Zdravim vospolok. Dnes som uporne v praci rozmyslal, ci mam zalozit tuto temu. Predsa, nikto uceny z neba nespadol (alebo ziadna otazka nie je hlupa), ale to co v "cestovatelskych" skupinach na FB sa clovek docita...rozum zostava stat. Uz je nam tak dobre, ze aj Vysoka skola zivota (prip. studied at Harvard, alebo manager at Durex) moze cestovat dalej ako na pivo, takze som sa rozhodol, ze tu sem tam prispejem nejakym peknym screenshotom. Dufam, ze nikoho neurazim tuto z pritomnych a prilis si nepokazim moj biedny image :D Samozrejme vsetky mena cenzurovane. Zaciname klasickou otazkou ohladom batoziny v Ryanair...ktora sa necakane zvrtla (aj bez koleciek) :D .

Cestujeme dementne aneb dotazy z FB

Založil ve fóru Co se nevešlo

ako cizy poznamenal, 21 dni nebudu srat :D

0 Citovat
Andrea napsal(a):

Na konci marca 3 (_|_) snehu? ?

Měl jsem napsat může být... Tedy ne všude, ale někde rozhodně:-) Případně led, tedy podmínky, kdy nějaké hodinové plánování je nanic.
0 Citovat

Přesně tohle je ten typ lidí, kteří mi v práci zastřihávají křídla v rozletu. Vymyslím nestandartní řešení, ale panáček na to nemá v excelu kolonku a myšlenka se v ten moment stává neprůchozí. To bych vzteky rozkousal klávesnici, když potkám takového bl.a  :-D

0 Citovat

cali napsal(a): Měl jsem napsat může být... Tedy ne všude, ale někde rozhodně:-) Případně led, tedy podmínky, kdy nějaké hodinové plánování je nanic.

JJ může být :D Loni v půlce května byla zavřena nejen Tioga road ale i Glacier Point a v Sequoii bylo čerstvých 5 cm sněhu... 

Nechtěl bych být v jeho kůži až přijede do Yosemitu a všechno bude zavřený a no tam bude muset být podle plánu tři dny :D

0 Citovat

Tak ja dam cul cerstvu skusenost z ostrova siquijor, konkretne vodopad Cambugahay.

By ste neverili kolko trotlov si zoberie od parkoviska dole k vodopadu guida. Vede tam len jedna cesta dole po schodoch cca 5.min.

Este sikmacov pochopim, ty su zvacsa vypatlany ale mladi europania, ah rozum sa mi zastavuje.

0 Citovat

toto vytvaral nejaky korporatny pes urcite.

priznam sa, ze pri prvom tripe na vlastne triko som si spravil podobnu tabulku, i ked len po dnoch.

0 Citovat
Toimas napsal(a):

Nechtěl bych být v jeho kůži když pak bude nehoda na dálnici

Já bych hlavně nechtěl být v kůži těch, kdo s takovým excel-entním případem tu cestu podnikají. Ty přejezdové časy jsou úplně mimo. Buď v životě auto neřídil nebo je to nějaký k*k*t lepič a vyblikávač ve služební Oktávce, který si myslí že cca. 5,5-6,0 hodin Zion-Grand Canyon stáhne na 3 hodiny.
0 Citovat

ako ved ja si tiez robim pre trip v exceli tabulku, ale skor ju potrebujem na to, aby som mal na jeden pohlad prehlad o prichodoch a odchodoch z jednotlivych destinacii a nepomylil sa pri kupovani listkov.

0 Citovat

baca12 napsal(a):

Tak ja dam cul cerstvu skusenost z ostrova siquijor, konkretne vodopad Cambugahay.

By ste neverili kolko trotlov si zoberie od parkoviska dole k vodopadu guida. Vede tam len jedna cesta dole po schodoch cca 5.min.

Este sikmacov pochopim, ty su zvacsa vypatlany ale mladi europania, ah rozum sa mi zastavuje.

tak asi je ten sprievodca certifikovany a bezlepkovy

0 Citovat

inak ved aj ja si robim predbezny itinerar, ale postupom casu sa zredukoval na cisla letov, vlakov/busov a nazvy a adresy ubytiek.

A to vsetko potom preposlem rodicom, nech vedia kde sa nachadzam a tatko nech sleduje flightradar :D

0 Citovat

Teď jsem si všimnul, že pokud to hned zkraje popletou a půjdou na oběd namísto lunch-e tak je harmonogram v pr..li a celé se jim to zhroutí.

0 Citovat

Smejete sa mu, ale ja tiež robím podobné plány ciest v exceli. Ak cestujem verejnou dopravou, mám tam zapracované odchody a príchody vlakov (aj s ich frekvenciou). Ak cestujem autom, počítam s časmi z google maps, ku ktorým pripočítam rezervu.

Pri 14 hodinovom pobyte v Ománe (pri ceste na Zanzibar) sme mali itinerár naplánovaný na hodiny. Podobne mám naplánovaný deň na hodiny, ak mám kúpený lístok vopred na určenú hodinu, napr. muzeálny vlak v Rio Tinto alebo vstup na Caminito del Rei. Podobne plánujem, ak chcem byť kvôli atmosfére na nejakom mieste v prírode v daný čas, napr. na pravé poludnie, pri západe alebo východe slnka a pod.

Pri ceste naprieč Kanadou zo Seattlu na Aljašku som tiež podrobne naplánoval ubytovania, lebo relatívne lacné ubytovania rozhodne neboli na každom kroku.

0 Citovat

@hugonovak, tak zase ked mas 14 hodin v Omane, to musis uz trosku planovat....tiez som musel naplanovat takto Londyn na 7 hodin, alebo Rim na 5 :) aale predpokladam ze ked si isiel na Aljasku, tak okrem ubytiek si uz nemal detialy typu den 3. motorest Beaver, hodina obed :D

0 Citovat

Tak já si tady dělám jednoduchý přehled v excelu, ale spíš abych věděl kde chci najít ubytko nebo kde ho musím rezervovat atd. Taky si tam píšu co chci zhruba dělat. Ale když jsem v nějakým místě pár dní a není potřeba nic rezervovat předem, tak vše řeším až na místě podle aktuální nálady, počasí atd.

Tenhle případ tady už mi přijde jako přehnaný, který absolutně ignoruje vnější okolnosti...

0 Citovat
V některých případech má takové plánování smysl (i když já osobně to mám jen v hlavě, ne v excelu), ale mělo by být realistické. Cestou z Calgary na Aljašku s mnoha odbočkami a zpět jsme většinu dnů (z 3,5 týdne, když odečtu 2 týdny na Aljašce) netušili ještě ten samý den, kde budeme spát. A bylo to tak nejlepší. Jenže takový luxus si může dovolit jen ten, komu nevadí spát ve stanu. Divím se, že tam bylo vůbec ubytování na vhodném místě a dokonce relativně levné.

0 Citovat

hugonovak napsal(a): Pri ceste naprieč Kanadou zo Seattlu na Aljašku som tiež podrobne naplánoval ubytovania, lebo relatívne lacné ubytovania rozhodne neboli na každom kroku.

To zní zajímavě, sem s tím, prosím! Díky.

Libor_S napsal(a): Cestou z Calgary na Aljašku s mnoha odbočkami a zpět jsme většinu dnů (z 3,5 týdne, když odečtu 2 týdny na Aljašce) netušili ještě ten samý den, kde budeme spát. A bylo to tak nejlepší. Jenže takový luxus si může dovolit jen ten, komu nevadí spát ve stanu.

Nebyly by taky nějaké podrobnosti - možnosti výběru místa, teploty, omezení, zvěř...? Díky

0 Citovat

@Libor_S relativne lacné samozrejme na kanadské pomery, parťáci neboli ochotní spať v stane, tak som musel hľadať ubytovania pod strechou.

@tonic raz som mal parťáka, kvôli ktorému som počas cesty v USA musel upraviť plán tak, aby sme obedovali teplé jedlo medzi 12:00 a 13:00. Našťastie mu stačili aj KFC, hamburgerárne a pizzerie, a tak som cestu rozplánoval tak, aby sme prechádzali v tomto čase cez nejaké mestečko.

Pri ceste na Aljašku boli v jednotlivých dňoch plánované nejaké zastávky v prírode s možnosťou dlhších aj kratších túr, takže to nebol problém naplánovať. Našťastie už som sa nemusel starať, aby sme jedli hamburger medzi 12:00 - 13:00 v Beaveri :-).

Teraz si naplno užívam plánovanie cesty cez stred Austrálie po trase Perth - Uluru -Brisbane. Parťáci samozrejme opäť odmietajú spať v stane :D .
0 Citovat

mirjur, chceš itinerár alebo cestopis? Presný itinerár možno ešte niekde vyhrabem, ale pútavý cestopis napísať neviem.

0 Citovat

Stačí itinerář, pro inspiraci, cestopis si vypracuji sám :-)

0 Citovat

hugonovak napsal(a): Teraz si naplno užívam plánovanie cesty cez stred Austrálie po trase Perth - Uluru -Brisbane. Parťáci samozrejme opäť odmietajú spať v stane :D .

To jsem zvědavý, co na trase Perth-Uluru vymyslíš. To je ještě horší než Yukon. Zvlášť pokud by to byla přímější trasa, jako jeli trabanti. Kdo nechce spát v Austrálii (mimo východ a JV) ve stanu, jezdí v obytném autě. Jsou tam běžné i terénní obytňáky pro 2 lidi. Problém je ale asi sehnat vůbec nějaké auto, které můžete vrátit na druhém pobřeží. Většina půjčoven zakazuje i výjezd ze Západní Austrálie, i když by se tam auto vracelo. Někdy mají limit jen 500 km od Perthu.

@mirjur: Něco napíšu později, ale do jiného vlákna.

0 Citovat

mirjur, tu je itinerár:

odhadované náklady v € boli takéto (presnú výšku skutočných nákladov neviem, ale boli približne rovnaké ako odhadované):

auto     1000benzín (odhad)     400ubytovanie     2300spolu     3700na osobu     925       letenka     434cesta na letisko     16vstupy do NP (odhad)     100vstupy atrakcie (odhad)     200strava (odhad)     400trajekt(y) + iné     100spolu     1250       Výsledná cena:     2175


snimka-obrazovky-z-2018-02-07-16-55-55.png

0 Citovat

Trochu to zmenilo text v mojom predchádzajúcom príspevku. Tak ešte raz:

odhadované náklady v € boli takéto (presnú výšku skutočných nákladov neviem, ale boli približne rovnaké ako odhadované):

auto     1000

benzín (odhad) 400

ubytovanie     2300

spolu     3700

na osobu     925    

 

letenka     434

cesta na letisko     16

vstupy do NP (odhad)     100

vstupy atrakcie (odhad)     200

strava (odhad)     400

trajekt(y) + iné     100

spolu     1250      

Výsledná cena:     2175

0 Citovat

@Libor_S: Auto "Nissan X-Trail or similar" máme objednané u Hertz. Bola to jediná požičovňa (ktorú som našiel), čo nám bola schopná požičať auto. Som si vedomý toho, čo píšeš. Ale neviem, či by karavan tú cestu dal, a o stane parťáci nechcú ani počuť. Po návrate napíšem nejaké skúsenosti.

0 Citovat

tak v tomto pripade se rad pochlubim. Takto vypada nase priprava, kdyz ma manzelka cas :D


page.jpg

0 Citovat
Manželka je hravá, zřejmě i veselá = základ cestování.
0