Chtěl jsem se optat, jestli už se někdo z vás stal obětí skimmingu, jak jste postupovali, tj. podání trestního oznámení na PČR, reklamace v bance apod. S jakým výsledkem byla věc (ne)vyřešena. Mně se to bohužel nevyhlo, při výběrech z bankomatů v Argentině byl zřejmě některý z nich vybaven skimmovacím zařízením, a tak mi včera na Jamajce vyluxovali 2x6000 Kč  .

Skimming platební karty

Založil ve fóru Co se nevešlo

Je z tohoto pohledu bezpečný bankomat na letišti v Bangkoku? Přeci jen budu po příletu asi potřebovat pár drobných na cestu do centra...

0 Citovat

V Bangkoku na letišti bude určitě přes deset bankomatů, ne-li desítky, takže to Ti asi fakt nikdo neřekne. Takže buď vybereš nebo si vezmeš pár dolarů/euro a vyměníš. Je tam pobočka SuperRich 1965 (dole u vlaků do centra) a ti mají nejlepší kurzy co jsem v Thajsku viděl, takže bych tam klidně vyměnil na celej pobyt.

0 Citovat

Tak to je nářez, hlavně, že systém funguje very well as long as properties keep their word! To je jako někde z Rychlých šípů:) Bohužel ale je to spíš k pláči teda.

0 Citovat

Expedia to ma trosku inak vyriesene pri platbe dopredu s moznoustou free cancellation. Hotelu poslu virtualne cislo karty (pod menom Expedia), z ktorej si potom hotel strhne pozadovnau ciastku pri ubytovani. Takze hotel nema moznost zistit cislo karty zakaznika a stale sa da v pripade potreby ubytko zrusit s full refund priamo od Expedie.

0 Citovat

Ale trochu nechapem preco sa reklamacia riesi uz 5 mesiacov, ked sama banka informovala klienta, ze maju podozrenie na zneuzitie karty... myslel som ze v týchto pripadoch banky peniaze bez problemov vracaju

0 Citovat

Protože je tu podobně poškozených více, byla by zajímavá anketa, jaká banka, jaká karta, výše škody a za jak dlouho bylo vyřízeno. Možná by se ukázalo, že ty levné účty u no name bank zase až takové terno nejsou. Nebo třeba jo smiley

0 Citovat

jak jsem psal výše osobně všude používám hotovost a kartu beru jen jako zálohu......ale,docela mě "šokuje" těch případů zneužití tedy - dle této diskuze je to snad "50/50" že ji někdo někde okopčí ..

0 Citovat

zase tak tragicky bych to neviděl, ale je toho celkem dost

0 Citovat

Cestuji s kartami od roku 1995, vybírám a platím i na neobvyklých místech mnoha kontinentů. Používám karty opravdu hodně a ani jednou za ty roky jsem neměl problém tohoto typu. 2x mi nějakou kartu preventivně měnili kvůli nějakému velkému úniku dat u obchodníka, ale ke zneužití karty nedošlo. Není všechno tak černé, sem píšou lidi, co měli problém.

0 Citovat

No tak hlavně původní dotaz zněl na popis zkušeností se zneužitím karty, tak se nemůžeme divit, že sem lidi píšou zkušenosti se zneužitím karty smiley. Nic to ale nevypovídá o tom, jak častý jev to je, nemáme referenční hodnotu popisu událostí, kdy se nic nestalo.
Navíc, co se týče bezpečnosti těchto plateb, daleko důležitější je podle mě to, že všichni přispěvatelé potvrzují celkem bezproblémové průběhy následných reklamací.

Malá statistika za mne - intenzivně cestuju pracovně i soukromě cca. 8 let, za tu dobu jedno zneužití karty, jedno fyzické ukradení karty, které také vedlo ke zneužití (viz můj předchozí příspěvek), dvakrát preventivní blokace karty ze strany banky (únik dat z hotelu), několik preventivních telefonátů z banky, která si ověřovala, že právě autorizovanou transakci jsem dělal skutečně já (vždy to tak bylo - typicky, když bance přišla podezřelá geografická lokace platby). Naproti tomu stojí stovky cest, kdy se nic nestalo smiley
Celkově jsem za tu dobu na kartách přišel z důvodu neautorizovaných transakcí přesně o 0,- Kč.

Pro srovnání pro vyznavače plateb v hotovosti: Za stejnou dobu cestování dvě ukradené peněženky přímo na ulici a jedna drobná nepozornost, celkově jsem za tu dobu přišel v hotovosti o ekvivalent cca 6000-7000,- Kč (nepamatuju si přesné kurzy měn).

0 Citovat

To tebe vůbec zajímat nemusí, pohroz bance stížností smiley

0 Citovat

Hehe.. smiley to je pešek. Opravdu musíš počkat, až se peníze stáhnou a poté něco řešit. Taky moc nechápu, že létáme do kosmu, ale tohle prostě nejde.

0 Citovat

Protoze banka je mastodont. Je snad normální, aby bylo rychlejší dojít do jedné banky, vybrat peníze a vložit do jine nez udelat prevod z uctu na ucet?
V technologii problém neni, ale muselo by se chtit. Kreditky umi obsluhovat 24/7, proc ne prevody

0 Citovat

Již autorizované blokace UniCredit opravdu zastavit nemůže a s reklamací transakce je opravdu nutné počkat na zaúčtování. Důvod, proč zaúčtování trvá tak dlouho (několik dní) ale nemůžeš hledat u své banky. Z hlediska tvé banky obchodník, u kterého byla použita karta, prostě požádal v tuto chvíli pouze o blokaci (preautorizaci) dané částky a dokud nepřijde z Visa/Mastercard požadavek na dokončení transakce, nemá tvoje banka jistotu, zda vůbec budou peníze stažené a v jaké konkrétní výši. Není tedy zatím co reklamovat.

Jde o standardní postup, nemusíš se obávat, věřím, že reklamace proběhne bez problémů...

0 Citovat

inak pokial si napr nahlasis v banke pobyt v azii, tam ti scammnu kartu a pouziju ju hned... ako potom funguje reklamacia? dokazujes nejak ze si to nepouzil ty?

0 Citovat

Cca 2x do roka kartu měním z důvodu zneužití. Naposledy před cca měsícem. Po zcela otřesném jednání s ČSOB, kdy dokonce hned od počátku reklamace bylo jasné (přimo mi to sdělili, že by kartu stejně zablokovali), že unikla karetní data přímo z Visy, se reklamace řešila 60 dní. Teď mám AirBank, sami volají pokud něco a hned vracejí. Trochu jsem zjišťovala, jak se to stává a nejčastější je zneužití karet při rezevracích hotelů, kdy prý není problém tak se zabezpečením portálů (booking nebo hotels), ale s příjemcem údajů, tedy konkrétním hotelem.

0 Citovat

to cestovatel89
Stalo se mi totéž s fio bankou, někdo v anglii převedl cca 10000 Kč z mé karty do netflix.com, což je obdoba paypal. Naštěstí jsem navázala kontakt s netflix, aby platbu nepřebrali. Netflix žádal ať fio potvrdí, že účet je můj, ale fio se na to vykašlala a odmítla s nimi komunikovat a platba byla odeslána. Banka také tvrdila, že nemůžou nic dělat a mám podat až reklamaci ale pak mě obvinili z podvodu že jsem nechránila svá data a odmítli mi peníze vrátit. Případ jsem předala finančnímu arbitrovi a ten zahájil řízení a další den se z banky ozvali a peníze vrátili, trvalo to téměř 4 měsíce. Myslím, že mi pmomhlo, že jsem se angažovala

0 Citovat

Reklamace podána 14.2., dnes 17.2. peníze do haléře vráceny na účet, tzn. reklamace vyřízená do 3 dnů smiley
To mě stále utvrzuje v tom, že není lepšího a bezpečnějšího platebního prostředku, než je platební karta.
Díky, Raiffko...

0 Citovat

nedávno jsem někde (asi na FB) zahléhl podobný obrázek rozebraného pípacího terminálu, do kterého byl přidaný další tišťák. S tím neuděláme vůbec nic. Stačí přes to zaplatit a data o kartě se někam uloží. Ani recepiční o tom nemusí vědět, stačí, když to tam přes noc někdo šikovný naimplantuje.

0 Citovat

A stalo sa teda niekomu ze sa mu naburali na kartu a pouzili ju uz pocas tripu? aky je postup potom? bloknem teda hned kartu (tym padom ale ostanem bez zvysnych prostriedkov ktore su na karte... jedine ze mi povolia vyber priamo v banka, ale toto neviem ci funguje u 100% bank??) a az po navrate na SR/CR riesim reklamaciu. Ako ale banka vie, ze karta bola naozaj zneuzita, resp je na mne aby som nejak dokazoval ze platbu som neuskutocnoval ja ale niekto iny?

0 Citovat

Vyřešil bych to nejprve větším výběrem hotovosti z ATM a pak volal kvůli blokaci. Jinak samozřejmě s jednou kartou nejezdit a platí to co píše Lukáš.

0 Citovat

Jazdime dvaja, mame dokopy 3 karty na ktore pred cestou rozdelime financie tak nejak podla uvazenia. Ze by sme prisli o vsetky tri naraz si nemyslim, aj ked stat sa teda moze samozrejme hocico...

Skor mi slo o tu poslednu cast toho dotazu, ako sa riesi reklamacka, pokial napr po vybere z bankomatu v krajine XY potvrdim telefonicky mojej banke ze ano, ja som peniaze realne vyberal, nie je to scamm. A nasledne niekto moju kartu pouzije v rovnakej lokalite, cize tentokrat ja kontaktujem banku ze mi zneuzili kartu. Ze ako sa banka pozera na toto, ci veri klientovi alebo ako to funguje

0 Citovat

Bankomaty mají kamery. To je první možnost. Druhá možnost bude ta, že kartové asociaci (MC/Visa) se ozve více takto postižených, tedy je evidentní, že v dané lokalitě došlo k něčemu nekalému. Ty reklamované transakce budou mít společného jmenovatele.

0 Citovat

Přesně bankomat kamera, online platba ip adresa, jak píše pedro více reklamací, obecně mají kartové společnosti tendenci vždy věřit zákazníkovi, takže nemusíš moc nic dokazovat, pokud se jim nebude zdát něco podezřelé.

0 Citovat

Anketa budiž k dispozici v záhlaví tématu smiley

0