Příští týden letíme na neplánovanou dovolenou - poznávačku, takže nemám moc času na výběr foťáku, a chtěla bych si přivézt hezké fotky. Aktuálně fotím Nikonem D5100 se základním objektivem 18-55. Chtěla bych kvalitu fotek posunout min. o třídu výš. Může mi prosím někdo z vlastní zkušenosti doporučit zrcadlovku a typ objektivu? Nejsem samozřejmě profesionálka, ale fotím hodně - děti, krajiny, akce atd. .

Fotoaparát - zrcadlovka - prosím o doporučení

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

22 reakcí

Příští týden letíme na neplánovanou dovolenou - poznávačku, takže nemám moc času na výběr foťáku, a chtěla bych si přivézt hezké fotky. Aktuálně fotím Nikonem D5100 se základním objektivem 18-55. Chtěla bych kvalitu fotek posunout min. o třídu výš. Může mi prosím někdo z vlastní zkušenosti doporučit zrcadlovku a typ objektivu? Nejsem samozřejmě profesionálka, ale fotím hodně - děti, krajiny, akce atd.

0

Výmena fotoaparátu častokrát nie je riešenie, vymeniť treba fotografa :-)

0 Citovat

Co zkusit jen jiné sklo?

0 Citovat

Mám úplně stejné tělo, seťák jsem vyměnil za Sigmu 17-50 f2.8, fotky jsou o něco lepší, ale jak už bylo řečeno, vše je o umění zachytit zajímavé záběry a pak postprocess ;-)

Za sebe mužů říct, že na obyčejné reportážní focení z cest stačí jakýkoli smartphone s lepším foťákem. Brašna se zrcadlovkou už se mi většinou válí ve skříni. Beru jen na delší cesty, kde uznám, že narazím na limity foťaku v mobilu.

0 Citovat

No na limity narazis pri kazdom zotmeni :D

Ale mna uz po 8 rokoch tiez prestalo bavit tahat DSLR a prechadzam na mirrorless, aj ked som povodne chcel nieco este mensie (ako panasonic GF7), len clovek je uz po zrkadlovke rozmaznany.

0 Citovat

Zrkadlovky su na cestovanie maximalne neprakticke, je to tazke a zabere to v batozine kopu miesta. Poohliadni sa po bezzrkadlovke napr. Sony Alpha, taky pouzitelny model ktory uz ma hladacik a vyklopny display je A6000, alebo ked sa citis pri peniazoch, tak A7 a budes o paru tried este vyssie. Bezne to nosim v puzdre na krku, a zatial ma na gate nikto nebuzeroval, ze si to mam schovat do tasky.

0 Citovat

já mám už 4 roky/ možná 5 let Canon G1 X kompakt a paráda :) Je to maličké a praktické a občas to má lepší fotky jak zrcadlo :D Zrcadlo tahat a k tomu všechno potřebné, tak to néé :D

0 Citovat

cizy napsal(a):

No na limity narazis pri kazdom zotmeni :D

Ale mna uz po 8 rokoch tiez prestalo bavit tahat DSLR a prechadzam na mirrorless, aj ked som povodne chcel nieco este mensie (ako panasonic GF7), len clovek je uz po zrkadlovke rozmaznany.

tak ja jsem se tmou bojoval vzdycky (tady totiz plati to "vymenit fotografa"), ale ted mame uplne bozi vecerni a nocni fotky ze Samsung A5 (v zivote bych necekal, ze tak obycejny telefon vyfoti takove veci -> nejlepsi jsou z Vegas).

0 Citovat

Na těle foťáku až tak nezáleží, optika hraje větší roli. Ta výše uvedená Sigma (nebo ekvivalentní Tamron) je nejjednodušší (a nejlevnější) způsob, jak se posunout dál. Alternativou by bylo koupit k seťáku pevné sklo 35mm 1.8, které je lehké, solidní a umožní ti i nějaké hrátky s hloubkou ostrosti a ohnisková vzdálenost je na cesty relativně univerzální.

Rozhodně bych situaci neřešil kupováním nového pokročilého foťáku pár dní před odjezdem, protože než se ho naučíš ovládat nebo zjistíš, jak ti v různých situacích reaguje, může se stát, že budeš část výletu bez (pěkných) fotek. A setový objektiv třeba u té sony a6000 je naprosto tragický, takže zásadní pokrok v kvalitě oproti své dosavadní sestavě stejně neuvidíš.

Jednoduchou alternativou je kompakt typu sony rx100, který nakonec spoustě lidí dostačuje. Zvlášť pokud fotky netiskneš na vetší formát než A4.

0 Citovat

Mám Fuji XT10 a k tomu 18-55mm a 35mm a pro mě super kombinace a poznání lehčí a menší než zrcadla výstup srovnatelný, ne-li lepší :-)

0 Citovat

no vsak zakladny problem je " Aktuálně fotím Nikonem D5100 se základním objektivem 18-55" - tych setovych objektivov je plne aukro a bazos :)

to by chcelo nieco typu 16-85, alebo nejaky travel 18-200 .. alebo mozno len stativ a zacat sa hrat s manualnymi nastaveniami :))

0 Citovat

Určitě by pomohlo vyměnit objektiv za něco světelnějšího z vyšší řady.

Já vozím 11-20 f/2.8 a 40 f/2.8. Co nedozoomuju foťákem, to hold musím dozoomovat nohama. :)

0 Citovat

co ja viem, tiez som si takto kupil 17-50 2.8 a na najnizsej clone som za 2 roky spravil mozno 10 fotiek.

tym chcem povedat, ze pri cestovani mi nejak unika pointa tych svetelnych objektivov, su vacsie a tazsie, ak robi setak pekne ostre fotky a ne nejaku zapatlanu omalovanku, tak sa da pohodlne fotit aj s tym. hlavne ak dnes uz nie je strop pouzitelnej fotky ISO 800 ako pred par rokmi.

0 Citovat

Tak klíčová je také částka, co do toho chce tazatelka investovat.

0 Citovat

Já mám Nikon D5100 s objektivem 18-105 a v pohodě. Akorát se mi s ním kolikrát nechce tahat...

0 Citovat

Aktuálně vozím na cesty jedno širší sklo 12-24 - na architekturu, památky atd. perfektní. K tomu pevnou 50 f1.8 na portréty a street foto. Nicméně opravdu stačí vyměnit setový objektiv za nějaký univerzální zoom s dobrou světelností a bude z toho spousta radosti

0 Citovat

Týden před odjezdem bych spíš zkouknul nějaké video tutorialy na YT nebo něco přečetl. Pro začátečníky jsou dobrá videa třeba od 4foto. Dokud nemáš jasno v tom, jak dostat maximum ze stávající výbavy a v čem konkrétně tě limituje, tak nevidím smysl investovat do něčeho nového.

0 Citovat

Moc všem děkuji za odpovědi. Vzhledem k tomu, že mě tlačí čas, zkusím koupit lepší objektiv, možná zatím z druhé ruky, abych nemusela moc investovat. Ten bude asi hlavním problémem - všechny nynější fotky jsou jakoby zašedlé. A do budoucna budu řešit, co dál. Zalíbil se mi Canon EOS 6D, ale je to otázka peněz.

0 Citovat

lenkaa78 napsal(a):

Moc všem děkuji za odpovědi. Vzhledem k tomu, že mě tlačí čas, zkusím koupit lepší objektiv, možná zatím z druhé ruky, abych nemusela moc investovat. Ten bude asi hlavním problémem - všechny nynější fotky jsou jakoby zašedlé. A do budoucna budu řešit, co dál. Zalíbil se mi Canon EOS 6D, ale je to otázka peněz.

Hlavním problémem asi bohužel jen objektiv nebo fotoaparát nebude.. Co zkusit potom nějaký kurz focení? A před odjezdem alespoň ty videa jak píše lemming46.

Někdy mají dobré články i tady - https://www.milujemefotografii.c.../fotoskola

0 Citovat

Asi tak, keď chceš farebnejšie fotky, tak zapnúť HDR v telefóne... Inak takýmto prístupom nepomôže ani Hasselblad

0 Citovat

Pokud je toto téma pro někoho stále aktuální, tak snad neurazím, ale můj výběr 5ti cestovních fotoaparátů, co jsem dělal vloni ­(ale troufám si říct, že stále v roce 2018 v pohodě obstojí), jsem sepsal zde.:  

http://www.martinsistek.cz­/blog­/cestopisy­/nejlepsi­-cestovni­-fotoaparaty­/

Btw.: ten Ricoh je bomba ;­-). Myslel jsem že ho nebudu moci otestovat ale do ruky se mi dostal a je to fakt skvělá krabička do kapsy ;-)

0 Citovat


Uz tyzden mam Sony a6000 a foti uplne porovnatelne az lepsie oproti Canonu 600D, ktory pojde do inych dobrych ruk.


inutihar napsal(a): A setový objektiv třeba u té sony a6000 je naprosto tragický, takže zásadní pokrok v kvalitě oproti své dosavadní sestavě stejně neuvidíš.

ak sa mozem spytat, co je na nom naprosto tragicke? ma relativne vysoku vinetaciu, ktora je upravovana priamo v JPGu, pripadne na dva kliky v PS, ked pouzivam RAW. to je asi jediny nedostatok, ktory vidim.

0 Citovat

Keď sú fotky zašedlé, treba fotiť do RAW a potom si ich upraviť podľa seba. Celkovo nevidím dôvod vlastniť zrkadlovku, keď neviem upravovať fotky napríklad cez Lightroom. Ak chceš pekné farebné fotky bez nutnosti úprav, tak na to ti stačí nejaký kvalitný kompakt.

O level vyššie sa posunieš keď sa naučíš upravovať fotky a nie kúpou drahšej techniky :)

0
22 reakcí