Zdravím, rádi bychom se s partnerem podívali do Japonska, ideálně na jaře.   Konkrétní itinerář jsme ještě neřešili, určitě bychom ale rádi Tokio, Kjóto, Osaku atp. Chtěli bychom tam celkově strávit 2 týdny a procestovat různá místa, takže počítáme i s pořízením JR pass. Nicméně nemáme zatím vůbec představu, jaký budget na takovou cestu mít. Máte prosím nějaké tipy, jak si Japonsko užit low cost a s jakou částkou na 2 týdny pro 2 počítat? Kde se třeba dá ušetřit a na čem naopak nešetřit? Případně jaká místa stojí za návštěvu a která jsou spise turistické lákadlo? Moc děkuji za všechny tipy  .

Japonsko budget

Založil(a) ve fóru Cestujlevne.com

Zdravím, rádi bychom se s partnerem podívali do Japonska, ideálně na jaře.   Konkrétní itinerář jsme ještě neřešili, určitě bychom ale rádi Tokio, Kjóto, Osaku atp. Chtěli bychom tam celkově strávit 2 týdny a procestovat různá místa, takže počítáme i s pořízením JR pass. Nicméně nemáme zatím vůbec představu, jaký budget na takovou cestu mít. Máte prosím nějaké tipy, jak si Japonsko užit low cost a s jakou částkou na 2 týdny pro 2 počítat? Kde se třeba dá ušetřit a na čem naopak nešetřit? Případně jaká místa stojí za návštěvu a která jsou spise turistické lákadlo? Moc děkuji za všechny tipy

0

Asi takto v roce 2019 jsem byl v Japonsku též na dva týdny začátkem března  + předtím týden koupačka v Thajsku a vyšlo mě to v přepočtu komplet na cca 70 000 CZK.

Je v tom vše včetně letenek a JR passu na dva týdny - ušetřit se dá asi na ubytování - já volil takový ten střed tj. pokoj s koupelnou/wc někdy se snídani to vycházelo v průměru v přepočtu 1500 czk /dvoulůžák .

Další kde se dá ušetřit je asi jídlo tj. že se vyhnete restauracím .

Kjóto ,Osaka ,Nara je asi při první návštěvě taková tradice co se Tokia týče to mě moc nevzalo všude miliardy lidí a než se člověk někam dostal půlden v tahu.

Já bych doporučil mimo měst hlavně Aso Kuju NP a stejnojmennou sopku (foto) + se to dá spojit s další sopkou Sakura-džima - jako základnu jsem zvolil Kumamoto (s JR passem žádný problém ..)


dsc08486.jpg

0 Citovat

Dnes jsem se zrovna vrátil z Japonska. Letěli jsme v šesti lidech. Měli jsme na týden půjčený obytný auto na Hokkaidu, pak týden rail pass s přejezdem na 3 noci do Tokia, pak půjčení auta na 2 dny v Atami s 1 nocí na Izu a 1 nocí pod Fuji, pak 2 noci v Kjótu a 1 noc v Ósace. Celkem to vyšlo na 50k osoba, z toho byla 24k letenka. Ušetřit se dá na letence a pak na jídle, když se budete stravovat v combini (7/11, family Mart, lawson). My jsme chodili i do restaurací, kdy jsme platili kolem 300 Kč os., asi jako u nás v hospodě.

Jen bacha, od října 23 se zdražuje rail pass z 29.650 na 50.000 jenu 

0 Citovat

Vyhněte se Golden Week a když chcete ušetřit za ubytování tj. neplatit ceny hlavní sezóny, tak i cherry blossom cca ve 2. půlce března, i když by to byl zase zážitek. Pokud byste jeli v létě a chtěli stanovat, doporučil bych Kamikochi s výlety na sopku a horskými údolími (kemp je levný).

JR Pass by mohl stačit na týden, když si naplánujete trasu na úvod bez rychlovlaků (bus je výrazně levnější).

Dobře se najíte hotových jídel ze supermarketů, které si můžete ohřát v mikrovlnce a sníst u stolků přímo tam.

Můžete jít příjemnou 8 km dlouhou procházku Magome - Tsumago. Na jaře bych jel aspoň k úpatí Fudži na nějakou vyhlídku na něj, v létě můžete zkusit výstup.

Na odhad min. nákladů bude stačit součet za JR Pass (+ třeba 1000 Kč na bus, pokud bude týdenní), ubytko dle rezervačního webu ve vašem termínu v plánovaných destinacích a jídlo jako v ČR.

0 Citovat

Na JR Pass bych nešetřil, aktuálně je JPY hodně oslabený a JR Pass na týden stojí 196€, na 2 týdny 312€, takže se ušetří maximálně pár drobných a to myslím za tu flexibilitu nestojí.

0 Citovat

Ušetřit se dá skoro na všem. Základ je levná letenka, na tu je potřeba číhat a zkusit i kombinovat různá odletová a příletová letiště (čímž se dá i ušetřit jedna jízda odněkud na letiště před návratem). Ubytování se dá sehnat i za pětistovku na osobu v nějakém "business hotelu" a nebude to hrůza jako ubytováni za podobnou cenu leckde v Evropě. Taky se dá přespat v internetové kavárně a někde je i snídaně, zmrzlina a nápoje v ceně (pokud se to teda za covidu nezhoršilo), i v karaoke (nezkoušel jsem) nebo v některých lázních mají noční tarif. Jídlo je levné třeba v potravinách velkých obchoďáků před zavíračkou nebo prostě v levných potravinách, jako je třeba Super Tamade v Ósace (a v business hotelech/hostelech ohřát a sníst v kuchyňce), levně se najíš i ve fastfoodech (to zní možná hrozně, ale není 🙂) nebo ve večerkách, kde, jak už psali přede mnou, se dá i ohřát a v některých i sednout, taky existují různé závodní kantýny (úřady apod., např. v jídelně Ministerstva zemědělství mají i velrybu, ale zrovna tohle jídlo nestojí za námahu, nebo železnicní kantýny na nádražích, ale ty se hůř hledají - koukni na soranews24.com). Taky si najdi termíny shokudo a teishoku. Dost atrakcí je zdarma. Railpass není jenom jeden, je i spousta regionálních. Existují i bus passy a jízdenka na noční bus (který rozhodně není tak nepohodlný jako nějaký RJ nebo Flix) se dá v předstihu sehnat levně, stejně tak lety po Japonsku i mimo s místními nízkonákladovkami (např. Peach). Na metro existují jedno- i vícedenní jízdenky a další jízdenky na více druhů dopravy nebo komba na dopravu a atrakce. Pro ušetření je potreba hodně googlit a dobře plánovat.

4 Citovat

SDAN napsal(a):

Na JR Pass bych nešetřil, aktuálně je JPY hodně oslabený a JR Pass na týden stojí 196€, na 2 týdny 312€, takže se ušetří maximálně pár drobných a to myslím za tu flexibilitu nestojí.

Je jasné, že největší zdejší fanoušek železnice by na JR Pass nešetřil a jezdil vlakem co nejvíc, ale podle nových cen bude rozdíl mezi na 2 týdny a na 1 týden 4600 Kč v aktuálním kurzu a pokud chtějí jen ta zmíněná města (a případně něco poblíž, kam se dá snadno dojet busem) 1 týden naprosto postačí. Pokud se budou snažit o větší úspory a nebudou mít jízdu šinkanzenem jako jeden z hlavních bodů programu, nejvýhodnější bude noční bus mezi Tokiem a jedním z měst jako Nara atd. (ušetří se i za ubytování). Nevím, jestli by kupovali JR Pass ještě za staré ceny a jestli by do příštího jara ještě platil.

Osobně jsem za 39 dní v Japonsku rychlovlakem nejel, protože se mi do itineráře ani nehodil (nemluvě o ceně) a nijak mi to nescházelo (těsně před Japonskem jsem byl v Číně, kde jsem s ním párkrát jel). Flexibilitu jsem měl výbornou, protože lístky na bus jsem kupoval před odjezdem (to samé u vlaků, kde jsem na část jízd měl i sezónní pass na regionální). Levné nízkonákladové přelety byly samozřejmě koupené dlouho dopředu, ale na trase Tokio (Fudži, Kamikochi, Magome, Matsumoto a zpět) - Hokkaidó - Ósaka (a okolí)  a odlet z Kansai jsou lepší přelety.

0 Citovat

Když si člověk přihlásí na flypeach.com novinky, tak mu budou zaplavovat mail levnými letenkami, je toho myslím docela dost. :)

A kdo se neobejde bez jízdy šinkansenem, ale nechce se zruinovat, existuje pár nenáročných řešení: buď se svézt na Kjúšú skoro zadarmo https://www.hakatastation.com/we...rain-ride/ nebo za pár stovek (Kč) mezi Ósakou a Kjótem třeba.

0 Citovat

Na jakou rychlost se na tom úseku Hakata - Minami rozjede? 

0 Citovat

Asi na hodně nízkou. 😆

0 Citovat

Ok, to zdražení mi nějak uniklo.

0 Citovat

Já jsem třeba rail pass použil až teď při mojí 5-té návštěvě. Předtím jsem se projel shinkansen jen pro ten pocit, a to z Kumamota do Hakaty a pak z Kjóta do Tokia. Zbytek jsem řešil levnějšími přelety nebo půjčením auta nebo obytky.

0 Citovat

No dle mého je JR Pass super věc a bez něho si Japonsko vůbec nedovedu představit (měl jsem ho pokaždé poprvé na týden podruhé na dva) - připadá mi to tedy jednodušší a velká časová úspora než busy a lokální přelety!

Cenově i po avizovaném zdražení pořád OK a ta flexibilita je tam parádní - nic se nemusí rezervovat ,ujede za chvilku pojede další navrch ve velkých aglomeracích (Tokio ,Osaka a pod.) částečně příměstské JR vlaky suplují metro.

0 Citovat

Záleží, jaká místa chce člověk v Japonsku navštívit. Tam, kam jsem potřeboval jet já, tj. Kawaguchiko u Fudži, Kamikochi, Nakatsugawa (pro Magome - Tsumago), Matsumoto, Kii-Tanabe a na Hokkaidó (kromě úplného jihu), vůbec šinkanzen nejezdí. Busy vycházely časově podobně jako vlaky. Na běžné vlaky (ordinary a rapid) se JR Pass nevyplatí, protože ty jsou výrazně levnější. Měl jsem na ně sezónní pass Seishun 18, kterým jsem měl předplacený určitý počet cest. Vyplatil jen na úseky s cenou nad 480 Kč v tehdejším kurzu 0,20 Kč/jen. Na Kamikochi jsem měl flexibilní kombinovaný pass, který platil i na autobusy (JR Pass tam neplatí).

I na trasách, kde šinkanzen jezdí, to nemusí být časová úspora, když se může jet busem přes noc. A kdybych si mohl zvolit třeba na Hokkaidu mezi regionálním vlakem a šinkanzenem, stejně bych si zvolil pomalejší vlak, protože jsem si užíval i ty výhledy na krajinu. O flexibilitě jsem už psal, že jsem měl maximální i bez JR Passu. A nadpis tohoto vlákna je Japonsko budget...

0 Citovat

Moc všem děkuji za rady a tipy :) Sedneme si k tomu a všechno si naplánujeme, je pravda, že díky tomu člověk snáz šetří, když už ví kudy kam pojede - zrovna třeba u toho JR pass, aby člověk zbytečně nekupoval 2 týdny, když by třeba stačil jeden nebo i z hlediska rezervace ubytování. Díky moc i za tipy na levné spaní, zrovna kavárny by mě vůbec nenapadly. :) Vyplatí se za vás třeba i ty kapslové hotely? 

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Záleží, jaká místa chce člověk v Japonsku navštívit.

Tak autor hned na začátku jmenuje Tokio, Kjóto, Osaku a to už na JR pass je navrch jistě nezůstane jen u toho ..

1 Citovat

Za mě se kapslový hotel vyplatí už pro ten zážitek. Na zhodnocení ceny je potřeba porovnání s jinými možnostmi ve stejný termín, ale myslím, že moc drahé nejsou.

1 Citovat

Libor_S napsal(a):

I na trasách, kde šinkanzen jezdí, to nemusí být časová úspora, když se může jet busem přes noc. A kdybych si mohl zvolit třeba na Hokkaidu mezi regionálním vlakem a šinkanzenem, stejně bych si zvolil pomalejší vlak, protože jsem si užíval i ty výhledy na krajinu. O flexibilitě jsem už psal, že jsem měl maximální i bez JR Passu. A nadpis tohoto vlákna je Japonsko budget...

Kawaguchiko - potvrzuji, tam bohuzel na tento usek nam taky nebude platit :)

Za to treba ale cesta z Kjusu az na Hokkaido cca 14 hodin se nam vyplati, uz proto ze vlak bude preci jen rychlejsi nez bus :) 

Dal byla i lakava cena, 7500czk za 14dnu. Kdyz vidim ty starsi ceny tak treba v roce 2016 uvadeli jinde na webu cenu 10 000czk (14dnu) a nebo jedna Japonka ze 6800czk za tyden (cena starsiho data)!

Souhlasim ale ze pri dalsi navsteve Japonska a pokud clovek nebude jezdit jako blazen, uz ma svoje mista tak bus vyjde klidne levnejsi a da se jeste usetrit. Nez to ale zdrazi, tak to neni uplne spatnej napad. Plati dokonce i na nektere trajekty ten JR PAS. Sice na ostrov Tsushima asi ne, tam budeme mit smolika. Na Oshima by platit mel a mozna i na Okunoshima.

 

0 Citovat

J0x napsal(a):

Za mě se kapslový hotel vyplatí už pro ten zážitek. Na zhodnocení ceny je potřeba porovnání s jinými možnostmi ve stejný termín, ale myslím, že moc drahé nejsou.

Jedu se slecnou a nechapu co je na kapslovem hotelu za prozitek? Prisel s tim odvareny kamarad. Jako ten zazitek, ze to stoji vic nez bezne normalni ubytko (za 300 az 380kc na osobu je spani v pokoji)? nebo to ze nas podle pohlavi rozdeli? a jeste za ty predrazenou kapsli platit?  Prece tento styl ubytka i v USA, je vyuzivan, kdy leti najmy nahoru, takze aby mel clovek jeste min prostoru a poradne platil. Lidi to jeste podporuji, misto aby rekli dost. I dotycna rekla, ze to radeji venku nez tohle.

1 Citovat

verca.mart napsal(a):

Moc všem děkuji za rady a tipy :) Sedneme si k tomu a všechno si naplánujeme, je pravda, že díky tomu člověk snáz šetří, když už ví kudy kam pojede - zrovna třeba u toho JR pass, aby člověk zbytečně nekupoval 2 týdny, když by třeba stačil jeden nebo i z hlediska rezervace ubytování. Díky moc i za tipy na levné spaní, zrovna kavárny by mě vůbec nenapadly. :) Vyplatí se za vás třeba i ty kapslové hotely? 

My tam prvneme jedeme, jsme take jen dva lidi :) Takze pokud jedes az roce 2024, mohu jsem pak napsat report jak to dopadlo. Je pravdou ze mi jedeme na delsi dobu a to 21 dnu. Zaroven jedeme i na ostrovy a to Tsushima uplne dolu a i nahoru na Hokkaido, zaroven spime venku, takze takovej cundr. 

Ja puvodne planoval ten nejdelsi pas, nakonec jsem ho zkratil, musis vedet co chces. Ja treba chci jezdit metrem ve meste a mit 48h - 72h jizdenku. Tudiz tam JR PAS ani na tu dobu neaktivuji napr Tokyo. 

 

Hodne usetris, pokud byste spali venku. Proste ty ubytka to se nascita i kdyby bylo za 400kc na osobu. Co jsem tak koukal, neni to moc levne proti Asii jinde. Kapslove hotely nemaji dle meho nazoru vubec smysl, pokud jste kazdy jineho pohlavi. Ty budes lezet nekde mimo, kluk taky jinde a je to neprakticke, pokud vecer chces neco resit a zjistis ze je vecerka a rusila bys dalsich xy lidi. Pokud jsi fanda, ze te vzrusuje malicky prostor, ty sama zavrena v kukani, tak potom ano. Cetl jsem ze nekdo za to daval i 900kc / osoba a noc :D

Kamarad byl nadsen (500kc za noc), ale jeli jen sami chlapi.

Hodne zalezi na preferencich, my se nebojime i riskovat napr stret se zviretem (medvedi, divocak), stret s policii (spani i v Cine pod sirakem) nebo rizika tajfunu.

Nove resim treba i kontakt na nekoho, kdo pomuze kdybysme treba byli uvezneni nebo eskortovani.

 

0 Citovat

@Njord: Na Hokkaidó by mě ani nenapadlo jet busem z Tokia (natož z Kjúšú, ale asi jsi myslel Honšú). Měl jsem letenky na trase Tokio - Hokkaidó - Kansai za 14500 JPY včetně odbaveného zavazadla. Pokud bych měl JR Pass s končící platností, jel bych šinkanzenem do Sappora, ale na ježdění po Hokkaidu se už nevyplatí (možná na návštěvu na několik dní ano, ale ne na cestování na pár týdnů).

Kurz JPY/CZK byl dlouhodobě 0,20 Kč za jen (někdy až 0,25) a až poslední půlrok jen výrazně klesl.

0 Citovat

Njord napsal(a):

Kapslove hotely nemaji dle meho nazoru vubec smysl, pokud jste kazdy jineho pohlavi. Ty budes lezet nekde mimo, kluk taky jinde a je to neprakticke, pokud vecer chces neco resit

Jsou i výjimky, kdy to pro pár tj. ne pro tebe, Njorde, může být zajímavé: https://japanhorizon.com/capsule...t=cmp-true

0 Citovat

Souhlas, jako vypada to zajmave to vse kolem ale proste se nemohu ubranit poznamce ze ve videu na odkazu je to jako bouda pro psa :D  Jinak pisou tam jasne, ze je to spis vyjimka, kde to v te kapsli jde pro dva. Nasel jsem i uz vic jen pro zeny, to tam je. Pro pary to ale moc urcene neni a dal co treba me osobne vadi, ze veci se zaviraj do plechove skrinky :)

Proc? Protoze ja mam rad batoh pod hlavou a kdyz vzpomenu, klidne v noci hrabu v batohu a to u zamceneho ve skrince bude problem :D

 

Jinak nas ani neberou prilis onseny. Urco se zkusi, ale kdo neni staveny na horkou vodu jako treba ja, tak s tim muze mit dost problem. Realne to dlouho nevydrzim a i 30minut pro me bude hodne. Jsem ledovej typ. Dotycna min ale klidne poleze do jezera kdyz bude venku cca 17 stupnu. 

Treba pokud je to pravda, ctu pocasi na Hokkaidu, tak je tam ted pomerne vedro (25 pres den a v noci i kdyby 15 je pro me az moc).

 

A ano myslel jsem az na Hokkaido. To proto, ze projet se vlakem i delsi trasu nam vadit nebude. Uznavam ze letecky je to rychlejsi, ale nekdy predstava reseni batohu, projduti kontrolama je na tolik odrazujici, ze se voli bus nebo vlak. 

0 Citovat

Spal jsi někdy v hostelu? Tam se běžně dávají batohy do skříňky, ale není to povinné. Je to spíš kvůli bezpečnosti, že se tam dají zamknout (i když krádeže v hostelech jsou vyjímečné - nikdy jsem o tom za stovky nocí v nich neslyšel a ani nečetl v recenzích). Někdy se vejdou pod postel nebo za postel a klidně si můžeš vzít věci, které můžeš v noci potřebovat, i do postele. V kapslovém hotelu by asi batoh u vchodu do postele víc překážel, ale nikdo určitě nezakazuje vzít si obsah do postele, když máš takový zvláštní požadavek (zvláštní, myslím, pokud by šlo o většinu obsahu batohu).

Onseny bývají mnohdy příliš horké i pro milovníka termálů. Někdy jsem vydržel mít ponořené jen nohy a v jednom na Hokkaidu jsem vydržel ve vodě jen za podmínky, že jsem si pod vodou na tělo pouštěl hadicí studenou vodu (hadice tam přiváděla vodu trvale a kdo chtěl, použil ji). Trénovaní Japonci to vydrží. Nejlepší onsen jsem měl přírodní bazének v horách u nejvyšší hory Hokkaida Asahi. Okolo tekl studený potůček a já si reguloval v malé hrázi z oblázků přítok. Jestli letíte na Hokkaido v říjnu, už tam moc teplo nebude.

0 Citovat

Před 10 dny jsem se vrátil z Japonska. Jelo nás 10.

S manželkou jsme byli na 2 týdny. Zbytek party na 2.5 týdne.

Já tam byl se vším komplet za 52k. Manželka dokonce za 42k

Letenka Praha-Londyn-Hongkong-Tokyo Narita. Zpáteční za 16k. Ubytování celkem za necelých 8k.

Itinerář najdeš tady: https://docs.google.com/document...p=drivesdk

A ubytování: https://docs.google.com/spreadsh...p=drivesdk

Tady výpis z několika ubytování. První Booking, pak Agoda.
https://imgur.com/a/YFaMVih

Několik věcí jsme změnili a víc v klidu, nehonili jsme se. Denně 27-35k kroků jak nic.

1