Globus

Vyplatí se akční letenka ze vzdáleného letiště?

2026-08-21T14:49:48+02:00

Zpáteční letenka do USA za 100 € vypadá na první pohled jako nabídka, nad kterou není potřeba dlouho přemýšlet.

Má to ale jeden háček: odlétá z Dublinu a já žiji v Praze.

To je jen příklad jedné z mnoha akcí, kterou jsme zveřejňovali na naší hlavní stránce.

Než se dostanu na palubu dálkového letu, musím si koupit další letenku, pravděpodobně přidat nocleh a nechat si dostatečnou rezervu pro případ zpoždění. Z původních 100 EUR se proto může stát několikanásobně vyšší částka.

Přesto mi ale podobné akce většinou dávají smysl. Proč? To vám ukážu v tomto článku.

Počítám tady konkrétní příklady z Prahy, protože právě odtud já osobně cestuji. Stejným způsobem si ale můžete spočítat skutečnou cenu z Bratislavy, Budapešti, Vilniusu nebo jakéhokoliv jiného města v Evropě.

Nastav si náš hlídač akčních letenek

Cena v titulku je pouze začátek

U ceny při podobných akcích nebo error tarifech uvádíme skoro vždy pouze hlavní letenku z výchozího letiště do cílové destinace.

Většinou totiž nejde dost dobře spočítat, za kolik bude finální cesta – naši čtenáři se na místo dostanou z různých letišť a velké rozdíly udělá také nutnost si návazné přípoje kupovat na přesné konkrétní datum.

Já sám tyto akce často využívám, takže do finálních nákladů přidávám všechno, co bych dal jinak za běžnou letenku ze svého města, tedy z Prahy.

• Hlavní letenka + přípojná letenka + nutné noclehy + transfery + zavazadla a další příplatky = skutečná cena cesty

Vedle peněz posuzuji také čas, pohodlí a riziko, ale to už se blbě vyčísluje.

Co všechno započítat k hlavní letence

Přípojnou letenku v obou směrech

U super výhodných akcí je to trochu tricky.

Pokud nás sledujete pravidelně, víte, že extra-dobré nebo chybové ceny se rychle vyprodají nebo opraví, takže není moc času na detailní porovnání cen přípojných letů.

Prostě vezmu první termín, který mi jde zaplatit. A dopravu na počáteční místo řeším až potom.

A to může být dost zrádné.

Tak třeba akční letenky třeba do Dublinu, odkud se často objevují super výhodné ceny do Ameriky, můžete sehnat za pár desítek eur, ale většinou jen na velmi omezené množství termínů.

Naopak běžná cena letů do Dublinu bývá velmi vysoká a může klidně přesáhnout cenu hlavní letenky, kvůli které tohle všechno řešíte.

Nocleh před dálkovým letem

Nocleh je téměř nutností zejména v případě, kdy dálkový let odlétá ráno nebo dopoledne. Podle časů zpáteční cesty může být potřeba další noc také po návratu.

Cena hotelu se počítá za pokoj, takže výsledek ovlivňuje počet cestujících. Pro sólo cestovatele může nocleh výrazně snížit úsporu, zatímco dvojice si stejný náklad rozdělí.

Před nákupem letenky si proto vždy ověřím také ceny hotelů poblíž výchozího letiště.

A zejména v evropských městech se snadno stane, že jedna noc v nejlevnějším hotelu je klidně za více než 120 EUR.

Hotel řeším přes Booking.com a vždy s možností zrušení zdarma. Pro případ, že by docházelo ke změnám časů letů nebo rušení letenek.

Dopravu mezi letištěm a hotelem

K ceně hotelu připočítávám vlak, autobus nebo taxi z letiště a zpět.

Levnější hotel v centru nemusí být výhodný, pokud kvůli němu absolvuji dva drahé transfery.

U některých kombinací je potřeba započítat také přejezd mezi dvěma různými letišti.

Můžou to být drobné, ale taky desítky eur.

👉 U nás na webu popisujeme vlastní zkušenost s dopravou z letišť po celém světě.

Zavazadla a další příplatky

U každé rezervace kontroluji pravidla pro zavazadla zvlášť. Hlavní dálková letenka může zahrnovat kabinové zavazadlo, zatímco levná přípojná letenka pouze malou tašku pod sedadlo.

Většinou tedy řeším jen rozdíl mezi příručními zavazadly – pokud je na dálkovém letu zahrnuto standardní kabinové zavazadlo, k přípojnému letu po Evropě je třeba si připočítat většinou kolem 30 EUR navíc.

Stejným způsobem započítávám povinné odbavení na letišti, výběr sedadla nebo jiné služby, bez kterých se na dané cestě nechci obejít.

Jídlo a další výdaje cestou

Během delšího čekání nebo noclehu utratím také za jídlo a pití. Nejde obvykle o největší položku, ale u dvou přípojných cest a několika dlouhých čekání už nemusí být zanedbatelná.

Nezapočítávám běžné výdaje, které bych měl v cílové destinaci tak jako tak. Počítám pouze náklady vzniklé kvůli odletu ze vzdáleného letiště.

Uznávám ale, že tohle už je opravdu spíš marginálie.

Čas a další dny dovolené

Samostatný přípojný let může cestu prodloužit o celý den v každém směru. Pokud potřebuji přiletět večer před odletem a domů se vrátím až den po příletu, spotřebuji kvůli levnější letence až dva další dny.

Svůj čas nepřevádím na přesnou peněžní částku.

Ptám se ale, zda mi výsledná úspora stojí za delší cestu, více plánování a případný další den dovolené.

Riziko samostatných letenek

Přípojný a dálkový let jsou na dvou nezávislých rezervacích. Pokud kvůli zpoždění prvního letu nestihnu druhý, dálková aerolinka mě obvykle bezplatně nepřebookuje.

Problém může nastat také několik měsíců po nákupu.

Stačí, aby jedna aerolinka změnila čas odletu, a původně pohodlná kombinace přestane fungovat.

Riziko nepřičítám k ceně jako konkrétní částku. Zohledňuji ho ale v tom, jak velkou úsporu od podobné kombinace požaduji.

Nejlevnější varianta není vždy rozumná

Při výpočtu nepoužívám nejlevnější teoretickou možnost, ale nejlevnější variantu, kterou bych byl ochoten skutečně absolvovat.

Přípojný let s příletem několik hodin před dálkovým odletem může vypadat perfektně. Jediné zpoždění ale může znamenat ztrátu celé hlavní letenky.

U drahé dálkové cesty proto obvykle počítám s příletem na výchozí letiště předchozí den.

Pokud chci cestovat ve stejný den, vybírám pouze spojení s velkou rezervou a možností využít náhradní let – osobně alespoň 5 hodin mezi lety.

Modelový příklad: Letenka z Dublinu do USA za 100 €

Pro názornost použiji akční zpáteční letenku z Dublinu do USA za 100 EUR, kterou jsme našli v srpnu 2026.

Následující částky jsou konkrétní, které jsem našel do svého termínu v listopadu, kdy jsem měl volné časové okno pro cestu.

Nakonec jsem letenky nekoupil, protože mi zmizely doslova před očima. To se holt u podobných akcí stává.

Položka Cena
Zpáteční letenka Dublin–USA 100 EUR
Zpáteční přípojná letenka Praha–Dublin 96 EUR
Příruční zavazadlo na přípojném letu navíc 26 EUR
Nocleh před odletem 125 EUR
Transfery mezi letištěm a hotelem 5,50 EUR
Jídlo a drobné výdaje navíc 20 EUR
Skutečná finální cena 373 EUR

Letenka za 106 € mě tedy ve skutečnosti stojí nejméně 373 €.

Stále to může být výborná nabídka, ale k rozhodnutí potřebuji ještě jednu zásadní informaci: kolik stojí srovnatelná letenka z Prahy?

Pokud se z Prahy dostanu do stejné destinace na jedné rezervaci za 550 EUR, ušetřím kolem 200 EUR.

A to už je částka, kterou jsem si vyhodnotil jako zajímavou a chtěl jsem letenky koupit.

Kdyby byl rozdíl třeba jen 50 EUR, už se dost rozmýšlím.

Můžete mít taky štěstí na přípojný let a zaplatit klidně třeba jen 50 EUR.

Stejná letenka za 106 € proto může být pro jednoho cestujícího mimořádným dealem a pro jiného prakticky bezcennou nabídkou.

Ale hlavně...

Noc navíc jako velký bonus

Doteď jsem řešil jen čísla a náklady navíc. Ale já jsem hlavně cestovatel tělem i duší.

Takže noc nebo dokonce více nocí navíc v Dublinu, Miláně, Lisabonu, Madridu nebo kdekoliv, odkud vede levná dálková letenka, pro mě nejsou ztrátou času.

Ale výrazným bonusem.

Prostě si spojím dvě cesty v jeden.

A tohle já na podobných akcích mám rád nejvíc.

I když bych si sám o sobě třeba do Dublinu cestu nejspíš nenaplánoval, takhle mě k tomu "donutí" okolnosti a já objevím místo, které bych třeba neprávem opomíjel.

Takhle jsem třeba našel lásku k Milánu nebo Oslu.

Do obou měst jsem poprvé cestoval jen kvůli levné letence do USA, respektive Argentiny a od té doby patří k mým nejoblíbenějším místům v Evropě.

S čím nabídku porovnávám

Akční letenku neporovnávám s libovolným drahým spojením, které právě najdu. Snažím se vyhledat skutečně srovnatelnou cestu z Prahy:

• do stejného města nebo na podobně vzdálené letiště
  • v podobném termínu a na stejně dlouhou dobu
  • se stejným zavazadlem
  • bez nutnosti kupovat další samostatnou letenku

Zohledňuji běžné ceny. Pokud se letenky z Prahy pravidelně prodávají za 550 EUR, není fér porovnat zahraniční deal pouze s momentální cenou 800 € a tvrdit, že šetřím téměř 700 €.

Důležitá není aktuální cenovka, ale částka, za kterou bych mohl srovnatelnou cestu z domovského letiště reálně koupit.

Počet cestujících může výsledek změnit

Některé náklady se počítají za osobu, jiné za pokoj nebo celou skupinu.

Přípojné letenky, zavazadla a většina jízdenek se násobí počtem cestujících.

Hotelový pokoj nebo taxi si naopak mohou dva lidé rozdělit.

Odlet ze vzdáleného letiště proto někdy vychází lépe dvojici než sólo cestovateli. U rodiny mohou naopak celkovou cenu výrazně zvýšit přípojné letenky, více zavazadel a složitější přesuny.

Výpočet proto vždy provádím pro skutečný počet cestujících, nikoliv pouze pro jednu osobu.

Porovnej ceny hotelů ve světě

Jak velká úspora mi stojí za komplikace

Každý má jinou hranici.

Někdo je ochoten absolvovat dvě samostatné letenky kvůli úspoře několika desítek eur, jiný dá přednost pohodlnější cestě z domovského letiště.

Já se orientačně rozhoduji takto:

• úspora do 50 EUR na osobu – odlet ze vzdáleného letiště se mi vyplatí jen když opravdu cíleně chci navštívit odletové město.
  • úspora 50 EUR150 EUR na osobu – rozhoduji se hlavně podle časů a délky případné nutné dovolené, ale už to začíná být zajímavé!
  • úspora přes 200 EUR na osobu – pokud mám volno a opravdu chci do destinace, kam míří akční letenka, většinou kupuji.

💬 Jak to máte vy? Od jaké částky je pro vás úspora zajímavá?

Co zkontrolovat před nákupem

Než letenku ze vzdáleného letiště koupím, vždycky řeším tyto otázky:

• Kolik zhruba přípojná letenka v obou směrech?
    • Třeba do Milána nebo Londýna se skoro vždycky dostanu rozumně levně. Lisabon, Madrid nebo Istanbul už jsou na tom hůř...
  • Potřebuji před odletem nebo po návratu nocleh?
    • Důležité hlavně pokud nechci navštívit místo odletu.
  • Jaké zavazadlo zahrnují všechny rezervace?
    • Rozdíly jsou zejména ve velikosti a počtu příručních zavazadel.
  • Mám dostatečnou časovou rezervu?
    • Velmi důležité, vždy se bude jednat o nenavazující letenky, které si skládám na vlastní pěst.
  • Co udělám, pokud se změní letový řád?
    • Musím být připravený na možnost, že budu muset dokupovat nové přípojné letenky.
  • Kolik činí skutečná cena celé kombinace?
    • To je ve finále to nejdůležitější.

Jaké nejlepší dealy jsme našli?

Na závěr přidávám výběr nejlepších akčních letenek z minulosti. Jen pro představu, o čem se vlastně bavíme.

Kryštof Hájek
naposledy aktualizováno 21. 08. 2026