Lepší Jižní Korea nebo Čína?

Založil před měs Vášnivý Cestovatel ve fóru Cestujlevne.com

15 reakcí

Zdravím!

Před třemi dny jsem se vrátil z výletu v Jižní Koreji. Upřímně, nelíbilo se mi tam. Ale za rok plánuji Čínu. Proto bych se chtel zeptat, jestli to je stejne jako Korea? Pokud jde o města typu Peking nebo Šanghaj. Případně, co je tam lepší nebo horší. Diky moc 

0

Čína má své specifika a své appky - s nima to je easy. Bez nich se nehnete. Za mě ale jižní Korea a konkrétně - JEJU i SOUL je úžasný ai PUSAN má své kouzlo :)

4 Citovat

A ta specifika konkrétně? Jakoze jestli vám přišla lepší/horší nebo stejna jak Korea

0 Citovat

A zajímá tě Čína nebo jen Peking, Šanghaj a případně jiné velkoměsto? 

0 Citovat

Peking - Dalian - Šanghaj - Wuhan - Šenzen. Toto byla plánovaný trasa.

0 Citovat

Jsou lidi, kterým se cestování po velkoměstech líbí. Když sis to takto naplánoval, asi k nim patříš a asi si tam něco zajímavého najdeš. Mě osobně to neláká (nebo jen krátce Peking a Šanghaj, pokud bych to měl při cestě), takže jsem svůj 2x měsíc v Číně strávil spíš v přírodě a z velkých měst jsem navštívil jen Chengdu a krátce několik dalších při cestě ve střední části Číny. Příroda se mi tam moc líbila. S Korejí to ale porovnat nemůžu, protože ta mě pro cestování zatím moc nezaujala (i když na Jeju bych se podíval někdy rád).

3 Citovat

Jasný no. Děkuji. A na jaké nástrahy si v Číně dat pozor? Krom aplikaci WeChat a Alipay

0 Citovat

Nástrahy specifické hlavně pro Čínu jsou rozsekané kuřecí kosti v jídle s kuřecím masem a skútry jezdící i rychle po chodníku (o to hůř, že jsou elektrické). Nebo že při přecházení ulice může jet skútr u kraje v protisměru. Jazyková bariéra může zůstávat i přes využití překladače v mobilu (užívají s mluvením). Byl jsem tam v letech 2017 a 2018, tak aplikace nekomentuju. Neměl jsem s ničím větší problémy.

1 Citovat

Na https://www.cestujlevne.com/cest...n-nan-1236 je můj cestopis z Číny a tady různé postřehy o Číně
https://www.cestujlevne.com/cest...n-nan-1245
Je to 7 let staré, takže se leccos mohlo změnit. A z větších měst tam mám "jen"  Chengdu a Kunming.

0 Citovat

porovnavat krajinu s rozlohou o trochu vacsou ako Cesko s inou krajinou, ktora je takmer velka ako Europa si vyzaduje velku predstavivost. V Cine som zil rok, chodil som na vylety pomaly kazdy vikend, z toho viackrat na dlhsie a stale som videl len par percent toho co tato krajina ponuka. 

0 Citovat

Já jsem navštívil jak Čínu tak i Jižní Koreu.
Jak velká města tak i přírodu (Jižní Korea ostrov Čedžu - Jeju).

Osobně jsem vnímal vyšší ceny v Číně proti Jižní Koreji.
V obou zemích nemluví anglicky, překladač nutný. Obě země mají svoji aplikace, aplikace pro Jižní Koreu mi přišly přístupnější než aplikace pro Čínu.
Obyvatelé v obou zemích milí, nápomocní. V Číně jsem víc vnímal jejich kamerový systém (kamery na každém rohu), víc byrokracie, nepřátelskou policii.
Do Číny je nutné drahé vízum, od Jižní Koreji jen pas (nyní se nemusí vyplňovat jejich ETA).
Vrátil bych se do Číny: ne.

Vrátil bych se do Jižní Koreje: ano.

1 Citovat

Byl jsem v Koreji v roce 2018 více jak 4 měsíce v kuse a procestoval velkou část země. Velká města mimo Soul a Busan prakticky jako přes kopírák a nic zajímavého v nich většinou není. Takové Daegu nebo Daejeon ani nepoznáte rozdíl.

Nádherné jsou národní parky a treky v nich. Často tam mají udělané pěkně stezky ze dřeva a většinou absolutně bez lidí. Doporučuji hlavně Gyeryongsan, Gyeongju (i  včetně přilehlého města, jednoho z mála fakt zajímavých), všechny parky ostrovů jižního pobřeží. 

Jinak z měst se mi nejvíce líbilo asi Jeonju. Jedno z mála měst, které mají zachované historické centrum s původními tradičními domy.

Samozřejmě samostatnou kapitolou je Jeju. To je asi na poměry zbytku Koreji to nejvíc exotické místo. Nádherný trek na vrchol sopky. Koupání v průzračné a v létě i překvapivě teplé vodě v moři, čajové plantáže... 

Angličtina mi paradoxně v Koreji mimo Soul přišla ještě horší než v Číně. V Soulu ale bez problémů, na to se takový Peking absolutně nehrabe. Na druhou stranu číst korejštinu se naučíte za tu dobu v letadle, co tam letíte. Jejich znaky jsou plně přeložitelné do naší abecedy a dost často v nich mají zapsané i anglická slova (byť někdy foneticky), takže to celkem pomůže. 

5 Citovat

Maji tam klecove bazeny jak na Okinawe nebo je tam bezpecne more?

0 Citovat

Nemají a koneckonců ani na té Okinawě ty sítě mimo letní sezónu nemají, stejně jako na těch víc divokých plážích. Japonci stejně moc neumí plavat, takže se víc bojí, že se utopí než, že tam šlápnou na nějakou jedovatou rybu.

Nicméně co mě v Koreji překvapilo (na západních ostrovech u Incheonu) jak velký je tam rozdíl mezi odlivem a přílivem. Mezi dvěma ostrovy jsem tam přešel suchou nohou a za necelou hodinu už jsem to zpět brodil až po krk ve vodě. Být to ještě trochu později tak bych to musel přeplavat nebo tam počkat přes noc do dalšího odlivu.

1 Citovat

To mne prekvapilo i na Tonsay beach v Thajsku kdyz jsme meli zaplaceny odjezd lodi do Ao Nang a more a lode nikde. Jsme se naslapali nez jsme more nasli

0 Citovat

Gigo15 napsal(a):

Já jsem navštívil jak Čínu tak i Jižní Koreu.
Jak velká města tak i přírodu (Jižní Korea ostrov Čedžu - Jeju).

Osobně jsem vnímal vyšší ceny v Číně proti Jižní Koreji.

Marně přemýšlím, co bylo v Koreji levnější než v Číně... 

0
15 reakcí