Nějak mi vadí, že na letištích před bezpečnostní kontrolou se musí vyhodit láhve s vodou a následně za kontrolou se kupují nové láhve PET s vodou (za 10ti násobek běžné ceny). Moje dcera, která myslí na ekologii a pod. mi řekla, že ona to dělá tak, že láhev před kontrolou vyleje, prázdnou pronese kontrolou a následně doplní vodou ze stojanu na pitnou vodu. A tady je právě ten problém, na žádném z letišť, kde jsem byl, nebylo vůbec snadné stojan s pitnou vodou najit. Skoro to vypadá, jako schválně. Proto jsem se rozhodl založit toto téma s tím, že zde budou uvedena mista, kde lze nabrat vodu ze stojanu.  .

Kde na letišti nabrat pitnou vodu

Založil(a) ve fóru Letiště

Nějak mi vadí, že na letištích před bezpečnostní kontrolou se musí vyhodit láhve s vodou a následně za kontrolou se kupují nové láhve PET s vodou (za 10ti násobek běžné ceny). Moje dcera, která myslí na ekologii a pod. mi řekla, že ona to dělá tak, že láhev před kontrolou vyleje, prázdnou pronese kontrolou a následně doplní vodou ze stojanu na pitnou vodu.

A tady je právě ten problém, na žádném z letišť, kde jsem byl, nebylo vůbec snadné stojan s pitnou vodou najit. Skoro to vypadá, jako schválně. Proto jsem se rozhodl založit toto téma s tím, že zde budou uvedena mista, kde lze nabrat vodu ze stojanu.

0

Vídeň - gate D21

Kypr Pafos - gate 07

0 Citovat

Na drtivé většině míst na světě, kde jsem byl, byla pitná voda v každém kohoutku na wc. Vozíme všude své kovové lahve, které doplňujeme. Další fakt je, že celkem rychle přibývají letiště, kde s vodou přes kontrolu projdete.

3 Citovat

Vodu z kohoutku na záchodě nechci brát, jednak nemám jistotu, že je pitná a pokud není zvláštní kohoutek na studenou vodu, je pravděpodobné, že je voda smíchaná s teplou vodou, a to už je riziko. Za druhé se pod kouhoutek láhev pořádně nevejde, špatně se plní. 

3 Citovat

https://www.wateratairports.com/

6 Citovat

Barney Flyer napsal(a):

Na drtivé většině míst na světě, kde jsem byl, byla pitná voda v každém kohoutku.

Ty jezdíš jen do rozvinutých zemi, ale ve většině světa to tak není. 

Já jsem většinou našel pítko, ale někdy jsem si naplnil láhev na WC, pokud tekla studená a věděl jsem, že je pitná. Nosím menší láhev a tu naplnit lze.

0 Citovat

Moje poslední odlety z Prahy z terminálu 1, byly z gatu A8 nebo A9, kde není pítko ani záchod a musíte si koupit vodu z automatu, hned vedle je gate A7, kde záchody jsou, není tam ani žádná stěna jen sedačky, které ten gate oddělují, ale personál byl nekompromisní 😄

0 Citovat

Normálně si jí koupit  !

Nechápu že někdo řeší 1,5 - 2,5 eura

8 Citovat

Z principu taky nechci platit za balenou vodu na letištích (předraženou). Tohle téma mě vcelku zaujalo.....

12 Citovat

@Libor_S: to bych ani neřekl, spíš si nejdříve zjišťuji, zda je v dané zemi pitná voda běžne z kohoutku. Lahve vozíme a nebaví mě hledat pítka, tam kde to není potřeba. Vodu zásadně nekupuji ani doma a v letadle je většinou grátis (lokální lety neřeším, tam mi stačí ta má láhev).

Nebudu sem psát cca 95 letišť, které jsem navštívil. Takže alespoň ta letošní:

 

Praha Terminál 1,2: wc z kohoutku, terminál 1 lze s vodou přes kontrolu

Vídeň: wc z kohoutku 

Amsterdam: wc z kohoutku/ lze s vodou přes kontrolu

Eindhoven: wc z kohoutku

Mnichov: wc z kohoutku

Frankfurt: wc z kohoutku

Stockholm Arlanda: pítka

Oslo: pítka

Mallorca: pítko nebylo, voda pitná není !

Bangkok Suvaranbumi: pítka (teplá, studená, perlivá)

Bangkok DonMueng: kupovaná

Krabi: kupovaná

Langkawi: pítka

Kuala Lumpur: pítka

Washington Dulles: pítka a pitná voda

San Francisco: pítka všude a voda pitná z kohoutku všude není 

New York Newark: pítka

Tahiti Faaa: wc z kohoutku

Bora Bora: wc z kohoutku

Maupiti; kupovaná (není pítko), voda nepitná

Funchal Madeira: wc z kohoutku (teď jsem právě v Santaně ;) )

 

 

0 Citovat

Lucie _B napsal(a):

Moje poslední odlety z Prahy z terminálu 1...

Tam se může pronést oficiálně přes security láhev s vodou, limonádou atd. Jen je třeba ji vyndat mimo zavazadlo. Někdy v dubnu se tu o tom diskutovalo. Já to vyzkoušel před odletem na Kypr v březnu.

4 Citovat

@ Barney: Tou většinou světa myslím Asii, Jižní Ameriku a Afriku, kde je pitná voda z kohoutku méně běžná. Já si to taky zjišťuju a zbytečně nekupuju balenou vodu, pokud teče dobrá z kohoutku. Na treky potřebuju dezinfekci vody, kterou na cestách mám obvykle s sebou, takže se i v zemích bez pitné vody z kohoutku snažím omezit kupování vody, ale někde je tak nekvalitní, že se tomu nevyhnu. Někdy bývá v barelech nebo upravovaná v ubytování, tak si natočím do láhve na pití přes den.

Já si raději najdu pítko, než bych riskoval bakterie z teplé vody (pokud není možnost jen studené). Většinou ho najdu bez hledání, ale někdy používám i ten zmíněný web. Vodu si beru i do letadla, kde je gratis, protože nechci kvůli troše vody volat letušku.

0 Citovat

Pokud člověk hledá, tak pítko vždycky najde. Je pravda, že některá letiště jimy tolik nedisponují, a pak je potřeba projít půlku letiště.. tady pak nastává otázka, zda se to vyplatí a zda není lepší si tu vodu koupit balenou.

 

Trochu mimo mísu, ale i poté, co vodu naleznete.. tak u Spirit Airlines, směrem do USA se vám může stát (mě se to stalo), že vás do letadla s vodou nepustí, a musíte ji vylét vyhodit.. a umožní vám pouze konzumace jejich vody, kterou předraženě prodávají na palubě :D. Specificky se mi toto stalo při letu z Limy (Peru) do Fort Lauderdale (Florida)...

0 Citovat

Libor_S: nějaká lepší letuška by ti i mohla říct, že by tu vodu sama nepila. 😊 https://simpleflying.com/airplane-tap-water/

0 Citovat

@Jox: Tak to by mě ani nenapadlo pít vodu z kohoutku na WC v letadle, o čemž je ten článek (to samé ve vlaku nebo busu). Vodu z kohoutku na letištích piju jen v zemích, kde je běžně pitná voda ve vodovodu a předpokládám, že je i letiště napojené na veřejný vodovod nebo má zásobování vodou řešené kvalitně.

1 Citovat

Na každé letiště si vždycky beru prázdnou 0.5 petku, buď pítko je, nebo flašku vyhodím a vodu koupím, víc to neřeším. Včera v Catanii jsem pítko nenašla, voda za 1,90 mi přijde v pohodě cena. Ve Vídni " tankuju " u C42

0 Citovat

Na letišti si vždy vodu též kupuju, nepřijdou mi to cenově až takové položky. Když vidím kolik lidí  po použití toalety či utření zadku nepoužije ani mýdlo, tak nějak mám odpor v těchto veřejných místech čepovat do láhve,  ze které pak budu pít.

5 Citovat

pokud tam jsme, bereme si pitnou vodu ze salonku, bud rovnou lahev nebo natocenou tam.

0 Citovat

Dřív jsem si taky čepoval vodu na WC, ale pak jsem zjistil, že ji vlastně k ničemu nepotřebuji - v cíli jsem měl pořád plnou láhev, tak už to neřeším. Vydržet 2-3 hodiny (i déle) bez napití snad není takový problém... a na delších letech je voda na palubě k dispozici.

4 Citovat

Vodu lze odnášet i z běžných obchodů na letišti, když vás nevidí, nejen ze salónků. 😄

2 Citovat

Libor_S: myslíš, že voda, kterou ti donese letuška (nebo čaj, kafe) je z jiného zdroje, než ta z kohoutku na WC v letadle?

0 Citovat

@Jox: Vodu snad vždy rozlévají do kelímků z lahví balené vody. Pokud by ji měli z nádrží v letadle, které obsahují bakterie, jak se píše v tom článku (a nijak mě nepřekvapuje), určitě by mělo na dlouhých letech spousty lidí střevní problémy, což by neprošlo bez povšimnutí. Mnohokrát jsem nabízenou vodu pil a nikdy jsem problémy neměl a předpokládám, že mnoho lidí stejně tak.

Na dlouhých letech jsem měl čaj a kafe taky bez problémů. Po převaření by měla být voda ok, i když možná ne pro každého, protože je otázka, jestli je dostatečně převařená.

2 Citovat

@Běta: Skoro každému je jasné, že to byla ironie, ale někomu evidentně ne...

1 Citovat

J0x napsal(a):

Libor_S: myslíš, že voda, kterou ti donese letuška (nebo čaj, kafe) je z jiného zdroje, než ta z kohoutku na WC v letadle?

Je  to napůl.

Studená rozlejvaná voda do kelímků je prkaticky vždy z pet flašek normální balené vody.

Voda, která se tepelně upravuje (vaří) na kafe/čaj, pochází z tanků letadla.

0 Citovat

Hezky se tu hádáte 😀

Létám a cestuji často a ještě ke všemu jsem taková smädná ťava, které jedna půllitrovka nestačí. Proto, když si představím tu horu malých plastových lahviček (ono to pěkně naskáče i po euru), se kupování balené vody se snažím vyhýbat, pokud to jde. 

V Evropě to je pohoda s výjimkou jižních částí Portugalska, Španělska a Itálie a celého Balkánu. V Asii jsem neměl strach v Japonsku a všude, kde byla voda označená jako pitná (včetně Indie). A když kupuji, tak kupuju velkou aspoň litrovou láhev.

0