Proč prodává Kiwi.com levnější letenky než Ryanair?

83 komentářů
2021-08-20T13:33:52+02:00

V médiích se aktuálně řeší spor Ryanair vs. Kiwi.com (např. článek na Zdopravy.cz), kdy aerolinka odmítá pustit na palubu zákazníky tuzemského vyhledávače letenek Kiwi.com. Téma je to zajisté ožehavé a mnoho z vás se na nás obrací ať už přesdílením článků či různými otázkami až po prosbu o doplnění těchto informací do našeho staršího blogu Kyselá příchuť obchodních podmínek Kiwi.com, kde jsme upozorňovali na nekalé praktiky tohoto vyhledávače letenek.

Nakonec jsem se rozhodl reagovat. Ale ne na problém s palubními lístky, nýbrž na mnohem zásadnější věc, která se moc neřeší. Proč Kiwi může nabízet letenky levněji, než samotná aerolinka?

Proč se vůbec řeší spory aerolinek s Kiwi?

Na celém světě funguje prostý princip podnikání a vztahů mezi dodavateli a prodejci. Dodavatel dodává zboží prodejci, který jej následně prodává a z marže generuje svůj vlastní zisk. Ať už se jedná o pekaře a hypermarkety, železárny a výrobce strojů nebo klidně letecké společnosti a prodejce letenek jako Student Agency, Letuška, Expedia...

Kiwi, respektive Oliver Dlouhý se rozhodl jít cestou jinou. Do skladů vstoupí, ukradne zboží, prodá jej a pak teprve posílá peníze dodavateli zpět.

Princip vyhledávače totiž tkví v tom, že roboti Kiwi prohledávají weby aerolinek, kde získávají údaje o dostupnosti letů a jejich cen. Bez vědomí aerolinky. Tato aktivita pak značně zatěžuje server aerolinek, ale hlavně se s jejich letenkami dějí věci, které nemají pod kontrolou.

Letecká společnost chce prodávat letenky. Ale buďto skrze své vlastní webové stránky nebo přes cestovní agentury s jasnými pravidly. Toto Kiwi obchází a aerolinkám se to logicky nelíbí. I proto čelí žalobám po celém světě.

Proč nabízí Kiwi letenky levněji, než sám Ryanair?

Při malicherném sporu o nevpuštění cestujících s letenkami od Kiwi se společnost ohradila tím, že se Rynairu nelíbí fakt, že Kiwi nabízí letenky levněji, než aerolinka sama.

Jeden by si řekl, jak jsou v Kiwi vlastně super, že umí prodávat letenky levněji, než sama aerolinka... Dvě věci.

První. Ukradl jsem 50 milionů na dotacích, ale teď je vám dám zpátky na stavbu nemocnic a školek. Takže jsem vlastně frajer a žádný trestný čin jsem nespáchal, že?

A druhá. Když Kiwi nabízí levnější letenky než sám Ryanair, ale za tu letenku musí Ryanairu zaplatit jeho cenu, kde Kiwi vydělává? Na příkladu ukazuji dvě totožné letenky, které si u Ryanairu koupíte za 518 Kč, ale na Kiwi je můžete nalézt za 406 Kč.

 

Navíc tady to nekončí. Všechny služby jako přednostní nástup či odbavené zavazadlo, na Kiwi také pořídíte o pár % levněji.

Ne, Oliver není dobrák od kosti a nebude vám dotovat dovolenou. On na vás jednoduše chce a potřebuje vydělat. Ve výsledku vás letenky budou stát vždycky více.

Z nedávné historie bych tuto praktiku přirovnal k jedné cestovní kanceláři, která nabízela zájezdy k moři podstatně levněji, než všechny ostatní. Háček byl v tom, že vás čekaly vždy povinné zastávky u prodejců „hrnců“ a nakonec vás zájezd přišel o poznání dráž. Ne všichni cestující ale nakoupili. Někteří jedinci byly odhodláni nátlaku odolat a skutečně letěli k moři levněji. Cestovka ale vždy na té zbývající většině vydělala.

A stejné je to i s Kiwi. Jen místo hrnců na vás čeká mísa lží a arogance.

Letenky si skutečně levněji můžete koupit, ale za předpokladu, že se letenky vzdáváte a pokud se cokoliv změní, neodletíte, nebo si neskutečně draze přeplatíte. Jak to?

Výběr tarifu

Pokud si na Kiwi.com budete rezervovat letenky, čekají na vás jednotlivé kroky, které se vás budou snažit zmanipulovat a obelstít.

Prvním krokem je výběr tarifu.

Kiwi vám nakuká, že letenky nemůžete změnit ani zrušit. A to i tehdy, kdy Ryanair tyto služby nabízí zdarma. Pokud byste chtěli letenky měnit, musíte si připlatit a letenky rázem stojí 711 Kč. O poznání více, než u Ryanairu. Ještě tu existuje další tarif, který vám vrátí 90 % ze zaplacené částky. Tento tarif stojí 1 044 Kč a je těžké určit, zda se vrací z této částky nebo z ceny původní letenky, k čemuž bych se přikláněl spíše.

Pokud si vyberete základní balíček, Kiwi vás upozorní, že nemáte nárok na podporu. Podpora je omezená s nízkou prioritou bez možnosti e-mailové komunikace (telefonní bude asi placená?) a když už se s nějakým Indem spojíte, zaplatíte 30 EUR za každou změnu. Změna se týká přebookování letenky na jiný termín, doplnění zavazadel, výběru sedadel.

Pokud chcete mít alespoň částečnou jistotu, že se s někým v Kiwi spojíte, zaplatíte 255 Kč.

Tarif v tomto podání nereflektuje tarif letenky, nýbrž tarif služeb Kiwi.

Záruka Kiwi

V případě, kdy kupujete lety s přestupem, můžete si zaplatit jistotu, že doletíte. Pokud by se vám jeden let zpozdil, tak vám další uletí a vy máte smůlu. Proto si za 765 Kč připlatíte Kiwi Garanci, která vám zajistí náhradní let, který byste měli v případě nákupu přes web aerolinky od letecké společnosti jinak zdarma.

Společně s Garancí pak podstupujete všechny pohledávky společnosti Kiwi. Tedy 250 EUR600 EUR získá Kiwi za vás jako kompenzaci za zpožděný let.

Rozebírat reálné zkušenosti s touto garancí by pak bylo na samostatný článek...

Souhlas s podmínkami

Aby veškeré konání bylo legální, musíte odsouhlasit při nákupu obchodní podmínky a tuhle jednu nevýraznou větičku:

Pověřuji společnost Kiwi.com, aby k rezervaci mé cesty použila virtuální kontaktní a platební údaje, a jsem si vědom(a) možnosti, že ji budu moct spravovat pouze prostřednictvím Kiwi.com.

Jednoduše tím říkáte, že letenka není vaše, ale je Kiwi.com a v případě čehokoliv musíte vše řešit jen a pouze s nimi. Dopravce vás nedohledá, protože je při rezervaci využit smyšlený email i telefon.

Máte nárok na kompenzaci za zpožděný let? Zapomeňte. Vše za vás řeší Kiwi. Máte nárok na vrácení peněz za zrušený let nebo bezplatné přebookování letenky na jiný termín? Zapomeňte na to.

Závěr

Kiwi.com je skvělý obchodník. Prodává letenky bez toho, aniž by o tom aerolinka věděla a vy jakožto zákazník se dobrovolně vzdáváte všech práv, které vám s letenkou patří.

Dobrovolně se stanete rukojmím Kiwi a v případě jakýchkoliv problémů či změn, se nedovoláte spravedlnosti. Tedy pokud si za tyto jinde standardní služby u Kiwi nezaplatíte stokoruny navíc.

Že vám se to nestane? Matematika nelže a Kiwi na těchto dotovaných letenkách slušně vydělává a funguje.

Kupujte letenky u dopravců nebo renomovaných prodejců, kteří vám nepotřebují lhát, aby získali vaši pozornost.

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 20. 08. 2021

83 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.

Načíst všechny komentáře