Ahoj, mám na vás, zkušenější cestovatele, dotaz. Na konci dubna máme letět s rodinou do Abu Dhabí s Etihad airways. Nicméně v týhle situaci, která tam je, se tam určitě nechystáme. Kupovala jsem ty nejlevnější letenky bez sedadel, bez zavazadel. Moje dotazy se týkají hlavně toho, jak získat zpět své peníze: 1) Jde udělat storno letenek před datem odletu, když mám koupené tyto nejlevnější letenky? 2) Mám samozřejmě pojištění storno cesty u Generali pojištovny, tam ale budou chtít info od letecké společnosti, že jsme na let rozhodně nenastoupili. Kde je prosím kontaktovat kvůli této záležitosti?  Předem moc díky za jakékoliv info :)  .

Storno letenek u Etihad

Založil(a) ve fóru Cestujlevne.com

10 reakcí

Ahoj, mám na vás, zkušenější cestovatele, dotaz. Na konci dubna máme letět s rodinou do Abu Dhabí s Etihad airways. Nicméně v týhle situaci, která tam je, se tam určitě nechystáme. Kupovala jsem ty nejlevnější letenky bez sedadel, bez zavazadel. Moje dotazy se týkají hlavně toho, jak získat zpět své peníze:

1) Jde udělat storno letenek před datem odletu, když mám koupené tyto nejlevnější letenky?
2) Mám samozřejmě pojištění storno cesty u Generali pojištovny, tam ale budou chtít info od letecké společnosti, že jsme na let rozhodně nenastoupili. Kde je prosím kontaktovat kvůli této záležitosti? 

Předem moc díky za jakékoliv info :)

0

1/treba prostudovat podminky tve konkretni letenky. Zalezi na bookovaci tride hlavne. Bude to dole v podminkach - sekce change&refund ci tak neco.

2/pojisteni storna bude mit jiste valecny konflikt a terorismus ve vylukach

2 Citovat

Ad pojištění - cestovní pojisteni v generali nemá v pojistenych rizicich storna zahrnuto válku v cílové destinaci. Vesmes jen zdravotni duvody cestujiciho, ztrata zamestnani, a zivelna pohroma v destinaci.

Ad letenky a jejich zrušení/změna - není to samozřejmě jen o tarifu letenky.  - navíc je tu i ponekud chaoticky systém "odpustků" za change fee (a obcas i zruseni letenky), ktere etihad má. A tady pak zalezi na tom, kdy letenka byla koupena, na kdy byla koupena apod. a vyvíjí se v čase podle situace.

Pokud se budeme bavit o zrušení a vrácení peněz (a ne o rebookingu) na lety, které nebyly zrušeny, tak v tuto chvíli je mezní datum 15.4 - pokud je letenka na termín do 15.4, je možné ji beztrestně zrušit a refundovat, pokud je let na termín po 16.4, tak to (zatím?) možné není.

S ohledem na dění se situace bude ještě dynamicky měnit, takže je klidně možné, že i tato "deadline" se opět posune.

0 Citovat

Možná by bylo celkem fajn se podívat na web Etihadu …

Stran refundu je to poněkud jinak - foto napoví

img-6807.jpg

0 Citovat

Tak on je hlavně rozdíl mezi zrušeným letem a letem, který chci zrušit. Od toho by se měla odvíjet diskuze.

0 Citovat

Resa napsal(a):

Možná by bylo celkem fajn se podívat na web Etihadu …

Stran refundu je to poněkud jinak - foto napoví

ano, bylo by fajn, kdyz byste se take podival. lepe. do sekce refund

https://www.etihadhub.com/en-ae/...-situation

0 Citovat

Tak jenom jestli je informace z 02.04.2026 platná i dnes. Já mám DNES v aplikaci to co je na foto. 
Jestli se ona ta situace nevyvíjí časem … ale kdoví, že jo?

0 Citovat

to sice vyviji, ale jinak ne, na tomto se nic nezmenilo  - toto stale plati

0 Citovat

děkuji všem za postřehy. O deadlinu do 15.4. vím, nicméně nemyslím si, že by se lety přímo rušily na konci dubna. Ani teď rušené nejsou, jen není doporučováno do této země cestovat. Každopádně vím, že budeme muset nahrát nějakou nemoc, takže nebudeme moct cestovat ze zdravotních důvodů (i když dle vyjádření operátorky Generali spadá do storna i válka - alespoň mi to bylo řečeno na konci února přímo na Generali infolince).. Vím, že budeme muset od lékaře dodat lékařskou zprávu, že jsme ze zdravotních důvodů nemohli cestovat. Co dělat ale pak?
1) nechat letenky propadnout, nic neřešit, nestornovat, prostě jen nenastoupit na let.. u Generali po nás budou chtít vyjádření od Etihadu, že jsme na let nenastoupili - budou to chtít určitě, řeší teď dost podobný problém známá, ale Etihad s ní nekomunikuje, žádný vyjádření jim nedodal (mají toho asi ted víc než dost a bud nestíhají nebo jim to někam zapadlo)

2) nebo mě právě napadlo ještě před odletem u Etihadu letenky stornovat. pokud nám samotná společnost vrátí peníze z důvodu aktuální situace, bude to ta lepší varianta, ale bohužel s ní moc nepočítám.. pak by při stornu nezaplatili nic a mohla bych to nárokovat na pojišťovně.. když to storno udělám já ještě před odletem, tak mi přijde nějaké potvrzení, že jsem letenky stornovala ne? To bych pak poslala pojišťovně jako důkaz o stornu

0 Citovat

Leda že by ne :)

ostatně etihad support odpoví zcela jasně (pakliže jej OP osloví)

0 Citovat

k bodu (1) - to bych hodne zvazoval … resp bych se do toho nepoustel (varianta “simulace”). pojistovny nejsou blbé a jejich oddeleni na odhalovani pojistnych podvodu nejsou nejaci amateri, co v zivote nevideli internet, a vzhledem k castce uz bude o trestny cin

1
10 reakcí