Vzhledem k chystané 3 týdenní cestě po Japonsku si stále více pohrávám s myšlenkou, jak optimálně plánovat itinerář. Používáte či znáte nějaké aplikace, případně jaký postup používáte vy? Má to každý stejně? 1) zjistit must-see místa 2) zjistit netradiční místa 3) udělat průřez vzhledem k vzdálenostem a způsobu dopravy 4) naplánovat cestu Problematiku lze uchopit jak na celodenní návštěvu Říma, tak i měsíční cestu po Asii. Jen tady je právě překážka v kapacitě mozku a množství dat, které člověk musí vstřebat bez sofistikovanějšího řešení. .

Jak plánujete itineráře?

Založil ve fóru Co se nevešlo

22 reakcí

Vzhledem k chystané 3 týdenní cestě po Japonsku si stále více pohrávám s myšlenkou, jak optimálně plánovat itinerář. Používáte či znáte nějaké aplikace, případně jaký postup používáte vy?

Má to každý stejně?
1) zjistit must-see místa
2) zjistit netradiční místa
3) udělat průřez vzhledem k vzdálenostem a způsobu dopravy
4) naplánovat cestu

Problematiku lze uchopit jak na celodenní návštěvu Říma, tak i měsíční cestu po Asii. Jen tady je právě překážka v kapacitě mozku a množství dat, které člověk musí vstřebat bez sofistikovanějšího řešení.

0

Má kapacita mozku na plánování cest je neomezená, protože mě to baví smiley joooo, kdybych si stejně pamatoval jiné věci. Kamarádka pracuje v tripomaticu a furt se mě na to snažila přesvědčit (ale podle mě to prostě nefunguje).

Všeobecně před tím, než koupím nějakou letenku, tak mám alespoň trochu představu, co chci vidět z dané země/ místa a případně možné poodlety někam jinam. Podle toho se rozhoduji, zda letenku koupit nebo ne.

Když koupíme, tak si vezmu ty místa, které musí být, k tomu průvodce, tipy, must see apod. a snažím se to narvat do obvykle strašně vypjatého časového plánu:)

Párkrát jsem nějakou aplikaci zahlédl, ale zatím mě nikdy neoslovila pořádně.

0 Citovat

Mal som raz vylet co trval mesiac na trase Australia, Fiji, Australia, Malajzia, Singapore, Thajsko ... vtedy som sa snazil mat vsetko naplanovane dopredu pred cestou, co sa aj stalo. Trasa my vysla, ale hotely som par krat prebookovaval, nastastie bookujem take co sa daju zadara zrusit par dni pred prichodom (tu upozornim ze hotel sa snazim mat vzdy dopredu zajednany cez net, proste ma nebavi hladat na mieste a stracat tym cas, vyhovuje mi si pozriet na nete recenzie, obrazky, skusenosti inych ludi a na zaklade toho vybrat naj hotel v pomere cena/vykon). Raz som bookoval hotel aj v den ked som sa tam ubytoval smiley.

Casom som sa vsak dopracoval k tomu, ze nie vsetko neplanujem dopredu pred cestou, ale mam len zachytne body. Napr na mojej ceste 2 mesiace po azii som vedel ze mesiac po prilete do BKK musim letiet z KUL na sri lanku (mal som letenku) a potom po 9 dnoch do indie a po dalsich 3 tyzdnoch domov a chcem vidiet to hento a tamto. Trasu mezdi tymi bodmi som vsak uz planoval priebezne (a robil som aj zmeny, napr z kambodze som usiel na koh chang a pod), 2,3 dni dopredu som si googlil co kde a kam, aj bookoval hotely a takto mi to asi najviac vyhovuje. Proste som v BKK, idem na juh, tak booknem hotel na krabi, potom viem ze uz sa blizi odlet z KUL tak sa pohenm dalej a booknem hotel napr v Georgtowne, Cameron Highlands a tak smiley

myslim si ze hlavne v azii nie je absolutne ziaden problem proste priletiet a den dopredu si pozriet kam ist, keddze tam len spomenies ze chces ist tam a tam a nikdy nie je problem ze by ta tam nevedeli dostat, a za prijatelnu cenu. Samozrejme casto krat sa da bookovanim dorpedu usetrit, napr kupit vlak a pod, kedze tie mozu byt proste den dopredu plne.

0 Citovat

No ako zamestnany clovek uz davam vylety typu 5 dni Juzna Amerika, 4 dni NYC a 4 dni Soul smiley
Takze skor sa zafixujem na 1-2 miesta a tam popozeram co je. Uz som pochopil, ze asi radsej vidiet menej a o to intenzivnejsie (hlavne potom ma clovek aj priestor na manevrovanie). Ak idem na vikendovy trip niekam do mesta, tak zvycajne hodim do Googlu napr. "2-day itinerary Berlin" a z viacerych zdrojov si potom poskladam co sa mi paci.
Must-see su pre mna orientacne, kamos mi nadaval, ze som bol v Buenos Aires a nesiel som kuknut Boca Juniors, ale kedze mna futbal nejak moc nebavi a ist tam len pre to, ze to je svatostanok, to nemusim. Ved ani v Barcelone som nebol na Nou Campe smiley

1 Citovat

Před tím, než jedu do vybrané země, tak mám hrubou představu, co bych chtěl navštívit.
Čtu různé cestopisy a dívám se do katalogu cestovek typu Livingstone.

Pak mám klíčová města (body) a poté si plánuji přesuny mezi jednotlivými městy. První verze je více méně nahuštěná, pak dělám další verze, kde plánuji určité rezervy (hlavně před odletem do Evropy radši být dřív v místě, odkud odlétám - klidně den předem, než aby mi uletělo letadlo do Evropy).

Rezervuji si hotely nebo Airbnb a pak si dělám detailní plán. V případě potřeby měním počty dní, zaměřuji se na must-see místa. Na konci mám detailní plán včetně zajištěného ubytování a zajištěné dopravy (vše předem). Plánuji raději méně a pořádně si prohlédnout než to jenom projet.

0 Citovat

Udelam si znacky (barva podle priorit) do google maps a pak to pospojuju nejak logicky do skupin podle dopravy/ceny a pripadne povyhazuji nevyhodne v pomeru cena/vzdalenost/jak moc to chci videt.


PS: doufam, ze z Tokya bude podrobny cestopis, letim az v cervnu, to bude hadam dost cestovatelu uz zpet smiley

0 Citovat

Itinerář: vytvořil jsem si jednotný systém na zadávám všech cest letecky, vlakem, autobusem - uplynulých i následujících cest, abych měl přehled rezervací na jednom místě. Vytvořit systém tady na cestujlevne by to asi lidi nevyužívali kvůli ochraně soukromí a zabere to čas vypisovat detailně.
https://www.jiripetrak.cz/cs/roz...-kolik-26/

0 Citovat

Nechám to na Ai. 😃

1 Citovat

TripIt

0 Citovat

Vsechny dokumenty, jako letenky apod, hodim do slozky Google disku a vytvorim si k tomu vetsinou pomocnou tabulku v Google tabulkach, viz obrazek


vystrizek.png

2 Citovat

Nahážu naprosto všechny body i s popisy do Google Map a pak už řeším na místě, co kterej den stihnu, co vynechám. Jen se držím směru, aby cesta byla efektivní. Ubytování řeším tak do hodiny předtím než se ubytovávám v konkrétní den. 

5 Citovat

Ubytko resim taky vetsinou adhoc, jen i booknu prvni den nebo dva. Ten Island byl trochu specifikum, protoze tam bylo skoro vsechno vyprodany uz mesic predem kdy jsem to zacinal resit a mizelo to den ode dne.

0 Citovat

Když jsem začínal s cestováním na konci min. tisíciletí :-),  bookoval jsem jen první noc. Člověk stárne, lenivý a taky sbírá zkušenosti. V dnešní době, kdy můžeš rezervaci zrušit jednim klikem na mobilu a najít nové během chvilky, nedává smysl nechávat hledání ubytování na poslední chvili. Ono spousta těch lepších je taky v sezoně plná a mně už se nechce dělat kompromisy a spát  kdekoliv a na těch opuštěnějších místech možností ubytování bývá  jen pár. Vždy vybírám ubytování s možností zrušení den, max. 2 před, takže i když se mi někde zalíbí, jednoduše rezervaci zruším a změním plány

5 Citovat

V dražších nebo turisticky exponovaných zemích jednoznačně dopředu a pokud možno s zrušením zdarma.

Na místě obvykle nebookuji. Hledání ubytování na mobilu mi nevyhovuje. Připadám si, jak bych koukal na webové stránky malým okénkem a spíš mi něco podstatného unikne.

2 Citovat

Když někam jedu, tak na týden nebo dva, tak není čas na to obcházet ubytování. Hledám spíš dopředu a šetřím tak čas na místě. Dřív v začátcích internetu jsem obcházel ubytko na místě a ztratil spoustu času jen vybíráním ubytování. 

0 Citovat

Atrakce, pesi trasy ted davam do appky mapy.cz, ubytovani objednavam i rok dopredu. Jsou totiz ubytka tak dlouho dopredu vyprodana, protoze maji co nabidnout- pekne misto, dalsi vyziti v cene (bazen, posilovna, sauna, ping pong atd.), uzasny vyhled…. a zaroven jsou za atraktivni cenu. Jezdime s rodinou a toto od ubytovani ocekavame, pokud to neni prespani nekde u letiste apod.

0 Citovat

No mě plánování zrovna moc nebaví ,ale pokud jedu na tři týdny + ,tak to mám celkem dopodrobna.

Zrovna třeba u Japonska zkouknu tripadvisor ,místa co mě zaujmou a naplánuji kde se nejlépe ubytovat. Tady jsem hodně čerpal i z fóra akčních letenek od uživatele zenny (nevím jestli to píšu úplně dobře) ten měl o této zemi výborný přehled a tipy.

Třeba v tom roce 2019 v Japonsku jsem to naplánoval takto (byla to má druhá cesta):

Přílet Nagoya

Osaka (cíle město a Kyoto)

Kumamoto (cíle Aso ,Sakuradžima ,Hirošima a Icukušima)

Numazu - možná nečekaná základna ,ale kousek u nádraží slušný hotel se snídaní za dobrý peníz - 10 minut vlakem Mishima - přestup na shinkansen (cíle - Mishima Skywalk ,Jokohama ,Tokio ,Odawara ,Fudži )

Narita - transferní noc před odletem 

Základ byl samozřejmě JR pass na dva týdny !

Třeba na metra a vlaky mám podrobně vypsané časy ,přestupy (směry - odkud/kam) a jdu vlastně na jistotu. U složitějších míst záchytné body.

Hotely rezervuji i půlrok předem většinou přes agodu - mám to většinou natvrdo (neřeším "co kdyby").

 
1 Citovat

Já si taky trasy dávám předem do mapy.cz a ubytování objednávám hned poté, co koupím letenky. Nevidím důvod, proč s rezervací ubytování čekat na poslední chvíli, v atraktivních místech časem možností dobrého ubytování za dobrou cenu ubývá. Plánuju dost podrobně předem, protože když už někde jsem, tak chci vědět, co budu druhý den dělat a nechci to vymýšlet na poslední chvíli a tím ztrácet čas na místě, nebo se o tom nějak zdlouhavě dohadovat s ostatními členy rodiny. Změnit plány (cíle výletů, změny počasí a nenadále události apod.) můžeme i tak, ale mám vždycky základ předem vymyšleného a dost podrobného itineráře.

3 Citovat

Jelikož posledních asi 15 let každoročně cestujeme autem po USA, samozřejmě mimo období covidu, tak stejně jako mnozí zde,  plánuji trasu na google mapách. Dbám na to, abychom netrávili v autě přes den moc hodin, maximálně tak 6-7. Podle toho hned po zakoupení letenek volím i ubytování na bookingu. Koukám, co je při cestě zajímavého k vidění a podle toho řeším, jestli v místě dám ubytování na 1 nebo více nocí. Také průběžně sleduji objednané hotely na bookingu, protože se stává velmi často, že najednou se tam objeví mnohem nižší cena, než byla původně a jelikož rezervuji zásadně pouze s možností zrušení rezervace zdarma, tak původní rezervaci zruším a zabukuju nově s lepší cenou.  Také koukám u hotelů a motelů, aby alespoň v každém třetím měli "coin laundry", abychom si mohli vyprat a nemuseli s sebou vláčet zbytečně moc oblečení. Z hotelů dáváme přednost Hampton Inn, La Quinta, Motel 6, Baymont Inn, Travelodge a podobné. 

1 Citovat

Sygic Travel

1 Citovat

Používám starý dobrý Tripadvisor. Na FB si najdu skupinu o dané destinaci, na Tripadvisoru projdu fóra, vybrané tipy si tam ukládám do mapy a vidím, co je reálné stihnout a jak to napojit. Baví mě to vymýšlet, ale úplně podrobně to neřeším

2 Citovat

Většinou jsem si je plánovala zdlouhavě sama, ale nedávno jsem narazila na stránky, kde jsou itineráře pro různé země a dost mi to pomohlo. Jedná se o Travellect.com, doporučuju

0 Citovat

Musíš ten spam cpát do všech vláken? 

1
22 reakcí