Budapešť - lázně
Chystáme se do Budapesti na jarni prazdniny, jak je to se vstupem s dětma do lázní. Zachytila jsem, že někde až od 15 let. Máte s tím někdo zkušenosti, kam ano, kam nejit? Potřebuju vybrat dvoje lázně/bazény, pokud možno abyto bylo i venkovní (večerní). Díky
Taky jsem měl podobný nápad, ale odradila mě povinnost koupací čepice. Někde dokonce tučně zvýrazněná (Szechény). Šprcku na hlavě jsem měl naposledy za Husáka na ZDŠ a nehodlám to opakovat.
Nicméně některé (menší?) lázně ji nevyžadují, jinde ano, ale na fotkách byli lidi bez.
Před dvěma lety nevyžadovali (Szechenyi). Když se podíváte na obrázky nikdo ji na hlavě nemá
Gellert to tuším vyžadoval jen pro jeden vnitřní bazén (tam kde jsou ty sloupy). Ostatní byly bez čepice.
Mandre napsal(a):Chystáme se do Budapesti na jarni prazdniny, jak je to se vstupem s dětma do lázní. Zachytila jsem, že někde až od 15 let. Máte s tím někdo zkušenosti, kam ano, kam nejit? Potřebuju vybrat dvoje lázně/bazény, pokud možno abyto bylo i venkovní (večerní). Díky
Jak jsem čekal, případná věková omezení se dají najít u jednotlivých lázní pod odkazem Prices nahoře. https://www.spasbudapest.com/
pokus napsal(a):Před dvěma lety nevyžadovali (Szechenyi). Když se podíváte na obrázky nikdo ji na hlavě nemá
Jojo, všiml jsem si. Ala také toho tučného zákazu a naopak poznámky, že burkiny jsou povoleny. Nějak mě to neoslovilo... :-)
Mandre napsal(a):Chystáme se do Budapesti na jarni prazdniny, jak je to se vstupem s dětma do lázní. Zachytila jsem, že někde až od 15 let. Máte s tím někdo zkušenosti, kam ano, kam nejit? Potřebuju vybrat dvoje lázně/bazény, pokud možno abyto bylo i venkovní (večerní). Díky
Děti do 14 let mají plošně zakázán vstup do lázní Dandár a Rudas do ostatních můžou ,ale nesmí do léčivých. Léčivé jsou označená a je to celkem důsledně kontrolováno.
Za mě doporučuji lázně Lukacs Baths (foto) naopak vůbec nedoporučuji profláklé lázně Széchenyi - přeplněno a plno čmoudů co se tam absolutně neumí chovat!
Ty koupací čepice jsou povinné pouze do plaveckých tj. těch nejstudenějších bazénů do ostatních nejsou třeba.
V centrálních lázních v centru ve všech počítejte o víkendech s vyšší obsazeností hlavně odpoledne ,večer.
Byli jsme pred cca 2-3 roky v Szechenyi a na Margitszigets ditetem 12-13 bez problemu, koupaci cepici ani v jednom nechteli, bacha v Szechenyi jak je to zachovana stara stavba, tak jsou oddelene panske a damske satny (meli jsme vsechno v jednom batohu, tak jsme to museli vykramovat, abysme se rozdelili do saten). Na tom Marketine ostrove celkem zklamani, protoze v zimni sezone byl otevreny jen jeden venkovni maly bazenek a jeden maly vevnitr. Szechenyi celkove fajn az na vetsi mnozstvi dementnich influenceru s potrebou dlouhych hlasitych videoprenosu z bazenu.
Ted to zrovna studuju, co teda znamena ze ne do lecivych. Mame vsechny deti mezi 10-13 let, takze aby z toho pak nebyl vlez do 1-2 bazenu🤦♀️. ???
Maďarsko má ze zákona dáno ,že bazény u kterých jsou prokázané léčivé účinky ,tak je přístup do 14 let zakázán.
Třeba v lázních Lukacs Baths ,kam nejraději jezdím jsou tři vnitřní léčivé bazény v tzv. termální zóně (foto jednoho z nich) a tam děti do 14 let nesmí. Zde smí do plaveckých a do toho teplého zážitkového viz. ty dvě moje fotky výše.
Jak jsem psal je to tam celkem důkladně kontrolováno. Klasické městské lázně v Budapešti nejsou pro děti moc vhodné jelikož tam na ně je žádné nebo minimální zaměření.
Pro děti by byl dobrý Aquaworld na okraji Budapešti - převážně pod střechou 11 tobogánů a další atrakce. Je tam i jeden teplejší bazén 34 stupňů celsia venku ,ale to je zase naopak klasický aquapark tj. bez termálních léčivých bazénů.
To je dobre, ten aquapark je na cely den a cesta mhd hodinu tam a hodinu zpet. Takze asi nekdy jindy🤷…. Ja jsem to procetla a asi pujdeme do tech Szechenyi nebo i Palatinus by sly (je to trosku jako bazen a neni to daleko z centra).
Vaše volba na Szechenyi jsem názor už napsal.
Co se Palatinusu týče ,tak ten je super na léto ,kdy je otevřený rozlehlý venkovní areál . Vnitřní areál je malinký a děti můžou pouze do jednoho bazénu a ten je zaměřen spíše pro předškolní (foto) . Pak venku jeden studený plavecký a jeden větší teplý termální.
Oni prostě budapešťské lázně se berou hlavně jako léčivé a pro děti je tam toho minimum (v létě to je lepší) s dětmi se v Maďarsku jezdí celoročně do lázní ,která mají jak termální část ,tak své vlastní rozlehlé zóny s atrakcemi (tobogány a pod.) jako např. Sárvár či Zalakaros.
Jo to chápu, jenze my jsme zatim v Madarsku natoz v Budapesti nikdy nebyli, takze bych rada nejdriv zkusila uplne ten zaklad tradicni, nez ty vedlejsi mensi lazne. Abych mela srovnani. Zase ve vsedni den, pravdepodobne streda co ctvrtek v unoru by nemusela byt tak silena, co se tyka lidi. Typuju to tak na 3h. Jinak mame i jine veci nez koupani, a prijde mi, ze vsude zaviraji zbytecne brzo. Ty Lucacs maji velkem nicmoc recenze, ze je to dost zanedbane retro, tak nevim.🤷
Já zase naopak jezdím do Maďarska hodně často právě kvůli těm termálům a nejvíce právě do Budapešti jelikož tam v těch lázních je právě klid od dětí ..
Lukacs jsou pro mě jednoznačně nejoblíbenější lázně a vlastně skoro jinam už nechodím.
Všední dny jsou samozřejmě na návštěvu nejlepší a v únoru tam nátřesk v tuto dobu určitě nebude - vyjma Szechenyi hlavně navečer.
No nic zeptala jste se já řekl svůj názor z vlastní zkušenosti ..
Mandre, pro tenhle ucel podle me Szechenyi v pohode. My jsme tam byli na prodlouzeny vikend taky poprve a tech par hodin se placat v Szechenyi v tech dvou venkovnich bazencich je OK. Navic se do nich jede tou historickou linkou metra, ktera je paradni.
byli jsme v listopadu a byli jsme v tech dvou venkovnich bazenech
ty vnitrni mi nepripadaly zajimavy
ve vode se da byt v pohode i v zime, vzdyt je tepla, my jezdime pravidelne v zime do nemeckych termalu a vzdycky se koupeme jen ve venkovnich bazenech
ale chce to mit s sebou teply frote zupan a samozrejme nejaky pantofle
Omlouvám se za poněkud mimo téma, ale jde o termály. My již asi 12 let jezdíme každý rok do Německa do Bad Füssing, kousek za Pasovem. Je to tam naprosto skvělé, v městečku jsou celkem 3 termální areály. Therme Eins, Europa Therme a Johannesbad. Všude samozřejmě krásně čisto, vše perfektně organizované a spousta ubytovacích možností jak v těsné blízkosti jednotlivých areálů, tak i poněkud dál, blíže centra města. Jedeme tam vždy tak na 3-4 noci, to nám naprosto vyhovuje.
Jo a co se týče Maďarska, tak 3x jsme byli v městě Györ, tam je jeden areál, líbilo se nám to moc, ale jen dokud jsme nepoznali ten Bad Füssing. Teď už jezdíme pouze tam.
@Ala moc diky za osobni zkusenost. Myslis, ze staci 2-3h?
@firefly+ dekuju. My letime do Budapesti o jarnakach na 3 noci 4+4 deti a je to takovy celkovy vylet. Gastro, lazne, parlmanet, vylet lodi…
mmch, kdybyste meli typ na restauraci za lidove ceny (madarske jidlo), muze byt i all you can eat, tak sem s tim🥰😁.
V Maďarsku a v Budapešti zvlášť na lidové ceny zapomeňte od konfliktu na Ukrajině šly restaurace skokově nahoru o 100% i více.. Některé restaurace v centru město jsou cenově na úrovni Vídně.
Jinak já rád chodím sem :