Ahoj, na letošní leden až únor přemýšlím o 2 až 3 týdenní trase do JV Asie. Dřív nechci. Loni jsem tam byl na přelomu října a listopadu a vařil jsem se ve vlastní šťávě. Mimochodem už mi taky svítí krásná 0 na počítadle dovolené.Přibližný itinerář mám vymyšlený (viz obrázek) po trase Angkor - Bangkok - Krabi - Kuala Lumpur - Singapur (+ případně Bali). Všechny tyto přípoje jsem už v minulosti studoval. Lítají a až na Siam Reap nevycházejí draze.Z Evropy bych rád open-jaw letenku nejlíp Siam Reap/Singapore. Nějaké tipy, na jaká města v Evropě a jaké aerolinky se zaměřit?Nejlepší by to bylo samozřejmě z Prahy, ale nepohrdnu ani cestou do Milána, když bude super cena. Přestup uvítám v zemi / města, kde jsem ještě nebyl. Na extra služby aerolinek si nepotrpím, ale rád bych odbavené zavazadlo a jídlo v ceně (takže současnou akci flyDubai škrtám). Akci Qataru z Prahy jsem v předešlém týdnu bohužel prošvihl. Bohužel jsem řešil práci, čekal na odpověď a měl svázané ruce. >> Cestu s dlouhými přestupy např. v Číně, Hongkongu, Ománu nebo Kataru, beru jako plus, pokud jsou přes den.EDIT: A kvůli kamarádce z Bangkoku to potřebuji sestavit tak, abych tam byl přes víkend :-DEDIT2: Koukám, že jsem to blbě pojmenoval a jméno tématu nejde změnit (ách jo). Lepší by bylo "Zima/jaro 2018: S kým a jak do JV Asie na trasu REP-BKK-KBV-SIN .

Zima/jaro 2018

Založil ve fóru Co se nevešlo

Ahoj, na letošní leden až únor přemýšlím o 2 až 3 týdenní trase do JV Asie. Dřív nechci. Loni jsem tam byl na přelomu října a listopadu a vařil jsem se ve vlastní šťávě. Mimochodem už mi taky svítí krásná 0 na počítadle dovolené.

Přibližný itinerář mám vymyšlený (viz obrázek) po trase Angkor - Bangkok - Krabi - Kuala Lumpur - Singapur (+ případně Bali). Všechny tyto přípoje jsem už v minulosti studoval. Lítají a až na Siam Reap nevycházejí draze.

Z Evropy bych rád open-jaw letenku nejlíp Siam Reap/Singapore. Nějaké tipy, na jaká města v Evropě a jaké aerolinky se zaměřit?

Nejlepší by to bylo samozřejmě z Prahy, ale nepohrdnu ani cestou do Milána, když bude super cena. Přestup uvítám v zemi / města, kde jsem ještě nebyl. Na extra služby aerolinek si nepotrpím, ale rád bych odbavené zavazadlo a jídlo v ceně (takže současnou akci flyDubai škrtám). Akci Qataru z Prahy jsem v předešlém týdnu bohužel prošvihl. Bohužel jsem řešil práci, čekal na odpověď a měl svázané ruce. >> Cestu s dlouhými přestupy např. v Číně, Hongkongu, Ománu nebo Kataru, beru jako plus, pokud jsou přes den.

EDIT: A kvůli kamarádce z Bangkoku to potřebuji sestavit tak, abych tam byl přes víkend :-D

EDIT2: Koukám, že jsem to blbě pojmenoval a jméno tématu nejde změnit (ách jo). Lepší by bylo "Zima/jaro 2018: S kým a jak do JV Asie na trasu REP-BKK-KBV-SIN


itinerar.png

0

Tak to bude Thajsko. Zatím mám rezervovanou letenku "pay later" u flyDubai. Podobně vychází i Emirates a Qatar. Snad ceny vydrží. U Qataru, který preferuji (v Doha jsem ještě nebyl a mívám velkou žízeň a ta by se u FD dost prodražila), pro Česko neexistuje volba pay later :-( Ještě musím dát řeč v práci.

- Myslíte si, že ještě u AirAsia/podobných společností bude nějaký "sale" na leden? Kam jsou ze Siam Reapu nejlevnější letenky? (dát si zpátečku BKK-REP s 1800 Kč za jeden let mě moc neuspokojuje)

- U které společnosti je menší pravděpodobnost, že neodletí? U Qataru hrozí arabské embargo a flyDubai rád rušívá a přesouvá lety. Každopádně je to o 30% levnější, než když jsem letěl loni :-D

0 Citovat

Nevím, kdy byl poslední Big Sale u Air Asia, zkus se kouknout, ale mívají pravidelně min. 2x ročne, takže šance je dost vysoká, že něco bude, sleduj ale i třeba Nok nebo Thai Lion, mívají celkem pravidelně slevy.

To, čemu říkáš arabské embargo už dávno okolní státy realizují, nicméně Qatar lítá vesele dál a už víc na ně zatlačit než zákazem průletu vzdušným prostorem na ně tlačit nemůžou, takže tady bych se nebál. Rozhodně největší a jedinej strach bych měl u FlyDubai.

0 Citovat

OK. Tak až bude chvíle času, připojím se na stránky Qataru a budu hledat, jestli nestouply ceny :-D U Qataru mám jen strach, aby nekrachli kvůli těm zkratkám, co létají kvůli embargu nebo aby jejich sousedům ještě víc "nej€blo".

Co se týče AirAsia, tak si vybavuji, že někdy v květnu, červnu měla sale na leden/únor. Tak asi budu hlídat hlavně konkurenci.

EDIT: Tak už mám letenky od Qataru. Vyjdou nastejno s flyDubai, když vezmu, že bych si přikoupil jídlo a pití plus vybral sedadlo. Tam se 787, zpět s A380. Upper deck už opět byla vybookovaná.

0 Citovat

Teď řeším routing (do konce září asi hlavně teoreticky). Vím, že chci navštívit Angkor Wat (tedy let do Siam Reapu) a nejspíš volba padne i na Kuala Lumpur pro navštívení Petronas Towers.

Máte nějaké tipy na neobvyklá místa levně dosažitelná z BKK/REP/KUL a okolí? Hledám hlavně inspiraci na neobvyklé destinace, které by mě jinak ani nenapadlo hledat...

- v lednu vychází z KUL levně Bali (900 Kč/ow), ale když jsem se kouknul na obvyklé lednové počasí, hned mě přešla chuť - nejdeštivější měsíc v roce :-D

PROČ? Asi to bude na nějakou dobu poslední dálková cesta, tak se chci cournout... :-)

0 Citovat

Dneska mi přišel mail z Nok Air, že mají nějakej sale, tak se na to zkus podívat, vůbec jsem nestudoval o co jde.

0 Citovat

@eremi: Díky, podívám se. Dneska nějak nestíhám.

EDIT: Rangún vychází pěkně. Jen ještě nemám itinerář a fakt netuším, na kdy ho zabookovat :-D

EDIT2: Tak to nejsou tak super ceny. Holt, to není EU. Koukám na ty akční ceny 13-14 USD za jeden směr, řeknu si "Tak to vezmu na dva dny" a v tu ránu se u každého směru objeví "taxes & fees" za 29 USD :-D

Neříkám, že by to bylo vysloveně drahé, jen se momentálně cítím naštvaný a podvedený, protože jsem byl nalákaný na mnohem nižší ceny (27 USD místo 85 USD). Ono k tomu ještě přibude 50 USD za víza a nějaké korunky za taxi z letiště (podle místního průvodce z něj nejede žádná místní doprava). To chce aspoň mít vymyšlený aspoň přibližný itinerář, který zatím nemám.

0 Citovat

Tak už se mi začíná rodit trasa. Nejdřív budu víkend v Bangkoku a pak v pondělí se vydám na cestu po JV Asii, na které strávím 12 dnů, abych se v pátek večer vrátil zpět do BKK a v neděli dopoledne mohl odletět.

Jednotlivé zastávky po cestě z Bagkoku:

- Siem Reap - Angkor Wat. Bude to drahé, bude to přelidněné. To vím. Ale jednou to chci vidět. 2 dny

- Phnom Penh - Nejsem si jistý, jestli má cenu tam jezdit / létat ? Jen mi přijde zajímavé, že cestou busem bych mohl zahlédnout kus kambožského venkova a na skok navštívit hlavní město. Královský palác vypadá na fotkách dobře. Navíc letenka odtamtud stojí ještě o pár dolarů méně než z Siem Reapu.

- Singapur - z Kambodži jsou sem levné letenky. Snad i levnější než zpět do Bangkoku. 1 den

- Kuala Lumpur - Petronas Towers + Batu Caves cca 70 km od KL. 1,5 dne

- kamarádka z BKK mi doporučuje Ko Lipe, jen letmým pohledem na mapu jsem zjistil, že tam letiště není a musí se tam doplout. Pár kilometrů na jih je malajské Langkawi, které vypadá taky lákavě. Jen asi jeho letiště nebude moc provázané s těmi v Thajsku.

- pak/nebo místo toho asi zaskočím někam na Krabi nebo Ko Lantu. Jestli si správně pamatuji z loňského hledání, Ko Samui je pěkné, jen je tam stále nepraktická doprava.

>> Myslíte si, že se tento program dá stíhat nebo ještě k němu něco zařadit?

- kamarádka mi ještě doporučuje severní Thajsko kolem Chiang Rai. To už ale myslím, že stíhat nebudu a navíc tam loni těch spojů ani moc nelétalo. Navíc bych rád rozšířil počet dní koupání v moři. Za poslední dva roky mám úchvatnou bilanci 3 dnů (a to si možná ještě fandím).

Jinak jsem se díval na víza a z čistě ekonomického hlediska (cena víza/počet dní tam) jsem z uvažování vyřadil Vietnam, Laos a Filipíny (i když letenka na Filipíny od Cebu za pár dolarů by mě dokázala zviklat). Teď budu čekat, jestli se neobjeví nějaký sale asijských letenek. Air Asia akci na leden/únor už měla na začátku léta. Nějaká aspoň malá šance, že budou mít ještě jednu? Nebo bych třeba nepohrdl letenkou Singapur-Sydney za 100-150$ :-D

Ještě mě docela láká Barma. Rangún a údolí Bagan. Dá se to stihnout za nějaké 3 dny? (vím že bych nestihl projít všechny chrámy). Nějaký tip, jak se tam levně dostat? Stačí už těch 50 USD za vízum.

Pojedu tam v půlce ledna. Ideálně bych chtěl letenky/ubytka bookovat až na konci září, kdy se vrátím z jedné delší cesty od peruánských indiánů, kde je možný velký rozptyl výdajů. >> Myslíte si, že do konce září není vysoké nebezpečí, že ceny místních letenek půjdou výrazně nahoru a vyprodá se cenově rozumné ubytování? Jinak hotely v BKK/DOH booknuté už mám. Samozřejmě, Air Asia sale apod. by dokázal změnit můj termín nákupu :-)

Za tipy a postřehy vám budu vděčný :-) Itinerář ohledně koupací části snad sestavím tento víkend. Jinak samozřejmě se doladí podle cen letenek v době koupě.

0 Citovat

Zdar, postoupil jsem do další fáze plánování. Zvažuji níže zmíněnou trasu. Cenově vychází celkem fajn. Zabookvali byste si ji nebo jsou v tom nějaké skryté pasti? (např. nespolehlivé aerolinky, letiště 200 km od města, skryté poplatky apod.) To, že by bylo lepší v každé lokalitě strávit víc času, vím, ale mám své důvody ;-)

- V lednový čtvrtek přiletím s AirAsia v 11:40 do Kuala Lumpuru. V plánu je prohlédnout si Petronas Towers.

- V noci ze čtvrtka na pátek v 23:59 se s AirAsia přesunout do Hoči Minova Města (přílet cca v 1:15). E-visa asi 20 USD + navíc příští rok nejspíš už bez víz.

- V sobotu se s VietJet Air v 14:40 přesunout do Hong Kongu.

- Následně se v neděli přesunout z Hong Kongu do Singapuru (buď se Scoot nebo JetStar).

- V pondělí po poledni se přesunout na Krabi s Air Asia nebo Scoot.

- Případně zkrácený plán jen s Hong Kongem (případně Macau) - Singapur - Krabi. Hong Kong, Macau ani Singapur by měli mít bezvízový styk, případně free visa on arrival.

EDIT: Když vypustím Singapur, nebudou mi v KUL dělat problémy s druhým vstupem do Malajsie během 3-5 dnů?

Díky za postřehy.

0 Citovat

A není to škoda být všude takhle málo? Kolem Saigonu je spousta zajímavých míst, třeba delta Mekongu nebo tunely z války, ale každý z těch míst je na samostatný celodenní výlet. Takhle stihneš akorát projít centrum Saigonu a dát si pivko. Nevím jestli to pak stojí za peníze na letenku a vizum. To stejné HK, za jeden večer a jedno dopoledne stihneš max tak downtown HK Islandu a Victoria Peak, což je jenom zlomek celkové rozlohy HK a na perly jako Lantau nebo county parky v New Territories nebudeš mít čas. Macau bych ani neřešil když máš takhle málo času, pokud tedy nenajdeš levnější letenku z Macau abys platil jenom za jednu loď.

Minimálně bych tedy vyškrtnul buď Saigon nebo HK a raději strávil více času v jednom z nich. Případně vyhodit oba a strávit 2 a 2 dny v KL a Singapuru. Přesunout se můžeš i po zemi a po cestě se zastavit v Malacce. Se vstupem do Malajsie krátce po sobě dělat problémy nebudou. Jezdili jsme takhle každý den z Johor Bahru do Singapuru a zpět přes hranice a problém nebyl.

0 Citovat

Jestli je cílem cesty strávit co nejvíce času v letadlech, na letištích a na cestách z/na letiště a odškrtnout si fůru zemí, jako že jsi tam "byl", tak itinerář nemá chybu

0 Citovat

Petr76 napsal(a):

Jestli je cílem cesty strávit co nejvíce času v letadlech, na letištích a na cestách z/na letiště a odškrtnout si fůru zemí, jako že jsi tam "byl", tak itinerář nemá chybu

:D asi tak nejak, radšej trochu zvoľniť

0 Citovat

Pridavam se,v kazdym z mist jako Hk, HCM nebo Singapur je ani ne den cistyho casu je o nicem. Minimalne HK a HCM si zaslouzi mnohem vic casu.Macau pokud nemas mraky casu bych vynechal taky.

0 Citovat

Díky za názory. To, že je to dost napjatý rozvrh to vím a sám si to umanadžuju. Právě kvůli práci, zdraví rodiny to bude min. na několik let poslední cesta do JV Asie (a možná i celkově dál), tak to tam chci trochu procourat. Na druhou stranu dlouhé pobyty mě nikdy nebavily, tak jeden den na místo se mi při časovém presu zdá v tomto kontextu OK.

Spíš mě zajímalo, jestli mě při tomto itineráři a aerolinkách nečekají nějaké skryté nechtěné špeky typu processing fee u AirAsia (o kterém ale vím, a proto preferuji jiné aerolinky - jednak příjemná změna, jednak vyhnutí se poplatku) nebo třeba Aerolinka XYZ je tak nespolehlivá, že s ní ani neleť, protože běžně přesunuje lety o půl týdne. Leccos si vyhledám, občas mi něco může uniknout.

EDIT: Ještě k Macau. Původně bylo v plánu jen něco jako KUL - Hongkong, trajekt, Macau-KUL/Singapur. Jenže podle cestopisů a fotek v Macau mě toho moc neláká.

@matej15: Z toho důvodu jsem zamítl už země s dražšími vízy a letenkami typu Laos a Barma. To fakt nemá cenu. Na druhou stranu u Vietnamu těch cca dvacet babek ještě snesu. Navíc jestli politici dodrží sliby, od příštího roku by nemělo být potřeba žádné placené vízum.

0 Citovat

Když ti není líto dát US$ 50 za vízum na půl dne ve Vietnamu, tak nějaký administrativní poplatek tě už nezabije.

0 Citovat

:-) Taky mi tu asi něco uniká. Leda cíl není ničím, cesta je vším...

0 Citovat

@Petr76: Tak vietnamské e-visa on arrival nyní vychází na 25 USD a při vyplnění online by to mělo být jen 12 USD - https://www.evisa.com.vn/fee-for-vietnam-visa

@cali: Mám rád právě tu cestu v pohybu :-)

0 Citovat

bookni si dopredu listek na Petronas Towers, ja mel vyprodano :) Batu Caves jsou max. na tri hodky vcetne cesty tam a zpet do centra - rychlovka co za to stoji. Fronta na tramvaj na Victoria Peak v Honk Kongu byla na několik hodin, da se jit pesky hezkym trailem, pripadne taxi. Macau bych nepodcenoval, je tam spousta veci k videni. Apokud se tam budes moct trhnout, doporucuji saunu v hotelu u zlateho draka ;)

0 Citovat

Ten odkaz, který jsi dal není oficiální web pro víza, ale web agentury, která je zajišťuje. Těch 12 USD je jenom za zvací dopis, ke kterýmu bys stejně musel zaplatit na letišti dalších 25 USD. Oficiální web pro viza je tento: https://evisa.xuatnhapcanh.gov.v...g-chu-ttdt

Je to 25 USD + 1 USD za processing fee. PDF s vizem ti přijde za 3 pracovní dny mailem. Stačí vytisknout a předložit s pasem na pasovce.

Jinak k tomu Victoria Peak:

Nahoru jedou i dva autobusy. Jeden mikrobus (číslo 1) a jeden doubledecker (číslo 15), mikrobus dokonce staví i u dolní stanice lanovky, takže kdyby byla fronta tak můžeš rovnou tím. Jízdné bylo 5 HKD. Cestou dolu si pravděpodobně i na bus vyčkáš velkou frontu, pokud tam budeš večer za tmy.

K aerolinkám:

VietJet má skryté fee, které se zobrazí když vybereš datum a čas letu (klikneš na cenu z nabídky a vpravo se zobrazí v summary skutečná cena). JetStar má někde v finálním kroku taky fee za processing. Scoot to samé, je tam fee za platbu kartou. Bez fee je určitě Thai Lion Air. Při odletu z HK pozor na nemalou departure tax, která u některých aerolinek taky bývá započtena v posledním kroku. Dá se obejít letem z Macaa, kde se neplatí, takže i s lístkem na lod jsi pořád v plusu.

Macao:

Je to tam tak na den, můžeš projít historické centrum, kde to vypadá jak na jihu Evropy. Dále pak ostrovy Taipa a Coloane, první má v centru takový dobrý koloniální nádech, druhý pak i pláže a pár treků na místní nejvyšší horu. Mezi nimi je na vysušeném moři čínská kopie stripu z Las Vegas, kde můžeš obdivovat čínskej fejk a nevkus.

0 Citovat

@matej15: Díky, za hezký a k věci příspěvek :-) (y)

Vietnam jsem vynechal kvůli vízům. Sice tu někdo před 2 měsíci tvrdil, že zvací dopis už potřeba není, jen e-visa, ale kdo ví, jak to v lednu bude. Pak jsem čaroval s letenkami a hledal a hledal. Výsledky nebyly moc uspokojivé. Přeci jen mi tam den až dva chyběly.

Nakonec jsem booknul pěkně nudnou trasu KUL-SIN-KBV :-| Peněženka si docela oddychla, ale i tak ji potrápily různé skryté poplatky mimo hledáček momonda a skyscanneru. Nejvíc se mi líbil service fee poplatek 23 MYR u JetStaru, když letenka stála 59 MYR. Během tohoto hledání jsem zjistil, že již zdejší návod na obejití service fee u AirAsia nefunguje, protože mají v nepořádku svůj mobilní web - při otevření kalendáře pro výběr data to ohlásí chybu. Zkoušel jsem na Androidu v Chrome a na PC pod Firefoxem (nebo se jim nelíbí mé připojení od UPC / z ČR).

Zítra začnu bookovat nějaká ubytka na Bookingu a půjdu využít i pár zdejších odkazů. Když mám velice zvláštní status slev - nějakou záhadou prošlo 4x 40 USD (1x link na 40 USD, 1x na 15 USD, 2 normální rezervace) + později ještě 1x 25 AUD. Tuší někdo, jestli a jaké slevy ještě můžu využít? Já jsem se v tom už ztratil ještě předtím, než mi v rozestupu několika dalších do Peru přišlo dalších 5 e-mailů, že po absolvování ubytování obdržím 40 dolarů. Dělalo to dojem, že se vztahují přímo k ubytování v Peru :-D

Jedině si pohrávám ještě s jednodenním Langkawi z Kuala Lumpur. Přeci jen v KL nějaký čas budu a docela se nabízí ráno odletět na LK a večer se vrátit. AirAsia pro tento účel nabízí dostatečnou frekvenci letů. Ale vzhledem k neexistující MHD na ostrově a bez zázemí hotelu, se mi do toho moc nechce. Avšak jestli to někdo absolvoval /umí si představit realizace, ať napíše ;-)

0 Citovat

S těmi vízy jsme si špatně rozuměli, zvací dopis opravdu nepotřebuješ, potřebuješ jen e vizum z mého odkazu. Celkové náklady 26 usd.

Na Lankgawi opravdu mhd neexistuje, nicméně půjčení skútru vyjde kolem 40 myr a benzin 1,5 myr, takže si to můžeš buď v pohodě projet sám nebo nově již na Langkawi funguje také Uber a Grab. Jedna cesta kamkoliv po ostrově by neměla být více jak 20 myr.

Pro lety na Langkawi můžeš ještě zkusit aerolinky Firefly nebo Malindo Air. Nemají skryté fee a létají z letiště Subang, které je blíž centru KL než KLIA.

0 Citovat

kopecky napsal(a):

Vietnam jsem vynechal kvůli vízům. Sice tu někdo před 2 měsíci tvrdil, že zvací dopis už potřeba není, jen e-visa, ale kdo ví, jak to v lednu bude.

Priznaj sa, že ti bolo len ľúto dať 20-30 euro za víza :D

Lebo ak by som mal toto riešiť, že čo bude o 4 mesiace, tak to by som nikam na východ (alebo aj čo keď Trump zruší ESTA?)nemohol kúpiť dopredu letenky.

0 Citovat

Letět na pár hodin (půlden) na Langkawi mi nepřijde jako dobrej nápad. Nic nestihneš a akorát budeš nasranej, že musíš zase pryč.

0 Citovat

@tonic: Nějak jsem včera večer už byl utahaný a asi i trochu otrávený. Bohatě mi stačily nejasnosti typu je potřeba zvací dopis nebo ne. 26 USD bych dal, ale dalších x za zvací dopis už fakt ne. Navíc ani aspoň na 5 pokusů se mi nepodařilo otevřít oficiální stránku o vízech. Nenačetla se a nenačetla se. K tomu nepřesvědčivě časy levných letů...

I za ty dva současné lety ze mě Scoot vytáhl 30% navíc na procession fee. Přesto vyšel nejlevněji.

@Matej15: Scooter by byl fajn. Jen bych se na něm musel ještě naučit jezdit :-)

0 Citovat

@kopecky - vsak naucis sa jazdit "za jazdy" :)tiez som prvy raz skusil az vo Vietname a hned prvy den ale 100km, tak sa nam to pacilo :D

0