Zdravim vospolok. Dnes som uporne v praci rozmyslal, ci mam zalozit tuto temu. Predsa, nikto uceny z neba nespadol (alebo ziadna otazka nie je hlupa), ale to co v "cestovatelskych" skupinach na FB sa clovek docita...rozum zostava stat. Uz je nam tak dobre, ze aj Vysoka skola zivota (prip. studied at Harvard, alebo manager at Durex) moze cestovat dalej ako na pivo, takze som sa rozhodol, ze tu sem tam prispejem nejakym peknym screenshotom. Dufam, ze nikoho neurazim tuto z pritomnych a prilis si nepokazim moj biedny image :D Samozrejme vsetky mena cenzurovane. Zaciname klasickou otazkou ohladom batoziny v Ryanair...ktora sa necakane zvrtla (aj bez koleciek) :D .

Cestujeme dementne aneb dotazy z FB

Založil ve fóru Co se nevešlo

Díky, Hugo! Snad se bude hodit. :-)

0 Citovat

Jsem zrovna na 3 týdny v JV Asii. Ja plánuju v Google Docs. Plán můžou editovat i parťáci, mám to automaticky i v mobilu... Nejdříve sepisuji destinace (města...) abych si udělal představu kolik kde potřebuju času (v Phnom Penhu chci být dva dny nebo 5?). Potom řeším dálkové letenky, k nim přískoky (někdy je lepší letět o den dříve abych v daném místě měl dost času a mohl pokračovat levným přeletem....). Potom napíšu jednotlivé datumy se dnem v týdnu a postupně je upřesňuji, dopisují objednaná ubytování, transporty, čísla letu... Během cesty to pak slouží spíše jako kostra než jako neměnný plán. Je lepší mít informace o destinací předem zjištěné než to potom googlovat na mobilu přes mizerný internet nebo se neznalé někde nechat vláčet TukTukářem...

Občas je některý den potřeba rozepsat "na minuty" - na Zélandu je na Hotel Waters Beach potřeba přijet ve správnou dobu, musí se spočítat co se dá stihnout před večerním letem...

0 Citovat

Ty jo, takze ja asi budu bridil. Ja si vezmu A4 napisu si kam letim, koupene transfery z/na letiste ci nejaky pass na jak dlouho mam a zbytek nechavam nahode. Ja se nikdy nedrzim planu. Takze taky se stalo, ze misto toho abych videl v ten den co chci, tak k tomu pridavam “nahodile” bloudeni a nasavani atmosfery a delat rozvrh presne na minuty? To je takovy nesmysl podle me a cloveka to jen depta. 

0 Citovat

Mívám jen čmárací papír, kam si nahodím dny, kdy budu pryč a na něm plánuji různé přesuny a koukám se, jestli na každý den mám zajištěné ubytování. Většinou toho chci stihnout víc, tak se takto ujišťuji, že se to dá stihnout a jestli není lepší vzít pozdější/dřívější let. Plus si dělám velmi hrubý náčrt toho, co chci stihnout navštívit a zároveň si prolustruji, jaká je otevírací doba, vstupné a zda nemají třeba v pondělí zavřeno. Pevná data pak přepíšu do Google kalendáře, pokud se tam nevložily samy už z e-mailu nebo nejsou špatně. Po skončení plánování papír vyhazuji, protože to není žádné umělecké dílo, ale spíš škrtátko. S vybíráním POI mi pomáhají PDFka průvodců od DK Eyewitness Travel. Měl jsem v ruce i ty od Lonely Planet nebo Rough Guide, ale nějak mi nesedí.

0 Citovat

By možná stálo za to udělat z toho samostatné diskuzní vlákno - jak detailně plánujete cesty předem?

Já jsem si prošel oběma extrémy - jak relativně detailní tabulku v excelu/google docs, tak cesta "na blind" bez plánu.  Je pravda, že jsem díky smarphone, wifi a google poněkud zlenivěl, ještě takových 10 let dozadu jsem plánoval výrazně více, protože informace nebyly jen tak na dosah ruky.

Teď jsem na nějakém kompromisu, že mám zhruba představu co bych chtěl vidět, případně stanovím nějaké milníky (klíčové přesuny/přelety; akce, kterou chci vidět a pod.), ale na místě se řídím spíš aktuální náladou/počasím/okolnostmi. Koneckonců jsem na dovolené, tak proč bych se měl stresovat :-)

0 Citovat

rsaf napsal(a):

Občas je některý den potřeba rozepsat "na minuty" - na Zélandu je na Hotel Waters Beach potřeba přijet ve správnou dobu,

To jsi myslel jistě Hot Water Beach kvůli odlivu. Na to máš asi 4 h. Pokud odliv nevyjde na brzké ráno, jsou tam davy jinak na Zélandu nevídané. Bez lopatky to snad ani nestojí za to.
0 Citovat

Lopatky... jako že té polní pro boj muže proti muži*? *popřípadě jinému džendru, abysme byli korektní?

0 Citovat

Zas tak plno tam není, aby si musel člověk bránit svůj kus pláže. Jen je třeba si vykopat prohlubeň, kam proudí horká voda:

https://www.thecoromandel.com/ac...ter-beach/

0 Citovat

ja uz neviem, nechcel som to davat do tohto vlakna, nechcem urazit, kedze tam je aj meno..ale uprimne co si o takomto niecom myslite

http://www.vipnoviny.cz/brozura-...ch-odkazu/

0 Citovat

Cestovateľských guruov rôznej kvality je plný internet. Podľa mňa obyčajný bloger, ktorý na rozdiel od väčšiny bloguje na vlastnej stránke. Dokonca si myslím, že ten rozcestník stránok môže byť užitočný pre cestovateľských začiatočníkov.

0 Citovat

pravda, aspon nechcel email za stiahnutie, ale nazyvat to ebook je dost odvazne :)) 

0 Citovat

Akurat neviem, ci by som chcela akekolvek rady od cloveka, ktory na tej istej stranke odporuca meditaciu a koren pampelisky na liecbu rakoviny...

0 Citovat

Tak stačí zdieľanie motivačných citátov nie?

0 Citovat

Nuž, všetci sme nejakí, niekto odporúča meditaciu a koren pampelisky na liecbu rakoviny, iní zase napr. nevidia žiadne problémy pri cestovani s kojencami ... Ale to neznamená, že títo ľudia sú hlupáci. V inej oblasti môžu byť naslovovzatí odborníci.

Podobný, ale rozsiahlejší zoznam stránok ako v jeho "ebooku" mám aj ja. Dokonca niektoré adresy z jeho zoznamu mám vo svojom zozname tiež.

0 Citovat

Odrazuje už ta hrubka v titulu. Brožura se píše s krátkým U;-)

0 Citovat

Když tady vidím ty hodinové plánovače a excelmajstry, tak bych je chtěl zažít na mojí první cestě po západu USA v roce 1994 bez internetu, navigace, mobilu atd...:-)) 

0 Citovat

Ano, boli to zlaté časy slobodného a naozaj nezávislého cestovania.  Ale prišiel internet, a život a cestovanie sa výrazne zmenili. V roku 1994  sa cesty sa plánovali podľa knižných sprievodcov a papierových máp. V mimosezóne nebolo toľko turistov, a tak spravidla nebol problém nájsť ubytovanie na mieste. Dnes kvôli internetu je veľa vhodných ubytovacích zariadení vypredaných. Autá v požičovniach takisto a na mnohé autobusové linky je treba kupovať lístok dopredu aby sa vôbec ušlo miesto. To v roku 1994 nebolo. Neplánovať vtedy (a nakoniec aj dnes) si mohol dovoliť len ten, kto išiel na niekoľkotýždňovú príp. niekoľkomesačnú cestu. Jednotýždňovú cestu bolo potrebné starostlivo naplánovať aj vtedy. V máji 2012 sme cestovali po USA prvý a posledný raz bez vopred zabezpečeného ubytovania. Lacnejšie motely po 18:00 hod mali väčšinou na recepcii oznam "No vacancy". Pri ďaľších cestách po USA sme ubytovania rezervovali minimálne 3 dni dopredu.

edit: opravený preklep

0 Citovat

A tak zase aj pred par rokmi sa to dalo. Ja som stravil v 2010 v Irane vyse troch tyzdnov a jedine moje elektronicke zariadenie bol fotak. Mobil som vypol a polozil doma na policku.  Co som vedel bol presny datum, kedy musim do Iranu vstupit z Armenska (11.7.) a dokedy musim vypadnut (5.8.). Medzitym som mal len hrubu predstavu v hlave co chcem vidiet  a vytlacenu "knihu" od Slavomira Horaka, ktoru som cital pocas autobusovych presunov. Spavali sme v mosaferchne pri mesitach, kde sme vzdy len prisli a povedali, ze potrebujeme izbu a bolo.

Bohuzial, luxus prazdnin uz pominul a ako pracujuci clovek musim v co najvacsej miere vyuzivat vikendy a sviatky, cize uz naozaj "nemam cas" travit "zbytocne" niekde 3 dni, ked na to bohate staci den. Cize ano, Excel v rozumej miere pouzivam - teda vzdy si tam zaznacim kedy a kam prilietam a kedy a odkial odlietam, aby som mal hned vizualnu predstavu co je "medzi tym" mozne. Potom sa mi uz priblizny itinerar robi jednoduchsie.

Koniec koncov, ved nech si kazdy cestuje ako chce, aj tak je to jedno, pokym sa dotycny netvari ako majster sveta alebo strasny heker :)

0 Citovat

Záleží na zemi a způsobu cestování. Já jsem ještě v letech 2011-13 procestoval téměř celou Jižní Ameriku bez smartphonu jen podle knižního průvodce (Footprint a na treky v Patagonii LP) a občas nějakých rad cestovatelů, které jsem potkal. Internet jsem na plánování moc nepoužíval a první destinaci jsem si naplánoval až v letadle. Ztracený jsem se nikdy necítil a ani zpětně nevidím, že bych něco pro mě podstatného vynechal nebo někde strávil čas zbytečně. Za 5 let se to tam asi výrazně nezměnilo, takže pokud si člověk udělá čas, jistě lze svobodně a opravdu nezávisle cestovat i dnes, aspoň v některých zemích.

V některých oblastech to ale vyžaduje spaní ve stanu nebo obytném autě. Takto jsem ostatně nedávno projel NZ (spaní ve stanu) a jihozápadní Austrálii (spaní v autě), i když mobil byl díky aplikacím nápomocný v hledání vhodných míst na spaní zdarma a přírodních zajímavostí. Na poslední cestě po východní a JV Asii bych ale nechtěl jet bez smartphonu a důkladného plánování za pomoci internetu (byť někdy jen s krátkým předstihem).

0 Citovat

Na eurovíkendy poslední dobou skoro ze zásady čtu PDF průvodce až v letadle. Západní Evropu jsem projel bez plánu s využitím autokempů. Rád bych cestovatel nezávisle i jinde bez rezervací ubytování a přesunů dopředu. Ale mám málo volna a ne tak tučný účet, abych mohl kupovat letenku na poslední chvíli nebo hledat hotel na tu samou noc, co přijedu.

0 Citovat

Na blind som naposledy bol na Kryme a v Uzbekistane. V týchto destináciách naozaj nie je treba tučné konto a dá sa všetko riešiť operatívne. 300km taxíkom, alebo výber ubytka u babiek na stanici, alebo nákup letenky deň vopred nezatažilo rozpočet. Podobne aj 3 týždne v Číne, ubytko vždy v hoteli niekde pri stanici a všetko on the go. Chýba mi to:) ale toto sa nedá riešiť pri vikendovkach, alebo pri viacerých ľuďoch.

0 Citovat

:-)


screen-shot-02-11-18-at-04.jpg

0 Citovat

LOL :-D

0 Citovat

cali napsal(a):

:-)

Tento alespoň ví, že se ptá hloupě a chudák i nechtěně pobavil :)) Spíš by mě zajímalo, jaké byly reakce? 

0 Citovat

To je teda mazec :-)

0