Ahoj, já se tady při pěkných akcích vždycky hrozně nadchnu při pohledu na cenu letenky a vůbec v tu chvíli nedokáži reálně stanovit celou cenu dovolené. Když se teď tak zamyslím nad posledníma dvěma výlety (Itálie, Španělsko) tak kompletní cena (cesta na letiště, ubytování, místní doprava, jídlo, popř.vstupy, malé suvenýry atd.) pro dvě osoby za 7 dní byla tak vysoká, že samostatné letenky tvoří jen něco málo přes 10% ceny. Celkem mě to vyděsilo a tak mě zajímá zda to máte obdobně nebo na jakém poměru to máte vy? Přitom mi nepřijde, že bych byl extra náročný, jediná moje podmínka je ubytování se samostatným wc. S jídlem tak 70% supermarket 30% bary, levné restaurace. Dělám něco špatně, nebo cestování prostě tolik stojí?  .

Cena letenky/cena kompletní dovolené

Založil ve fóru Co se nevešlo

Ahoj,

já se tady při pěkných akcích vždycky hrozně nadchnu při pohledu na cenu letenky a vůbec v tu chvíli nedokáži reálně stanovit celou cenu dovolené. Když se teď tak zamyslím nad posledníma dvěma výlety (Itálie, Španělsko) tak kompletní cena (cesta na letiště, ubytování, místní doprava, jídlo, popř.vstupy, malé suvenýry atd.) pro dvě osoby za 7 dní byla tak vysoká, že samostatné letenky tvoří jen něco málo přes 10% ceny. Celkem mě to vyděsilo a tak mě zajímá zda to máte obdobně nebo na jakém poměru to máte vy? Přitom mi nepřijde, že bych byl extra náročný, jediná moje podmínka je ubytování se samostatným wc. S jídlem tak 70% supermarket 30% bary, levné restaurace. Dělám něco špatně, nebo cestování prostě tolik stojí? smiley

0

U mě poměr mezi cenou letenky a celé dovolené osciluje od 1% do 20%. Takže nic špatně asi neděláš...
Ale většinou ta cena letenky je dost nízká v porovnání s cenou obvyklou smiley

0 Citovat

Asi neumíte šetřit na místě smiley
Pochopitelně záleží na počtu strávených dní a jak moc vychytáš letenku.
Když dáte nejlevnější airbnb/hotel nebo dokonce couchsurfing ve 2-4 lidech, doprava po městě pěšky nebo koupit aspoň jízdenku na více dní... Restauraci vždycky klidně půl hodiny hledám, dokud ta cena není aspoň trochu normální smiley Často se dívám i po nějákých slevách, jak na jídlo, tak např. na pití v klubu/baru.
Většinou se dostanu na letenku mezi 20-30% na týdenní pobyt.
Největší zlo je ale ubytování. Buď chci teda krásnej hotel v centru s luxusní snídaní, nebo v opačným případě pro mě obyčejné přespání nemá cenu vyšší než třeba 400kč na noc/osobu. Nesnáším průměrný hotely za 100+ dolarů, to je zkáza veškerého low budget cestování smiley

0 Citovat

To přece totálně záleží na tom, kam člověk jede. Při dvoutýdenní cestě do Brazílie v kombinaci s týdnem na Gibraltaru a ve Španělsku mi tvořila zpáteční letenka z Evropy asi 15% ceny (ale s tím, že jsme absolvovaly několik celkem drahých vnitrostátních letů po Brazílii, které tu cenu výletu zvedly), v případě Indie to bylo asi nějakých 45% při ceně letenky 7 tisíc a dvoutýdenním cestováním po severní Indii.

0 Citovat

Určitě dobrý tip, kudy dál.. Ovšem vidím to jen na rozšíření o nějaké průměrné ceny, pobyt na místě je totiž velmi individuální záležitost.

Jinak to jídlo tam tolik nepočítej, jíš i doma smiley

0 Citovat

Jasně, v mama hotelu už nějaký rok nebydlím smiley

Samozřejmě záleží na mnoha faktorech, jako země, délka pobytu, styl atd. Proto jsem napsal pár podrobností, aby se dalo srovnávat relativně srovnatelné. Zajímal mě poměr nákladů ostatních, díky.

Pravda, u Brazílie bylo za 7 dnů taky cca. 20%, díky svatební cestě a hotelu na Copacabaně smiley

0 Citovat

Ale jak píše soundman, pokud letíš za 500 a standardní je 3500, trochu to v tvém počítání zkresluje nedůležitost nákladu na letenku.

0 Citovat

Breznovy vylet na Floridu me stal 15k za 2x letenka a celkem 150k, takze 10% z ceny..

Kvetnovy sharm byl 9k za 2x letenka + 20k ubytko a 2x 1000kc v Hard Rock Cafe za burgr kdyz uz sem mel AI plne zuby smiley, tzn. letenka byla cca 30% z ceny..

Letenka je obvykle ta nejmensi polozka na celem vyletu, aspon pro me..

0 Citovat

Ta cena letenky na Floridu byla náhoda nebo se to dá za tyhle peníze sehnat běžně? Chtěl bych v lednu se podívat na Jaryna,letos jsem byl v NY a Florida by byla i s dětmi.

0 Citovat

Ono si člověk vždycky říká, "letenky za pár kaček, to bude dovolená skoro zadarmo".. ale pak se nestačí divit.

Pak začnou, auta, benzín, vstupy, průvodci, taxíky, jídlo, pití, víza, poplatky, ubytování, jízdenky, suvenýry, hotely, místní lety, cesta na letiště... Jedu vždycky s nějakým cashem v USD a pak jen čumím jak to mizí daleko rychleji, než bylo v plánu smiley

A jak říkám pořád, nejdražší věta na světě je: "Když už tady jsem..." smiley

A to nepočítám, že když člověk odjíždí, většinou postrádá tu správnou budnu, tašku, boty, brýle a spoustu dalších věcí..a ten předcestovní nákup bývá taky mastnej.

Řekl bych že letenka je tak 10-30%

0 Citovat

Ono je hlavne blby, ze jsme z CR zvykli na to ze je vsechno strasne levny.. smiley

Dulezity je ale pocitat s tim, kolik to bude stat a trochu planovat dopredu - treba na tu Floridu sem si hodil kazdy mesic po vyplate stranou 10k do specialni obalky v e-bankingu a pak to nebyla takova rana.. Dalsich 40k jsem nasetril za 2 roky (kdy jsem nebyl v USA) do kasicky a vymenil sem to za cash.. Takze me to zas tak strasne nevysalo.. Jinak tenhle system (10k stranou na cestovani) praktikuju uz docela dlouho - mam fond na cestovani a vsechno platim z nej - kdyz pak prijde nejaka pecka tak se akorat zamyslim jestli chci jet nebo ne a nemusim resit jestli nechcipnu hlady, kdyz si koupim letenky (jako se mi to stavalo za mlada smiley)..

0 Citovat

tak u nás je to různé.
Do ceny dovolené teda nepočítám nákupy hader a drahých kabelek (zaliba ženy) a elektroniky (zaliba me), protože to je dost "individuální" a těžko se to pak porovnává, takže při započtení ubytka, jídla, vstupů, aut, přesunů a nákupy suvenýrů apod. se dostáváme k těmto číslům:

NYC: letenka error fare 5 tis, tyden celkem vcetne letenky za 20, takže 25%
Havaj: letenka ba 12 tis, 14 dnu celkem vcetne letenky za 26 (a podobna cena ve waikele:D), takže 45%
Sri lanka: letenka 12 tis (jedna z mala standadnich cen, za ktere jsme leteli, ale zase to aspon bylo pres vanoce:) ), celkem tri tydny vcetne letenky za 25, takže skoro 50%
SAE: letenka 1,3 tis, tyden vcetne letenky cca 15, takže 10%
Londýn: letenka 0,15 tis, prodloužený víkend vcetne letenky za 4, takže 3%........

rozmanité:)

0 Citovat

tak ste ma inspirovali a tu su moje rychle vypocty:

SAE & Oman (13 dni) - letenka 145€, celkovo 1000€ - 14,5%
Berlín (3 dni) - letenka 7,5€, celkovo 150€ - 5%
Portugalsko & Spanielsko (15 dni)- letenka 160€, celkovo 800€ - 20%
Kodan (2 dni) - letenka 88€, celkovo 190€ - 46%
Pobaltie (15 dni) - letenka 150€, celkovo 700€ - 21%
Moskva (3 dni) - letenka 135€, celkovo 300€ - 45%
Turecko & Irak (11 dni) - letenka 120€, celkovo 400€ - 30%

takze tak smiley

0 Citovat

Z poslední doby (přepočteno na 1 osobu):
Uruguay (14 dní) - letenka 8.300, celkem 33.000 - 25%
New York (týden) - letenka 5.600 + 800, celkem 35.000 - 18% (pravda, započítány i nákupy a 3x Broadway)
Brémy (2 dny) - letenka 0,12€, celkem 140€ - 0,08%

0 Citovat

Zajímavé téma, já se snažím jet vše low coast, tak se podělím i o své čísla:

Tel Aviv (4 dny) celková útrata za vše od vycházení z domova až zpět domu: celkem 6100 / letenka 2100 (34%)
Řím (3 dny) celková útrata za vše od vycházení z domova až zpět domu: celkem 3500 / letenka 1400 (40%)
Londýn (3 dny) celková útrata za vše od vycházení z domova až zpět domu: celkem 5200 / letenka 800 (15%) ( pro zajímavost bus z letiště do centra a zpět dražší než letenky smiley )
Egypt (9 dnu) celková útrata za vše od vycházení z domova až zpět domu: celkem 1100 / letenka 3400 (31%)
Tenerife (8 dnu) cesta na letiště,letenky,ubytovaní,pronájem auta + benzin: celkem 7700 / letenka 3600 (47%)

U mě patří Letenka k 1/3 nákladu

0 Citovat

Nedalo mi to nespočítat taky pár mých cest

Poslední 2 velké výlety vycházejí asi takto

letenka 30%
Warsava ->New York - (Philly, DC, Niagara, Boston) -> Edinburgh -> Blava
3 týdny většinou couchsurfing, nějaké atrakce, málo hospod

letenky 44%
Wellington - Cookovy ostroy (Rarotonga <-> Aitutaki)
2 týdny, normální dovolená, spaní v guesthousech (private double), sem tam hospoda, výlety do laguny a ostrovní noc

Tady s tím poměrem zamávala letenka Raro-Aitutaki, ale kdo by odolal takové nádheře smiley

0 Citovat

Výborné téma, nedávno jsem o tomhle přemýšlel, že se ty výlety vždy nějak prodraží smiley

Přidám své postřehy:
Paříž - 4 dny, letenka 4100 Kč, celkem 14500 Kč - letenka je cca 1/3 ceny.
Řím - 5 dní, letenka 2150 Kč, celkem 12500 Kč - letenka je cca 17 %.

Na místě mi potom vychází průměrná denní útrata 80 Euro pro 2 osoby. V tom je MHD, vstupy, jídlo, dobroty typu kafe. Nemyslím si, že tady je moc velký prostor k úsporám: vstupy - pokud člověk chce něco vidět, tak se jim nevyhne. Jídlo u nás zas tak velká položka nebyla - cca 25 - 30 Euro na den, nejsme nároční. V Paříži jsme si vystačili s pouličním občerstvením + fast food. V Římě restaurace tak drahé nebyly a do 20 Euro za oba jsme se v pohodě najedli.

Kde si myslím, že by byl prostor ušetřit tak je asi ubytování. V Paříži jsme dali 9300 za 3 noci, v Římě 9000 za 4 noci. Obojí bylo přes AirBnb a měli jsme vlastní garsonku. Mám rád své pohodlí, klid a čistotu, proto jsem se vyhýbal třeba hostelům. Navíc oboje ubytování bylo v samotném centru. Což bylo hlavně z důvodu času, kterého není nikdy dost. Ušetřili jsme prostředky i čas na přesunech - byli jsme schopni všude dojít pěšky. No takže vzhledem k svému pohodlí asi ani tady bych neušetřil. Prostě když se na to dívám, jak z prava, tak zleva nějak nevidím ty místa, jak ty náklady srazit ještě trošku dolů (při zachování pohodlí).

Ale takové 3 dny v Londýně, Berlíně kolem 5000 Kč, jak uvádíte by se mi strašně líbily ovšem asi bych se opět dostal na podobnou cenu jako výše smiley

0 Citovat

takove je vyuctovani nasi havaje....Dali jsme teda jen Oahu a BI(ale bylo to plneni snu rodicu, nejsou uz nejmladsi, tak jsem to nemohl prehanet), optimalizace probehla uz pri nakupu letenek(prilet na BI,odlet z HNL, takze jsme kupovali jen jeden prelet a jeste se slevovym kuponem koupenym za par kc),byli jsme v 6ti, bydleli jsme pres airbnb a v kratkodobem pronajmu bytu pres mistni agenturu(na waikiki jsme meli byt 2kk vcetne parkingu a dani za 120 USD, 32 patro s luxusnim vyhledem na diamond head smiley), je pravda, ze jsme treba za celou dobu nebyli v prave restauraci, ale vyuzivali jsme spis takovych tech "autobuso-parkovistovych" rychlacu, nejvic jsme podle me usetrili na autech - v emailu muzu dohledat mistni agenturu - at jsem hledal, jak jsem hledal, vzdycky se dostali na cca 60% toho, co byla mnou nalezena nejlevnejsi nabidka (a na pojisteni jsme nesetrili). Na havaji se malokde plati vstupne, ale to, co bylo v planu, tak jsme videli, vcetne polyneskeho kultruniho centra na oahu, ktere neni zrovna nejlevnejsi. Snidane jsme resili hromadnou vlastni pripravou, s karticou ve Foodlandu seda usetrit nekdy 30, nekdy 50%. Havaj predcila veskere me ocekavani co se tyka nizkonakladove dovolene, protoze to byla prvni dovolena,ze ktere jsme vezli kus budgetu zpet:)

0 Citovat

Často taky plánuju kolik co bude stát a nakonec to skončí tím, jak už tady někdo říkal, "když už tady jsme, tak..." smiley
A ono to má opravdu něco do sebe, když jsem v Itálii, tak je škoda nevyzkoušet pravou Italskou pizzu, lasagne, risotto, ve Španělsku paellu, v Améru steak, v Japonsku sushi. O tom ty žážitky taky jsou a ne na všem se dá šetřit.
Já jsem dost zvědav, na kolika skončíme s cestou VIE-FCO/CIA-AHO/AHO-BTS na 10 dní (2 noci Řím, zbytek Olbia,Alghero), letenky byly za 4200, rezervovany hotely, auto, dopravy na/z letiste zatím vychází na 12k, otázka teda je kolik tam necháme za jídlo a vstupy. Počítám, že letenky budou 20% ceny páč hotely jsou spíš lepší. Kdybysme to hrotili, cenu asi srazíme víc.

0 Citovat

I tak je cena šílená. My jsme na Oahu byli jen 2 noci, pak jsme letěli na Maui a teď jsme na Kauai. Jen letenky na přelety nás stály kolem 20 tisíc + auta dalších cca 20 tisíc. Ono to pak letí nahoru smiley Je to pak opravdu o tom co chci vidět, jak chci bydlet co chci jíst atd.

0 Citovat

Nasa 2 tyzdnova dovolenka v ledni v miami a plavbe karibikom (letenky, ubytovanie tyzden na miami, pozicanie auta, everglades, key west, nakupy, stravovanie, a tyzdnova plavba Karibikom s vyletami na kazdom ostrove) 1800e mna a priatela este menej kedze si nakupil menej smiley smiley

0 Citovat

ubytko bylo kokoresort.com (vyborny system, s nikym se nemuste potkat, dostanete jen kod od dveri:) ), konkretne slo o tuhle suite https://www.kokoresorts.com/8948.html
auto http://www.discounthawaiicarrental.com, na celkem 12 půjčených dní na dvou ostrovech nás vyšlo auto (7 míst) za 795 USD včetně všech připojištění.

celá tahle super úžasná dovolená měla jedinou chybu:) nechyběl steak nebo ten pravý požitek z nějaké restaurace (to jsme si vyzkoušeli jinde v US), čerstvé krevety z farmy čerstvě připravené byli taky za desetinu toho, co v restauraci. Ale ta jediná chyba byla ta, že v 6 lidech se těžko půjčuje to správné "havajské" auto:D

edit: nevím jestli a jak moc velkou roli hraje to, že jsme byli v listopadu?

0 Citovat

Komu nevadí spát v kempu nebo v hostelu a nepotřebuje sbírat kulinářské zážitky, tak rozhodně ušetří. Bohužel, jak ubytování tak jídlo je pro nás "smrtelně" důležité (hlavně to jídlo), takže neušetříme nikdy- viz. Havaj, letenka (ta levná smiley ) cca 1/5 celkových nákladů. Ach jo...

0 Citovat

V kempu jsme nespali, přes airbnb jsme měli pronajmuto vždy 2 ložince plus rozkládačka v obýváku, plně vybavená kuchyň. Co se týká toho kokoresortu, tak jsem nikdy v ničem lepším za ty prachy nebydlel.... Spíš to byla souhra náhod, že se nám povedlo optimalizovat náklady v těch 6ti lidech. Protože za 2 i 4 jsou tam pak podobné ceny. Ale ze začátku to taky vypadalo podstatně jinak:) kdy jsme se viděli v opravdu nejlevnějších (a často ne moc hezkých) hostelech.

0 Citovat

Záleží také ostrov od ostrova. Na Maui jsem sehnala úžasné condo pro 4 (byli jsme dva) s výhledem na oceán za cca 70 dolarů za noc. Na Bigu už ne. Teda condo v Kauilua Kona by se za tu cenu sehnat dalo, ale chtěli jsme si užít soukromí a připlatili si za samostatné domky (takže cca 100 dolarů za noc). Náklady se určitě dají optimalizovat více lidmi, to je jasné- třeba auto. Na Oahu jsme nebyli, ale myslím, že na ubytování nebude nejdražší.

0