Zdravím kolegové,Chci založit společný účet pro mě a mou polovičku. Chci dvě karty, Internet banking , možnost platit a vybírat v zahraničí ( nemít nejhorší kurz atd.)Sloužil by k platbám za bydlení a jídlo a na společných cestách a dovolených.Někdo nějaký tip ?  .

Společný účet na vše - doporučení

Založil ve fóru Co se nevešlo

@Libor_S: tak to si mal doteraz šťastie.

Ja so svojou kreditkou musím ručiť za ubytovanie na bookingu asi v tretine prípadov (veľa hotelov/hostelov v "západnom svete" vyžaduje ručenie kreditkou, nie debetkou).

Pri požičaní auta bez kreditky je človek spravidla odkázaný buď na lokálne požičovne alebo musí zaplatiť plnú poistku v požičovni.

Na druhej strane je pravda, že pre ľudí so zlým finančným správaním je kreditka cestou do pekla.

0 Citovat

A to je ten rozdíl mezi tím mít/nemít kreditku, nemusíš nic studovat, vymýšlet, přemýšlet, ale prostě použiješ kreditku.

Ten balíček máš, při běžně splnitelných podmínkách (výplata na účet), zadarmo.

Mně je úplně jedno, jak si to banka a obchodník řeší, pro mě je důležité to, že mám kreditku zdarma a mám k tomu navíc tuhle výhodu.

U Equa mám druhý - sekundární, cestovatelský účet, který je to v tuto chvíli podle mě nejlepší na výběry v zahraničí, pokud nechci plnit najěký další podmínky, poté, co jak jsi říkal, skončilo Zuno, který bylo úplně nejlepší.

0 Citovat

inak pri poziciavani auta je kreditka super a to dokaze nepriamo vratit dost penazi - kedze mas s kreditkou v danej lokalite na vyber vsetky pozicovna narozdiel od situacie, ked mas hladat pozicovnu, ktora berie aj debetky.

No a kto ma zlu financu disciplinu, slabu financnu gramotnost a nechape alebo nechce pochopit zmysel kreditky (napr. ju splaca minimalnou splatkou kazdy mesiac a nie naraz do 40-50 dni) ... tak tomu nepomoze ani zlaty rubel.

0 Citovat

A že se tak blbě ptám, kde se dá sehnat euro za 23-24 Kč?

0 Citovat

no to keby som vedel, tak lietam private jetom

0 Citovat

To se pak dobře machruje! Myslím, že to ani nepatří do vlákna, kde se řeší bankovní účty a s nimi související věci.

Diskuze už zabředává do nějakých VIP struktur a hlavně finanční negramotnosti, viz "odpor" ke kreditním kartám!

0 Citovat

lma napsal(a):

Tak samozřejmě normálně nee - kamarádovo rodiče mají hotel u hranic s Rakouskem .

Tak to je skutečně užitečná a relevantní informace...

0 Citovat

@hugonovak: Jak to vis, ze kreditka byla nutna? Zkousel jsi to snad nejdriv s debetni? Nebo primo nekde psali, ze debetni neberou? Neni pravda, ze na debetni kartu pujcuji jen lokalni pujcovny. Hertz v Norsku napriklad. Ace v Australii a NZ ma hodne pobocek a je to sestra Hertze. V Kanade jsem mel Alamo a v USA 2x ruzne nadnarodni na debetni a bez dodatecne pojistky.

0 Citovat

Proboha co to pořád řešíš, ok, nechceš používat kreditku, nepoužívej, byť to nemá jedinej smyslupnej důvod, ale nepřesvědčuj tady o tom, že je to normální a že máš stejný možnosti jako s kreditkou - prostě nemáš. X dalších Ti tu debitku nevezme a proto s kreditkou nemusíš vůbec řešit jestli ji někdo bere nebo ne, co na tom nechápeš, prostě si vybereš půjčovnu jakou chceš.

Mimochodem ta tonicova poznámka ohledně finanční gramotnosti byla ironie směřovaná k Tobě, kterou jsi zjevně nepochopil.

0 Citovat

Nejde o odpor ke kreditkam. Az ji Equa ci Fio zavede, pro jistotu si ji poridim. Slo mi hlavne o vyvraceni toho, ze "...bezplatný účet je pro cestovatele, kteří se vydávají do zahraničí nepoužitelny a ze když cestuješ, málokdy se obejdeš bez kreditky..."

Jo a ne kazdy tech 15000 Kc mesicne splni, napr. vyplata musi jit do banky s hypotekou, penize bokem, studenti, dlouhodobe na cestach.

A pokud jde o to "ale", tak kdyz jsem na podzim hledal, kde si pred cestou otevrit ucet po Zunu, tak zrovna RB tam mela schovanou nejakou kurzovou prirazku u vyberu z bankomatu nebo co.

0 Citovat

@Hugo : zaujalo ma,ze takmer na 1/3 rezervacii na booking.com bola vyzadovana kreditka??.... chapem to spravne,ze Ti booking odmietol urobit rezervaciu s debetkou a musel si zadat kreditku? (podla prvych 6cislic na karte sa daju zistit vsetky zakladne udaje o kazdej karte, teda takuto jednoduchu kontrolu tam mozno booking moze asi mat ) Len ma zarazilo,ze sa mi to este nestalo, mam na bookingu 251 rezervacii a pouzivam na bookingu strikne dve VISA debetky, a zatial mi tento problem s debetkou nevznikol. Nemam nic proti kreditkam, len ich posledne asi 4 roky nepouzivam, m

0 Citovat

@eremi: Spis jsem nepochopil, tvou poznamku o ironii. Ale jestli jsi tonicuv mluvci, tak OK. Hlavne ze Ty vse chapes. Ja s touto diskuzi koncim mj. protoze budu asi bez signalu. Zdravim z Wave Rock.

0 Citovat

Tiez som sa s tym este nestretol, ze by na bookingu chceli vyslovene kreditku... a napr niektore hoteli na slovensku praveze odmietaju platbu kreditkou a vyslovene chcu debetku

0 Citovat

Na bookingu samozřejmě můžeš použít jakýkoli typ karty. Původně jsem poukazoval spíše na ty předautorizace, ve Francii mi třeba hned po rezervaci blokli na kreditce 400 euro, proto jsem říkal, že není vždy příjemné, když se vám sníží disponibilní zůstatek na účtu. Další věc jsou limity, někdy je člověk jednoduše přepískne a pak přijde kreditka vhod, samozřejmě splacená v bezúročném období.

Půjčovny aut jsou samostatná kapitola, každý z vás má zcela rozdílné zkušenosti. Sám vyhledávám lokální půjčovny, které neřeší kreditky a depozity. Bohužel to nejde vždycky, proto mám zkušenosti s ručením právě kreditkou, kdy mi jedna půjčovna blokla i 1300 euro, po vrácení auta okamžitě uvolnili. V USA je to celkem jedno, ale člověk se může setkat se situací, kdy prostě v jedné z deseti půjčoven zrovna nebudou brát české debetky.

Situací, kdy může nastat potřeba kreditní karty, je spousta, a za sebe můžu říci, že bez kreditky bych už v dnešní době necestoval, je to dobrý pomocník.

0 Citovat

@eremi ... ta poznamka o financnej gramotnosti nebola na Libora_S ... ale mozno si niekto pamata, ze jeden clen tu splaca kreditku takymto sposobom (iba minimalne splatky) a potom sa to zda nevyhodne :D

0 Citovat

@Libor_s: ano pro mě ta poznámka trefně vystihuje Tebe, protože Tvoje neustále omlílání, jak a proč kreditku neee atd. vypadají na nižší finanční gramotnost.

A ano, na rozdíl od Tebe výhody kreditky chápu a dokážu je využít.

0 Citovat

Dobrý den, vím že to sem asi nepatří, ale mám dotaz. Již dlouho jsem neletěl s Wizzairem a při nákupu letenek mi nešlo udělat odbavení online. Po přeložení, jsem pochopil, že pokud si nevyberete sedadlo, tak odbavení online lze udělat teprve 2 dny před odletem a z toho mám celkem strach. Přece jen dva dny před cestou můžou nastat jisté komplikace a odbavení se nemusí podařit. Můžu být tedy v klidu a nemusím se ničeho bát ? Bude odbavení fungovat bez problému ? Děkuji za odpověď

0 Citovat

preco by nemalo fungovat? :) v tomto nevidim problem, najma appku maju teraz velmi fajn, tak tu skor teraz riesim skor ako web. Skor sa bojim toho, ze 2 dni bude malo na vytlacenie boarding passu... napr. do Kyjeva z Bratislavy, alebo Kutaisi Milano sa nedalo cez appku ukazat boarding pass.

0 Citovat

@eremi: Jake neustale omilani? Jen vyvracim ty nesmysly od Huga, v cemz me podporili i dalsi cestovatele. Nejake vyhody to ma a jak jsem psal, asi si ji casem poridim kvuli snadnejsimu vyberu pujcovny. Nekdo potrebuje i tu druhou vyhodu, kdyz nema dost penez. Pro Tve info, jsem VS ekonom, ale nechci byt zahlceny ruznymi financnimi produkty. Nemam treba ani penzijni pripojisteni, i kdyz jeho vyhody chapu.

Jinak jsi nejaky tvrdohlavy. Misto abyses omluvil, ze jsi sam neco spatne pochopil a me narknul z nechapavosti, prevracis to, ze vse bylo mysleno podle Tveho chapani. Zdravim z Bluff Knoll, kde se zase objevil signal.

0 Citovat

@miro776: kreditku vyzadovali hlavne lacnejsie ubytovania v drahsich destinaciach ako tam bol priemer. Co si zpominam, tak v poslednej dobe to bol camp pri Rime, hotel v Polynezii a pred dvomi rokmi nejake moteli v USA a v Kanade. Vo vychodnej Europe kreditku pri rezervacii nevyzadovali.

Ked som rezervoval tieto ubytovania s debetkou, na druhy den prisiel mail od bookingu, aby som do 24 hodin zadal cislo kreditky, inak zrusia rezervaciu.

0 Citovat

@Libor_S: Nepochopil si celkom moj prispevok. Slovo spravidla v slovencine znamena, ze nieco tak vacsinou je, ale nie vzdy.

Samozrejme, ze sa najdu pobocky velkych pozicovni, co pozivaju aj na debetku. Napr. Avis: v norskom Bergene vyzadovali kreditku, v Nice a Barcelone stacila debetka, v Tuzle vyzadovali kreditku, ale ked neprebehla platba, zobrali aj hotovost.

Nikto netvrdi, ze sa bez kreditky neda cestovat. Da sa cestovat aj bez kariet, len s hotovostou, ale s kreditkou je to predsa len pohodlnejsie a casto (nie vzdy) aj lacnejsie.

0