Cestujeme dementne aneb dotazy z FB
tak Revolut sa uz davno neda brat ako nejaky okrajovy produkt a mat z toho prehanane obavy. Ved len na Slovensku mal minuly rok na jesen uz 500 tisic uzivatelov. By som sa necudoval keby poctom klientov bola uz v Top 5
Pokud ještě přidají vlastní SIM karty s těmi super tarify, jako v UK a Polsku, tak rozbíjí bankovní trh v Česku.
Dokud nebude v ČR euro, nebo nezavedou české účty na jméno, tak bankovní trh vážně nerozbijí. To spíš mobilní trh. Banka, která je nepoužitelná pro platby v místní měně, je "na hraní". Z mého okolí mají revolut účet tak nějak všichni. Na reálné platby ho nepoužívá vlastně nikdo. Maximálně na platby v exotice, a takových cestovatelů je mezi Čechy minimum. Takže 90 % těch účtů je vlastně spících.
Já platím 90% plateb kartou přes Revolut - body do Revpoints. Jenom tento měsíc cca 60 000,- Kč. Rychlé dobití přesně s platební částkou z českého účtu a minimální zůstatek na Revolutu.
tonic napsal(a):tak Revolut sa uz davno neda brat ako nejaky okrajovy produkt a mat z toho prehanane obavy. Ved len na Slovensku mal minuly rok na jesen uz 500 tisic uzivatelov. By som sa necudoval keby poctom klientov bola uz v Top 5
Počet uživatelů je sice působivý, ale pro mě osobně není hlavním měřítkem bezpečnosti úspor. Je dobré si uvědomit, že Revolut má licenci v Litvě, což je země s necelými 3 miliony obyvatel, zatímco klientů má po Evropě přes 45 milionů. Ten nepoměr je v případě systémového problému obrovský.
Ostatně o něčem vypovídá i fakt, že v Británii o plnou bankovní licenci usilují marně už roky. Britský regulátor má totiž dlouhodobé výhrady k jejich vnitřním kontrolním systémům, auditoři měli v minulosti opakovaně problém potvrdit správnost jejich účetnictví a firma čelila kritice za nedostatky v opatřeních proti praní špinavých peněz. To jsou pro mě u instituce, které mám svěřit statisíce, varovné signály.
Nemám problém Revolutem zaplatit lístek v tramvaji nebo drobný nákup, na to je skvělý. Ale jakmile jde o vyšší částky, ubytování nebo pronájem auta, držím se eurového účtu u české banky. Zkušenost s německým Wirecardem (který byl také vnímán jako bezpečný gigant a měl licenci) ukázala, jak rychle se může stát z miliardové firmy prázdná schránka a lidé zůstanou dny i týdny bez přístupu k penězům. U větších sum zkrátka preferuji instituci, kde se v případě problému dovolám české podpoře nebo dojdu na pobočku.