Čekání na let na letišti

Nová pravidla pro návrat do České republiky

95 komentářů
2022-04-08T11:48:56+02:00

Chystáte se na dovolenou do zahraničí a řešíte, jaké restrikce a podmínky je nutné splnit při návratu do České republiky? Sepsali jsme pro vás přehledný článek se seznamem států dle rizik a k nim navazujícím podmínkám.

Hledáte pravidla pro vstup do zahraničí? Podívejte se na naší mapu, kde kombinujeme pravidla k odletu i návratumapa kam smíme cestovat.

Zrušení opatření od 9. 4. 2022

Od 9.4.2022 se ruší všechna opatření při příjezdu do České republiky a návraty ze všech zemí světa jsou jako před pandemií.

Pro úplnost necháváme obsah původního článku níže.

Seznam států dle rizik

Do 14. února 2022 se pravidla pro návrat určovala na míře rizika nákazy dle šíření koronaviru v jednotlivých státech. Od. 15. února 2022 je tato kategorizace pro občany ČR zrušena a rozdělují se pravidla jen na základě příslušnosti státu do Evropské unie.

Rozdělení do 4 kategorií se již neuplatňuje.

  • 🟢 zelené státy
  • 🟠 oranžové státy
  • 🔴 červené státy
  • ⚫🔴 tmavě červené státy

V současné době zůstává v platnosti pouze zelená kategorie, ostatní se nevyhodnocují.

Cestuji ze země EU

Od 18. března 2022 dochází k zásadní změně návratových pravidel z Evropy a to té, že jsou všechna opatření zcela zrušena.

Při cestách ze zemí EU a Andorry, Islandu, Lichtenštejnska, Monaka, Norska, San Marina, Švýcarska a Vatikánu není nutné předkládat očkovací certifikát, negativní test ani vyplňovat příjezdový formulář.

Cestuji z Ukrajiny

Nová výjimka platí od 25. 2. 2022. Všichni občané ČR, EU i Ukrajiny vstupující do ČR přímo z Ukrajiny nemusí překládat očkování, negativní test ani vyplňovat příjezdový formulář. Od 9.4.2022 je cestování i z Ukrajiny umožněno bez omezení na stálo, jako před pandemií.

Tato výjimka platí do odvolání.

Cestuji z třetích zemí

Od 9.4.2022 se již nerozlišují země EU a ostatní a i vstup do ČR z třetích zemí je zcela bez omezení. Není třeba předkládat certifikáty o očkování, negativní testy, ani vyplňovat příjezdový formulář.

Cestování do Česka je jako před pandemií.

Pravidla pro cizince

Vstup do České republiky bez omezení je nově od 9.4.2022 možný pro všechny národnosti bez omezení, bez předkládání certifikátů nebo negativních testů.

Aktuální seznam lze sledovat na stránkách MZČR.

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 08. 04. 2022

95 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.

Načíst všechny komentáře