Ahoj, koupili jsme letenky do Teheránu ohledně víza máte někdo zkušenosti? Na Ambasádě po nás chtějí ref. číslo které stojí 30e. Lze se podle diskuze obejít bez toho za pomoci airport viza na 14 dnů, které nám stačí, které přidělí při příletu za cca 60e. díky .

Irán

Založil ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

Ahoj, koupili jsme letenky do Teheránu ohledně víza máte někdo zkušenosti? Na Ambasádě po nás chtějí ref. číslo které stojí 30e. Lze se podle diskuze obejít bez toho
za pomoci airport viza na 14 dnů, které nám stačí, které přidělí při příletu za cca 60e.

díky

0

čuus, loni jsem byl v Iránu a víza jsme vůbec dopředu neřešili. Jak píšeš stačí pořídit akorát reference number, které po příletu předložíš a obratem dostaneš vízum, celý proces mi trval na letišti asi 10 minut smiley Ještě jedna věc co je důležitá je mít zarezervovaný hotel, alespoň na jednu noc, většinou si to i ověřujou a člověk předejde zbytečným komplíkacím smiley

0 Citovat

Taky jsme loni dostali iranske vizum az na letisti. Nemeli jsme dopredu vyrizene ani to referencni cislo, nicmene nevim, zdali se na to da 100% spolehnout. Cekani na viza cca 15 minut na osobu. Ubytovani jsme meli take dopredu zarezervovano, pri vyrizovani viza chteji adresu pobytu.

0 Citovat

Díky moc a máte zkušenosti vlaky a autobusy?

0 Citovat

ja ano, ale spred 5 rokov. oboje bez problemov. staci prist na terminal/stanicu, povedat kam chces ist a ukazu ti spolocnosti, ktore tam jazdia.

0 Citovat

Osobně mužu doporučit za sebe autobusy, jsou natom uplně někde jinde než u nás ( v dobrém slova smyslu ). Cena taky více než přívětivá, na delši cesty jsme používali vyhradně jen autobus, zaroveň místní aerolinky taky nemaji zrovna nejhorší ceny pokud by jsi chtel ušetřit čas.

0 Citovat

Ja jedu za 2 tydny, vizum jsem si vyridila na ambasade, chteli dost veci, ale ubytko ne. Referencni cislo mam od Touran Zamin. Vyrizeni viza trvalo 2 tydny. Jo, a momentalne na Ambasade v Praze prechazi na nejaky novy system a nefunguje jim web. Takze kdyztak volat volat smiley Anebo on arrival..

0 Citovat

Hojte, cestovatelé,


zjistil jsem, že mám stále uschovano asi 300 tis. riálů. Rád je daruju někomu, kdo se do Íránu chystá. Je to malá částka, ale na zmrzku bude stačit.


Stačí, když mi napíšete soukromou zprávu, dopis pošlu na své náklady.


Už mi nejsou k ničemu:)

0 Citovat

Toz to nejsou ani dve eura. Ale na zmrzku to  tak tak stacit bude :) 

0 Citovat

Vždyt ještě určitě pojedete znovu , tak si pěch pár drobných nechte, můžete je příště hodit do těch kasiček na charitu. 

0 Citovat

Navštívil někdo v poslední době Irán? Zajímá mě, jaká je tam atmosféra a bezpečnostní situace ve městech po potlačení masových listopadových demonstrací a před blížícími se volbami. 

0 Citovat

Vlastimil B. napsal(a):

Navštívil někdo v poslední době Irán? Zajímá mě, jaká je tam atmosféra a bezpečnostní situace ve městech po potlačení masových listopadových demonstrací a před blížícími se volbami. 


Odlétal jsem v den, kdy to vypuklo..zatímco ještě odpoledne nám známí v Iranu psali, že je všechno OK a bezpečné, tak večer už rozhodně nedoporučovali chodit moc do centra. Zajímavá zkušenost, kdy se na letiště nemohlo dostat zásobování :)

Počítám, že nejkritičtější období, které bylo během blackoutu, je pryč, ale nejvíc asi aktuálně řekne Twitter

0 Citovat

Vlastimil B. napsal(a):

Navštívil někdo v poslední době Irán? Zajímá mě, jaká je tam atmosféra a bezpečnostní situace ve městech po potlačení masových listopadových demonstrací a před blížícími se volbami. 

Tak obdobie okolo volieb je v týchto krajinách obecne rizikovejšie než ostatné obdobia. A ja by som sa takému obdobiu radšej vyhol, ak by som mal tú možnosť. 

0 Citovat

V lednu budu v Íránu, tak kdyby někdo podobný chtěl treba část cesty cestovat společně, ozvěte se.

0 Citovat

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat nevíte prosím vás někdo náhodou která pojišťovna vám uvede do cestovního pojištění cílovou zemi konkrétně Írán?. 

0 Citovat

AXA nebo UNIQA

AXA má lepší krytí a covid

0 Citovat

Nevím, nakolik je to info o pojištění aktuální, ale letos po mě nikdo nic takového v Teheránu nechtěl. Dokonce ani žádný dokumenty ohledně covidu nikdo nekontroloval, ale určitě je lepší být připraven na všechno. :)

0 Citovat

Děkuji právě příští týden jsi jdeme  s manželkou pro víza do Prahy na ambasádu , letíme ke konci prosince a vracíme se  začátkem ledna tak dám potom vědět jak přiletíme co a jak.

 

0 Citovat

Zdravím chtěl jsem se zeptat nevrátil se někdo teď z  Íránu? 

A jaká je tam momentálně situace (protesty ve městech ) .

Letím tam v prosinci tak zjišťuji co a jak.  díky za odpověď 

0 Citovat

Ahoj, vcera jsme z Iranu prileteli po dvou a pul tydnech. situace docela dobra, protesty jsme zaznamenali spis zacatkem a jsou jen vecer. Vetsinou v centru vetsich mest jsou kolem namesti a kruhovych objezdu nastoupeni policajti a military, ale posledni dny jsme je vidali spis sporadicky a vetsinou to pusobilo jako ze tam jen tak stoji/posedavaji. Samozrejme ale situaci nechci uplne zlehcovat, nekolik mistnich nam reklo ze, tusim, od 22.9 dostali povoleni strilet a ze pouzivaji sanitky jako cover up kam strkaji "nevhodne" osoby, atd.

Nicmene co je asi nejvetsim problemem (alespon pri nezavislem cestovani), tak vlada vypina mobilni internet (v nasem pripade prakticky kazdy den po 15.-16.hod uz se neslo nikdy na datech pripojit).

Kazdopadne co bych doporucila pri ceste zpatky, pokud ma nekdo jen carry-on a udela si online check-in, tak to bohuzel nestaci a nepusti vas imigracni (nam se tak neplanovane pobyt prodlouzil, kdyz nam diky tomu uletelo letadlo) - takze v kazdem pripade na check-in prepazku a mit boarding pass vytisteny.

Pokud ma nekdo nejake konkretnejsi dotazy, klidne se ptejte :)

3 Citovat

Já bych hlavně doporučil od 16h nic nefotit. Kamarád vyfotil jeden barák, dole mezi dalšími lidmi stali dva v maskáčích a najednou jsme byli zatčeni. Okolo třicet fizlů a než vás převezou na výslech někam, kde to má smysl (někdo tam umí anglicky), tak jen hledají v telefonu a vy sedíte na zemi, sledujete jejich hlavně a máte čas přemýšlet :-). Na druhou stranu byli celkem korektní - žádné nadměrné násilí a dostal jsem studenou vodu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Citovat

Nadstandard. V postsovětské  Střední Asii je to bez vody :-) 

 

2 Citovat

Zdravím. V lednu se chystám studijně na měsíc do Íránu. Většinu času tak sice strávím v Teheránu, ale jeden z volných víkendů bych chtěl využít alespoň k návštěvě Isfahánu. Jaké máte zkušenosti s autobusovou dopravou v Íránu? Využíval někdy někdo online rezervační systémy viz. 1stQuest a tak podobně, popř. něco jiného, nebo se vyplatí to prostě nechat až na nádraží? Díky moc za odpovědi.

0 Citovat

Ahoj Lukáši, za mě autobusová doprava v Íránu absolutně top, poměr cena/výkon neuvěřitelný. Vždy jsem se těšil na moderní, čisté autobusy s luxusními sedačkami a dostatkem místa na nohy. Většinou v ceně bylo i malé občerstvení. Jízdenky jsem většinou kupoval 1-2 dny předem ve městě u nějaké cestovky, ale párkrát i rovnou na nádraží. Tam se může sice stát, že již nebude místo, ale žádný strach, společností je více a určitě v dohledné době pojede další VIP bus.


159.jpg
161.jpg

2 Citovat

Ahoj chci se zeptat jestli imigrační k

0