Káva na letišti

Flexibilní letenky a rizika spojená s jejich koupí

14 komentářů
2021-04-09T10:15:11+02:00

Se snahou obnovit zájem o létání za účelem turismu v době zasažené koronavirem přicházejí letecké společnosti s úpravou tarifních podmínek a prakticky plošně se zbavují poplatků za změnu termínu. Tzv. flexibilní tarif je dnes naprostou součástí i těch nejlevnějších a akčních letenek, kde však s sebou přináší více komplikací, než užitku.

Co je flexibilní letenka?

Letenky tak, jak jsme je znali ještě před Covidem, byly prakticky vždy nezrušitelné. U low–cost společností poplatek za změnu letu obvykle stál více, než letenka nová a u klasických aerolinek byly nejlevnější letenky nezrušitelné a prakticky neměnitelné.

Dnes ale můžete letenky libovolně měnit, a to zdarma (u slovíčka zdarma se ještě v článku zastavíme).

Pokud se vyskytne jakýkoliv problém, např. onemocníte, cílová destinace se ocitne v hledáčku legislativních zákazů nebo se vám jen nebude chtít odcestovat, můžete do nějaké doby před odletem letenky změnit na nový termín či si nechat cenu letenky vystavit do voucheru a ten využít při pozdějším nákupu.

Každá aerolinka má podmínky jiné. Ať už se jedná o období nákupu, období proletu, počtu změn nebo termínu, do kdy je možné letenky změnit. Vždy je dobré se s podmínkami flexibility seznámit před nákupem. Uvádím zde alespoň některé aerolinky, které zavedly změnu letu zdarma:

Poplatek za změnu je zrušen a zdá se, že problém se změnou letu je vyřešen... Zdání klame.

Změna u nejlevnějších letenek se prodraží

Poplatek za změnu letenky je zrušen, ale stále přetrvává povinnost doplatit rozdíl mezi původní a novou cenou letenky.

Např. v akci na letenky na Havaj za 9 289 Kč máte možnost let taktéž měnit, ale taková případná změna by vás mohla stát více, než cena původního letu. Standardní ceny letů na Havaj se totiž pohybují nad 20 000 Kč a pokud by v době vaší změny nebyla podobná akce, vaše peněženka zapláče.

Stejný příklad to je třeba u Ryanairu a levných letenek na Sicílii na jaře za 800 Kč. Pravidla se ještě nerozvolní a vy nebudete moci odcestovat nebo nebudete chtít platit 3 PCR testy z toho jeden na Sicílii. Rozhodnete se termín změnit a ejhle, doplatek 2 000 Kč za nejlevnější termín v létě...

Proto mějte vždy na paměti, že když vás bude někdo lákat na bezproblémové flexibilní letenky s jistotou změny nezapomeňte, že s největší pravděpodobností velmi přeplatíte.

Např. u uvedených letenek na Havaj jsme rovnou řekli, že je lepší s touto možností nepočítat a koupit lety na rok 2022, kdy už by mohlo být po problémech. Lákat vás v tomto případě na flexibilitu by od nás bylo sprosté.

Závěr

Víte, že dnes nebude problém letenky změnit či vrátit peníze do voucheru pro pozdější použití. Současně s tím ale mějte na paměti, že pokud kupujete letenky v akcích, tak vás změna letu vyjde draho, neboť se hradí rozdíl mezi původní a novou cenou letenky, která může být markantní.

Myšlenka toho, že o peníze vlastně nepřijdete, je mylná. Bezplatná změna vás může stát mnohem víc.

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 09. 04. 2021

14 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.