Zdravím cestovatelé,Jelikož se s linkami do Eilatu roztrhl pytel, tak mám na Vás dotaz ohledné tipů na dopravu za Izraelské hranice a přecházení hranic. Jaké jsou možnosti? Našel jsem https://eilatshuttle.com/ existuje i něco jiného, popřípadě něco k této službě? Jdou přejít hranice v pohodě pěšo? Funguje stále hromadná doprava? Na stránkách nešla doprava objednat nebo funguje jen od zimního letového řádu? Je problém s vízy zdarma, někde psali, že je lepší kupovat. Za každou radu či tip budu neskonale vděčen. .

Taba z Eilatu( Ovdy)

Založil ve fóru Co se nevešlo

Dobrý den, máte někdo zkušenost s odletem v 19:20 z Ovdy, v jaký čas odjíždět z Taba crossing border, stačí odjezd v 15:50 s příjezdem na letiště v 17:50? Tzn. 1,5 hodiny před odletem na letišti? Děkuji za info pokud máte zkušenost.

0 Citovat

Dobry den, ano berte ten bus v 15.50 

0 Citovat

Zdravím zájemce o Tabu, kteří přiletí do Ovdy (a brzo do Ramony - nové letiště). Já jsem postarší pán a do egyptské  Taby létám a jezdím přes Izrael, protože je to podstatně levnější varianta dopravy než jakákoliv jiná. Ovšem z hlediska pobytu je neuvěřitelně levný a luxusní hotel Mövenpick, a to zvláště v měsících únoru a březen, kdy resort je téměř liduprázdný. Na BUS dopravu z  a na letiště není třeba kupovat lístek dopředu. Linka 282 je vypravována v závislosti na příletech a odletech letadel. Pokud vyjíždíte z Taba crossing border je odjezd  zhruba 3hodiny před odletovým časem letadla. Bus sbírá turisty po zastávkách na pobřeží a v centru Eilatu od největších hotelů. Samozřejmě největší kvantum lidí nastupuje na autobusovém nádraží. Podle množství lidí provozovatel případně přidá další autobusové posily. Je si potřeba uvědomit, že vše v Izraeli je dobře propočítané na ekonomický efekt! I proto řidiči bez problému nabírají více cestujících, než je sedadel v autobusu. Co se týká resortu je samozřejmě luxusní, ale tím pádem sterilní, třetinová cena oproti Izraeli či Jordánsku to je však velmi příjemný pobytový bonus. Nicméně pokud se chci kvalitně potápět, tak  musím si přes den odskočit zpátky na izraelský potápěčský  kemp, který se nachází cca půl km od hranice. Šnorchlovat můžu na pláži resortu anebo absolvovat vyjížďku lodí se šnorchlováním či potápěním u nedalekého ostrova (firma Aqua). Poznámka  ke vstupnímu poplatku (záloze) do Egypta: teď čerstvě najeli Izraelci na vybírání 2% (respektive u valut 20%) poplatku za úkony s finanční hotovosti!!! Je potřeba si uvědomit, že  bezplatný vstup na egyptskou zónu těsně za státní hranici nevznikl primárně kvůli turistům, ale kvůli Izraelcům, kteří přijedou prohrát svoje peníze to tří zdejších kasin. Ve své zemi jim zákony neumožňují hrát hazardní hry!!!  ;-)

 

0 Citovat

Máte někdo aktuální zkušenost s přechodem z Izraele do Taby a ubytování v hotelech těsně za hranicemi? Díky

0 Citovat

Ahoj bol niekto tento mesiac február 2020 v Eilate pripadne v Tabe odkedy Tramp predstavil mierovú zmluvu?

Sú tam nejaké nepokoje, alebo problémy na hraniciach?

Ak budeme bývať v Tabe pri hranici budeme môcť prekračovať hranicu každý deň na výlety do Izraelu a budeme musieť stále platiť vstupy?

Dakujem za odpoved




0 Citovat

Byli jsme na vánoce, všechno fuunguje bez problémů. Hranice se dají opakovaně bez poplatku překračovat jen když zůstanete v kilometrovým pásu za čárou :)

0 Citovat

theo2 napsal(a):

Byli jsme na vánoce, všechno fuunguje bez problémů. Hranice se dají opakovaně bez poplatku překračovat jen když zůstanete v kilometrovým pásu za čárou :)


Ten kilometrový perimetr je označený a někým hlídaný?

0 Citovat

Audit napsal(a):


Ten kilometrový perimetr je označený a někým hlídaný?

To víš neeee!! Maji to tam jako u nás v EU. Copak by taky hlídali na Izraelsko-egyptské  hranici. 

0 Citovat

Asi to nějak označeno není, ale hlídky jsou tam všude a kousek za hranicí (možná je to zrovna ten 1 km) je budka, kde se platí nebo kontroluje vstupní poplatek.

0 Citovat

Audit napsal(a):


Ten kilometrový perimetr je označený a někým hlídaný?


Ono jde hlavně o to, kde jsi ubytovanej. Na konci pásma je budka, kde buď zaplatíš nekřesťanských 400 EGP nebo tě nepustí dál. Možná by se dalo sestoupit kolmo od hlavní silnice směrem k moři a podél pobřeží tam projít, otázka je, co dál, když tam pak široko daleko jsou jen pustiny a vydat se na výlet někam dál? Těch checkpointů kde by tě (na jediné silnici) odhalili, je tam fakt dost...

0 Citovat

Dovolím si oživit toto téma s dotazem na aktuální situaci.

Mám v plánu překročit hranici z Eilatu do Taby, jet do kláštera sv. Kateřiny a na horu Sinaj a druhý/třetí den pokračovat do Akaby. Mé dotazy jsou:

1. Izraelcům v Eilatu zaplatím 105 šekelů výstupní poplatek, od Egypťanů bych měl dostat bezplatné vízum na Sinaj. Platím Egypťanům ještě něco? 

2. Loď z Nuweiby do Akaby jede v poledne a stojí 80 USD, navíc to nejde zkombinovat s tím, že bych si ráno prohlédl klášter sv. Kateřiny a pak se na poledne dostal do Nuweiby, to nevidím jako reálné. Nechce se mi tak strávit zbytečně další den. Takže reálnější plán je ráno klášter sv. kateřiny, pak sehnat nějaké taxi? do Taby a do Akaby se dostat po zemi přes Izrael.

- kolik by tak mohlo stát taxi ze Sv. Kateřiny do Taby? (bude nás 6, z toho 3 děti)

- Egypťanům v Tabě budu při opuštění Egypta něco platit?

- Izraelitům zaplatím ve Wádí Arawa zase 105 šekelů

- a můžu být takto do večera v Akabě?

 

Díky :-)

0