nezeptal dříve 😀. Možná to bylo víkendem, ale mBank mi vycházela dokonce lépe než Revolut včetně EUR, USD nebo CAD. 
Na pojištění ČSOB jsme se dívali, ale maximální délka cesty je 120 dní. Pojištění jde samozřejmě “prodloužit” od jiné pojišťovny už ze zahraničí, ale řeknou si o nemalý poplatek a spousta klasických pojišťoven něco takového ani neumožňuje.

V Kanadě si založíme něco místního a budeme spoléhat na obyčejnou RB, salónky jsme chtěli vyžít spíše v první části cesty.

0 Citovat

Nevím jestli to odpovídá tomu co hledáte, ale já mám zkušenosti s https://crypto.com/cards včetně vstupů do salonku různě po světě.

Podle mě nabízí na českém trhu nejlepší cashback (až 5%) ze všech transakcí. A u vyšších kategorií je v rámci karty také vstup do salonků (může být i +1) skrze Loungekey. Co může být pro někoho problém je, že na získání výhod je potřeba minimálně na půl roku třeba uzamknout určitou částku, aktuální přehled na webu výše. A také cashback je vyplácen v cryptu. Jsou tam i další výhody, jako Spotify, nebo Netflix zdarma.

Karta je vedená v EUR, ale může být i v CAD, pokud bude její doručení v Kanadě. Při platbě v jiných měnách jsou kurzy srovnatelné s Revolutem. Případně se to dá řešit použítím Curve karty https://www.curve.com/how-it-works/

Kdyby to zaujalo, klidně mi napište. Můžu poskytnout i referal link jak pro Crypto.com (25$ pro oba) tak Curve (5£).

0
12 reakcí