Pomalu se nám začíná enormě rozjíždět nová vlákna (témata) ve fóru. Je to určitě dobře, jen si říkám, zda není na čase trochu začít přemýšlet nad ucelenější strukturou. Jak vůbec fungujete na fóru? je to pro vás forma chatu na aktuální téma nebo studna informací, které musíte zdlouhavě dolovat? .

Fórum - nechat v chaosu nebo..?

Založil ve fóru Cestujlevne.com

I kdyz jsem avizoval ,ze mozna jsem uz jednou nohou pryc odsud ,tak par postrehu z tech reakci zde :

tbu -samozrejme ze se forum musi moderovat ....     az tak samozrejme to pro nektere  rozhodne neni 

Premiumletenkar - vulgarita poprve  ban na tyden.... doufam, ze se tim budes ridit i u sebe za toho debila

jarda -nerad bych videl  odliv lidi ...eremi,niemandos, Proky,Libor_S,Leos Literak ,Lukas Horak... 

jiste zkuseni cestovatele ,kteri radi poradi a pomohou ,Proky i Lukas Horak se do soucasne  diskuze nezapojuji, nejspis ji ani nectou ,protoze nemaji tu potrebu ,jak bych tak rekl zviditelnovat sve ego ,dokazovat svou chytrost, ti ostatni uz tohle cti mene ,ale o to nejde ,jde o to ,ze se to muze dostat tam kam se dostalo  AL

skupinka jiste zcestovalych lidi ,treba i lidi chytrych ,ovsem lidi ,kteri potrebuji mit vzdy pravdu a tak nejak vytvareji uzavrenou spolecnost ,kastu do ktere nikoho mezi sebe nechteji pustit a to je podle meho spatny smer  

Par lidi co sice nemaji ty zkusenosti , tech vyse uvedenych,ale prinosem jsou, to uz prave pro tenhle smer vzdalo 

0 Citovat

Pokud chcete dávat bany, musíte nejdříve vymyslet jasná pravidla. 

Hlasování nad komentáři (+1 pro příjemce, -1 pro hlasujícího i příjemce) může dávat lidem zpětnou vazbu. Přikládám fotku.

Nicméně opravdovým trollům je to fuk. Do hlavy jim nevidíte. Na Abíčku svého času řádil JXP a později jsme zjistili proč - umíral na rakovinu. Takže troll může kolem sebe kopat a přitom třeba hledá pomoc.

 


screenshot-20210214-182931-chrome.jpg

0 Citovat

Upřímně to pleveleni diskuzi a vyjadřování se úplně ke všemu a i psát věci mimo téma  je fakt někdy otravný. Já se přikláním k tomu mít možnost u někoho vypnout příspěvky (a reakce lidí na ně) třeba na 30 dní a nebo i napořád. Kdo by chtěl jejich příspěvky číst, tak by četl,  kdo ne, tak by se mu neukazovaly. 

Říkal jsem si, ze omezení počtu slov by taky šlo, nicméně to by pak bylo od některých uživatelů třeba 5 příspěvků za sebou, protože by měli tu potřebu se k tomu vyjádřit. 

0 Citovat

eremi napsal(a):

MIGUELAS není Ahmad Masúd, Ahmad je inteligentní člověk, byť svérázný. Tohle je, jak se nyní projevil, závistivý děda, který není schopen ani pochopit, že téma, do kterého tramin dával fotku je tu pro odlehčení a jen tydýt jeho typu v tom může vidět něco jiného, jako se tady snaží naznačit. O těch dalších žvástech zcela mimo pořád dokola ani nemluvím.

Jinak souhlas s tím, že nějaký aktivní zásah tu už třeba je, ať už moderace, možnost blokovat si pro sebe zobrazování příspěvků konkrétního uživatele či jiné omezení. A to, že někteří lidé výrazně omezili frekvenci návštěvy stránek je taky vidět.

 

Ne, nejsem Miguelas. Žiji v Karlovarském kraji, na Zanzibaru jsem nikdy nebyl. Miguelase bych tu klidně nechal, spousta lidí třeba nezvládá sloh, čárky v souvětí atd. 

 

0 Citovat

Jednoznačně moderovat. Ani nevidím důvod v tom, aby to musel dělat někdo z týmu CL. Dejte moderátora dobrovolníkům typu Libor_S, eremi, cali, tonic atd a hlavně promazávat offtopic, ať to fórum k něčemu je. Momentálně je k ničemu, protože na pár cenných informací připadá miliarda hovadin a chudák ten, co tu bude něco hledat. 

Je spousta fór, kde mají moderování fakt vychytaný a dělají to dobrovolníci za nic. 

0 Citovat

Ridder napsal(a): na pár cenných informací připadá miliarda hovadin a chudák ten, co tu bude něco hledat. 

Stačilo by funkční vyhledávání ve fóru, které i po pěti letech stojí za pendrek. 

0 Citovat

mikir napsal(a):

jiste zkuseni cestovatele ,kteri radi poradi a pomohou ,Proky i Lukas Horak se do soucasne  diskuze nezapojuji, nejspis ji ani nectou ,protoze nemaji tu potrebu ,jak bych tak rekl zviditelnovat sve ego ,dokazovat svou chytrost, ti ostatni uz tohle cti mene ,ale o to nejde ,jde o to ,ze se to muze dostat tam kam se dostalo  AL

Čtu a nečtu. :) Dokončujeme stavbu domu, takže jsem ve fázi stěhování a dokončovacích prací. Pár témat jsem sledoval, jenže pak jsem se tu dva tři dny nedostal a najednou v tématu (např. Zpřísňování...) přibylo 150 příspěvků a už jsem to nedohnal. A samozřejmě je otázkou, kolik z těch 150 příspěvků bylo k tématu. Jenže tak jako tak se tím člověk musí prokousat, pokud nechce vynechat nějaké informace. A taky mi kvůli tomu "utekla" návštěva některých zdejších stabilních členů u nás v Ostravě. Kdybych to věděl, nachystal bych nějaké montérky navíc. :D

Ad moderování fóra - tohle je skutečně skoro na full time job. Je to nutné, ale v potřebném rozsahu nerealizovatelné. Myslím, že to bude chtít samomoderaci – mně se třeba líbí systém hodnocení příspěvků/profilů uživatelů. Na některých fórech funguje, že příspěvky, které dostanou určitý počet záporných hodnocení, se minimalizují a zobrazí se pouze po rozkliknutí. Pomáhá to taky novým návštěvníkům fóra, kteří podle hodnocení u profilu ihned poznají, jestli jim odpovídá troll nebo někdo, jehož odpovědi jsou často kladně hodnoceny. A co si budeme povídat, řada lidí je soutěživých, tak se budou snažit, aby měli co nejlepší "skóre popularity". Samozřejmě některým to bude fuk, ale žádný systém není dokonalý. Tak jako tak, fórum by se vlastně moderovalo samo prostřednictvím svých uživatelů. Za mě asi nejefektivnější možnost.

0 Citovat

Taky se přikláním k hodnocení příspěvků ostatními uživateli. Jen to asi neodfiltruje ty fiktivní loginy.

0 Citovat

Ridder napsal(a):

Dejte moderátora dobrovolníkům typu Libor_S...

Díky za důvěru, ale já bych neměl čas. V posledních dnech jsem tu byl často, ale v předchozích měsících třeba jen krátce přes den a pak jsem běžně dočetl desítky příspěvků v některých vláknech až večer. Na rozdíl od loňského jara a léta, kdy jsem už nebyl na cestách a ještě jsem nepracoval, už pracuju (i když zatím na zkrácený úvazek) a tolik času jako ti, kteří, předpokládám, také pracují, a přesto jsou tu jsou od rána do večera (nebo to tak aspoň vypadá), si neudělám.

Je fakt, že tehdy na hedvábné stezce mě napadlo, že kdyby mi byla daná možnost rychle mazat trolly, časem by je to přestalo bavit a mohl bych to fórum zachránit. Pochybuju ale, že by mi takové oprávnění dali, když sami byli proti mazání. Jak napsal správně Leoš Literák, u Mikira je to trochu jiné než běžné záměrné trollování. Tím spíš pak platí to, co psali další, že kvalitní moderace by byl full time job. Ostatně s moderováním diskuzí mají problémy i zpravodajské weby viz tato zpráva z 1. 5. 2020: "Server Aktuálně.cz zrušil čtenářské diskuze. Šéfredaktor Josef Pazderka to vysvětlil rostoucí agresivitou části diskutérů, kteří zabíjeli smysluplnou debatu, a úsporou za editory diskusí. Média v době epidemie čelí výpadku inzerce."

Takže souhlasím s Prokym, že moderace fóra není v potřebném rozsahu realizovatelná. Samomoderace a skóre popularity, to by asi u někoho mohlo fungovat, ale problém tu máme v podstatě jen s Mikirem, který ale o sobě prohlašoval, že je splachovací (i když hrozba banu už ho rozhodila). Tj. i kdyby měl skóre -1 milion, stejně tu bude své kecy cpát horem dolem.

@mikir: Ten tvůj poslední příspěvek jen ukazuje, že jsi stále nepochopil, o co nám jde. To ale není vůbec překvapivé, protože to je ten základní problém, který zapříčinil tyto diskuze a případně nadávky.

0 Citovat

To hodnocení příspěvků už tu kdysi bylo, ale vydrželo to snad jen měsíc nebo ani to ne. Vůbec netuším, proč bylo zrušeno. Taky si myslím, že by mohlo fungovat správným směrem, alespoň částečně.

0 Citovat

+1

0 Citovat

mirjur napsal(a):

To hodnocení příspěvků už tu kdysi bylo, ale vydrželo to snad jen měsíc nebo ani to ne. Vůbec netuším, proč bylo zrušeno. Taky si myslím, že by mohlo fungovat správným směrem, alespoň částečně.

Hodnocení příspěvků, o kterém se diskutuje výše je poněkud sofistikovanější a smysluplnější, než to, co bylo tady v podobě srdíček ("lajků"), pokud myslíš toto. To bylo naprosto k ničemu a problém by to nijak neřešilo, protože skoro každému (tím spíše trollům) je úplně jedno, kolik srdíček u příspěvku má, pokud to nemá nějaký další reálný efekt.

0 Citovat

Moderování nemůže být postaveno na jednom člověku. Na StackOverflow komunita pořádá volby, kam se mohou přihlásit zájemci a čtenáři mezi nimi volí X pozic. Moderátoři mají vlastní chat (lze externě), kde diskutují nejasné případy, aby vystupovali jednotně.

Já si teď stavím webík pro oblast bezpečnosti na silnicích a mám tam mix. Jsou tam úrovně členství (zelenáč až guru) a pro přestup výše musíte splnit pár podmínek. Třeba v počtu komentářů, ale zároveň musí mít pozitivní skóre. Takže mizerně hodnocený troll má smůlu a zůstane zelenáčem.

0 Citovat

floodland napsal(a):

Jenže Mikir není troll a navíc mám pocit, že je mu jedno, jak ho kdo hodnotí.

Přesně tak. V jeho věku bude asi většině lidí fuk co si o nich kdo myslí. 

0 Citovat

Myslím, že mu to není fuk. Naopak, čím více se mu oponuje, tím víc mu to dává motivaci k další "tvorbě"

0 Citovat

S tbu souhlas, ale bohužel neplatí opačný přístup, že by bez oponování příspěvky omezoval (jako třeba Alena Svobodová).

Miguelas je člověk podobného věku jako Mikir a jemu to fuk není, jak se vyjádřil a s ohledem na to i později zachoval.

0 Citovat

floodland napsal(a):

Jenže Mikir není troll a navíc mám pocit, že je mu jedno, jak ho kdo hodnotí.

Ale ono přece nejde o to vyjádřit někomu, co si o něm kdo myslí. Jde o to, že když bude mít někdo příliš negativní hodnocení, můžou se jeho příspěvky ve výchozím zobrazení zobrazovat minimalizované/skryté. Tzn., že si je přečte jen ten, kdo bude mít zájem si je rozkliknout. Negativním hodnocením nechci nikomu naznačit, že je trouba. Ale dosáhnu tím to, že mě ty příspěvky nebudou obtěžovat, protože se mi nebudou zobrazovat. Mělo by nám jít o uživatelský komfort, ne o to, abychom někomu ukázali, že je debil.

0 Citovat

1) moderování je fulltime job. Na pár fór chodím a tam, kde to opravdu kvalitně moderují (přesouvání do odpovídajících témat, peskování za zbytečnou citaci, napomínání za porušení pravidel), sami moderátoři uznávají, že je to celodenní práce.

2) za mě zde úplně stačí funkce na ignore člena, jeho příspěvek se mi objeví, jen když ignore zruším. Nebo, což mi vyhovuje více, hodnocení příspěvků na +/-. Pokud chci, dám plus. Pokud nechci, nehodnotím. Pokud chci, mohu dát i minus. Při určitém počtu minus daný příspěvek všem zešedne. Na první pohled tedy vidím, že je to vyminusováno a mohu rovnou přeskočit. Věřím, že určití členové budou dostávat minuska automaticky.

3) moc ale nevěřím, že k přepracování fóra dojde. Už minule to byl několikaměsíční projekt a to CL mělo slušný příjem. Nyní je financování silně omezeno a nikdo to tu nepřekope zadarmo.

0 Citovat

Ale myslím, že problém je tu hlavně s jedním, resp. dvěma členy. Dá se jim poslat výstraha, pak dočasný ban na několik dní a kdo ani tohle nepochopí, tak trvalý zákaz nicku.

A to je práce na několik minut denně. Ano, není to ideální řešení, ale na jednoho až dva dementy je to dostatečné.

 

0 Citovat

A jak tu chceš udělat zákaz "nicku", když jich tu může být několik stejných najednou?

0 Citovat

tbu napsal(a):

Ano, není to ideální řešení, ale na jednoho až dva dementy je to dostatečné.



A ti dementi jsou kdo? Kdo je určí, ty? Nebo budeme hlasovat?
Co je horší? Osoba, která zabere jedním svým příspěvkem celou stránku, nebo osoba, která pod svými třemi nicky udělá totéž, když se jeden její nick baví s druhým a do toho přizvukuje třetí?

Edit: pravidla tohoto fóra jsou mimochodem jasně zveřejněna kde?

0 Citovat

Myslím, že všichni víme, s kým jsou tu už roky problémy. 

Bojím se, že když budeme hledat sofistikované řešení, stejně se nenajde nikdo, kdo by to naprogramoval, resp. se věnoval moderování full-time. Proto udělejme alespoň něco, co tolik nebolí.

Ano, pravidla fóra tu nejsou, ale snad by neměl být problém je sepsat nebo použít šablonu.

0 Citovat

Můžeš, prosím, jmenovat s kým jsou tu roky problémy? 

0 Citovat

Petr76 napsal(a):

Stačilo by funkční vyhledávání ve fóru, které i po pěti letech stojí za pendrek. 

Jednoznacne treba spravit toto a nie tu riesit nepodstatne bany, moderatorov a ine kraviny

0 Citovat

V první řadě vyřešit systém nicků, aby nikdo nemohl mít stejný.

Pak vyřešit citace.

A na konec možnost skrytí příspěvků a možná i citací od některých nicků.

Zbytek už vyžaduje trochu aktivnější adminy - mazání / zamykání offtopic témat; mazání offtopic příspěvků a vulgarit, přesuny do správného tématu, slučování a rozdělování témat, případně banování uživatelů. Plus vytvoření nějakého kodexu, podle kterého se to bude dělat. Kde by mohl být i zákaz duplicitních účtů a lá Naděžda.

0