Lanzarote, Fuerteventura či La Palma?
Začátkem září bych měla mít dovolenou a chtěla bych někam do tepla. Ráda bych prozkoumala další z Kanárských ostrovů, Gran Canarii a Tenerife znám, takže bych brala jeden z výše uvedených. Jaký byste zvolili vy a proč? Který z nich je, co se týče počasí na tom nejlíp? Hlavně jak je kde větrno, předpokládám, že pršet by nemělo asi nikde nebo malinko. Nepotřebuju se jenom válet u vody, spíš chci něco vidět a z toho, co jsem načetla mi vychází, že ani jeden ostrov toho nenabízí tolik, jak třeba Tenerife.
V záloze mám ještě Karpathos, Corfu nebo Madeiru..Ale na Karpathosu prej hodně fouká a na Madeiře teď bude ješte miliony lidí a loni v září na Corfu skoro celej tejden lilo a koupali jsme se jen jednou... asi smůla. Tak nevím :-(
Díky za názory.
K Lanzarote bych řekla, že stál za to. Ta sopečná krajina, stezky lávovými poli, výšlapy na krátery... to je jako z jiného světa a jen tak se to nevidí. Takže i když třeba oproti Gran Canarii je méně rozmanitý, týden tam byl moc hezký.
Jinak já si Kanáry nechávám na zimu, kdy jinde v Evropě už není moc teplo, a v září vyrážím na Sicílii
Mám Lanzarote a Fuerte par krat prejdeté, moje dojmy:
Oba jsou relatívne malé ostrůvky bez masového turismu, co muze byt výhoda a nevýhoda.
Lanzarote: o neco hornatejší, velmi prijemny vibe (vsechny domy jsou postaveny v jednom bílém štýle na pocest nejakeho architekta), vnitrozemi takovy vyprahlý ale zasa na jihu supr sopečný park kde se citi človek jak na Marsu. O neco mene "hezkych" plazi, avšak stranu to kompenzuje ta atmosfera. Odporucam jet lodou na La Graciosu jeden den, tam pozicat bike a prebehnut cely ostrov, fakt parada.
Fuerteventura: jak názov napovídá, ostrov večného vetra. Keďže je to placka tak sú vetry rozhodne silnejsi nez na Lanzarote, hodně se to cez deň mení ale osobne nám to vubec nevadilo. Nejlepší a nejkrásnejší pláže Europy, takové jsem videl zatím jenom v Austrálii. Vnitrozemi avsak vyprahlé, nic tam jinak kromě libových pláží moc neni. Kdyztak odporúčam El Cotillo.
Mám moc rád oba ostrovy, ale osobne preferujem o neco vic Fuerte
S větrem (S až SV) se musí počítat asi všude na Kanárech, ale v září je podle statistik v průměru trochu slabší. Mně ani moc nefoukal, když jsem byl začátkem září 2021 na La Palmě (a La Gomeře) a koncem září a začátkem října 2023 na Lanzarote a Fuerteventuře. Při silnějším větru je lepší volit pláže na pobřeží směřujícím k jihu.
Z hlediska počasí je září výborné kvůli nejvyšší teplotě vody, což jsem ocenil hlavně na Fuerteventuře, která je nejvíc plážová destinace z Kanárů (mě zajímaly hlavně odlehlé pláže téměř bez lidí). Na La Palmě (a La Gomeře) je září ideální na treking, kdy je sucho a jasno i ve vyšších polohách (a tepleji, což jsem ocenil při spaní ve stanu).
Neřekl bych, že La Palma nabízí míň přírodních krás než Tenerife, v poměru k rozloze možná i víc a hlavně bez davů turistů. Víc lidí bylo jen na Roque de los Muchachos, což je podle mě nejkrásnější vyhlídka na Kanárech a dá se tam dojet autem. Podobné jsou i jiné vyhlídky na kalderu, kam se musí jít kus pěšky a ty už jsou téměř bez lidí. Na Tenerife navíc zavedli v poslední době restrikce, že je složitější se na nejhezčí místa vůbec dostat. Akorát pláží na La Palmě není tolik.
Ještě k tomu výše vychvalovanému sopečnému parku na Lanzarote. Na okrajových částech na severu a jihu se člověk může projít, ale v té nejhezčí části se dá jen projet autem na parkoviště, projít se jen po něm a v těsné blízkosti a park se může jen projet autobusem se zavřenými okny. Od roku 2024 navíc dost prodražilo vstupné na nejnavštěvovanější přírodní atrakce. Jsem rád, že jsem Lanzarote navštívil, ale podruhé bych tam v dohledné době asi nejel.
Pred tyzdnom som sa vratil z Lanzarote, a spetne by som svojich 10 dni rozdelil pol na pol s Fuerteventurou. Naivne som si myslel, ze sa okupem, ale voda na mna bola ladova, tipujem, ze v oktobri to lepsie nebude :)
Vulkany boli super, rovnako 55 km na biku bola krasna jazda pri mori (po cyklistaku). S autom polietas ostrov za 3-4 dni, potom tam nebudes mat co robit. Na Tenerife toho bolo podstatne viac, ale aj Lanzarote ma svoje caro - hlavne tie lavove polia

Já jsem svých 8 dní rozdělil na půl mezi Lanzarote a Fuerteventuru, jak píše voughne. Auto se u Cicaru dá bez příplatku půjčit na letišti a vrátit v přístavu či naopak (a nepůjčil jsem si ho hned po přejezdu trajektem).
Teplota vody byla před 1 až 2 týdny na Lanzarote necelých 21 st.C, ale já měl v začátkem října na Fuerteventuře asi 24 (u břehu bez větších vln a větru i víc).
Na Fuerte jsme byli na Silvestra predloni, koupat se dalo. Kdyz porovnam ty 3 ostrovy, tak 1.La Palma, 2.Lanzarote, 3.Fuerte….zalezi co kdo chce delat. La Palma k Tenerife nejbliz a ty 2 jsou zase uplne jine. Fouka na Fuerte, na tech ostatnich to bylo v norme. Jinak La Palmu ja radim hned vedle Tenerife na stejnem miste. Z KO ksme nebyli jeste na La Gomere a El Hiero. Jinak ostatni ano. Vse mezi listopadem a breznem, kdy chce clovek do tepla a nechce letet za ocean. Na zacatek zari bych ja volila jinou destinaci, byli jsme na Madeire a i Azory. Tam je jeste leto a turistu bylo malo. Jinak Stredomori urcite ale spis niz.
....Jinak Středomoří urcite ale spis niz...
Začátkem září ve Středomoří bývá teplo a teplé moře prakticky kdekoliv. Pro příklad: pokaždé během mnoha mých cest do Slovinska jsem se v půlce září koupal v příjemně teplém moři, a to je přitom úplný sever Jadranu.
Já jsem nebyla na Lanzarote, ale pokud bych měla porovnat Fuerte a La Palmu, pak opravdu záleží, jakou máte o tom pobytu představu. Na Fuerte jsme byli letos v únoru a paradoxně celých 8 dní vůbec nefoukalo, koupat se v moři dalo, i když samozřejmě chladnější bylo. Nicméně vyloženě na poznávání toho tam moc není - byli jsme surfovat, bydleli jsme v Corraleju a tam se nám líbila atmosféra, pohoda. Jak tady někdo už psal, pláže, na které se dalo celé dny byť i jen koukat a neomrzelo to, byly v El Cotillu, zajeli jsme si tam několikrát. Na jihu jsme nebyli, ale vím, že v oblasti Jandía jsou taky krásné pláže.
Na La Palmě jsme byli ještě před výbuchem sopky a řekla bych, že má charakterem nejblíž k Madeiře, na kterou teď už prakticky ti, kteří ji znají z dřívějších dob, nemají chuť jezdit. Na La Palmě je toho spousta k vidění, někam se asi ještě nesmí (třeba na cestu vulkánů), nevím, jak je to v Puerto Naos, kde bylo za mě nejlepší koupání. Je to tam podobné jako na Madeiře - na jedné straně ostrova může pršet a v Puerto Naos nebo přístavu Tazacorte bylo vždycky krásně.
Jinak ale na turistiku za mě z Kanárů jednoznačně nejkrásnější La Gomera... Je to ale všechno individuální - nejlepší je objet je všechny:-)
Na Karpathosu bych měla strach, že může být na začátku září na poznávání ještě hrozné horko, my se na Rhodosu pekli ještě koncem října.
Díky za názory, asi se budu soustředit na La Palmu a zbytek si nechám někdy na zimní měsíce, že bych to taky rozdělila pár dnů Lanza a pár dnů Fuerte. Teď budu muset po několika letech spolíhat na CK, protože levněji to teď už to na vlastní pěst neposkládám.
Pro mě jsou Kanáry v zimních měsících spíš jen takovej odskok z českých plískanic, ale že by mi tam někdy bylo vyloženě teplo, to se říct nedá, takže na treky a poznávání super, ale nekoupala bych se, jak mnozí říkají, že je to bez problémů...jsem extrémně zimomřivá, takže ani teploty nad 35°C mi nevadí :-D.
Ve Středomoří by šel ještě možná Kypr. Kréta, Rhodos jsem už byla několikrát, Jónské ostrovy v září už jsou na hraně (nebo mám prostě smůlu).
Na jihu Fuerteventury jsou pláže ještě hezčí než na severu (a než jinde na Kanárech). Hlavně Esmeralda, což je pás písku mezi velkou lagunou a mořem (po 1 km už bez lidí), Risco del Paso (s velkou písečnou dunou) a úžasné Cofete, kde jsem šel od parkoviště na severní konec 7 km (a pak zpět) bez lidí kromě pár u skalnatého poloostrova. Jet tam půjčeným autem ale přináší riziko proražení pneumatiky nebo jiného poškození auta na asi 17 km dlouhém úseku bez asfaltu místy celkem kamenitém. Jezdí tam asi 3x denně minibus.
Fuerteventura je placka jen na úplném severu, ale jinak je tam hřeben kolem 700 m n. m., který se nad pláží Cofete ostře zvedá do 812 m.
Já byla na Kanárech dvakrát, v lednu a v únoru, a pokaždé tam bylo 25 - 30 stupňů, to teda teplem nazvu úplně klidně
Libor_S napsal(a):
Ještě k tomu výše vychvalovanému sopečnému parku na Lanzarote. Na okrajových částech na severu a jihu se člověk může projít, ale v té nejhezčí části se dá jen projet autem na parkoviště, projít se jen po něm a v těsné blízkosti a park se může jen projet autobusem se zavřenými okny. Od roku 2024 navíc dost prodražilo vstupné na nejnavštěvovanější přírodní atrakce. Jsem rád, že jsem Lanzarote navštívil, ale podruhé bych tam v dohledné době asi nejel.
V tom placeném parku jsem nebyla vůbec. Je tam dost jiných kráterů, lávových polí a útesů k objevování. Kdo je velký turista, co musí pořád objevovat, ten se asi na týden nezbaví, kdo to chce kombinovat s pláží a koupáním, tak úplně v pohodě
Deny napsal(a):Já byla na Kanárech dvakrát, v lednu a v únoru, a pokaždé tam bylo 25 - 30 stupňů, to teda teplem nazvu úplně klidně
Letos Silvestr a leden na Grand Canarii byl v pohodě, u mě na tričko a mikinu, do vody bych nevlezla, většinou sluníčko, ale asi 2dny docela hnusně, na treky super. Za covidu v lednu na Tenerife pršelo dost, až jsme měli vyplavenej hotel, kolem Teide silnice zavřený, nasněžilo a celkově byl týden abnormálně deštivej a chladnej max. 20°C., koupání tak v neoprenu 😁. Pak jsme byli na obou ostrovech v červnu a to bylo už super i na koupání.
Pred 2 týždňami som sa vrátil z Lanzarote a veľká spokojnosť. Ostrov určite nesadne každému (sopečný pôvod, lávové polia, veterno, takmer žiadna zeleň), ale má svoju osobitú atmosféru. Ubytko som mal na juhu v Playa Blanca a veľká spokojnosť, pomerne blízko sú krásne, ale divoké pláže ostrova, vrátane najznámejšej Playa Papagayo. V blízkosti hotelov sú skôr klasické, slnečníkové pláže, udržiavané, ja som však vyhľadával tie, o ktorých píšem. Mal som auto na 5 dní a ak by aj niekto plánoval pobyt na Lanzarote, auto určite odporúčam. Veľmi dobre sa tam šoféruje a je tam veľa prehľadných kruháčov, ktoré vás nasmerujú. Netreba žiadna navigácia. Autom som prešiel z juhu na sever a to čo som chcel, som aj videl - na ostrove pôsobil umelec Cesar Manrique a navštívil som jeho krásnne diela Jameos del Aqua, kaktusovú záhradu, dom v sopečných skalách Lago Mar, úžasný Mirador del Rio, pekné je mesto Haría so svojim okolím, vhodné na turizmus, výhľady, výstupy na rôzne krátery sú tiež zaujímavé, národný park Timanfaya a jeho prehliadka utobusom, pestovanie viniča v La Gerii,,,atď. Je toho naozaj veľa, na tak malom ostrove. Za seba dávam 10/10 a v prípade potreby môžem poskytnúť foto a ďalšie info.
Libor_S napsal(a):Na jihu Fuerteventury jsou pláže ještě hezčí než na severu (a než jinde na Kanárech). Hlavně Esmeralda, což je pás písku mezi velkou lagunou a mořem (po 1 km už bez lidí), Risco del Paso (s velkou písečnou dunou) a úžasné Cofete, kde jsem šel od parkoviště na severní konec 7 km (a pak zpět) bez lidí kromě pár u skalnatého poloostrova. Jet tam půjčeným autem ale přináší riziko proražení pneumatiky nebo jiného poškození auta na asi 17 km dlouhém úseku bez asfaltu místy celkem kamenitém. Jezdí tam asi 3x denně minibus.
Fuerteventura je placka jen na úplném severu, ale jinak je tam hřeben kolem 700 m n. m., který se nad pláží Cofete ostře zvedá do 812 m.
Fuertu špekulujem v r.2026, buď v lete, alebo možno aj skôr, v apríli , keďže je tam príjemné počasie. Tiež viac rozmýšľam nad juhom ako severom kvôli plážam, takže možno Costa Calma, Morro Jable, to je už pomerne blízko aj k pláži Cofete, ktorá aká je divoká, taká je úžasná, Tú chcem určite :-))
Taky přispěju svou troškou "do mlýna"...my byli na Fuertě v listopadu 2023. Taky jsem měl za to, že v tuto dobu nevlezu do moře. Ale bylo to úplně v pohodě...teplotu moře nevím, ale co vím je, že moře bylo teplejší jak domácí /ČR/ bahňáky-kačeňáky přes prázdniny...co se týče větru, tak ano, fouká, ale je to spíše příjemnější neboť jsme při příletu byli zbroceni potem už na letišti. Co se týče pláží, tak nejhezčí jsou asi na jižní straně ostrova - od cca Costy Calmy po Jandíu /náš favorit byla Playa de Sotavento/. My jsme pendlovali ze západní strany ostrova na východní - ubytovali jsme se v La Pared což je cca v nejužsím místě Fuerty mezi západním a východním pobřežím. Ono záleží jestli se chce člověk válet u moře nebo i něco poznat. Co se týče vnitrozemí, tak bylo super byť trochu adrenalinové cestování průsmykama, kde když jel doprotivky autobus, bylo "akční". Líbila se nám Pajára, Betancuria a za návštěvu stojí i Mirador Cuevas de Ajuy. My jsme si u Cicaru půjčili auto na celý pobyt...nestálo to balík a nechtěli kreditku a myslím, že ani deposit-brali jsme jejich pojištění, Podrobné info v mém cestopisu - https://www.cestujlevne.com/cms/...etail/3470.
Ak by niekoho zaujímalo, vytvoril som stručný cestopis k ostrovu Lanzarote, možno pomôže :-)
divan napsal(a):Ještě bych přidal Maltu, tam zima začátkem záři taky nebude.
Potvrdzujem, v polke októbra sme sa kupali a to je dcerka velmi fajnova na teplotu vody 🙂 (+ rovnaké obdobie aj na Sicílii)
Co ještě Mallorca? Dá se tam v pohodě půjčit skůtr za normální cenu? Naposledy jsem tam byla cca 25let zpátky, to jsem ještě neměla papíry, tak pořádně nic z ostrova neviděla.
Já měl na Mallorce vždycky auto, skútr nevím kolik stojí. Bál bych se ale docela davů lidí začátkem září. To už bych spíš zkusil Menorcu, která je klidnější a míň turistická. Pro inspiraci https://www.cestujlevne.com/cest...dnech-2668
V září jsem se vrátila z La Palmy a bylo to super, minimum lidí, krásná příroda, koupání se taky dalo, hlavně v těch mořských bazénkách. Byly zavřený ještě nějaký treky, takže se tam ráda v budoucnu, vrátím.