Ahoj. Tak jak jsem slíbil, zakládám speciální vlákno o naší cestě kolem světa. Není cesta kolem světa, jako cesta kolem světa... (Obkroužit to vrchem umí každý druhý :D)...Proto jsme si s mou drahou polovičkou stanovili určitá pravidla: 1) Urazit cestu v délce min. obvodu zeměkoule, cca 40 075km 2) Přeletět rovník 3) Pokořit obratník raka a kozoroha 4) Dojít za severní polární kruh 5) samozřejmě nultý poledník a skok v čase nad tichým oceánem ;)  6) pak jsou tam další dílčí úkoly tipu množství použitých dopravních prostředků, dostat se do klubu 10tis. atd... Termín: duben 2024 Délka: 23-31dní (může se změnit) Cena: co nejnižší, ale uvidíme... Předpokládaná trasa: Praha- Vídeň- Abu Dhabí (Dubaj)- Male- Singapur- Bangkok- Kuala Lumpur- Sydney- Auckland- Cook Islands- Papeete- San Francisco- New York- Reykjavík- Praha  Už máme 4 letenky (v dalším příspěvku). Více najdete v tomto vláknu: jak se cesta tvoří, jaké letenky a proč kupujeme, kde máme stop-overy, proč nemůžeme některá místa vynechat.... "Cíl" cesty je cca v půlce na ostrově Aitutaki :)        .

Cesta kolem světa 2024

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

Adélka musí být jistě ráda, že si ji parťák v choulostivé situaci fotí a vystavuje na net 

6 Citovat

Krásné živé napínavé vlákno, pls pokračování:) 

2 Citovat

Pýcha předchází...

...volat kvůli rozbitýmu kolenu sanitku? 🤭

 

4 Citovat

Ahoj, díky za fotky, ale můžeme přeci jen vidět fotky z cesty kolem světa? Zatím to jsou převážně letadla a Adélka.

10 Citovat

Počas cesty pravdepodobne nemá čas triediť a vyberať fotky 😅 viac fotiek by som skôr čakala v cestopise 

4 Citovat

Jakub Langer napsal(a):

Tak hlavně, že to dobře dopadlo a jedete dál. O tom festivalu Songkran slyším prvně ...

Včera jsem ho zažil asi hodinu v Ao Nang. Masakr... Ještě že jsem rychle pokračoval dál a nechytil nějaký barevný špryc, nebylo tam k hnutí.

2 Citovat

nucene premisteny brumak napsal(a):

Pýcha předchází...

...volat kvůli rozbitýmu kolenu sanitku? 🤭

 

Šil byste to sám na místě? Ono to jako samo u sebe držet nebude... 

3 Citovat

Brum by to sešil na místě jehlou a nití, co sebou vozí na opravu trenek.

2 Citovat

Říká se tomu mašlička, čím se ošetřují tržné / řezné rány, aby to hezky srostlo. 

Taky jsem neslyšel, že by někdo s rozseklým kolenem jel sanitkou na šití za 8000 Kč. Ale tak jednak jsme to neviděli a druhak pokud je třeba za pár hodin letět dál, asi není moc nad čím spekulovat. V USA by udělali pro jistotu CT a lumbálku a vyšlo by to na mega. 😀

 

7 Citovat

Ono souvisí vše se vším. Thajské soukromé zdravotnictví je světová špička, státní už je horší proto ta cena.

Jen k Barnymu sebemrskačství, my jako národ máme možnost volby a to buď zaplatit za 4 stehy 8000Kc a být na stejném levelu jako Thajci (je jedno jestli cash nebo to mít rozpočítáne ve zdravotnim pojištění) a nebo mít zdravotnictví v podstatě zadarmo ve stavu jaký je. Jen bych těch 8k ještě přepočítal paritou kupní síly ať nam to orientačně sedí 😀 což by u nás dělalo hrubým odhadem 14000Kc. Až bude Barney ochotný platit tyto ceny zde v ČR nepochybuji, že se mu zde také dostane špičkové péče.

BTW: roztrženy koleno se opravdu bez šití špatně hojí.

4 Citovat

Já mám tedy zkušenost z Thajska s chirurgickým zákrokem a sanitka se nekonala ani omylem. Cestovka se postarala perfektně, sice nás do nemocnice a pak na hotel odvezli sami, ale platit jsme nemuseli nic a ještě nám pak další dny vozili sami věci na převaz. Úroveň zdravotní péče je mozřejmě na jiné úrovni než u nás, a to ještě předpokládám, že nás vzali do té nejlepší nemocnice, co tam byla. Mimochodem, kleště na přecvaknutí prstýnku po hodině usilovného sháněni sehnali až u místních hasičů. Jinak koleno bych mašličkami také neřešil, tady to šití dává smysl. 

0 Citovat

No thajské zdravotnictví... Mám před lety zkušenost s dcerou, bolest v krku, zřejmě angína. Šli jsem do "turistické" Bangkok Hospital, znuděný doktor předepsal automaticky antibiotika + nějaké podpůrné léky. Když jsem namítl, zda si je jistý bakteriální infekcí a antibiotiky, řekl, ať ukáže krk, podíval se ze vzdálenosti ca. 80 cm přes celý stůl. Odkýval si to, žádné CRP... Antibiotika byla amoxicillin, po kterém se jí okamžitě udělala vyrážka a u nás se u dětí už několik let právě z těchto důvodů nepředepisoval. To vše 7560 BHT. 

Ale uznávám offtopic. Přeji cestovateli, ať dokončí cestu ve zdraví. A možná by to bylo zajímavé a poučné vlákno o léčení v zahraničí.

0 Citovat

Barney Flyer napsal(a):

@gg.bn:

Ani, rád bych si platil péči (potažmo pojistku) podle sebe, bez strhavaní z výplaty a byl zodpovědný sám za sebe.

Stejně jako teď u cestovní pojistky.

Vím jaké mám plnění, vím co mohu a co ne a mohu si zvolit co vše si chci pojistit.

Ten český systém bych zrušil hned. V tomhle mám raději třeba USA.

 

Takovejch hrdinů už bylo...

Taky jsem pro, aby si sanitky k rozbitýmu koleni platili lidi ze svýho. To by se ti v USA prodražilo :-)

To, že český zdravotnictví stojí za kokot, není vinou toho, že je tu veřejný pojištění, ale vinou lidí, co v něm fungujou a pracujou. Tam bolševik ještě neskončil.

 

2 Citovat

Dovolil bych si nesouhlasit s tvrzenim, ze ceske zdravotnictvi stoji za kokot. Natoz diky lidem v nem pracujicim.  to bych spis vnimal jako dost nemistnou urazku lidi, co v nem delaji.

Mam za sebou sice jen dve hospitalizace (jednou i spojenou s jipkou) na karlaku a na vinohradech, a na peci a praci lidi v ”poli” nemuzu rict ani jedine spatne slovo. a ne, nejsem zadnej “kulich”.

troufam si naopak rict, ze navzdory nedostatku doktoru a mnohde celkem vyraznemu podfinancovani, je az neuveritelne, co cesky zdravotnictvi dokaze.

budme za nej radi.

jo, a ten ultraliberalismus s “kazdej si platme doktora sami, a zrusme odvody” me taky uz presel. nejsem sice zadnej socialista, ale … ne, to co se deje v usa, bych opravdu do cr zavadet mechtel.

20 Citovat

To, v jakém stavu je české zdravotnictví je hlavně vinou nenažranosti lékařů. Peněz do systému teče dost, bohužel to v mnoha nemocnicích není vůbec vidět. Viz Bulovka a jiné ústavy. 

O USA je zbytečné se bavit. Pokud nejste milionář, tak je každá operace finančně likvidační. Žít bych tam rozhodně nechtěl.

2 Citovat

Taky se přidám mimo téma, protože mi to nedá.

Kamarádka s rakovinou, všechna možná vyšetření, chemo, biologickou léčbu, ozařování v protonovém centru, podpůrné léky, všechno má hrazené ze zdravotního pojištění, nepřiplácí ani korunu. Ptala se, za kolik, řekli jí, že léčba bude stát 1 - 2 miliony.

Já se s malým synem tři týdny v nemocnici, nejdřív týden ARO, pak JIP, pak standardní oddělení. Neplatili jsme za něho ani korunu, všechno hradil stát. Já jen nějaký minimální poplatek za den pobytu, který nepokryl ani jídla, co jsem tam měla.

Tak mi to přijde trochu jako rouhání, nebo mladická nerozvážnost, neplatit odvody a všechno si hradit. Solidarita je docela fajn věc.

22 Citovat

Podobný případ má v našem okolí určitě prakticky každý. Kamarádka ted má schválený od pojištovny léky, který stojí asi půl mega měsíčně.

Ve světě "každý dle libosti u komerčních pojištoven" by reálně měla prd, protože by ji nikdy nikdo nepojistil.

2 Citovat

Prosím o konec diskuze o zdravotnictví 

8 Citovat

Barney: Přimlouvám se za zveřejnění tripreportu i na stránkách www.airways.cz, tam to bude mít určitě velký úspěch. Já tam jsem již od roku 2009 a přečetla jsem tam již stovky tripreportů a několik jsem jich i sama napsala. Věřím, že ten tvůj bude skvělý. Prosím, přemýšlej o tom, fakt by to bylo fajn. 

1 Citovat

A já se přimlouvám za Onlyfans! Sice úplně nevím, co to je, ale každý o tom mluví, mám pocit, že Facebook apod.už je pasé, takže si asi pořídím tuto. Prý je to za peníze, ale zas tam teda asi nebudou reklamy a spam atd. Musím to prostudovat. 

10 Citovat

Barney: Mrzí mě, že se vám nelíbil Pearl Harbor, já to místo miluju a vždy, když jsem na Oahu, se tam musím podívat, zatím teda jen 3x, ale určitě další návštěvu nevylučuji. Byli jste si prohlédnout i USS Missouri? Co se týče filmových míst, tak ta jsou tam skoro na každém kroku. Hawaii Five:O, Jurský park, LOST a mnoho dalších. 

4 Citovat

Barney - asi zalezi od konkretnej pobocky Whole Foods Marketu, my sme sem chodili nakupovat v Jersey City a teda europsky tovar takmer ziadny a na predaj alkoholu nemali licenciu. Inak, velky vyber hotovych jedal a salatov za rozumnu cenu na US pomery.

Pozeram foto na FB, priroda nadherna! 👌

1 Citovat

Barney, líbí se mi pozorovat tvou "neoblíbenost" USA :) dokonce díky tvé propagaci Polynésie přemýšlím, že to fakt snad i hecnu a tu cestu tam začnu plánovat, protože Madeiru i Havaj jsem navštívila a řadím je na stejnou úroveň, tak mne čím dál víc zajímá, co Tě tak moc okouzlilo v Polynésii.

4 Citovat

IMHO Upřímní inteligentní cestovatelé, radost číst...

1 Citovat

Za mě je tedy Havaj o několik levelů nad Polynésií a místem, kde bych měl stále co objevovat. Každý ostrov nabízí něco jiného. 

1