Zdravím, v létě se chystám do Alanye a chtěl bych vědět od zde protřelejších nomádů, jak pořešit peníze. Vyměnit tady v ČR na turecké liry, nebo eura či $$$? Nebo se na to vykváknout a co půjde cálovat MasterCardkou? Nebo eventuelně vybrat tam z ATM? A případně v jaké měně? Mám tam All inclusive a hotovost bych chtěl na případné nákupy, návštěvy restauraček, atrakcí apod. Díky za každou radu ,-)  .

Turecko - Alanya nejvýhodnější varianta ohledně platidla....

Založil ve fóru Co se nevešlo

10 reakcí

Zdravím, v létě se chystám do Alanye a chtěl bych vědět od zde protřelejších nomádů, jak pořešit peníze. Vyměnit tady v ČR na turecké liry, nebo eura či $$$? Nebo se na to vykváknout a co půjde cálovat MasterCardkou? Nebo eventuelně vybrat tam z ATM? A případně v jaké měně? Mám tam All inclusive a hotovost bych chtěl na případné nákupy, návštěvy restauraček, atrakcí apod. Díky za každou radu ,-)

0

My meli loni taky all inclusive a vezli jsme s sebou jen eura. 

0 Citovat

A dalo se tím platit i na místních trhovištích? Resp. platili jste ojrama nebo jste to konvertovali na místní?

0 Citovat

V Turecku je opravdu levně, dají se tam sehnat běžně na tržištích Vuittonky i Rolexy za pár euro, u nás to mají jen v Pařížské a chtějí za to majlant. A navíc místní prodejci berou prakticky cokoliv, možná i korálky.

10 Citovat

Napr. Zmrzlinu jsme platili v EUR - asi to bylo o neco vic nez kdyz bychom platili v lirach, ale jelikoz nanuk v potravinach stal 0,40 eur, tak je bezpredmetne to resit. Jinak na tureckem all inclusive je tolik jidla, ze si nedokazu predstavit, ze bychom sli jeste nekam do restaurace.

Nakupovali jsme nejake kozene zbozi a to jsme platili kartou. Oni chteji prodat, tak se snazi.

Zalezi jak velike nakupy planujete. Pokud se neplanujete vratit s kufrem plnym fejku a cetek, tak si vystacite s eurem.

1 Citovat

Jednoznačně liry ! Eura vezmou všude (vyjímkou bylo tedy Římské divadlo v Side ,tam pouze karty či liry) ,ale oproti platbou v lirách je to vždy nevýhodné. 

0 Citovat

Diabolus napsal(a):

A dalo se tím platit i na místních trhovištích? Resp. platili jste ojrama nebo jste to konvertovali na místní?

 

Na tržišti (předpokládám, že tam půjdete pro suvenýry a ne pro zeleninu) budou spíš raději za eura. Jejich měna není úplně silná, takže raději vezmou západní cash.

 

Jinak rozhodně bych neměnila na liry tady. Nevíte, kolik budete potřebovat, a co pak se zbylýma.

0 Citovat

Teď jsme se z Turecka vrátili..všude se dalo platit kartou a to i tam, kde byste to neřekl. Měli jsme s sebou do zálohy jen eura, liry jsme nakonec nevyměnili, protože všude brali kartu. Obecně se doporučuje euro nebo dolar vyměnit až tam, když jsme to tak lehce porovnávali, tak nejlepší kurz na výměnu měl náš hotel..a jak je psáno výše euro je občas nevýhodou, když už cash tak lira..

V taxíku prý berou hlavně hotovost a dolmuši zase kartu...

0 Citovat

Nákupy počítám jen "cetky" pro rodinu, případně nějaký oliváč,parfjůmy apod. a taky nemíním overloadovat kufry :-) Tu restauračku jsem spíš myslel ne že bychom byli hladní, ale spíš kdyby chtěla omladina do burgrárny, já třeba do rybí restauračky (minule jsme v Allinovi rybu neměli) a tak podobně. Mám multi měnový účet, takže bych teoreticky mohl dotankovat ojrový účet a pak čerpat z něj (primárně kartou kde to půjde)...ale mám ještě jeden dotaz. V inet bankingu jsem si zatrhl volbu zakázat DCC, může s tím být problém při platbě kartou, případně při výběru z ATM?

0 Citovat

Pouze pokud bys kliknul že chceš využít dcc, pak platba neprojde. Jinak by neměl být problém. 

0 Citovat

No právě o to mi jde, pokud někde na tržnici "čmoud" nakliká na termínálu bůh ví co, tak pak teoreticky ta platba nemusí projít - ono by se když tak moc nestalo, šel bych za jiným u kterého by to prošlo, že :-D (toto se mi stalo na Fuertě, že čmoud si tam naklikal platbu a já jen přiložil/vložil kartu a neměl jsem nad tím úplnou kontrolu - ale dopadlo to dobře, když jsem se díval po návratu domů, tak vše bylo v cajku).

Hlavně mám obavy, když bych náhodou vybíral z ATM nebo někde v supermarketu či restauračce, tak aby se to nezaseklo právě na té vychcávce DCC :-/ (jestli si tam náhodou primárně nenaklikají DCC).

A další dotaz, jsou u Turka ATM i v angličtině nebo jen v jejich hatmatilce?

0
10 reakcí