Zdravim vospolok. Prisiel som si po radu, ci mam ist do kombinacie Vieden - Aqaba, tam par dni a potom prechod do Izraela/Eilat a odlet z Tel Avivu do Viedne. Pre mna je tato cast sveta terra incognita a teda s cim vsetkym mam pocitat.  Ak tomu dobre chapem, teoreticky by som nemusel platit jordanske viza ked pristaneme v Aqabe a odideme po zemi do Eilatu vramci ASEZA (tie tri noci by sme tam zostali). Aj ked to uz by sme mozno aj Jordan Pass zobrali kvoli Petre.  Prechod do Eilatu som znovu pochopil ze najlepsie individualne taxikmi. Plati sa este nieco na hraniciach okrem 10 JOD jordan departure tax? Z Eilatu pozeram ze Arkia a Israir maju relativne lacne lety do TLV, tak to by bolo ok. A verim, ze v pripade takehoto itineraru asi fakt treba byt na TLV pred odletom tie 3-4 hodiny. Diky za rady    .

Aqaba - Eilat prechod - poplatky a pod.

Založil ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

Zdravim vospolok. Prisiel som si po radu, ci mam ist do kombinacie Vieden - Aqaba, tam par dni a potom prechod do Izraela/Eilat a odlet z Tel Avivu do Viedne.

Pre mna je tato cast sveta terra incognita a teda s cim vsetkym mam pocitat. 

Ak tomu dobre chapem, teoreticky by som nemusel platit jordanske viza ked pristaneme v Aqabe a odideme po zemi do Eilatu vramci ASEZA (tie tri noci by sme tam zostali). Aj ked to uz by sme mozno aj Jordan Pass zobrali kvoli Petre. 

Prechod do Eilatu som znovu pochopil ze najlepsie individualne taxikmi. Plati sa este nieco na hraniciach okrem 10 JOD jordan departure tax?

Z Eilatu pozeram ze Arkia a Israir maju relativne lacne lety do TLV, tak to by bolo ok.

A verim, ze v pripade takehoto itineraru asi fakt treba byt na TLV pred odletom tie 3-4 hodiny.

Diky za rady

 


aqaba-tlv.png

0

Jedeš sám? V Ejlatu mají muže cestující sami rádi a dávají jim důkladné interview. A razítko z každé muslimské země má svůj vlastní set otázek. Řeší Emiráty, Maroko, Turecko i třeba Uzbekistán nebo Indonésii.

1 Citovat

Při vstupu do Izraele bys neměl platit už nic. My to šli opačně, pevná cena tága z hranic do města byla 11 JODů. Opačně to možná půjde levněji.

Z hranic na zastávku izraelskýho busu je to asi kilometr, v lednu se neupečeš jako my v červenci. Měl bys mít Rav-kav kartu, nevím, jestli se dá v buse platit jinak. Jízdné MHD Eilat je 4,80 šekelu.

0 Citovat

no mali by sme byt traja, tak to uz dame taxiky na oboch stranach hranice. niekde pisu ze Aqaba "bez viz" by mala byt na minimalne na 2 noci, niekde na tri ale tak ci tak tam tolko budeme. Este najst ten "tajny" vstup do Petry, aby sme minimalizovali naklady :D

0 Citovat

Tak o "tajným" vstupu do Petry slyším prvně 😀

Určitě se tam dá mezi skalama nějak dostat, je to obrovská oblast, ale prej tě můžou kdekoli kontrolovat - nevím, nás nikdo nekontroloval jinde než na bráně. Ale nevím, jestli bych se do toho pouštěl.

Doporučuji být velmi obezřetný při výběru ubytování.  Měli jsme rezervovaný apartmán ve Wádí Músa, přijeli jsme na místo, a ten dům... tam prostě nebyl 😀

0 Citovat

uz som googlil, tajny vstup to nie je len taky menej znamy ale listok aj tak potrebujes :D 

0 Citovat

S Eilatu mozte ist aj busom do Jeruzalema ak teda mate cas. Ste tam za 3 hodky, a odtial uz do Tel Avivu je kusok. Taka Mea shearim za to stoji, aj celkovo Jeruzalem je fajn. Ak planujete Petru, tak asi JP bude dobra volba. Ak budete mat auto v Aqabe, tak s pozicovne vas hodia na hranice asi tiez za cenu taxi. My sme pred par rokmi platili tusim 10 Jod. A k tomu bezvizovemu styku je potreba aj nejake tlacivo? 

0 Citovat

hej vsak uvidime ako este Wizz prekvapi :D no podla vsetkeho ty doletis do Aqaby, do pasu dostanes peciatku. Ked odchadzas skor ako o tie 3-4 dni, tak na hranici musis zaplatit.

0 Citovat

Ahoj, tak toto přesně jsme udělali v březnu tohoto roku. Letěli jsme Víděň - Aqaba, procestovali Jordánsko cca 8 nocí a pak pěším přechodem Aqaba - Eilat (The Yitzhak Rabin Crossing) a odlétali z Eilatu do Vídně.

Když přiletíš do Aqaby, žádné vísum nepotřebuješ. Pak záleží, jak dlouho v Jordánsku budete. Pokud více než 3 noci, při přechodu z Aqaby do Eilatu přes výše zmíněný přechod se neplatí žádný poplatek (ani těch 10 JOD). My nic neplatili a je to i na oficiální tabuli na přechodu, kterou jsem sem dávala k tomu tématu (nutno dohledat tady na fóru v tématu "Přechod Eilat/Aqaba - https://www.cestujlevne.com/disk...ek-169967).

Pokud budete méně nocí, poplatek je odstupňovaný podle nocí a zda jste třeba navštívili Petru (např. pokud budete 1 noc, ale pojedete do Petry, vyžádejte tzv. manifest při příletu u celní kontroly, kam vám v Petře při koupi vstupenky - nutno pas s sebou - dají razítko a to Vám sníží poplatek při výstupu z Jordánska. 

Na hranici si vezměte taxi z Aqaby. Ceny můžete zkontrolovat např. v aplikaci Taxi F, abyste měli představu. Z města budete větší šanci na umlouvání lepší ceny. Od jordánské hranice k izraelské je to pár stovek metrů, ale jordánští celníci vás nenechají jít pěšky, pouze s taxi. Pokud budete chtít jet jen tento kousek s taxi mezi hranicemi, tak cena je 3 JOD za taxi. Za nás to uhradil jeden místní a platil 3 JOD).

Na izraelské straně se žádný poplatek neplatí. Při východu do Izraele stojí bílé taxi, do města cca 10-12 Euro. Berou většinou Eur, USD, JOD i kartu. Pokud chcete jít na bus, musíte mít předem plastovou Rav kartu s kreditem (v busu ani na přechodu není možnost si ji koupit), řidiči v busu hotovost neberou. Hezká procházka to k zastávce moc není, doporučuji to taxi.

Ohledně vstupu do Petry - dávala jsem se příspěvek k Petře - https://www.cestujlevne.com/pruv...nsko/petra

Byli jsme tam 2 dny. Druhý den jsme šli zezadu z Malé Petry (Ad Deir trail) a šlo by to teoreticky i bez vstupenky. My ji měli :) Pokud byste dojeli svým autem do Malé Petry (my vzali free bus Alpha zezadu z Petra Visitor centra do Malé Petry a v busu chtěli vidět lístky) a nebrali jeep za 5 JOD/1 osoba (stojí tak 100 m od parkoviště za závorou) na zkrácení cesty k Monastery (tímto jsme nejeli), žádná kontrola vstupenek nikde nebyla. V samotném areálu pak už kontroly nikde nejsou. Jordan pass jsme neměli.

2 Citovat

Po Izraeli bych já radši vzala bus. Ty kontroly na letišti před odletem (i na vnitrostátních letech) jsou otravné a můžou zabrat více času. Busy jezdí často a jsou kvalitní. 

0 Citovat

Po nás v tom mezihraničním prostoru nikdo žádný taxi nechtěl, normálně jsme šli pěšky.

0 Citovat

@callux - velmi pekne dakujem za obsiahle info. Jordan Pass teda nebudeme riesit a Petru operativne, asi podla pocasia

0 Citovat

Pokud plánujete jenom Petru, tak Jordan pass je vskutku nadbytečný.

0 Citovat

Jordanpass se hodi i na Wadi Rum.

0 Citovat

@tonic: zažil jsem v Petře kontroly lístků uvnitř areálu. Jordanpass se velmi hodí na spoustu míst.

1 Citovat

jasne, vsak uvidime ako to nakombinujeme. predsa jeden let je s Wizz :D

0 Citovat

My sme boli v Jerashi, co ti Tonic dorazne odporucam, aj ked je to trosku s ruky, takze zalezi ako budes casovo. Cestou Mt. Nebo+ Madaba. Mrtve more, Petra ( tam 2 noci/Jeden den Petra), a Wadi Rum. Tu uz by sa Jordan pass oplatil. Ak iba Petru, a Wadi rum, tak ta to bez JP vyjde rovnako ako s nim.

1 Citovat

tonic, a na jak dlouho tam chces jet? Ja nejsem priznivec ultrarychlyho cestovani, a v Jordansku je tolik zajimavyho, ze nam na to nestacilo ani 10 dnu. A Izrael jedeme zvlast na dalsi tyden. Podle hlasovani nasi rodiny top 1 Jordanska bylo Wadi Rum, 2.-3. misto Petra a Jerash, a taky projeti Kings Highway (sama ta cesta stoji za to a je to zazitek, vyhledy do krajiny atd.), ale vlastne jakekoli dalsi misto (Umm Qais, poustni hrady, Ajloun, krizacke hrady) bych navstivila znovu a jeste chci nekdy v sezone do Wadi Mujib, Dana a dalsi mista.

1 Citovat

Vubec bych neřešil nějaké hranicni taxiky za x JOS a SHEKELS Aquaba Eilat je pro normálního chodce pěkna procházka. 

1 Citovat

ISR vse funguje ,bus Eil JRS nekolikrat denně, jidlo drahe resim vzdy fast food nebo supermarket, dopurucuji rozhodne Masada a Dead Sea Ein Bokek asi nejlepsi koupani, taky rezervace Ein Gedi vse je blizko sebe busy jezdi skoro porad ale chce to nocleh pokud to chcete vse stihnout.Jerusalem old city kapitola sams pro sebe , doporučuji Abraham free tours- extrakt hlavnich pamatek prakticky zadarmo. 

TLV tam je super Jaffa ta je i levnejsi jako samotny TLV ale zalezi kolik je na vse casu.

0 Citovat

@Ala - my sa budeme urcite motat len na juhu Jordanska, Amman a okolie by som nechal na separatnu navstevu, vsak tie leteny su tam stale za dobre ceny.

@Karel - kludne ked bude taka moznost, len som cital v par reportoch ze normalne pohranicnici "trvali" na presune na 4 kolesach. Rovnako Izrael by som si nechal na separatnu navstevu na dlhsie, mama este sniva stale o "Svatej zemi" )

No cele to stoji a pada na Wizz. Dufam, ze nepomenia velmi tie lety :)) Pripadne alternativa vzdy je navrat z Aqaby alebo Ammanu, ale chcel som nieco "zaujimavejsie" Este tu je aj trajekt z Aqaby na Sinaj :D

0 Citovat

Tak z Akaby urcite stoji za navstevu wadi rum a petra, ten "tajny" vchod jak pises je "petra back door" to staci zadat do guglu a vyjede na to spousta odkazu i s mapama, ale neni to nic tajnyho a mela by byt vstupenka s sebou, i kdyz se tam nekontroluje, ale muzou kontrolovat kdekoli uvnitr petry. Ja jsem to mela v planu, ale z casovych duvodu jsme nestihli, tak si to nechavam na pristi navstevu. Nevyhoda je, ze pro tu vstupenku si clovek musi dojit k tomu hlavnimu prednimu vchodu a pak se odtud prepravit k tomu zadnimu. Wizz uvidime co bude vyvadet, ja jsem mela koupeny Eilat na vanocni prazdniny a uplne ho zrusili, tak jsem to vymenila za Tel Aviv a musela predelat itinerar.

0 Citovat

se zblaznim, tonic chce lest do Petry dirou v plote, aby nemusel platit vstup :D

1 Citovat

Veď sa to tu volá cestujlevne :D ale áno, back door som si naštudoval aj keď radšej pri inej Petre ale tak čo sa dá robiť. Mne sa to asi poplietol s tým "tajným" vstupom v Motore:)

3 Citovat

Kdybys nechtel nutne do Petry a chtel neco podobnyho zadarmo, tak muzes jit Little Petra, ktera je uplne super a taky krasna a nic se tam neplati.

0