Hola amigos! Ptám se za kamarádku, která má letět ve středu na Mallorcu a zjistila, že má propadlej občanskej. Pas nemá vůbec. Může si jít zítra vyřídit zrychlenej za 24 hodin, ale stejně si ho nemůže ve středu vyzvednout, protože je svátek. Takže vlastně nemá vůbec nic.  Je možná nějaká dočasná náhrada nebo řešení? Nemáte někdo zkušenost    .

Propadlý doklad totožnosti

Založila ve fóru Obecně o cestování letadlem

Hola amigos!

Ptám se za kamarádku, která má letět ve středu na Mallorcu a zjistila, že má propadlej občanskej. Pas nemá vůbec. Může si jít zítra vyřídit zrychlenej za 24 hodin, ale stejně si ho nemůže ve středu vyzvednout, protože je svátek. Takže vlastně nemá vůbec nic. 

Je možná nějaká dočasná náhrada nebo řešení? Nemáte někdo zkušenost

 

0

Tohle je mizérie.

Pokud bych cestoval sám nebo s kamarády, počkal bych na vydání OP do pátku a na pátek si objednal jednosměrný let.

Pokud bych měl cestovat s rodinou, zašel bych asi pro začátek do potravin pro 2 láhve portského. Pak bych asi postupoval stejně.....

0 Citovat

On někdo při boardingu kontroluje platnost dokladu?

0 Citovat

Náhoda je sfiňa Sue.... další krok je např. hotel....

0 Citovat

Žádné "fancy" řešení není. Jsou dvě (tři) možnosti - bud to riskne (nedoporučuji - náhoda je blbec) a nebo si nechá udělat rychlopas a koupí si letenku na pátek. Třetí varianta je pak neletět vůbec.

0 Citovat

Sue Ellen Ewing napsal(a):

On někdo při boardingu kontroluje platnost dokladu?

V té rychlosti na gejtu nejspíš ne, ale náhoda je blbec - náhodou si toho všimnou a problém.

Zejména pokud by se na to přišlo např. při návratu - muset tohle řešit někde v zahraničí s ambasádou - to nechceš.

Krom toho na hotelu mohou kontrolovat doklad, a pak taky kdekoli jinde. A řešit pas/doklad na malorce (kdy ambasáda je teda nejspíš jen v kontinentálním španělsku .. to fakt takhle o víkendu nechcete).

0 Citovat

moc možností nezbývá.
1) ráno naběhnout na MVČR na pankrác, kde dělají doklady do 24 hodin, moc pěkně poprosit a doufat, že to zvládnou udělat ještě ten den.
Případně zjistit telefonicky, zda je to reálné. Dřív to tak šlo, když člověk přišel dopoledne, odpoledne bylo hotovo, samozřejmě bez garance, ofiko je na to 24 hodin, ale reálně to bylo možné stihnout. Jak je to aktuálně ale nevím.

2) risknout odlet na starou op.
je šance, že to projde.
Protože je to v Shenghenu, nejde se přes pasovku, kontrola pouze pracovníkem handlingu na gatu, ta je často dost mechanická, většinou kouknou jen jméno, někdy ani to ne, šance že to projde je velká.
Samozřejmě náhoda je svině, ale i když na to přijdou, v nejhorším prostě neodletí.
Pak samozřejmě totéž bude nutno absolvovat na letu domů, i tam se to může pokazit. Pro návrat lze občas něco ukecat, už jsem viděl i lidi odletět domů na kartičku pojištovny nebo řidičák (ofiko nelze, ale pustili), to ale záleží na pracovníkovi na gatu. Může pustit, nemusí..

Pak už jen drahé a nepraktické možnosti:
3) požádat o nový doklad + koupit novou letenku o pár dní později
4) cestu odpískat a vzít to jako poučení pro příště

0 Citovat

Pokud by mě nic netížilo (děti, práce atd), tak bych byl ochotnej to risknout za předpokladu, že mám minimálně 1-2 další týdny čas. Let tam bez problémů, když tak se otočím na letišti nazpět a odletím později i s OP nebo prostě nikam.

Let zpátky už bych riskovat nechtěl, případně bych musel mít čas na to si pobyt o mnoho dní prodloužit. Koukám na firemní ceník kurýra a do Španělska to máme za 209 Kč bez DPH a poplatků, takže dejme tomu do 300 Kč s DPH. Doba doručení 4-7 dní. Do toho bych šel, ale určitě bych počítal týden jako minimum. Nevím, jak je to s předáním OP na úřadě jiné osobě, jestli to jde s plnou mocí třeba? Je potřeba zjistit spousta věcí kolem ještě a mít velký časový možnosti, být dobrodružnej a mít i dost peněz nad rámec plánované dovolené (ubytování na další dny, letenky navíc atd) :)

EDIT: ke kurýrům doplním, že na ostrovy je potřeba se vyloženě zeptat, jelikož ceníky počítají s pevninou. Na některý ostrovy se vůbec ani nevozí nebo jsou termíny velmi výrazně delší. Nehledě na to, že se zásilka může cestou ztratit.

0 Citovat

Ad 1) Nechci odrazovat, ale doklady se už vyrábějí ve Státní tiskárně cenin. Je tam tento "mezikrok", který to jak popisujete právě už neumožňuje urychlit. Pokud se mýlím, tak mě někdo opravte....

0 Citovat

To už snad radši neletět. Varianta rychlopas 6000,- a když to neklapne zítra, tak last minute letenka na pátek za další tisíce. To už je snad lepší tu dovolenou naplánovat znova. 

Nebo teda možnost to risknout, ale jak bylo řečeno, řešit někde na Mallorce něco s ambasádou, tak se to může dost protáhnout a prodražit.

Samozřejmě nevíme okolnosti zájezdu, je to na vlastní pěst nebo přes cestovku? S kým, na jak dlouho? Kolik to stálo, jestli se vyplatí ty náklady navíc? 

Já osobně bych vystornoval všechno co jde, vzal to jako poučení do budoucna a ty peníze místo do rychlopasu bych investoval do nový dovolený někdy příště.

0 Citovat

Za poslední minimálně 3 lety po mě nikde na gatu nechtěli ani doklad vidět, na datum snad nekoukali nikdy, ale jak je uvedeno, náhoda je blbec a zrovna to budou kontrolovat 😎

0 Citovat

Škody se minimalizují, pokud při ukazování dáte palec na datum platnosti.

0 Citovat

S příručákem bych to risknul, ale neodbavovat zavazadlo, tam to většinou načítaj strojově a propadlý doklad to nevezme.

0 Citovat

Každopádně mít připravenej scénář na všechny možnosti. To je základ. Žádná situace nesmí překvapit. 

0 Citovat

Tak je to propadlý doklad, může být tak ošoupaný, že ta data budou úplně nečitelná. Kdo by to řešil.

 

0 Citovat

No na letišti je šance tak 80/20 ,že si toho nevšimnou ,ale je tu to "ale" a jak už se tu psalo hlavně při zpáteční cestě to můžou být velké starosti.

Já vidím problém spíše ubytování ,hotely už to mnohde projíždějí čtečkou to zjistí hned a většina si doklad ofocuje to zjistí na 90% taky.

Osobně bych to asi prostě odpískal.

0 Citovat

V půlce června PRG - PMI a zpět, na obou gatech pas chtěli a zběžně kontrolovali. Letadlo plné.

0 Citovat

Já naposled letěla vnitrostátně z PMI do VLC a doklad po mě na gatu chtěli. 

0 Citovat

Nema moc smysl stavet na tom, kde a kdy po kom doklad chteli :) lisi se to aerolinka od aerolinky, letiste od letiste a pak taky na tom, jestli zrovna svitilo slunce :)

Jestli nekoho na letu X-Y kontrolovali je vcelku irelevantni, najde se minimalne jeden clovek, koho nekontrolovali. 

Letet nekam bez platneho dokladu je spatny napad bez ohledu na to, jestli nekde nekoho kontrolovali nebo ne.

1 Citovat

Tak ono toho zas tak moc nehrozí - při cestě tam to na 99% projde a kdyby ne, tak neletí a na místě jí pak mohou doklady ukradnout a dostane na cestu zpět náhradní doklad, který aerolinky běžně akceptují.

3 Citovat

Bych si spočítal o kolik by se mi dovolená prodražila s posunutim odletu, hotelu(lze li ještě stornovat) a rychlopasem, pak bych si zvážil zda mi to za ty peníze stojí, dle toho bych letěl nebo to odpiskal. Cestu s propadlym dokladem bych já neriskoval.

 Btw když má někdo zpáteční letenku a nenastoupí na  cestu tam, tak ta zpáteční cesta  nepropada?

1 Citovat

Sue Ellen Ewing napsal(a):

Tak ono toho zas tak moc nehrozí - při cestě tam to na 99% projde a kdyby ne, tak neletí a na místě jí pak mohou doklady ukradnout a dostane na cestu zpět náhradní doklad, který aerolinky běžně akceptují.

Na zpáteční cestě to bude naprosto v pohodě. Zpět do ČR se můžete vrátit i na propadlý cestovní doklad.

2 Citovat

a pak samozřejmě dejte vědět, jak akce dopadla :)

1 Citovat

A řidičák nemá? Platný ŘP by mohl pomoci, v případě že si všimnou propadlého OP. 

0 Citovat

Dobrý den, koho by zaujímalo jak situace dopadla - tým, že som slovenka možnost pasu v Prahe do 24h hneď odpadla, doklady som bola vybavovať na Slovensku v BA.

Sú schopní expresne vyrobiť občanku do 2 dní (priplatíte si 20e, za pas 100e). Tým pádom mi bolo povedané že občanka bude vo štvrtok, kvôli sviatku v stredu, inak by bola na druhý deň. Áno, ako niekto spomínal doklady sa vyrábajú externe, tým že to bola BA, prišli sme (relatívne!) včas kvôli zdržaniu na inej polícii kde sme neuspeli a poprosili vedenie, vyšlo to a občanku som mala do cca 3,5h pripravenú na vyzdvihnutie. 

Mala som ale šťastie a určite to nebol štandardný postup. 

6