Dobrý večer všem cestovatelům, máte někdo informace o bezpečnostní situaci v Erbilu a Suleymaniah? Lze tam letět bez přestupu v Istanbulu? Díky za informace .

Situace-Erbil, Suleymaniah

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

22 reakcí

Dobrý večer všem cestovatelům, máte někdo informace o bezpečnostní situaci v Erbilu a Suleymaniah? Lze tam letět bez přestupu v Istanbulu? Díky za informace

0

CAu, v suleymanii jsem byla pred mesicem, klidek, prijemne misto, nejvetsi hluk delali fanousci pri sledovani fotbalu..... germania tam leta dvakrat do tydne primo z mnichova nebo dusseldorfu. Adela

0 Citovat

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/iraq
http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_s ... other.html
Nebojíš se letět do Kurdistánu, kam se jezdit příliš nedoporučuje a moc lidí tam nejezdí, ale bojíš se přestupovat v Istanbulu, kde jen na hlavním letišti přestupuje přes 5 milionů lidí měsíčně? Zadej si to třeba do azairu nebo skyscanneru a uvidíš, přes jaká jiná letiště se dá letět.

0 Citovat

https://en.wikipedia.org/wiki/Erbil_Int ... stinations
https://en.wikipedia.org/wiki/Sulaimani ... stinations

0 Citovat

Čistě náhodou, nemá tu někdo osobní zkušenost z hraničního přechodu Turecko/Irácký Kurdistán? 

0 Citovat

Budu mít v říjnu a jen v opačném směru.

 

0 Citovat

Tak to budu mít asi zkušenost dříve - druhá polovina září 😃

0 Citovat

Dej vědět prosím, uvažuju že bych jel koncem září. 

0 Citovat

mam z marca 2011 :D to ti asi velmi nepomoze :)

0 Citovat

cizy napsal(a):

mam z marca 2011 :D to ti asi velmi nepomoze :)

to už úplně aktuální info není, ale přesto díky, pročtu si tvůj cestopis :)

0 Citovat

Jan Vidim napsal(a):

Dej vědět prosím, uvažuju že bych jel koncem září. 

Pokud se tam vydáme, tak dám vědět.

Zatím zjišťujeme všeobecné info, na jednom blogu jsem se dočetl, že očkovaní nemusí podstupovat při příjezdu do země PCR test, ale místní průvodce mi zase tvrdí, že ho musí podstupovat i očkovaní. Pak se také musí podstoupit PCR test při odjezdu ze země, u toho jsem už ani info jestli je výjimka pro očkované nenašel. 

0 Citovat

Příští sobotu odlétáme na trip po Tureckém a Iráckém Kurdistánu, tak sem po návratu hodím nějaké info :)

0 Citovat

Určitě pak napište, zejména ohledně covid-restrikcí a administrace věcí kolem. Já letím až za měsíc, teď je tam na mě pořád hodně horko.

 

 

0 Citovat

Btw. povšiml jsem si rozporu ohledně malárie. Mnoho reportů opisuje stejné věty o výskytu malárie v oblastech Irbíl, Dohůk a Sulejmania prakticky doslovně, zatímco např. zde:

http://www.emro.who.int/iraq-pre...lenge.html

je 10 let stará info o praktickém vymýcení nemoci v IRQ. Nedělám si iluze o statistikách v této části světa, pravda bude asi někde mezi. A tak doufám, že za těch pár dní moc komárů nepotkám. Navíc je zvláštní, že by respektovali hranice a do Turecka nebo Sýrie si nezalítli na výlet. A tam, pokud vím, nikdo z běžných turistů antimalarika nedlabe. 

Poslední zajímavá informace je o iráckých vízech do arabské části země - od března 2021 mají být udělována v Bagdádu na letišti a první baťůžkáři se již objevují. Třeba se časem stanou dostupné i dlouhodobě nedostupné špeky jako Sammara, Babylon a další, kam se od dob pádu Husajna pořádně nedá dostat. 

 

 

0 Citovat

Ohledně malárie jsem také na nějaké info koukal, shodou okolností jsem byl teď i v centru cestovní medicíny a tam mi říkali, že by tam riziko malárie mělo být minimální, takže také doufám, že se nám těch pár dní komáři budou vyhýbat. Každopádně také souhlasím s tím, že komáři těžko budou respektovat hranice a z oblasti Turecka jsem se o nějakých větších problémech nedočetl. 

0 Citovat

No a právě mi PC zrušily první segment na SAW. Efekt z úspory nákladů se začíná vytrácet, grr... :-(

 

0 Citovat

V Irbílu to docela žije....

https://www.rt.com/news/534600-i...coalition/

0 Citovat

Autobus Diyarbakır - Erbil 250 TRY, odjezd 19:00, příjezd 5:00.

Na hranicích zhruba 1:15, vízum 75 USD potřeba zaplatit v IQD (směnili nám přímo na hranici za USD). Na průjezd stačilo potvrzení očkování (PCR test nutný nebyl).

Zatím máme za sebou první den a není se momentálně určitě čeho bát. 

0 Citovat

To se posr*ali 75 dolacu za vízum 

0 Citovat

Tato informace je stará zhruba již od dubna 🙂

0 Citovat

Cesta zpět (irácký Kurdistan - Turecko). Na hraničním přechodu fronty pro autobusy nějakých 6-8h. Zvolili jsme tedy cestu Vanem přes hranice a za hranicemi předem domluvený taxi, vše nám usmlouval průvodce z Iráckého Kurdistánu - cena 120 USD. Cesta přes hranici, kde jsme jeli s lidmi, co nás ve všech frontách protlačili na cca 3h, větší bordel jsem upřímně ještě asi neviděl, nebýt lidí, díky kterým jsme všechny fronty předbíhali, tak na hraničním přechodu stojíme ještě na Vánoce. Jinak stačilo potvrzení o dokončeném očkování, PCR test nutný nebyl.

Kdyby měl někdo nějaké otázky, tak jsem k dispozici, buď zde nebo PM. 

0 Citovat

Gaziantep - Erbil  za 250 try cesta cca 12.5 hod na hranících cca 2 hoďky zdržení kontrolování covid passů a víza za 75$ 

0 Citovat

Cesta zpět (Erbil - Gaziantep) trvala přibližně 20h s kontrolou (takže 8 hodinová kontrola přibližně). Turecká strana kontrolovala Covid jen letmě. 

0
22 reakcí