Andalusie - kdy navštívit?
Dobrý den, prosím o tip, kdy navštívit tuto oblast. Zajímá mne městská turistika. Nechci moknout a ani se péct. Děkuji.
Ahoj, já byl loni v Malaze začátkem října, teploty okolo 30 stupňů, doporučuju trek na Mulhacen, Granadu a Gibraltar. Hlavně spíš středomořské pobřeží, v říjnu je u Atlantiku studenější voda.
Ja som bol v Andaluzii v 7/15 a peklo 37% v tieni. Pokual vyslovene chces cestovat co doporucujem Granada Sevilla Cordoba a vobec cely juh je nadherny tak lepsie je skor. Na kupanie zas idealny ten cervenec
Klidně můžeš říjen/listopad ... Březen/květen ....
Jako já tam byl na pár dní v prosinci a ve Valencii, kde jsem bydlel, bylo asi o 5 stupňů míň, ale bylo to na poznávací výlet akorát. Nějákých 15-18 stupňu.
Takže prakticky celoročně. V lednu jsme se opalovali na pláži pod Valencií. Španělsko je celkově přenádherné
Doporučuji jaro, když všechno kvete (včetně prostředních pásů dálnic). Nejlepší čas. Jen na koupání to není úplně ideální. Moře může mít i pod 20. Červenec, srpen nedoporučuji. Ohromné vedro. Kolem Sevilly běžně 35 a více.
Ahoj, my byli minulý rok na začátku srpna v Rincón de la Victoria, Malaga je od tam vzdálená 15 km,moře bylo strašně studený, nedalo se tam pořádně ani koupat, studený proud od Gibraltaru...teplota vzduchu byla ale tak 35°C..jinak Malaga krásný město ![]()
My sme boli pred troma rokmi v strede oktobra. V Malage chladnejsie, 20-25°C, Cordoba a Granada hicek okolo 30, v noci to ale oproti Malage klesalo vyraznejsie, resp na rovnaku teplotu 13-17°. V Malage bola studena voda, 20 km juznejsie v Benalmadene o 5° teplejsie a uplna pohoda.
Zdravím, trochu jiné téma, ale týká se Andalusie.
Příští týden letíme do Malagy, bydlet budeme v Seville celých 5 dnů. Auto půjčené.
Chystáme se navštívit Cádiz, Huelva, Jerez de la Frontera, Cordoba a samozřejmě Sevillu.
Teď otázka, jestli nechat 2 dny na Sevillu a v jednom dni udělat Jerez a Cádiz, nebo každé město 1 den. Muzea navštěvovat nebudeme.
Loni jsem udělali od Malagy po Gibraltar, takže nás čeká zbytek.
Samozřejmě budu rád za další tipy, nejlépe po cestě. Např. nějaké ty Pueblos Blancos apod.
Podobně jsem to měl vloni v prosinci, Jerez + Cádiz v jednom dni. Cádiz mě moc nezaujal, ten jsem jen tak proběhl po nábřeží a přilehlém historickém jádru, ale Jeréz byl fajn a litoval jsem, že nemůžu zůstat déle - cvrkot ve městě, hospůdky, vinařství... i proto si dávám letos na Jerez 3 noci, abych si to víc užil. :-)
Co dál doporučit? Určitě Vejer de la Frontera, ideálně také s přespáním, na koupání třeba pláž Bolonia, duny Valdevaqueros, Tarifa s rozhraním Atlantiku a Středozemí, za návštěvu stojí i Arcos de la Frontera, nevynechat Zahara de la Sierra a Setenil de las Bodegas, to jsou must see, a v Rondě jste asi byli.
Samotná krajina mezi Arcos, Zaharou a Setenilem je úžasná, tam jsem zastavoval a fotil snad na každém půlkilometru...
Nechci vám do toho kecat, určitě máte své dobré důvody, ale nebylo by lepší spát na různých místech (Cordoba, Sevilla, a třeba ten Jerez), než vyjíždět z jednoho a vracet se? Ušetříte čas i peníze podle mě.
@mirjur: bohužel už zaplacené ubytování v Seville. @pokus : tu část Andalusie už máme hotovou.
Huelvu úplně vynech. Ve městě není vůbec nic zajímavého. Zajímavé je jen okolí, Palos de la Frontera s replikami lodí 1. Kolumbovi výpravy, El Rocio (totální bizár, město jak z Mexika 19. století včetně místních na jezdících na koních) a obecně celý národní park Doñana. Na to ale absolutně nemáš čas. Vracet se totiž vždy musíš stejnou cestou přes Sevillu a není to vůbec blízko.
Cordoba je určitě na celý den, obzvlášť pokud chceš jít někam na Flamenco (ale to se dá jít i v Seville). Po cestě z Cordoby do Sevilly doporučuji hrad Castillo de Almodovar, natáčelo se tam i několik scén z Game of Thrones. Sevilla, jen ten královský palác je na několik hodin.
Cádiz za mě zase tam zajímavý nebyl, půl dne stačí bohatě. Jerez záleží, jestli tě zajímá Sherry nebo ne. Pokud ano, tak jen tam exkurzích a degustacích se tam dá strávit několik dní. Každopádně o památkách Jerez moc není.
Kdyžtak Sherry se dá pořešit i v El Puerto de Santa Maria (jedno ze tří měst kde se Sherry může dělat), což je blíže Cádizu. Sídlí tam mimo jiné i největší výrobce El Toro.
Super je to pobřeží mezi Cadizem a Tarifou (Costa de la Luz). Za mě jedno z nejkrásnějších pobřeží celého Španělska.
Super, ale stejně asi raději 2 dny Sevilla? Na degustace čas nebude, ale nějakou lahvinku koupím. Jde mi hlavně o to, že když pojedu ze Sevilly nějakým směrem, tak ať cestou něco navštívím.
Určitě na 2 dny, respektive jeden den určitě celý a druhý můžeš ještě odpoledne dát vykopávky Italica. Je to kousek za městem a vstup pro EU občany zdarma.
Jen ten Alcazar, když chceš v klidu celý projít včetně zahrad, tak je minimálně na 3 hodiny. Doporučuji koupit lístky online předem, na místě už jsou pak většinou vyprodané. Katedrálu máš tak na hodinu. Pak Plaza de Espaňa, Metropol Parasol (nahoru jsme nešli, za ty prachy mi to připadalo jako tourist trap a podle mě z katedrály je lepší výhled).
Dík, a našel jsem i nějaké kombi online lístky na Alcazar i katedrálu. Ale netuším, jak je to s časy nástupu. Jestli to musí být přesně, nebo je tam nějaká rezerva.
Od matej15 výše dobrý itinerář...který by chtěl nevracet se vždy do Sevilly. Je to však i o tom jak uvedená města poznat - buď jen projít, nebo si je užít. Např. Jerez pro procházku městem vlastně nic moc, možná zbytečný, ale tour po sklípkách, nebo alespoň návštěva jednoho z nich a následné vystřízlivění na představení Andaluzské královské školy jezdeckého umění ho vystřelí na topovku.
Byl jsem tam vícekrát - cíle si vyber dle preferencí z fotek v několika galeriích na Zoneramě - po rozkliknutí fotky bývají popisky s místem pořízení a občas i nějakou praktickou informací.
https://eu.zonerama.com/beliw/Album/12996697
https://eu.zonerama.com/beliw/Album/12969432
https://eu.zonerama.com/beliw/Album/5141942
https://eu.zonerama.com/beliw/Album/5142100
https://eu.zonerama.com/beliw/Album/4177363
Pokud bych letěl Do a Z Malagy s úmyslem být v Seville ..vybral bych z mnou navštívených cestou na ose Olvera, Ronda, Setenil, Osuna - ovšem třeba zrovna Ronda může být klidně na celý den. Caminito Del Rey je i přes degradaci na masovku stále zážitek. Trochu bokem jsou výborný Arcos, Zahara, Grazalema. Mezi Sevillou a Cordobou Carmona a Medina Azahara, západně od Sevilly zajímavé Minas Rio Tinto (bez návštěvy dolů nemá význam), městečka v Sierra Aracena. Třeba kombinace El Rocio+kolumbovy lodě v Palos dlF+Moguer s možností stavit se v parku Doňana mi přijde lepší než kombo Cadiz+Jerez čímž neříkám, že to kombo je špatný. Ovšem výběr může být ovlivněn mojí preferencí.
Myslím Sevilla 2 dny resp 1,5 dne a Cordoba 1, s trochou snahy i s Medinou Azahara. Rada - nesnaž se urvat všechno při jednom výletu, užij si to a leť tam vícekrát a...občas stále ještě v některých barech především v Seville ctí andaluzský zvyk k drinkům servírovat tapas v ceně.
Tapas zdarma k drinkům se stále v hojné míře drží i v Granadě. Dost jsme tím ušetřili na jídle. :)
Btw. pokud by někdo chtěl podrobný itinerář v excelu na Malagu-Granadu-Cordobu-Benalmadenu-Mijas-Malagu, můžu poslat. S tím, že Malaga je tam jen jako místo odletu a příletu, už jsme ji v minulosti navštívili, tak nebylo třeba se tam déle zdržovat.
Budu rád za každý itinerář od kohokoliv (inspirace), dík. Jinak Malagu, Granadu ,Mijas, Ronda, Setenil i Ronda i Caminito Del Rey máme už za sebou...
tramin: Byli jsme v Seville týden zač. března 24, v místě jsme cestovali jen místními autobusy. Protože se soustředíme na antiku, nadchl nás výlet na celý den do Méridy, také jsme byli jeden den v Cádizu (antické divadlo, archeologický areál pod současným městem) a půl dne v Itallice. V Seville jsme kromě již jmenovaných památek viděli i areál Expo 92 (La Cartuja). Las Setas (Mushrooms) jsou večer hezky nasvícené a hraje tam hudba. V Cordobě, Malaze, na Gibraltaru a v Rondě jsme byli už dříve z Cala de Mijas.
Za mě nejlepší okno pro Andalusii na města je březen–květen a říjen–polovina listopadu. Ve vnitrozemí (Sevilla, Córdoba) je příjemných ~18–27 °C, na pobřeží o pár stupňů méně, s kratšími přeháňkami spíš na podzim. Vyhnul bych se červenci–srpnu (Sevilla/Córdoba běžně 35 °C+) a počítal s davy o Semana Santa a Feria de Abril v Seville (ceny i fronty nahoru).
Pro Sevillu na 1,5–2 dny: Alcázar (vzít online na čas, na areál klidně 3 h), katedrála s Giraldou, Barrio Santa Cruz, Plaza de España + park María Luisa, večer Metropol Parasol. Půlden navíc se hodí na Itálicu (blízko, za EU občany často zdarma).
Jednodenní výlety z Sevilly:
Córdoba (Mezquita + židovská čtvrť), cestou může být Castillo de Almodóvar.
Jerez + Cádiz v jednom dni dává smysl: Jerez na sherry/atmošku, Cádiz na krátký okruh historickým jádrem a pobřežím. Mimochodem, tady jsem našel pár zajímavých tipů na cestování i volnočasové aktivity – https://corgibet.cz/
Pokud zbývá čas: pueblos blancos (Arcos, Zahara, Setenil) nebo Caminito del Rey (rezervace předem).
Kdo chce šetřit na jídle, Granada stále často drží tapas k drinku – dá se na tom slušně najíst.
Byli jsme v Andalusii začátkem března 24. Málaga byla tak extrémně prelidnena, ze jsme z širšího centra museli utéct. Ronda byla taky dost plná, doporučoval bych tam i v mimosezone jít brzy po ránu, než se tam sjedou busy s davy asijských turistů.
Nedovedu si představit, jak to v obou městech vypadá v sezóně...