Příjde mi že se čím dál tím vic zpřísňuji kontroly na letištích. Zatím co dřív jsem neznal stěr z ruk, opasku, klíčenky, dnes je to realita, kdy jsem náhodně vybrán. Jelikož zdejší taky cestujete, tak v souvislosti s lítáním, mě napadla jedna věc.  Telefon, je další nebezpečná věc! Můj dotaz je, museli jste někdy předkládat telefon celníkům pro kontrolu obsahu zařízení? Existuje i software, který najde smazané soubory, ani to Vám nepomůže je před odletem smazat. I bez hesla se dá do tefonu dostat, ne vždy je nutné jim ho dát. Jaký máte na to nazor? Odmítnete a nebo případně byste telefon jim dali? Co to znamená, najdete viz foto.  .

Bezpečnost na letišti, kontroly, předkládaní telefonu, stěry, prohlídka

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

Příjde mi že se čím dál tím vic zpřísňuji kontroly na letištích. Zatím co dřív jsem neznal stěr z ruk, opasku, klíčenky, dnes je to realita, kdy jsem náhodně vybrán. Jelikož zdejší taky cestujete, tak v souvislosti s lítáním, mě napadla jedna věc.  Telefon, je další nebezpečná věc! Můj dotaz je, museli jste někdy předkládat telefon celníkům pro kontrolu obsahu zařízení?

Existuje i software, který najde smazané soubory, ani to Vám nepomůže je před odletem smazat. I bez hesla se dá do tefonu dostat, ne vždy je nutné jim ho dát. Jaký máte na to nazor? Odmítnete a nebo případně byste telefon jim dali? Co to znamená, najdete viz foto.


airportcontroll2.jpg
airportcontroll3.jpg

0

Můžeš zkusit odmítnout a pak nám napiš, co následovalo.

0 Citovat

Pokud chtějí u někoho vidět telefon, tak to náhodná prohlídka rozhodně není. A odmítnutí se samozřejmě rovná vyloučení z přepravy, ale to jistě ví každý, kdo někdy zkoušel vyhrát hádku s palubním personálem. 

0 Citovat

Neřekl nych. Zadny trend zprisnovani jsem nezaregistroval.

Naopak - je tu trend “mirneho uvolnovani” - s novymi skenery prirucaku neni potreba vytahovat elektroniku z kufru.

Stery z rukou jsou bezne (jako nahodny vyber) uz davno. 

No, a Amerika tam tyhle veci s telefony uz ma taky celkem dlouho - to take neni zadna novinka poslednich let.

1 Citovat

Hele, Njorde, já tě neznám, ale nevypadáš náhodou trochu jako feťák nebo bezdomovec? V Japonsku jsi plánoval přespávat v parku, že? (Z čehož nutně nevyplývá vzhled, ale může.) A v jakých zemích se ti to stalo?

0 Citovat

Já jsem vypozorovala, že od té doby co dělají anální stěry tam někteří pasažéři chodí dobrovolně opakovaně i vícekrát ...

4 Citovat

Né, že bych byl milovníkem stěrů, ale  mně dělali za poslední rok stěry (z ruky) 3x a synovi 1x. Takže frekvence se podle mé osobní zkušenosti výrazně zvýšila. Všechno lety po Evropě. Jestli vypadám jako bezďák nemůžu posoudit )

1 Citovat

Ja 2x let z ham a 2x stery (vratane kocika) + dokladne ohmatanie tela.

Hlavne, ze sa im tam ludia bez problemov prilepuju na drahu ci sa im tam prebura auto  :)

1 Citovat

No, a me za poslední rok jednou. Z 15 ti průchodů.

Což je velký pokles oproti předchozím létům - nic bych z toho nevyvozoval

A i kdyby - kdo by to resil? vzdyt jde o houby.

0 Citovat

Tak to se mi ještě nestalo a ani mi není jasné, k čemu by jim bylo zjištění, že dotyčný užívá drogy. Dělají to před vstupem do země? Při pozitivním testu by asi prohlédli důkladně zavazadla. Před odletem by to smysl nemělo, předpokládám.

Jen jsem si vzpomněl, že před 10 lety se mě po příletu z Brazílie při chůzi při tranzitu na letišti v Římě vyptával asi tajný policista, jestli jsem přiletěl z Brazílie a co jsem tam dělal. Když jsem pokýval a doplnil, že jsem byl mj. taky v Peru, Kolumbii a Venezuele, dal mi rychle pokoj.

0 Citovat

Já jsem žádné zpřísňování kontrol (stěr mi dělali snad naposledy 5 let zpátky) v poslední době nezaznamenal (Evropa) možná někde spíše naopak .

A můj tlačítkový telefon s tím bych neměl problém ho vydat k "důkladné kontrole" ..

0 Citovat

Ani ja jsem si zadneho zprisneni kontrol nevsiml. Ster jsem podstupoval letos zatim jen jednou, coz mi naopak prijde mene nez v predchozich letech.

0 Citovat

My cestujeme jako rodina vždycky 3-4 lidi a skoro pokaždé aspoň na jednoho z nás vyjde ten stěr, nejčastěji na nejmladšího nezletilce, takže si z něj děláme srandu. Teď naposledy z Lutonu na něj vyšel i "rentgen v budce" a důkladná osobní prohlídka včetně ochmatávání, a to dva dny po sobě (odložili nám let na druhý den, takže jsme to museli projít znovu), a navíc mně totálně rozhrabali batoh a všechno z něj ručně vyndavali a kontrolovali. Totéž spousta dalších cestujících, za námi vzali na tu důkladnou prohlídku malý dítě tak 5 let a pak nějakou normální pani (ta dokonce musela zouvat páskový sandály z bosý nohy), možná měli nějaký zvýšený bezpečnostní opatření nebo nevím proč, ale v naší frontě všichni, na který to vyšlo, rozhodně nebyli žádný teroristi (velký dítě, malý dítě, ženská středního věku, všichni s "evropskými kořeny"). Je to podle mě nějakej náhodnej algoritmus, že jim to u někoho zapípá a oni ho pak berou důkladněji, ale stává se nám to docela často a to si myslím, že nevypadáme jako úplní bezďáci, naopak celkem seriózní rodinka s dítětem. V podstatě všechno Evropa.

0 Citovat

... nebo tip, který prostě z bezpečnostního hlediska musejí ověřit ač nám se to zdá mimo mísu 

Mě letos že 14ti letů po Evropě brali stěr 6x ( z batohu, rukou, telefonu .. ) z toho 3x jsem letěla sama, zbytek s dcerou a tu i zouvali a prolízali příručák, jednou jsem měla i zatejpované karpály a pásky mi stírali velmi poctivě ..

Na druhé straně, mě takové kontroly nevadí, cítím se nevím proč bezpečněji .. když kolikrát na letišti vidím ty individua .... 

1 Citovat

Takže to kontrolují na security před odletem, když tu všichni (kromě mě) s tím mají aspoň nějakou zkušenost? Může mi někdo vysvětlit, k čemu by jim bylo zjištění, že cestující občas bere drogy? Já je neberu, ale tady jsem si našel, že např. v Evropě má zkušenost s kokainem 17,5 milionů dospělých – tedy 5,2 % dospělé populace. https://www.substitucni-lecba.cz...-v-cislech

Pokud by se obávali pustit do letadla zfetované lidi, asi by netestovali malé děti, tak to nechápu už vůbec. Stěr asi bude pozitivní i mnoho dní po užití drog, takže by když tak mělo smysl testovat jen lidi s podezřelým chováním nebo zjevem. Kdyby měli obavy z chování některých lidí po použití omamných látek na palubě, měli by spíš zjišťovat alkohol a nenalévat ho.

0 Citovat

Ja jsem si myslela, ze ty stery jsou na vybusniny a ne na drogy.

7 Citovat

Mně to taky přijde víc na pohodu než dřív.

Samozřejmě záleží na dané diktatuře. V PRC, Indii nebo Izraeli tě tihle samozvaní ředitelé zeměkoule můžou otravovat o dost víc (IN, CN- alkohol ani v minilahvičce (zato si pak v duty free můžeš koupit litr), v Indii vyhodí i mininůžky na nehty, co všude projdou, atd....

Nebo na NZ (na příletu), strejda prase ("celník") si vysype celou krabičku žvýkaček do svý usoplený pazoury a nasype mi je zpátky, asi s představou, že ty jeho sekrety budu pak cumlat. 

To si myslim, že je horší. Do telefonu si v civilizaci málokdo dovolí vlézt ti do tel., a mimo ni moc nevědí, k čemu ta krabička je, a co s ní. Tam bych to viděl fakt leda na vážný podezření z terorismu, apod.

Stírali mě x krát, což mě netrápí, ale telefon mi chtěli sebrat jen jednou v Ovdě (tam maj teď trochu jiný starosti :-) ). Že prej ho musim odbavit se všema věcma, a nesmí letět se mnou v kabině (samo na účet FR). Tak jsem si ho průběžně na odchodu schoval zase do kapsy a čus bus. Znepokojivější bylo, že se mi tam snažili sahat na koule.

Jo a v Japonsku se mě párkrát ptali, jestli nevezu nějaký porno, by se asi divili, kdybych jim pustil svou videotéku bez mozaiky :-D

 

0 Citovat

Tak to jo, i když to taky nevysvětluje zrovna přísnější kontrolu malých dětí. Našel jsem si článek z USA, že je to na výbušniny: https://www.findlaw.com/legalblo...screening/

Edit: Zajímalo by mě, jestli už někdy odhalili nějakého sebevražedného atentátníka, který si naložil do zavazadla výbušninu, a oni sice neodhalili tu výbušninu v zavazadle, ale stěrem našli, že na ni sahal při balení (a hlupák si nevzal rukavice a nechal se tak odhalit) nebo ji otřel o jiný předmět, který zrovna setřeli. Zvlášť mezi rodinami s dětmi je vysoká pravděpodobnost, že někoho takového najdou...

0 Citovat

Ty stery delaji u nahodne vybranych, proste obcas pri pruchodu ramem to u nekoho pipne signal a ten jde na ster. Je to nahodny, podle me castecne i proto, aby se ta obsluha nenudila a neupadala do nepozornosti, takze je to obcas probudi a jdou delat ster. U deti to dava smysl je z toho nevynechavat, kdyby se vynechavali, tak by bylo idealni davat vybusninu na dite.

1 Citovat

Ano, stery na security jsou na vybusniny.

0 Citovat

@Ala: Jestli to je jen v návaznosti na pípnutí v rámu, dejme tomu, i když já jsem pípnul mnohokrát a následovala pak jen prohlídka pohmatem bez stěru. A nevšiml jsem si, že by to ostatní popisovali pouze jako následek pípnutí v rámu.

0 Citovat

Ty děti prej berou proto,  že dospělej si dá pozor a očistí se, ale to dítě se prej jako spíš o ten semtex otře (nebo ten nevyčištěnej dospělej o to dítě, co se mu při schovávání tý výbušniny motá pod rukama). Nám dělají stěry nejmenší dcery (7 let) skoro pokaždý, naposledy před dvěma týdny v Praze.

Jak jsem koupil, tak prodávám. Že bych z toho měl větší pocit bezpečnosti nějak nepozoruju.

Jo, taky v Praze prudili kvůli hůlkám (musel jsem je složit, poprvé za posledních X letů) a skládací židličce - nemohli pochopit, co to je. 

Zlatá Vídeň.

0 Citovat

Máme za sebou letos prvních 6 letů v EU jako rodina s malým dítětem a stěry nám dělali minimálně 4x (jednomu nebo druhýmu) a k tomu 2x osobní prohlídka (1x velice důkladně). Prakticky každej let něco aspoň jeden z nás. Naopak pro dítě taháme tuny jídla a pití a to prochází úplně v klidu.

BTW travelhack, vždy si vozíme vlastní autosedačku, která se odbavuje zdarma a nosí se na oversized přepážku, takže k sedačce jde dát všechno, co se nevleze do batohů. 

0 Citovat

Já tedy vysledoval, že snaho o rychlejší průchod rámem = pípačka a kontrola. Od té doby se šourám.

1 Citovat

S těmi dětmi to určitě souvisí. Dokud jsem cestoval sám, prakticky nikdy mi stěry nedělali. Co cestuju se synem, tak téměr vždy. Jen teda posledně myslím ve Vilniusu malému prohlíželi důkladně i jeho batůžek, kde vozí jen plyśáka  :-)

1